返回列表 發帖
其實kelly04年係咪想去番叱吒
如果唔係點解嗰年903谷佢到女銀
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

明明shake shake薯條一出就好hit
她比我醜得1week第7都十大舉世嘩然
kenneth 發表於 2020-6-28 12:21

她比我醜咁都有三台冠軍+兩台金曲
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

回復  mgiks

果年勁歌總選本來以為shake shake有麥當勞加持可以入選十大,點知最後係「她比我醜」.. ...
黃家正 發表於 2020-6-28 06:46

明明shake shake薯條一出就好hit
她比我醜得1week第7都十大舉世嘩然

回復 53# mgiks

果年勁歌總選本來以為shake shake有麥當勞加持可以入選十大,點知最後係「她比我醜」...
舞來舞去 不日內開始錄音。

細個好中意情人戰同Phone殺令

但如果我們在戀愛/前所未見,情人戰同海豚應該係派台歌吧 ...
on07111 發表於 2020-6-27 20:59

冰室啲成績好side下
係咪因為佢嗰陣被人鬧演唱會咪咀所以ban?
我一直勁中意冰室

最近發現Kelly02-06 Sidecut好正,迴旋木馬/如果我們在戀愛/情熱之間/紅眼睛/最近想起很多/好時光/前所未見 ...
我等我在 發表於 2020-6-27 11:49

如果我們在戀愛唔係01咩?

細個好中意情人戰同Phone殺令

但如果我們在戀愛/前所未見,情人戰同海豚應該係派台歌吧

最近發現Kelly02-06 Sidecut好正,迴旋木馬/如果我們在戀愛/情熱之間/紅眼睛/最近想起很多/好時光/前所未見/念口簧/別來無恙/無限/情人戰/前世/紅絲帶/輻射/柴門文的女人/海豚/happy girl

會唔會愛得太遲

陳慧琳今年d作品的確差左好多
上首真正覺得正既已經系08年有時寂寞

個人覺得 其後有d氣聲都話勉強聽得落,到請放心傷我已經面目全非
let's celebrate 仲要有concert加持先有人聽下,真系flop左好多
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

睇到包裝介紹,睇黎唔似係一個CD盒就算
總算叫有d希望...哈哈

KELLY的音乐很散~~~缺少一个系统的点。。。
或许  花花宇宙  大日子  是一个点  但是电子音乐的后话 难免会被人议论 缺失音乐性
KELLY音乐少了故事  可能是她本身是个纯真的人的缘故吧~
早些年 在做专辑时候 不去堆砌凑数而且走KELLY风格特点  或许N年后留下的是更好的口碑

要留意一首歌的反應唔係只睇fans, 要睇埋坊間的意見.
你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 01:49

Kelly 的致命傷就係佢從來係音樂上INPUT度 唔高..Kelly 應該係MARK LUI 比咩佢就唱..人瑞應該係MARK LUI 一堆DEMO 到揀

回復 94# matthewchiu

哈哈哈哈哈睇po主的語言方式,有一定既社會閱歷,有一定既氣度。應該唔會dislike既
Let’s Сelebrate

回復 97# dickson

點都未及某一首咁犀利,簡直江山代有才人出

回復 75# 最好的債

呢首真係著名膠歌 仲要襯埋個 mv. 成件事再昇華

樓主,你講嘅 da de dum 隻碟,
我去Spotify 成隻咁 loop
聽第1次已上左癮

呢種上癮,真係唔能夠從最近5隻 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-28 12:25

真係好難理解呢隻碟到底出左咩問題
由cover art、唱腔同選曲都好少女feel
Happy and Blessed.

樓主,你講嘅 da de dum 隻碟,
我去Spotify 成隻咁 loop
聽第1次已上左癮

呢種上癮,真係唔能夠從最近5隻碟搵到

你唔識欣賞啩!!我覺得超正啵
solo-K 發表於 2015-12-27 01:06

小朋友、你講嘢好易另人插。

樓主講得好好。like!
講Kelly已經太多、我已經唔想俾意見。
仲有新歌聽已經好開心

其實每個人對一首歌既感覺, 同出面坊間喜愛既程度有咩關係???
唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可 ...
kenny1102 發表於 2015-12-28 01:50

KELLY琴晚話你知?定係鬧過你黎?
1】唔好意思,Kelly訪問有講過類似既內容

其實每個人對一首歌既感覺, 同出面坊間喜愛既程度有咩關係???
唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可以愛??
2】無關係,請看清前因後果,謝謝!!

YouTube 其後:20萬次 請放心傷我:11萬次

騰訊音樂
其後:32萬次
請放心傷我:48萬次

百度音樂
其 ...
solo-K 發表於 2015-12-28 02:25

咁真係我搞錯,唔好意思
我冇睇中國方面,原來加埋中國係請放心傷我多d
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

回復 86# John

不過見到你走去話請放心傷我點播率高係「事實」,

你喺咪睇錯隔離,一直比較緊三首歌,講緊傷我喺三首歌中播放率高!
E+播放率HIt唔HIt喺以千萬、億計算,果幾十萬播放可以話喺無人識咁滯!!!!

哩3個MV拍得都唔好喺事實,唔使曲線

你又何嘗唔係以iTunes為單一依歸?
YouTube其後17/7, 到而家係5個月, 20萬次
請放我傷我21/9, 到而家係3 ...
John 發表於 2015-12-28 01:48

YouTube 其後:20萬次 請放心傷我:11萬次

騰訊音樂
其後:32萬次
請放心傷我:48萬次

百度音樂
其後:8萬次
請放心傷我:14萬次

蝦米音樂
其後:6.5萬次
請放心傷我:3萬次

合計:
其後:66.5萬次
請放心傷我:76萬次

(以下無實際數字既)

moov 日日榜(前100位)
其後:最高第四位 上榜62天
请放心伤我:最高第六位 上榜104天
请放心伤我》其後

kkbox
其後》請放心傷我

网易云音乐
陳慧琳熱門音樂
第13位:請放心傷我
第33位:其後

iTunes銷量
請放心傷我》其後

點播量總括:請放心傷我》其後

其實若果你覺得乜都代表唔到, 只有你睇到就代表係事實的全部, 我無話可說. 我多謝你的意見, 而我亦有我的 ...
hiraoka 發表於 2015-12-28 01:34

嗱嗱嗱!我從來未講過我睇到既喺事實既全部!
每個人都有表達自己意願與意見既權利,只系覺得有陣時某些意見是否過於絕對jer!
和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅聲音之餘,而又互相尊重。

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香 ...
solo-K 發表於 2015-12-28 00:55

唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可以愛??
我覺得唔喺天后換詞唔得,喺Kelly本身比較nice,俾得個歌佢填就系信得佢過,唔會太ban人既創意! ...
solo-K 發表於 2015-12-27 21:25

KELLY琴晚話你知?定係鬧過你黎?

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香 ...

你又何嘗唔係以iTunes為單一依歸?
YouTube其後17/7, 到而家係5個月, 20萬次
請放我傷我21/9, 到而家係3個月, 11萬次

我專登睇返Digital Sales
其後都叫上過Top 20
請放心傷我就2x位
兩隻都不相伯仲, 其後仲好少少添

其實我兩隻都唔反感,
不過見到你走去話請放心傷我點播率高係「事實」, 就覺得有d問題
喜好還喜好, 事實還事實, 正如我唔鍾意吳若希既歌, 但佢點播率係高

至於坊間?坊間有幾多人識呢三隻歌?
你出旺角行人專用區,大叫一句「無人能愛我」,睇下有冇人知你講乜?

=========================

至於你講到雷仲得比千嬅同Kelly作品既分別
一來雷生比千嬅兩首歌都係之前比落
二來同一個製作人, 比唔同歌手既質都確係有唔同
雷生今次比Kelly既貨, 我會覺得係失手
當然人人睇法唔同, 可能你覺得Let's Celebrate好in個mv好好睇既

=========================

講多次, 我對其後同請放心傷我都ok
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實若果你覺得乜都代表唔到, 只有你睇到就代表係事實的全部, 我無話可說. 我多謝你的意見, 而我亦有我的立場及做人做事的睇法. 既然大家永遠都唔會講都一致意見, 我諗我同你的對話到此為止. 再見
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

KKBOX我有用, 日日睇無, 個個星期睇就有, 其後的排名係高過請放心傷我同期.至於電台播放率, 我個人依然係 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 23:56

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香討、高登D post
然後就可以得出結論
以以上平臺意見唔一致就系停留喺自己世界,唔同外面世界接觸?!

君不見:被插到飛起既《Sunday靚聲王》(雖然我無點睇),收視依然高企,依然長做長有,仲出埋J2靓聲王

都喺哩句:受眾人群唔同,十卜既野唔同,請勿以個人觀點代表大眾!

利申:《傷我》派臺時,我曾極力反對。佢俾四台聯ban時,我卻叫好。但我無否認到《傷我》點播量比其他兩首高既事實。
我是Kelly既快歌粉,想Kelly出多D快歌。

【1】其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. R U sure?可否有數 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 21:14

KKBOX我有用, 日日睇無, 個個星期睇就有, 其後的排名係高過請放心傷我同期.至於電台播放率, 我個人依然係睇緊商台, 而商台的播放率呢度有得睇.
其他forum都真係去再睇下香港討論區同高登仔點講
而飛根本就未賣晒, 我唔放亦可以免費俾人睇, 個人未去到一定要放出去, 但反應係點好明顯, 都係個問題就係你唔想出面個世界係點我真係控制唔到

唱片都搞得唔好,Live「好」有咩用?難怪銷量近十年無起色
何況kelly live點都唔可以用好去形容?從來 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 22:02

陳慧琳既老本包括佢既記事本. 不如跳舞 不得了 愛情來了 + 微光/ 花花宇宙 大日子 戀愛情色搵到下錢 唔多既,8千幾萬一年咋銷量 口碑 對佢黎講Who Cares Je , 金唱片 15000 ?? 真係賣得出呢個數有幾多?
佢都係Serve 我地班Fans 咋嘛

lLIVE 其實呢幾年D SHOW 包括 伍樂城 吳國敬 迪士尼 到今次演唱會明顯不斷進步 呢個亦都係不爭既事實
對於而家仲係線上既女歌手黎講 ... 真心不斷Keep 到進步

唱片都搞得唔好,Live「好」有咩用?難怪銷量近十年無起色
何況kelly live點都唔可以用好去形容?從來 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 22:02

問題喺近10年 Kelly既廣東碟得兩隻咁大把

其實Kelly有試過自資出碟,自己親自選曲既碟噶————就系《baby cat》
只喺銷量撲佐,就無在玩
《Ask Kelly》白金、《愛情來了》白金、《飛天舞會》金唱片、《baby cat》撲佐、《愛》白金、《Stylish Index》白金

怕咩佢,問十個有九個都話詞膠到無朋友,歌名係有型,但內容係垃圾級數
天后換詞都唔得,唔怪得佢無話事權,永 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 20:48

我覺得唔喺天后換詞唔得,喺Kelly本身比較nice,俾得個歌佢填就系信得佢過,唔會太ban人既創意!

其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. 而家買歌買碟的人而家有 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 13:24

【1】其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. R U sure?可否有數據支持?
難道你有錄低 Moov、KKbox等各音樂平臺,每日點播既走勢?!有參考過FB、騰訊音樂、百度音樂等等不同地區唔同平臺歌曲點播率?抑或喺收集佐唔同電臺唔同媒體 對呢3首既comment而得出既結論?!

【2】
銷量只能夠講係核心fans的選擇, 而條街同核心fans的選擇唔同,
未知核心fans 指既喺?
其實據我所知:fans 對哩三首歌 並沒有一面倒既支持或unlike啵,都喺55波多D。fans既感觀上亦偏向《其後》多D,所以你所述既前因 不成立。以致後面引申出既問題出現偏差。
如果你真系唸住放飛,其實喺咪應該去Kelly fans聚集既forum或群組放呢?咁就涉及到你的資源是否存在錯配既問題喇

其實陳慧琳好多好歌.
不過佢唔係一個識做唱片既人.
佢都唔係一個緊要自己名聲(WHAT I MEAN IS 係樂壇地位/網上D人/所謂樂評)既人
無論之前做碟. 演唱會都係講. 為FANS 去做
所以陳慧琳 包括團隊唔會同你一下一下一下去R 去搵人做一張 有 既音樂專輯

上面所講好多歌, CD 版係不堪入目
但現場既PHONE殺令 ( 05紙醉/08 LOVE FIGHTERS) 最佳位置. 最愛演唱會 都比CD版好聽得多
而唱功佢的確係不斷進步. 每次演唱會快歌都唔會吸好大啖氣
今次都見到佢唱完一堆快歌 再去醉迷情人果Part 真心show到佢唱功

anyway 陳慧琳肯做其實可以得到好多人既歡心. 只係佢肯唔肯做.同身邊既人點樣push佢
reflection 反影到佢唱soft歌 原來都ok ga wor
kellylicious 原來佢真係型到
let's celebrate 用番之前cancel左既春晚超高音又show到wor紙醉金迷又華麗到

我樂見既係我偶像live係度不斷進步緊
而唔係往往用專輯之類去吸引人. 但live卻一潭死水 永遠都係咁

利申: 鐘意聽歌多過聽詞.

其實唱廣東話快歌好難,咬字局限左唱法,尤其呢首膠詞,我唱都忍唔住笑,我係kelly就一定再揾人填過詞先出街,但 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 20:33

份詞的確唔多OK,但系份詞喺wyman填噶,換歌名都。。。換佐份詞,信唔信佢同你死過

其實唔系haters唔haters既問題。喺受眾問題
每個人都有自己鐘意聽既歌,喜歡的風格唔同
CM會員 鐘意千嬅 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 02:25

其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. 而家買歌買碟的人而家有幾多大家都知, 而陳慧琳無街客買碟由過去兩張碟都好清楚睇到, 銷量只能夠講係核心fans的選擇, 而條街同核心fans的選擇唔同, 只係再一次呈現, 呢個亦係我一直覺得陳慧琳呢幾年越做越失分的原因, 同街客脫左軌.我這一輩, 由《醉迷情人》開始聽起的一輩, 當年大家都會聽陳慧琳, 到而家我同任何一個人講我睇陳慧琳演唱會都被投以怪異眼光, 有一場演唱會多了兩張飛, facebook幾百人無一個有興趣, 聽佢大的這輩人與她的距離好遠, 有一班當年對她感覺中性或中性偏正面的人現時已經流失左.

當然可以覺得呢個世界好多haters, 但亦有好多人其實無必要無端端加入鬧埋一份, 尤其是對一個已經唔需要爭 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 02:10

其實唔系haters唔haters既問題。喺受眾問題
每個人都有自己鐘意聽既歌,喜歡的風格唔同
CM會員 鐘意千嬅既風格或歌路比較多,所以佢出既歌 都喺like>>>>>unlike

就似3首歌中,《其後》喺CM比較多人like,
但系3首歌中,itunes銷量《其後》喺3首歌中包尾喔

你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 01:49

當然可以覺得呢個世界好多haters, 但亦有好多人其實無必要無端端加入鬧埋一份, 尤其是對一個已經唔需要爭獎的歌手, 有一批人鬧其實亦都真係覺得唔OK. 我自覺自己係fans, 但三首當中, 我個人只覺得《其後》係OK, 另外兩首我覺得係fail得好嚴重. 而佢有基本銷量其實係可以預期, 因為本身陳慧琳係有fans, 亦有一批人係聽佢呢款歌大的, 我唔否認有market, 但除左核心粉之外, 究竟同唔同到出面接軌, 就等如香港都有GEM的fans, 但同其他受聚睇法係咪一樣呢? 點解近年反而唔係求獎, 但越做會就越多人走出來鬧, 連DJ係節目都要攞出來寸, 我相信唔係佢本身個人的問題, 因為佢本來就同外面的世界交集好少, 我個人的立場係歌唔掂. 當然, 呢個係我根本的立場, 以及我身邊有一啲一齊聽佢歌大的人的立場. 但就正如睇一個演唱會每個人睇完觀感唔同的道理一樣, 大家的睇法唔同, 身邊的人都唔同, 自然會有唔同的結論.

聽歌喜好各人有不同, 我尊重喜愛呢首歌的人, 但我自己唔得呢首歌, 同埋亦都要留意一首歌的反應唔係只睇fa ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 01:28

你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打,喺CM unlike多過like,引發雷生才華XXX論
雷頌德俾千嬅BB既《最好的債》超9成 投5分,剩下4首未派臺作品喜愛投票,居然都喺雷生俾千嬅既《高我》最多票

再者,Kelly三首派臺作品中《請放心傷我》被插得最金,而三首歌中喺itunes銷量最好既居然喺《請放心傷我

仲喺,哩句
對歌的喜惡,好多時候唔單喺歌本身,仲夾雜佐好多外圍因素!

如果真喺好多人 欣賞不來,當其時就唔會hit出來喇!就唔會當時D点唱榜幾個禮拜冠。
對歌的喜惡,好多時候 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 01:23

聽歌喜好各人有不同, 我尊重喜愛呢首歌的人, 但我自己唔得呢首歌, 同埋亦都要留意一首歌的反應唔係只睇fans, 要睇埋坊間的意見. 若果你攞呢首歌出去呢個post以外的地方再問, 已經可能有另一個答案. 當然, 若果喜愛一首歌, 要defend自己的立場, 我完全理解, 我亦都會做類似的事

好多人都欣賞唔來, 我估我係常人卦
hiraoka 發表於 2015-12-27 01:11

如果真喺好多人 欣賞不來,當其時就唔會hit出來喇!就唔會當時D点唱榜幾個禮拜冠。
對歌的喜惡,好多時候唔單喺歌本身,仲夾雜佐好多外圍因素!
在聽慢歌為主流既HK來講,呢首歌既表演算唔錯!!

solo-K 發表於 2015-12-27 01:06

好多人都欣賞唔來, 我估我係常人卦

佢個唱法都幾趕客, 尤其是副歌
hiraoka 發表於 2015-12-27 00:37

PHONE殺令只係詞太膠,唱唔落,但曲幾新鮮
最好的債 發表於 2015-12-26 21:06

佢個唱法都幾趕客, 尤其是副歌

Kelly D舊歌真係陪伴住我既成長~
尤其係慢歌(我比較鍾意慢歌)
有福氣/最佳位置/最愛演唱會/她比我醜/臨走前吻我/情人戰/前世/一刀兩斷/海豚...