返回列表 發帖

《花花宇宙》及《有福氣》以外的陳慧琳

陳慧琳的新歌真心難聽, 我一直說, 她最好的年代是她初出道那幾年, 以《戀愛情色》及《花花宇宙》轉走電音跳舞路線為界. 在這以前, 她是型格女生, 幕後班底強, 有當時剛冒起的雷頌德, 配以陳輝虹張佳添, 以致林奕華等幫手. 專輯具備本地流行元素, 雷頌德為她寫的慢歌, 雖然不是首首得我心 (例如《星夢情真》《一生一愛情》這類太大路, 其實幾悶), 但《風花雪》《誰願放手》這類實在可以聽到而家, 而且比《請放心傷我》更似新歌.
而雷頌德當時參考外國曲式寫成的《醉迷情人》和《我要看齣戲》, 陳輝虹的《寧願我會記不起》及《收音機》等都不是當時新人常用的曲式, 再偶然加上張佳添的結他小品, 陳慧琳初出道的專輯, 可聽性比她過去十年的任何一張都要高.
與《天涯海角》關係密切的《風花雪》專輯, 是歷年來坊間評價最佳的其中一張陳慧琳專輯, 但小眾一點的《一齣戲》也平衡了玩味及流行. 夏天推出但不夠熱鬧的《Da De Dum (我失戀)》專輯, 一直備受冷落, 但這張專輯耐聽性高, 其實是我的心頭好, 雷頌德及陳慧琳在這張碟嘗試降低甜度, 但未獲市場接受後就全面走向更pop的路線, 實在可惜. 再後期少少的《真感覺》《還是趁早把你忘記》及《只有自己和藥知》都各有特色, 但近年提起陳慧琳的作品, 這些總是被排到第四五六檔, 也令我替它們不值.
這次演唱會多唱這首這個年度的歌, 少唱幾首新歌, 我肯定可觀性會高很多. 演唱會以集體回憶作為核心, 應該會多唱幾首吧

Music Picks 陳慧琳95-98年廣東歌推介20首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYzA3q2UYX6NAmKMDmwFWCUv

1. 《一切很美 只因有你 (You Gave It To Me)》 (專輯: 《仙樂飄飄電影原聲大碟》)
2. 《醉迷情人》 (專輯: 《打開天空》)
3. 《誰願放手》 (專輯: 《醉迷情人》)
4. 《我會掛念你》 (專輯: 《醉迷情人》)
5. 《寧願我會記不起》 (專輯: 《我不以為》)
6. 《風花雪》 (專輯: 《風花雪》)
7. 《為自己作証》 (專輯: 《風花雪》)
8. 《懦弱》 (專輯: 《風花雪》)
9. 《收音機》 (專輯: 《風花雪》)
10. 《紀念日》 (專輯: 《誰願放手精選17首》)
11. 《我要看齣戲》 (專輯: 《一齣戲》)
12. 《回情》 (專輯: 《一齣戲》)
13. 《情人說》 (專輯: 《一齣戲》)
14. 《Da De Dum (我失戀)》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
15. 《深呼吸》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
16. 《憎恨想念你》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
17. 《真感覺》 (專輯: 《真感覺》)
18. 《對你太在乎》 (專輯: 《真感覺》)
19. 《還是趁早把你忘記》 (專輯: 《真感覺》)
20. 《只有自己和藥知》 (專輯: 《行雷閃電音樂劇原聲大碟》)

陳慧琳千禧年後的快歌, 講得最多的永遠是《花花宇宙》. 而她最喜愛用的歌, 除了《花花宇宙》, 就有《失憶周末》《戀愛情色》及《大日子》. 《失憶周末》是四首當中快歌元擽最齊備, 常用可理解; 《花花宇宙》就勝在易記. 《戀愛情色》及《大日子》其實似兒歌多於流行曲, 但為何仍然常用及不時被提起, 結論非常簡單, 就是陳慧琳有很多快歌都非常不濟. (再講一次, 例如《Phone殺令》)
不過, 唱了十幾年, 陳慧琳在《花花宇宙》以外, 還是有一些快歌有可聽性的. 《花花宇宙》專輯本身做得不差, side track《過份》那不太heavy的metal就比《花花宇宙》及《失憶周末》突破; 《星期五檔案》的flamenco亦明顯比《大日子》出色; 《隨身聽》及《ASK》的型格, 是陳慧琳現時無法尋回的; 《Shake Shake》《佛洛依德笑我》及《紙醉金迷》不屬一線, 但起碼各有自己的風格, 不似其他雷頌德快歌同一個beat bang bang bang; 至於《毫無保留》, 絕對是我近十年來聽過陳慧琳最有心做的一首快歌.
可能有人會問, 這個playlist為何這麼怪, 只得八首. 其實無乜點解, 就係其他揀唔落手咁簡單.

Music Picks 花花宇宙以外 陳慧琳千禧廣東快歌8首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYxD1DvX1a1qegYsO5_B6dUu

1. 《過份》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《星期五檔案》 (專輯: 《大日子》)
3. 《隨身聽》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《ASK》 (專輯: 《Ask Kelly》)
5. 《Shake Shake》 (專輯: 《愛》)
6. 《佛洛依德笑我》 (專輯: 《愛》)
7. 《紙醉金迷》 (專輯: 《Grace & Charm 》)
8. 《毫無保留》 (專輯: 《Happy Girl》)

我數了一數家中有幾多張陳慧琳的CD,答案是30張. 根據wikipedia, 陳慧琳出版了30張全新專輯, 以及14張精選, 她的精選碟我買過4張, 即是說, 我合共買了她26張全新專輯, 當中包括廣東國語及日文碟. 但若果你問我, 她在千禧年後推出的專輯, 有哪幾張我會想由頭到尾再聽一次, 我會答你真的很少很少.
她的快歌昨日講過, 今日講她的慢歌. 她有一批慢歌真的很娘, 例如金至尊及美心廣告那幾首; 有一批難頂地韓劇式呼天搶地扮慘, 例如《她比我醜》; 亦有一批旋律無問題, 但我嫌陳慧琳唱得太生硬, 例如大熱的《有福氣》. 說到這裏你可能會問, 為甚麼還買了這麼多? (若果你問為何仍然在買就不成立, 因為近幾隻無買.) 當年繼續買, 是因為念在她初出道那幾年的好, 希望有一天她的碟會變回正常, 也因為她的歌偶然還是有些不錯的.
成也雷頌德, 陳慧琳敗也雷頌德, 千禧過後陳慧琳的慢歌不濟當然因為雷頌德, 但他間中也有好歌, 例如《有時寂寞》; 伍樂城當紥時其實幫了不少手, 包括《薰衣草》《最佳位置》及《愛》等等, 可惜好景不常. 側田作曲的《小女人》及《面紅》就是《大雄》模式的舒服, 也是很不錯的side cut. 可惜, 好的歌始終不是多數.
望一望CD架, 然後想一想, 究竟陳慧琳幾時才會再出一張正常水準的唱片? 即將推出的那張肯定不是, 然後可能永遠也沒有. 有時我諗, 或許她不再出碟才是最好. 很唏噓.

Music Picks 陳慧琳千禧年後慢歌15首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYygwCpipPPC5WxXlQhSS9km

1. 《香薰戀愛治療》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《薰衣草》 (專輯: 《大日子》)
3. 《最愛演唱會》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《冰室》 (專輯: 《飛天舞會》)
5. 《好時光》 (專輯: 《飛天舞會》)
6. 《最佳位置》 (專輯: 《Baby Cat》)
7. 《愛》 (專輯: 《愛》)
8. 《伶仃》 (專輯: 《Red》)
9. 《對不起不是你》 (專輯: 《Stylish Index》)
10. 《紅絲帶》 (專輯: 《Grace & Charm》)
11. 《小女人》 (專輯: 《Grace & Charm》)
12. 《一刀兩斷》 (專輯: 《Happy Girl》)
13. 《面紅》 (專輯: 《Happy Girl》)
14. 《有時寂寞》 (專輯: 《Kellylicious》)
15. 《其後》

評分人數

• Tonlo

Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

我本人好鐘意情人說/情人戰/紅眼睛/紅絲帶,日後有機會聽佢唱其中一首LIVE就心滿意足

《過份》 都係?當年被批評抄椎名林檎作曲兼主唱的《石膏》wor,一大堆噪音.....噴

我覺得Kellylicious真心唔錯的
d歌夠型 柔情K歌亦夠柔(傻男)
只係個收尾麻麻 但已經好過佢好多隻碟了
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

kelly2005前d歌真係高質到喊
而家真係搵唔返

當年新人期一首醉迷情人已經令業界另眼相看
型到喊

其實Kelly好適合行型格路線
【This is MC】澳門見

kelly2005前d歌真係高質到喊
而家真係搵唔返

當年新人期一首醉迷情人已經令業界另眼相看
型到喊

其實Kell ...
lemontea1069 發表於 2015-12-24 01:14

首先要換過晒D班底

好開心有人推為自己作證
PHONE殺令我覺得OK的~
快歌方面等不到的人 請柬 是型的
jolene好膠但幾好聽
過份好聽但應該唔算快歌(?)
慢歌風花雪有啲覺得OVERRATED
同誰願放手係唔同LEVEL的
其它大致同意~

要佢離開雷生應該呢世都冇可能
唯有祈求雷生啲狀態唔好咁飄忽
今年3首除左媽媽級其後
其它都係災難級

其實陳慧琳唔係唱唔到. 而係監果條友唔識監
Kellylicious 同 reflection 佢唱得好好聽..
even 唔算最高作品
但一比番雷生. 真心想跳樓

《過份》 都係?當年被批評抄椎名林檎作曲兼主唱的《石膏》wor,一大堆噪音.....噴 ...
stevenchoi 發表於 2015-12-24 01:11

講真, 唔止《過份》係被質疑抄, 睇睇雷頌德過往的List其實大量, 但以當年香港樂壇做緊的歌來講, 呢首的確係唔同的一首. 而我一直覺得呢首歌係做得OK的.
成個list, 我係抽開左無理到佢究竟有無抄, 而呢點我一定會承認.

點解冇人講佢首噴歌「Phone殺令」?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實陳慧琳唔係唱唔到. 而係監果條友唔識監
Kellylicious 同 reflection 佢唱得好好聽..
even 唔算最高作品 ...
釘釘 發表於 2015-12-24 02:08

佢後期的唱法係好左, 但啲歌唔得, 佢未好到救得返啲歌

點解冇人講佢首噴歌「Phone殺令」?
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:16

我有提到呢首歌非常唔OK呀

好開心有人推為自己作證
過份好 ...
ahlok 發表於 2015-12-24 01:48

有幾難 reflection已經無mark lui
只係效果唔係特別好 更加令佢想搵返mark lui而已

佢今年比人感覺係完全無心搞好自己音樂品牌
就算係搵返mark lui 都未至於咁差
根本唔係mark lui應有既水平(本身已經唔係高)
只係交功課 為唱而唱

有幾難 reflection已經無mark lui
只係效果唔係特別好 更加令佢想搵返mark lui而已

佢今年比人感覺係完全 ...
akk 發表於 2015-12-24 02:17

真心講, 近十年佢有邊年係有心搞返好自己的歌唱事業. 而大家唔好忘記, 陳慧琳從來都不是一個十分有主見的歌手

好開心有人推為自己作證
過份好 ...
ahlok 發表於 2015-12-24 01:48

Phone殺令我係真心接受唔到

我有提到呢首歌非常唔OK呀
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:17

係喎睇漏左

另外「醉迷情人」我第一次聽
首歌同我認知中既Kelly的style好唔同

改編日文歌黎講「ASK」一定係最好聽,編曲亦非常豐富
但另一首「情不自禁」完全唔得,佢駕馭唔到R&B既grooves
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我就鐘意kellyD中版歌,例如you're the one同清水心跳,吾知有冇人有同感

係喎睇漏左

另外「醉迷情人」我第一次聽
首歌同我認知中既Kelly的style好唔同

改編日文歌黎 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:28

咁樣講, ASK本來就係佢既歌, 揀歌的時候已經揀俾佢, 但情不自禁唔係

咁樣講, ASK本來就係佢既歌, 揀歌的時候已經揀俾佢, 但情不自禁唔係
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:40

我聽講當年好似首歌俾左男一個日本女歌手錄
但錄完之後俾人抽起左冇出
後尾首歌俾Kelly 唱左

btw, 好鍾意ASK 的編曲

我就鐘意kellyD中版歌,例如you're the one同清水心跳,吾知有冇人有同感
kingo515 發表於 2015-12-24 02:40

you're the one係我最後剔走左, 前期比較多歌揀

有D人話新歌太少,Po主居然嫌新歌太多
只可以話每個人的口味唔同,或者喺每個人生長既年代唔同 引發共鳴既歌唔同!

90年代Kelly玩自己style既歌比較多,
千禧年後玩大路既歌比較多!!

睇Po主 推D歌,應該本身鐘意聽慢歌比較多,過分確定唔系慢歌?!

快歌
1.《Don'T Stop》
2.《这班人》
3.《替換》
4.《Phone 杀令》話說當年一邊玩《傳奇》一邊聽呢首歌,毫無違和感!
5.《ASK》記得當年喺網吧玩CS,呢首歌喺網吧播放率超高(之後03、04亞洲遊戲展都揾Kelly代言無知關唔關事),一聽返呢首歌都系回憶。果時廣播站一播呢首歌,D友仔好齊聲咁話:打機洛AK47埋位咯!!
6.《主打愛》
7.《无限》
8.《巨人》
9.《佛洛依德笑我》
10.《你会冲动》

慢歌
1.《有時寂寞》
2.《再见多谢》
3.《紅眼睛》
4.《冰室》
5.《前世》
6.《快樂情人》
7.《安分守己》
8.《再生花》
9.《香薰戀愛治療》
10.《好時光》
Let’s Сelebrate

後尾首歌俾Kelly 唱左 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:43

我的觀點係佢地收歌時始終會把關得好啲, 因為唔係人地唱好左, 你自己鐘意攞黎, 而係真係揀一首新歌去做

我的觀點係佢地收歌時始終會把關得好啲, 因為唔係人地唱好左, 你自己鐘意攞黎, 而係真係揀一首新歌去做 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:45

ASK(廣東話版)真係幾好聽 冇乜所謂啦
不過做一首全新既歌就梗係更加好

有D人話新歌太少,Po主居然嫌新歌太多
只可以話每個人的口味唔同,或者喺每個人生長既年代唔同 引發共鳴既 ...
solo-K 發表於 2015-12-24 02:44

佢初出道的歌明顯有心做好多, 當時肯試新野, 後尾計住計住非常悶. 在我來講, 佢初出道的歌同近年的歌基本上係兩個層次, 高度不同到我抽開來比較, 中後期的歌拍得住前期的, 其實真係唔多. 00年之後的好多張碟, 我聽完一兩次已經飛走一啲歌唔聽.《過份》我係猶疑過係快定慢的, anyways, 我最後劃左入去快個邊.
而我個人其實會飛快歌, 但慢歌係幾年後再聽, 觸動我的機會比較高. 你提到的部分快歌, 例如《Don't Stop》, 我當年聽係覺得OK的, 但翻聽已經無特別感覺. 至於《Phone殺令》, 我係由第一次聽已經鬧緊.

ASK(廣東話版)真係幾好聽 冇乜所謂啦
不過做一首全新既歌就梗係更加好
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:48

我的日文程度不足以讓我判斷她唱日文有多生硬, 但單純從用聲來講, 原裝日文版比廣東話版本做得好, 收放較佳, 應當是日本監製的功勞

我的日文程度不足以讓我判斷她唱日文有多生硬, 但單純從用聲來講, 原裝日文版比廣東話版本做得好, 收放較 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:54

日本人mixing 仔細啲就一定
但佢日文發音好奇怪 真係頂唔順

btw, 好鍾 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:43

廣東話版、日文版都系Kelly唱
當年Kelly擔綱既《冷靜與熱情之間》 喺日本票房高收,年度第二,風頭一時無兩
而趁勢推出日文大碟,ASK喺重金禮聘日本製作人為Kelly度身定做個啵!!!

佢初出道的歌明顯有心做好多, 當時肯試新野, 後尾計住計住非常悶. 在我來講, 佢初出道的歌同近年的歌基本 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:52

每個人口味唔同jer我比較like Kelly D 快歌比較多

廣東話版、日文版都系Kelly唱
當年Kelly擔綱既《冷靜與熱情之間》 喺日本票房高收,年度第二,風頭一時無 ...
solo-K 發表於 2015-12-24 02:59

件事係好耐之前我去嗰個日語歌forum (而家收左皮) 啲人講的

件事係好耐之前我去嗰個日語歌forum (而家收左皮) 啲人講的
matthew1990 發表於 2015-12-24 03:10

如果堅既話,應該有推出嘎!!!
有無只歌既link,想聽聽

早期陳慧琳真係一個有EDGE既歌手
有幾多人記得佢初出道係話佢走王菲路線 LOL...

每首歌你都聽到係想做D唔同既野, 唔係做一般90年代前人做緊既野
所以點解佢起得咁快, 因為當時聽真係好FRESH GA

誰願放手精選十七首真係聽到愛不釋手

可惜之後同鄭天后比併墜入電音界
再之後到容天后統治樂壇, 佢又走去出埋D 罐頭音樂

再加上都睇唔到佢自己本身有咩INPUT,
甚至覺得演繹上退步晒

近年佳作會KEEP住聽真係得有時寂寞

如果堅既話,應該有推出嘎!!!
有無只歌既link,想聽聽
solo-K 發表於 2015-12-24 03:18

錄完之後俾人抽起左冇出

btw, 好鍾 ...

我都想聽

btw, 好鍾 ...

就算未出,如果灌錄佐,應該版權已經賣佐俾果間公司。應該都喺流料居多!!

每首歌你都聽到係想做D唔 ...
mychart- 發表於 2015-12-24 03:19

講得唔錯!不過要更正一點喺Kelly走入電音屆,喺因為99年尾既《戀愛情色》出來之後多人鐘意,專輯大賣,賣到全年最高銷量。
千禧年後既《花花宇宙》、《大日子》專輯都喺大賣!鄭天后喺2000年中後段先出《煞科》、《獨家試唱》

《baby cat》銷量麻麻,03年開始轉型銷慢歌為主,而03年《愛》專輯破白金便開始佐不可收拾的慢歌之路、
04《stylish Index》、05《Grace&charm》、06年《happy girl》、08《kellylicious》、13《Reflection》。。。。。

我比較鍾意逃出生天 & 快樂情人。
love wins!

其實我反而非常咁鍾意In the Party
我會覺得呢隻同Ask 隻碟係大日子狂出電音之後想變少少
玩d 野大路但係型既
隨身聽 點解你係咁 幸福灰塵 (勁型)  jolene 希治閣劇場或者係56x 公式快歌個人指數
都係型得起又唔會覺得煩膠

慢歌其實好鍾意雷頌德首充滿你
未必係mark 最好既k 歌
但編曲d 鼓聲同唱真係好好loop

仲有繼續愛我
做到一隻易聽之餘又清新既慢歌碟
快樂情人 我敢去愛 我不愛高柏飛 呢d 神級好聽慢歌
偏d 仲有 有沒有這個人 帶走眼淚 唯一一首快歌 等不到的人
隻碟d mv 同相集去希臘拍
完全將kelly 最靚o個面sell 到晒出黎
真係冇辦法唔紅
同埋當年都是你的錯真係hit 到爆燈
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

(除左kellylicious)) 飛天舞會打後既碟我係未試過由頭聽到尾
Happy and Blessed.

最佳位置  作曲   冯颖琪

就算未出,如果灌錄佐,應該版權已經賣佐俾果間公司。應該都喺流料居多!! ...
solo-K 發表於 2015-12-24 03:32

其實都未必架,喺外國有好多類似的例子,喺錄完音之後冇落到final cut 於是作曲嗰個賣過俾另一個人
雖然我唔肯定是咪100%唔係流料,不過當時嗰個jpop forum都幾有公信力

樓主,你可知道《Da De Dum (我失戀)》呢隻碟,0係KELLY眼中,呢隻碟出黎GE效果,佢係最唔滿意
因為當時趕住出碟,所有野都好RUSH
KELLY 話有得比佢揀一隻碟,重新再造,就係呢隻

呢段訪問係見於07年尾出《你有事暪著我》時做GE
訪問仲講到,KELLY 唱GE一首歌唱到佢自己討厭GE係《對你太在乎》

但出奇地,同其他KELLY FANS 講開呢隻碟, 個個都話一D都唔差,仲好鐘意TIM ...

樓主,你可知道《Da De Dum (我失戀)》呢隻碟,0係KELLY眼中,呢隻碟出黎GE效果,佢係最唔滿意
因為當時趕 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-24 11:16

《Da De Dum (我失戀)》只碟宣傳HEA到爆,居然得一首歌有MV《嚴重》,《影中我》得個卡通MV,但裡面好多歌都好高質。

《Da De Dum (我失戀)》 比佢2003後任何一張碟好, <嚴重>好正
不過演唱會後kelly肯定又會消失
下次再出碟都唔知幾時, 都唔駛期望佢高唔高質喇

《Da De Dum (我失戀)》 比佢2003後任何一張碟好, 好正
不過演唱會後kelly肯定又會消失
下次再出碟都唔知幾 ...
lemontea1069 發表於 2015-12-24 13:45

嚴重個music break真係世界級正
Happy and Blessed.

因為當時趕 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-24 11:16

當年Da De Dum係出得非常趕, 好耐之前好似有人講過話佢覺得隻碟出得太rush, 有問題, 但同我同齡有聽佢的歌的人都覺得隻碟係OK的. 呢個係其中一個原因我覺得我同佢鐘意的歌同路線係有根本係的唔同, 就正如佢plug左好多我唔知點解要plug的歌, 例如你有事暪住我

其實我反而非常咁鍾意In the Party
我會覺得呢隻同Ask 隻碟係大日子狂出電音之後想變少少
玩d 野大路但係型 ...
ricnature 發表於 2015-12-24 05:23

繼續愛我隻碟我麻麻地, 但In The Party我覺得可以的, 而且隨身聽係十級好

每首歌你都聽到係想做D唔 ...
mychart- 發表於 2015-12-24 03:19

之前曾經有人寫過, 若果佢keep住醉迷情人的路線, 佢會係另一個關淑怡. 不過佢的路線點走, 當年好大程度取決於paco, 鍾珍, 甚至係mark lui, 而唔係佢自己

嚴重個music break真係世界級正
jose 發表於 2015-12-24 13:55

成隻歌有畫面架.....正到喊

求其執十首自己幾鍾意既side track出來同大家分享下︰
女人就是戀愛/高速情路/快樂情人/有沒有這個人/帶走眼淚/
New Song/Don't Stop/最近想起很多/暖我/閣樓

其實2008年真係以為佢谷底反彈,兩隻派台歌都咁正
可惜最後隻碟都係悶野,而家淨係記得個痾屎封面

講開派台,唔爭在執多十首派台歌出來︰
醉迷情人/誰願放手/懦弱/回情/嚴重/
Take My Hand/你這個男人/隨身聽/冰室/海豚

其實正東plug歌D人超onX 有愛/臨走前吻我 吾派 派她比我醜
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

想當年隨身聽真係殺哂,無得輸