返回列表 發帖
最近發現Kelly02-06 Sidecut好正,迴旋木馬/如果我們在戀愛/情熱之間/紅眼睛/最近想起很多/好時光/前所未見 ...
我等我在 發表於 2020-6-27 11:49

如果我們在戀愛唔係01咩?

細個好中意情人戰同Phone殺令

但如果我們在戀愛/前所未見,情人戰同海豚應該係派台歌吧 ...
on07111 發表於 2020-6-27 20:59

冰室啲成績好side下
係咪因為佢嗰陣被人鬧演唱會咪咀所以ban?
我一直勁中意冰室

回復  mgiks

果年勁歌總選本來以為shake shake有麥當勞加持可以入選十大,點知最後係「她比我醜」.. ...
黃家正 發表於 2020-6-28 06:46

明明shake shake薯條一出就好hit
她比我醜得1week第7都十大舉世嘩然

她比我醜咁都有三台冠軍+兩台金曲
LoveMirkay520 發表於 2020-6-28 14:00

心服口服tvb有冠 haha

我都鍾意冰室,成績唔好應該係因為當時未續約正東,呢個亦都係佢聲勢下滑嘅轉捩點。 ...
Serendipity 發表於 2020-6-28 19:51

識睇mv要睇呢首tvb版
02年我重讀緊小學
好深印象年頭啲同學都重有啲會中意聽有福氣嘅
但係女歌手而言gigi gforgirl~家有小熊-我們的永遠-花瓶雞湯-你救哪一個勁hit嚕
年尾重有高妹正傳同傷心尋回犬
Kelly嚮嗰年邊有得鬥?
但gigi已經唔係最hit嗰個
楊千嬅當年係無人能敵嘅
即使joey出怯 加嗰啲少女味未變怨婦嘅mad about u全碟都勁播加年尾爭氣同特別嘉賓都唔夠掂啦
之後幾年變到完全怨婦先match佢
再加上風頭勁爆嘅sa+gill勁派歌戀愛大過天~大浪漫主義~孖寶668~出埋合唱畢業碟:二人世界盃~眼紅紅~一吱班興奮~大紫大紅~風風
加電影攻勢同千嬅3個已經象徵晒全個2002
以單曲而言kelly亦爭唔贏好心分手同傷逝全城勁讚
所以佢當年同sammi都已經玩完 係同一個層次嘅人氣下滑
出歌多過人但就無乜人聽囉
年中7 8月我哥哥都問我點解包括我哋無乜人聽飛天舞會隻碟
我哋重新聽一次之後決定繼續煲真我張柏芝好過
起碼啲歌un得好開心又唱得好有感情
真我工作坊未出碟就瘋狂通街舖頭翻版cap mp3檔狂播
我中意嘅冰室真心無呢種事

果年佢基本上淨係hit兩首歌 - 有福氣 戀愛神經
都係佢一向唱開嘅vibe
其他singles太怨婦 堂堂兒歌天后 好 ...
josey 發表於 2020-6-28 21:21

02要過渡到20
商業大公司嘅極端走到獨立製作嘅成熟而且多姿多彩
條路真係好漫長

以前競爭真係好大。
關心妍一年幾首hit歌都拎唔到金曲獎~
更加唔好講女歌手獎
宜家一首big hit樂觀/無人知 ...
on07111 發表於 2020-6-28 21:36

你唔提我都唔記得咗02年年尾嘅震撼彈女新人王
關心妍(同埋鄭希怡)
真真正正由亂了情人開始就追佢
頭一兩年 每隻碟都淋漓盡致
年尾派嘅 你有心我都好鍾意
反而當年嘅何韻詩 我就麻麻
直至03年嗰隻dressup 又令我 好愛佢
嗰陣時真係對於無hit歌呢回事係完全冇想像力
如果我同返自己當面講嘅話我諗我都會話邊有可能呀每個禮拜都有hit歌啦
冇諗過個幾年搞成咁
好多人都將責任歸咎喺容祖兒
我自己就真係好難斷言係定唔係

我理解同你有少少唔一樣。
02年Kelly開演唱會之前一直人氣都仲唔錯的,ASK嘅歌除咗有福氣外連side track ...
Serendipity 發表於 2020-6-29 00:19

無理解唔同
我都話年頭都有同學高調同我講中意有福氣
係年中年尾都無
另一方面其實我對情毒 babycat 她一定很愛你 感覺都唔錯
情毒點編曲我重研究咗好耐
另外gigi我依然覺得02紅過kelly
永遠同高妹令更多人對佢創作有期待

我好愛 飛天舞會
雖然而家聽返勁似兒歌
但佢嗰年plug嘅快歌都唔算差呀
只不過 飛天舞會 躲貓貓  ...
jasonng 發表於 2020-6-29 12:46

佢係我第一個拎碟狂播嘅歌手
講緊精選碟
而當年屋企人無買千嬅
我之後自己識用boxup嗰啲揾歌先煲到

kelly 2002問題係樣靚又高貴做怨婦錯哂
樣靚被twins靚兼青春打低,連兒歌都被twins打低

gigi最紅係1999年 ...
sexykaren 發表於 2020-6-29 22:15

02年千嬅整體係紅啲
可以話惟一一個人壓到twins嘅氣勢
Sa + gill廣告界紅但電影唔夠千嬅咁搶
佢哋始終嗰陣拎嘅市場係有傾向細佬後生仔女
唔夠千嬅咁全面
嗰陣同人講聽sammi會被人笑好老
反而kelly無呢個問題
但過咗幾年啲人又接受返sammi

其實陳慧琳歌唱事業我一直認為係飛天舞會做分水嶺
2002 年頭佢仲係好紅的
啲乜乜偶像選舉仲係排緊第一
同 ...
ricnature 發表於 2020-6-30 20:26

02唔知邊個女銅呢可?

原來Stylish Index唔計2nd edition派得兩首歌
LoveMirkay520 發表於 2020-7-1 19:04

明明開心買鞋嗰啲先係隻碟嘅概念
Btw我幾like封殺令㗎

Phone殺令衰份詞
Btw對不起不是你好似有2nd version
做乜唔入埋碟 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-7-1 19:33

結他版吖可?
可能kelly忙得滯漏咗

Phone殺令衰份詞
Btw對不起不是你好似有2nd version
做乜唔入埋碟 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-7-1 19:33

04年kelly係cm女金
鬥得贏千嬅
對佢嘅成績都有交代啦

喜歡蝦餃!
話說有福氣係我人生第一首聽嘅廣東歌
想知 Kelly 之前講過嘅 25週年演唱會仲成唔成事 ...
616.1314 發表於 2020-7-5 00:35

我第一首認真聽係99夏天的故事
之後放低咗廣東歌
隨緣先聽無去追
但係再遲下就已經去到01女校男生
發現身邊人人都追蒞聽

見到美心西餅又有kelly了,美心天后地位無庸置疑,希望今年出最好給最好2.0  , hit爆大灣區please ...
on07111 發表於 2020-7-13 12:36

媽!好藍呀!

SAMMI應該係暗黃
KELLY似唔理世事嗰D
Btw如果佢兩個係藍,一早講我爱祖国嗰D喇 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-7-14 18:18

啲歌嘅意識形態講
Sammi 泛民
Kelly 大愛港豬
Joey 民粹統派
千千 太空移民派
Kay 本土派
Hocc 左膠

其實Kelly 2007年已經唱自由女神,不嬲行前人幾步
on07111 發表於 2020-7-17 22:08

https://www.thestandnews.com/pol ... %E6%8B%86%E4%B8%8B/

亞博治療中心現美國自由神像照 葛珮帆促拆下

按呢個邏輯 佢哋首歌要下架 係禁歌

Kelly有首歌國語歌叫自由,咁講都唔唱得了
on07111 發表於 2020-8-4 01:22

千千首自由行都唔得