返回列表 發帖
有D人話新歌太少,Po主居然嫌新歌太多
只可以話每個人的口味唔同,或者喺每個人生長既年代唔同 引發共鳴既歌唔同!

90年代Kelly玩自己style既歌比較多,
千禧年後玩大路既歌比較多!!

睇Po主 推D歌,應該本身鐘意聽慢歌比較多,過分確定唔系慢歌?!

快歌
1.《Don'T Stop》
2.《这班人》
3.《替換》
4.《Phone 杀令》話說當年一邊玩《傳奇》一邊聽呢首歌,毫無違和感!
5.《ASK》記得當年喺網吧玩CS,呢首歌喺網吧播放率超高(之後03、04亞洲遊戲展都揾Kelly代言無知關唔關事),一聽返呢首歌都系回憶。果時廣播站一播呢首歌,D友仔好齊聲咁話:打機洛AK47埋位咯!!
6.《主打愛》
7.《无限》
8.《巨人》
9.《佛洛依德笑我》
10.《你会冲动》

慢歌
1.《有時寂寞》
2.《再见多谢》
3.《紅眼睛》
4.《冰室》
5.《前世》
6.《快樂情人》
7.《安分守己》
8.《再生花》
9.《香薰戀愛治療》
10.《好時光》
Let’s Сelebrate

我聽講當年好似首歌俾左男一個日本女歌手錄
但錄完之後俾人抽起左冇出
後尾首歌俾Kelly 唱左

btw, 好鍾 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:43

廣東話版、日文版都系Kelly唱
當年Kelly擔綱既《冷靜與熱情之間》 喺日本票房高收,年度第二,風頭一時無兩
而趁勢推出日文大碟,ASK喺重金禮聘日本製作人為Kelly度身定做個啵!!!

佢初出道的歌明顯有心做好多, 當時肯試新野, 後尾計住計住非常悶. 在我來講, 佢初出道的歌同近年的歌基本 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:52

每個人口味唔同jer我比較like Kelly D 快歌比較多

件事係好耐之前我去嗰個日語歌forum (而家收左皮) 啲人講的
matthew1990 發表於 2015-12-24 03:10

如果堅既話,應該有推出嘎!!!
有無只歌既link,想聽聽

我聽講當年好似首歌俾左男一個日本女歌手錄
但錄完之後俾人抽起左冇出
後尾首歌俾Kelly 唱左

btw, 好鍾 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:43

就算未出,如果灌錄佐,應該版權已經賣佐俾果間公司。應該都喺流料居多!!

早期陳慧琳真係一個有EDGE既歌手
有幾多人記得佢初出道係話佢走王菲路線 LOL...

每首歌你都聽到係想做D唔 ...
mychart- 發表於 2015-12-24 03:19

講得唔錯!不過要更正一點喺Kelly走入電音屆,喺因為99年尾既《戀愛情色》出來之後多人鐘意,專輯大賣,賣到全年最高銷量。
千禧年後既《花花宇宙》、《大日子》專輯都喺大賣!鄭天后喺2000年中後段先出《煞科》、《獨家試唱》

《baby cat》銷量麻麻,03年開始轉型銷慢歌為主,而03年《愛》專輯破白金便開始佐不可收拾的慢歌之路、
04《stylish Index》、05《Grace&charm》、06年《happy girl》、08《kellylicious》、13《Reflection》。。。。。

佢個唱法都幾趕客, 尤其是副歌
hiraoka 發表於 2015-12-27 00:37

你唔識欣賞啩!!我覺得超正啵

好多人都欣賞唔來, 我估我係常人卦
hiraoka 發表於 2015-12-27 01:11

如果真喺好多人 欣賞不來,當其時就唔會hit出來喇!就唔會當時D点唱榜幾個禮拜冠。
對歌的喜惡,好多時候唔單喺歌本身,仲夾雜佐好多外圍因素!
在聽慢歌為主流既HK來講,呢首歌既表演算唔錯!!

聽歌喜好各人有不同, 我尊重喜愛呢首歌的人, 但我自己唔得呢首歌, 同埋亦都要留意一首歌的反應唔係只睇fa ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 01:28

要留意一首歌的反應唔係只睇fans, 要睇埋坊間的意見.
你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打,喺CM unlike多過like,引發雷生才華XXX論
雷頌德俾千嬅BB既《最好的債》超9成 投5分,剩下4首未派臺作品喜愛投票,居然都喺雷生俾千嬅既《高我》最多票

再者,Kelly三首派臺作品中《請放心傷我》被插得最金,而三首歌中喺itunes銷量最好既居然喺《請放心傷我

仲喺,哩句
對歌的喜惡,好多時候唔單喺歌本身,仲夾雜佐好多外圍因素!

當然可以覺得呢個世界好多haters, 但亦有好多人其實無必要無端端加入鬧埋一份, 尤其是對一個已經唔需要爭 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 02:10

其實唔系haters唔haters既問題。喺受眾問題
每個人都有自己鐘意聽既歌,喜歡的風格唔同
CM會員 鐘意千嬅既風格或歌路比較多,所以佢出既歌 都喺like>>>>>unlike

就似3首歌中,《其後》喺CM比較多人like,
但系3首歌中,itunes銷量《其後》喺3首歌中包尾喔

其實唱廣東話快歌好難,咬字局限左唱法,尤其呢首膠詞,我唱都忍唔住笑,我係kelly就一定再揾人填過詞先出街,但 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 20:33

份詞的確唔多OK,但系份詞喺wyman填噶,換歌名都。。。換佐份詞,信唔信佢同你死過

其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. 而家買歌買碟的人而家有 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 13:24

【1】其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. R U sure?可否有數據支持?
難道你有錄低 Moov、KKbox等各音樂平臺,每日點播既走勢?!有參考過FB、騰訊音樂、百度音樂等等不同地區唔同平臺歌曲點播率?抑或喺收集佐唔同電臺唔同媒體 對呢3首既comment而得出既結論?!

【2】
銷量只能夠講係核心fans的選擇, 而條街同核心fans的選擇唔同,
未知核心fans 指既喺?
其實據我所知:fans 對哩三首歌 並沒有一面倒既支持或unlike啵,都喺55波多D。fans既感觀上亦偏向《其後》多D,所以你所述既前因 不成立。以致後面引申出既問題出現偏差。
如果你真系唸住放飛,其實喺咪應該去Kelly fans聚集既forum或群組放呢?咁就涉及到你的資源是否存在錯配既問題喇

怕咩佢,問十個有九個都話詞膠到無朋友,歌名係有型,但內容係垃圾級數
天后換詞都唔得,唔怪得佢無話事權,永 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 20:48

我覺得唔喺天后換詞唔得,喺Kelly本身比較nice,俾得個歌佢填就系信得佢過,唔會太ban人既創意!

其實Kelly有試過自資出碟,自己親自選曲既碟噶————就系《baby cat》
只喺銷量撲佐,就無在玩
《Ask Kelly》白金、《愛情來了》白金、《飛天舞會》金唱片、《baby cat》撲佐、《愛》白金、《Stylish Index》白金

唱片都搞得唔好,Live「好」有咩用?難怪銷量近十年無起色
何況kelly live點都唔可以用好去形容?從來 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 22:02

問題喺近10年 Kelly既廣東碟得兩隻咁大把

KKBOX我有用, 日日睇無, 個個星期睇就有, 其後的排名係高過請放心傷我同期.至於電台播放率, 我個人依然係 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 23:56

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香討、高登D post
然後就可以得出結論
以以上平臺意見唔一致就系停留喺自己世界,唔同外面世界接觸?!

君不見:被插到飛起既《Sunday靚聲王》(雖然我無點睇),收視依然高企,依然長做長有,仲出埋J2靓聲王

都喺哩句:受眾人群唔同,十卜既野唔同,請勿以個人觀點代表大眾!

利申:《傷我》派臺時,我曾極力反對。佢俾四台聯ban時,我卻叫好。但我無否認到《傷我》點播量比其他兩首高既事實。
我是Kelly既快歌粉,想Kelly出多D快歌。

其實若果你覺得乜都代表唔到, 只有你睇到就代表係事實的全部, 我無話可說. 我多謝你的意見, 而我亦有我的 ...
hiraoka 發表於 2015-12-28 01:34

嗱嗱嗱!我從來未講過我睇到既喺事實既全部!
每個人都有表達自己意願與意見既權利,只系覺得有陣時某些意見是否過於絕對jer!
和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅聲音之餘,而又互相尊重。

你又何嘗唔係以iTunes為單一依歸?
YouTube其後17/7, 到而家係5個月, 20萬次
請放我傷我21/9, 到而家係3 ...
John 發表於 2015-12-28 01:48

YouTube 其後:20萬次 請放心傷我:11萬次

騰訊音樂
其後:32萬次
請放心傷我:48萬次

百度音樂
其後:8萬次
請放心傷我:14萬次

蝦米音樂
其後:6.5萬次
請放心傷我:3萬次

合計:
其後:66.5萬次
請放心傷我:76萬次

(以下無實際數字既)

moov 日日榜(前100位)
其後:最高第四位 上榜62天
请放心伤我:最高第六位 上榜104天
请放心伤我》其後

kkbox
其後》請放心傷我

网易云音乐
陳慧琳熱門音樂
第13位:請放心傷我
第33位:其後

iTunes銷量
請放心傷我》其後

點播量總括:請放心傷我》其後

回復 86# John

不過見到你走去話請放心傷我點播率高係「事實」,

你喺咪睇錯隔離,一直比較緊三首歌,講緊傷我喺三首歌中播放率高!
E+播放率HIt唔HIt喺以千萬、億計算,果幾十萬播放可以話喺無人識咁滯!!!!

哩3個MV拍得都唔好喺事實,唔使曲線

其實每個人對一首歌既感覺, 同出面坊間喜愛既程度有咩關係???
唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可 ...
kenny1102 發表於 2015-12-28 01:50

KELLY琴晚話你知?定係鬧過你黎?
1】唔好意思,Kelly訪問有講過類似既內容

其實每個人對一首歌既感覺, 同出面坊間喜愛既程度有咩關係???
唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可以愛??
2】無關係,請看清前因後果,謝謝!!

回復 97# dickson

點都未及某一首咁犀利,簡直江山代有才人出

回復 94# matthewchiu

哈哈哈哈哈睇po主的語言方式,有一定既社會閱歷,有一定既氣度。應該唔會dislike既