返回列表 發帖
肯定係黃昏點唱機 好似係

利申 冇點望過黃昏點唱機既歌詞版mv
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:00

點唱機點會咁早 梗係女金先唱架啦

點唱機點會咁早 梗係女金先唱架啦
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 21:03

定係哲學家

--
啱啱估完去左睇呢首個歌詞mv
笑死

定係哲學家
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:04

無上
======================================================
JL 主觀性十五大
第十五位

Mr. - 邊城
收錄於 <現實遊戲>
上榜 11 週
榜上走勢 :  20 > 13 > 9 > 5 > 1 > 7 > 2 > X > 15 > 13 > 7 > 8

出道頭兩三年曾經好鍾意佢地 (最近聽番 Everyone 想太多 森林 ...)
但之後幾年既歌曲質素都好參差 國語碟更加係 …
難得今年有小反彈 加上首歌既感覺 令我最後一刻揀佢地而捨棄愛將
對上一次十五大已經係2010年 今次會唔會係最後一次?

第十四位 : 曲同編都無話可說。詞呢,坦白講我都唔知邊個先係正確既解讀 - 或者呢個就係有趣既地方 - 每個人都可以有佢自己唔同既解讀方式,無話邊個啱邊個錯

JL 主觀性十五大
第十四位

王菀之 - 我們他們
上榜 9 週
榜上走勢 :  4 > 6 > 7 > 13 > 1 > 6 > 3 > X > 9 > 8

第十三位 : 返工望放工/放假,呢個係打工仔 (i.e. 我自己 = =)最常諗到既野

我以為佢地唔會再有機會拎到獎,但今次真係唔比唔得 (因為真係唔知仲有冇機會 …

JL 主觀性十五大
第十三位

Twins – TGIF
收錄於 < LOL >
上榜9週
榜上走勢 :  5 > 1 > 6 > 10 > 7 > 5 > 5 > 7 > 6

第十二位 : 今年既歌曲獎都冇乜可能冇佢架啦 XD (究竟係人定歌?)

我諗我係少數對羅生門冇乜感覺既人 (FYI : 羅生門走勢19>11>12>16>X)
今年佢咁多首歌入面 始終都係對呢首念念不忘

JL 主觀性十五大
第十二位

麥浚龍 - 念念不忘
收錄於 < Addendum >
上榜9週
榜上走勢 :  8 > 8 > 6 > 4 > 8 > 3 > 6 > 1 > 9

第十一位 : 唔知大家仲記唔記得呢首歌......既喪MV呢?

我認我係因為呢個version先比佢入十五大 但撇除個喪到不得了既MV 歌都係唔錯既
Sherman 姊妹花都好適合唱快歌

JL 主觀性十五大
第十一位

鍾舒漫 / 鍾舒祺 - SS14
收錄於 < What If ... >
上榜 9 週
榜上走勢 :  8 > 7 > 5 > 1 > 11 > 7 > 9 > 4 > 2

第十位 :
願我一生去到終結
無論歷盡幾許風波
我仍然能夠講一聲 我係我   <陳麗斯 - 問我>

我們他們!!
正到喊

我認我係因為呢個version先比佢入十五大 但撇除個喪到不得了既MV 歌都係唔錯既
Sherman 姊妹花都好適合唱快 ...
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 21:24

入場! Fi
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我們他們!!
正到喊
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:25

舊年拖到今年先上 年尾聽到SodaGreen 又諗起佢 於是馬左上黎
入場! Fi
JasOh103 發表於 2015-12-29 21:26

據聞美Fi舊年女金預支左幾年quota

(召喚某會員 ...)

當故事全數也回味 人生悲與喜
或者已來到書的結尾 沒後悔的結尾

搏盡人生無悔

JL 主觀性十五大
第十位

側田 - 命書
收錄於 <Never Odd Or Even>
上榜10週
榜上走勢 :  19 > 17 > 13 > 6 > 9 > 4 > 1 > 5 > 3 > 2

=====================================
第九位 : 撞歌名已經唔常見 同一年內撞就更加少見
今年呢個歌名 其中一首歌來自新人 另一首歌就比左做極都未係新人既佢地

入黎湊吓熱鬧~!
好多年頭嘅歌

入黎湊吓熱鬧~!
好多年頭嘅歌
ed8671ed 發表於 2015-12-29 21:32

後面會多D年尾歌架啦 年頭歌永遠都咁蝕底

遺憾既係 呢首歌成為左今年十五大入面四台成績最差既歌曲 … 咁滯

JL 主觀性十五大
第九位

movin' - 小確幸
上榜 9 週
榜上走勢 :  13 > 5 > 3 > 5 > 8 > 4 > 1 > 5 > 5

===================================================
第八位:2015 年年頭既歌曲好多都好高質,其中包括呢首 (唔好再清楚D …)

(召喚某會員 ...)

當故事全數也回味 人生悲與喜
或者已來到書的結尾 沒後悔的結尾

搏盡人生無悔

...
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 21:29

呢首好冷不過好正!
派乜歌成就真係
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

呢首好冷不過好正!
派乜歌成就真係
JasOh103 發表於 2015-12-29 21:37

明明321 WeTouch 都ok
歌成就真係

好彩仲有命書

難得Sony係高山低谷之後無將佢投閒置散 (雖然都有半年完全唔見左 …

JL 主觀性十五大
第八位

林奕匡 - 頌讚詩
收錄於 <有人共鳴>
上榜 8 週
榜上走勢 :  13 > 3 > 4 > 3 > 2 > 1 > 4 > 3

============================================
第七位 : 佢地今年真係好好彩,搵到好多歌手同佢地合作。但最驚喜既應該係呢個組合

支持美孖
你想話自己係後生仔都唔得

支持美孖
你想話自己係後生仔都唔得
CunninG 發表於 2015-12-29 21:42

老啦我都 (咳咳

今晚足足有成三個頒獎禮
(記得12年係同你同一日頒)

祖兒仲未出現架

CAllStar 固然係十五大常客出道開始年年都有份
美G 都唔輸蝕架 當年隻夏花秋葉都係十五大

JL 主觀性十五大
第七位

C AllStar - 后會無期 (Feat. 梁詠琪)
收錄於 <生於斯>
上榜 9 週
榜上走勢 :  6 > 3 > 3 > 2 > 6 > 6 > 6 > 7 > 1

=======================================
第六位 : 第一次聽已經好吸引 不過份詞 (+佢個樣) 先最吸引 (太意淫 lol)

今晚足足有成三個頒獎禮
(記得12年係同你同一日頒)

祖兒仲未出現架 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:45

我年年都同人撞 sosad

美祖要好似勁歌咁最後半個鐘先出嚟架

我真係唔想揀個MV播 (TBB / EGG) = =

JL 主觀性十五大
第六位

馮允謙 - Let's Keep This Tonight
收錄於 < Odyssey >
上榜10週
榜上走勢 :  16 > 4 > 3 > 1 > 3 > 4 > 4 > 3 > 2 > 5

仲以為係香女人咁驚

仲以為係香女人咁驚
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:53

20 > X 攞都好大隻馬

單單為左編曲已經要入十五大 六分鐘聽完實在太爽
已經出現過 所以唔tag 直接出啦

又係唯一一首國語歌
btw 下plug 正在選擇中 歡迎推介

JL 主觀性十五大
第五位

蘇打綠 - 痛快的哀艷
收錄於 <冬 未了>
上榜10週
榜上走勢 :  7 > 2 > 5 > 5 > 3 > 1 > 4 > 4 > 5 > 3

==================================================
第四位 :  

20 > X 攞都好大隻馬
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 21:53

香女人係我度都係呢個走勢喎

香女人係我度都係呢個走勢喎
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 21:56

我係年尾無歌 攝位

不知不覺已經二十幾 我之前果十幾年中學大學生活會唔會過得太快 …
連續兩年起孖 我諗我有少少鍾意左佢

JL 主觀性十五大
第四位

馮允謙 - 年月匆匆
收錄於 < Odyssey >
上榜10週
榜上走勢 :  4 > 3 > 3 > 1 > 5 > 6 > 2 > 5 > X > 6 > 4

======================================================
第三位 :  換著係幾年前我應該唔會鍾意呢D比較鄉謠 民歌式既歌
但呢幾年聽多左外國既country music 加埋晚晚聽Albert Au 既薰陶
今年終於比佢突破到啦

佢第一首冠軍歌 同時係佢第一首十五大
btw 美祖難得地去到而家都係食蛋

JL 主觀性十五大
第三位

林一峰 - 你讓我飛
收錄於 < Crossroads >
上榜12週
榜上走勢 :  6 > 5 > 1 > 12 > 7 > 7 > 5 > 5 > 2 > X > 11 > 4 > 5

===============================================
第二位 :  幾乎係星期一至五晚既指定動作

如果呢首歌有feat. 佢既version 就好啦 起碼港台唔會19>20>X 咁樣衰
恭喜美祖終於開齋

JL 主觀性十五大
第二位

容祖兒 - 黃昏點唱機 (feat. 林海峰)
上榜10週
榜上走勢 :  5 > 2 > 4 > 4 > 4 > 4 > 1 > 4 > 2 > 5

=================================
至尊歌曲  :  MV 第一下就諗到呢首歌

容祖兒!!!
恭喜哦

你真係好buy追風wow

congrats~~Jojo~~

你真係好buy追風wow
CunninG 發表於 2015-12-29 22:13

分分鐘比美祖更愛  (我變心啦

再見不是朋友 但如果始終都係放唔低呢?
拖拖拉拉 對大家係咪好事呢?

又一次係合唱歌至尊 2015 其中一個遺憾係冇睇佢地既演唱會

JL 主觀性十五大
至尊歌曲

李克勤 / 容祖兒 - 世界真細小 [兩週冠軍]
收錄於 <李克勤 我克勤>
上榜10週
榜上走勢 :  5 > 5 > 1 > 4 > 5 > 1 > 2 > 4 > 4 > 3

wow~~~有d誇張...
不過都係要恭喜美祖多次

祖兒包辦一 & 二位
我們的總和

再見不是朋友 但如果始終都係放唔低呢?
拖拖拉拉 對大家係咪好事呢?

又一次係合唱歌至尊 2015 其中一個遺 ...
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 22:16

我都無睇到所以去左睇weibird

wow~~~有d誇張...
不過都係要恭喜美祖多次
daniel1136 發表於 2015-12-29 22:17

唔誇張 藍奕邦09年都係咁
祖兒包辦一 & 二位
Wonders 發表於 2015-12-29 22:18

Next:專輯獎
除左鬥多分之外 為左唔好太多一歌打天下既情況
專輯需要有最少三首上榜歌 當中至少兩首去到三甲
今年候選既專輯十強 :
英文名區 - Addendum / Collab Star / Me, Re-Do / Never Odd Or Even / Odyssey
中文名區 - 生於斯 / 有人共鳴 / 如果大家都擁有海 / 李克勤我克勤 / 現實遊戲
(兩邊都係五隻 剛剛好

今年得獎既三隻 一隻係愛將 另外兩隻係呢個獎既稀客
三隻都有同一個特點 就係kepp 住派既歌都有咁上下質素

十五大重溫
至尊歌曲 : 李克勤 / 容祖兒 - 世界真細小 [兩週冠軍]
第二位 : 容祖兒 - 黃昏點唱機 (feat. 林海峰)
第三位 : 林一峰 - 你讓我飛
第四位 : 馮允謙 - 年月匆匆
第五位 : 蘇打綠 - 痛快的哀艷
第六位 : 馮允謙 - Let's Keep This Tonight
第七位 : C AllStar - 后會無期 (Feat. 梁詠琪)
第八位 : 林奕匡 - 頌讚詩
第九位 : movin' - 小確幸
第十位 : 側田 - 命書
第十一位 : 鍾舒漫 / 鍾舒祺 - SS14
第十二位 : 麥浚龍 - 念念不忘
第十三位 : Twins - TGIF
第十四位 : 王菀之 - 我們他們
第十五位 : Mr. - 邊城

我都無睇到所以去左睇weibird
CunninG 發表於 2015-12-29 22:19
唔誇張 藍奕邦09年都係咁
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 22:19

DVD入手未
我們的總和

DVD入手未
Wonders 發表於 2015-12-29 22:24

月尾 + 聖誕好手緊 要等多幾日
Utube 頂下癮先

等左唔知幾多年 終於有呢隻碟
比大家聽返美債

JL 主觀性專輯獎

銅獎 楊千嬅 - 如果大家都擁有海

上榜作品 : 天橋、好不容易遇見愛
冠軍作品 : 最好的債、愛在旁若無人的太空

一隻十五大 一隻冠軍 一隻三甲
就係咁簡單

JL 主觀性專輯獎
銀獎 側田 - Never Odd Or Even
上榜作品 : Three Two One
冠軍作品 : 命書、WeTouch

Sherman 姊妹花都好適合唱快 ...
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 21:24

我去到計數先發現自己原來因為個喪版Re好多個星期

女金捨祖其誰?XD

我去到計數先發現自己原來因為個喪版Re好多個星期

女金捨祖其誰?XD ...
表妹保莉 發表於 2015-12-29 22:31

喪版好加分
女金咁耐以嚟都無懸念 除左舊年

DVD入手未
Wonders 發表於 2015-12-29 22:24

我叫左fd幫我買佢1號比我
呢幾日apple music 住先

又係唔知點贏既 ...

JL 主觀性專輯獎

金獎 馮允謙 - Odyssey
上榜作品 : 真得不似是真
冠軍作品 : 年月匆匆、Let's Keep This Tonight

=============================

Next 最後十個大(?)獎 先有組合區域