返回列表 發帖

[今日音樂] 衛蘭 - 愛你等於愛我 「等 一束永未來的花」

http://www.tudou.com/programs/view/3L_8Wc3RiNs/

別離便記掛 哪可用力放下
掌心溫暖 由誰承接吧
劇情定要價凝結最痛對白
記憶很多
但遺忘也未怕

曾經 牽手經過 
鬆手交錯 放開學習到很多
此刻 仍因你快樂
即使不可觸摸 愛你等於愛我

未來沒有你 各生活在某地
不必深究 結果誰人勝利
夢停在結尾 如兩腳要接地
放手刻出未完成紀念碑

曾經 牽手經過
鬆手交錯 放開學習到很多
此刻 仍因你快樂
即使不可觸摸 愛你等於愛我

往日誓死區分對錯
時間將固執打破
成全成熟的我

曾經 牽手經過
鬆手交錯 放開仍有不可
此刻 仍想你快樂
祝福比傷感多 愛你多於愛我

到底係一束永未來的花,定係一堆漂亮的大話?

由上年開完演唱會宣佈要走嘅時候,發覺都幾多人關注電單車
甚至隔離版突然爆出衛蘭點解唔紅,紅到上埋論壇頭版,講足31頁
原來我唔駛點關心佢

呢個月頭彈出一首《愛你等於愛我》邊個作編監都唔知
曲唔升上乘,詞亦非常普通,好難想像係甲音樂出品定係華納出品
以衛蘭一路以黎嘅歌,呢首可以叫差,完全唔係E11同期級數
唔講仲以為係Love Diaries抽出黎嘅
作為蘭粉之一
只願呢首係甲音樂棄歌,而唔係華納新歌

到底係一束永未來的花,定係一堆漂亮的大話?

入Warner後第一首歌?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

matthew1990 發表於 2015-12-27 01:22

實情就唔知,不過好大機會係甲音樂
個MV係E11果間拍,如果轉咗公司應該唔會用同一間mv公司

實情就唔知,不過好大機會係甲音樂
個MV係E11果間拍,如果轉咗公司應該唔會用同一間mv公司 ...
lmml4 發表於 2015-12-27 02:02

即係前公司出精選碟?
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好大機會Amusic
仲拍埋MV
隻精選碟等左好耐
整係Serving You果時都已經有十幾首倉底貨未出街
真係有排出
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

岩岩睇佢IG,好肯定係甲音樂
https://www.instagram.com/p/zmoqLmr1yy/?taken-by=janice_vidal

再睇百度係翻唱歌

更加肯定係甲音樂

難聽極都係好好聽

岩岩睇佢IG,好肯定係甲音樂

再睇百度係翻唱歌

更加肯定係甲音樂
lmml4 發表於 2015-12-27 02:29

我之前都收到風話係韓語翻唱歌

我唔介意A Music慢慢流返哂佢d新歌出黎
一路收落倉底, 永世冇得潛光, 心機side哂先最慘

好似關心妍, 千嬅同Gin Lee咁
巨量倉底貨
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

MV 似 yukilovey's 小小宇宙 and 小明's 哭乾了眼淚, you never know, it might actually be her 1st plug from Warner

我覺得好好聽啊
>3<

我只想講,衛蘭唱歌真係非一般好聽
無後悔鐘意過佢.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

matthew1990 發表於 2015-12-27 01:22

華納第一plug 點會係改編歌。。。

似錯過你,我懷念的你。。You're always everything to me 。。。歌詞,題材都差不多。。。好悶。。。

反而好期待幾時有華納第一PLUG

蘭妹E11果期全部都係GQ
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我只想講,衛蘭唱歌真係非一般好聽
無後悔鐘意過佢.
Kenny 發表於 2015-12-27 13:49
可惜跟住黎明無得發達

再罐頭既歌 有衛蘭把聲都可以拯救返
呢個就係佢既魔力

佢係咪仲有首梵高的影子做左倉底貨?

問咗上傳嘅朋友 佢話呢首歌係今年三月錄嘅 咁應該唔系E11棄歌
佢係咪仲有首梵高的影子做左倉底貨?
KITSTON 發表於 2015-12-28 22:08

呢首應該係王梓軒度吧
無力將天氣逆轉。

華納第一plug 點會係改編歌。。。

似錯過你,我懷念的你。。You're always everything to me 。。。歌詞 ...
kk8733 發表於 2015-12-27 14:34

應該冇咁快掛

老老實實
其實兩首翻唱嘅歌 (YAETM/呢首)
佢都好聽過原唱

尤其係YAETM 泰妍ver(把女聲)完全唔X掂

希望warner可以幫到janice拎番個女歌手獎
love wins!

距d罐頭k歌屬於無咩特色 但都聽得下
衛蘭真系flop左好耐,華納又唔屬於可以同時捧幾組人既公司
睇嚟Janice系Warner都似行Ella舊路多
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

回復 23# CBY0710

真心想佢拎到連詩雅既資源

Janice 真係好有potential,如果唔好再出太多重複一式一樣既罐頭作品,應該可以吸引到更多樂迷。

距d罐頭k歌屬於無咩特色 但都聽得下
衛蘭真系flop左好耐,華納又唔屬於可以同時捧幾組人既公司
睇嚟Janice ...
CBY0710 發表於 2016-1-5 21:39

華納老板Gordon Lee 好錫JANICE ,之前有粉絲係內地見到JANICE 出完SHOW, GORDON 護送JANICE 上車。。

終於有新歌消息,IG 見到會同王雙駿有合作。。

等了好耐啦。。。

好大機會Amusic
仲拍埋MV
隻精選碟等左好耐
整係Serving You果時都已經有十幾首倉底貨未出街
真係有排出 ...
KYC0347 發表於 2015-12-27 02:09

《Imagine》同《E11》都有收埋一 d 歌.

問咗上傳嘅朋友 佢話呢首歌係今年三月錄嘅 咁應該唔系E11棄歌 moxy 發表於 2015-12-29 14:44

但首歌真係都勁似 E11 棄歌咯...
同埋個歌名未必係呢個.
首歌亦唔一定係 3 月錄,因為 2015 一月尾 Janice 就同甲音樂已經約滿啦.

Janice 完約之前唱片公司有話會同佢做多一隻碟(其實都係做住歌先),
嗰排又有一段時間喺度傾緊續約,就一路做住,呢首係其中之一,再者就係 梵高的影子 ,
據我所知仲有錄另外一首新歌.

華納老板Gordon Lee 好錫JANICE ,之前有粉絲係內地見到JANICE 出完SHOW, GORDON 護送JANICE 上車。。

終於有新歌消息,IG 見到會同王雙駿有合作。。

等了好耐啦。。。
kk8733 發表於 2016-1-9 16:44

係咪嗰個跨年 show 呀?
我有去,見到老闆同 Janice .

超期待 Janice x Carl 呀!!!
睇嚟嚟緊似係揀咗佢哋合作呢隻新歌做 first plug .

但首歌真係都勁似 E11 棄歌咯...
同埋個歌名未必係呢個.
首歌亦唔一定係 3 月錄,因為 2015 一月尾 Janice ...
lokben 發表於 2016-1-11 20:01

係E11棄歌都唔出奇,編曲有小小似錯過你

係E11棄歌都唔出奇,編曲有小小似錯過你
lmml4 發表於 2016-1-12 01:41

重點係黎生仲會願意同呢 d 翻唱歌拍咩 3 6 0 度 M V = 錠錢落海 無人明佢諗咩, 哈哈 xd

重點係黎生仲會願意同呢 d 翻唱歌拍咩 3 6 0 度 M V = 錠錢落海 無人明佢諗咩, 哈哈 xd ...
lokben 發表於 2016-1-12 15:07

黎生d taste 好特別。。明知JANICE 有機會走。。就大膽試唔同曲風。。題材又可以有變化。。

個MV 好多野按。。好好玩

知唔知新公司第一plug 幾時出。。新年前定新年後???

黎生d taste 好特別。。明知JANICE 有機會走。。就大膽試唔同曲風。。題材又可以有變化。。

個MV 好多野按。。好好玩

知唔知新公司第一plug 幾時出。。新年前定新年後???
kk8733 發表於 2016-1-12 17:08

聽講今個月! 就嚟架啦...
好鬼期待新公司 first plug + 華納發力力谷 ...

聽講今個月! 就嚟架啦...
好鬼期待新公司 first plug + 華納發力力谷 ...
lokben 發表於 2016-1-12 19:36

JANICE 新歌

《穿花蝴蝶》星期一派台

終於派新歌了

版主按: 請勿OT,違例要扣分+lock post啦。

A music 快d出新歌+勁多精選套裝

評分人數

Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

A music 快d出新歌+勁多精選套裝
KYC0347 發表於 2016-3-23 17:29

衛蘭咁耐無出精選,一出肯定好好賣~呢首歌雖然又係罐頭歌,但比JANICE把聲唱完即刻好好聽