返回列表 發帖

2015 的回顧與2016 的展望。

這是我2015的第一次。

*第一次一個人自由向海邊、同好姊妹到愉景灣敬拜

*第一次寫Blog因而有人賞識 & 睇

*第一次仲要Man車邊咁義工課程畢業

*第一次整野俾陌生人食,仲要係大部份食晒

*第一年玩問卷同廣告有580收

*第一次年初一到PMH打瘋狗症疫苗、第一次返返下工要擔架床送AE、第一次流鼻血流成半個鐘唔止搞到去唔到旅行兼爭D入院

*第一年同另一半一齊事奉 (預告:下年可能仲多少少,希望)

*第一次睇現場足球 (一場港隊, 一場傑志VS元朗)

*第一次俾錢去學烘焙

*第一次學砌四驅車仲要去工廈男人堆鍊車

*第一次同班弟兄姊妹區牧玩Bubble Soccer 同一齊義工Workshop

*第一次好姊妹同老公返同一間教會

*第一次自己恆常煮Lunch + Keep到三至五日素食

*第一次整月餅係自製奶黃餡

*第一次Plan旅程同朋友郊遊

*第一次去西式茶會 (一陣12:30 將會有第二次)

*第一次去牧師家聚,玩到癲左;仲要三號風球黑定紅雨下凍到癲歸家

*第一次將公司既地櫃當床咁訓

*第一次識新同事係要嘔收場

*第一次中秋全日俾晒教會,突破盲點地派月餅加提燈

*七個月完成全部婚輔

*好乖地聽左一次聖經講座、成個港九研經、五場生命之泉敬拜聚會  
   (展望:下年六場生命之泉冇Miss + 至少上一個For敬拜既課程)

*09年出事過後第一次睇電影(Lego Movie), 喊到拆天 (考慮睇Snoopy Movie中)

*自己無聊既創作上左朋友Cafe既Menu

*第一次叫做全創作音樂詩歌(雖然未諗到個Pre-Chorus)

*第一次加人工 & 續約

*第一次有顯著地瘦左 (因為被偶來的中醫睇清自己個身體,長期調理)

*第一次返自己返到好冇信心既舊公司而重拾對間公司既感覺

*終於可以在2015最後一日去讚美之泉敬拜

*第一次同另一半去飯局食打邊爐識下朋友,亦從未見過既朋友手上拎到靚茶

*上左營養標籤同埋數碼行銷講座,亦上左兩堂微電影堂(不過爛尾)

*搵到一間中環上班族既Christian Hea地方,重新得力。

*有Pass証去第一日酒展

*做左選民

2016年展望:
  • 講左三年啦,年尾真係希望嫁得出啦。否則唔駛生嫁啦。
  • 想在小組度帶敬拜,所以要重拾書包上堂。
  • 想趁天氣凍寫返多點茶Blog,唔好由佢發毛
  • 同埋在公司度乖乖做晒成個Contract
  • 改/作多D真係有內容既歌
  • 繼續瘦,可以的話行多少少郊外,同練返跑機/樓梯機
  • 煮多D午餐返工食,慳錢同改進煮食技巧
  • 更加外向,去多D講座,同多返少少院牧探訪
  • 嘗試完成一年查經旅程
  • 希望聚到更多朋友去做有意義既野,例如野餐,打波,行山,做義工
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

今年我真係狂買衫係咁洗錢
下年我要慳D洗-.-

回顧2015:
搵到一份好工
去咗好多想去既地方旅遊,尤其系Russia
自己心態成熟左好多

展望:認真工作,學會更加愛重要的人同愛自己
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

回顧2015:
使錢使多咗

展望2016:
要慳啲使/搵多份工做

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

有得瘋狂宣傳Tanya新碟 開心
年頭應該係我由呀媽個肚出道以黎最辛苦既時候 好彩捱過左
誰人待我好 待我差 太清楚 有啲人唔值得你花咁多時間係佢身上
終於搞掂2015個頒獎禮
今年係我放左最多時間係自己個榜同聽歌上面
聽到胡琳唱歌 大確幸
終於拎到男金 開心
暑假去完個學校冇老師既camp 煩惱即刻冇哂 一定要多謝呢個camp
I love board games!
英文進步左 開心
本來話要補習 最後都冇報 保持0補習記錄 開心
去左啲郊外地區 好正
成個f4四月尾跟學校去台灣 好好玩

2016展望
某兩位會員DSE加油!
我都要加油 希望中英數都有十級進步
中文文筆好啲 英文聆聽好啲 數學angle同probability再好啲
身邊人同自己身體健康 財源滾滾來
時間夠用
少啲壓力
一定要去多啲郊野

原來cm除咗ruby都仲有女性

原來cm除咗ruby都仲有女性
kayzzz 發表於 2015-12-27 19:05

我都想咁講好耐
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

**** 本內容被作者隱藏 ****
matthew1990 發表於 2015-12-27 18:42

你未搵到新工就辭職咁勇?依排個市道差喎

展望2016世界和平

你未搵到新工就辭職咁勇?依排個市道差喎
kayzzz 發表於 2015-12-27 19:10

我嗰行持續缺人

What I Have Done in 2015:
學業上,唔知係咪玩少左,今年多左D動力去讀書,唔知係咪揮揮手告別這字頭之後好似勤力左
愛情上,好似冇乜大分別
音樂上,第一次拎到獎,第一次響條街度唱歌,第一次寄demo比唱片公司,其實都幾開心
友誼上,認識左好多人,佢地響我生命中出現,我諗係天注定嘅,多謝佢地比左我好精彩嘅一年
第一次一個人去旅行、一個人行山跑步、一個人sit堂,人生有好多第一次都仲記得,但係難忘的,都唔可以固步自封,希望2016年無論學業、愛情、音樂、友誼,都可以更上一層樓
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

2015 的回顧
- 未試過一年睇咁多戲
- 終於睇到偶像開演唱會
- 幾經辛苦搶到《豔羨》大碟
- 鍾意左胡琳
- 亦都鍾意左好多人
- 但都因為熱情慢慢減退而無咁鍾意喇
- 繼續生我的命、發揮豔羨精神
- 有的起心肝做運動喇 雖然唔持久
- 學識左少少游水
- 我呢啲唔做運動既廢青居然有幸入左個運動group
- 身體差左好多囉咩事
- 今年少左去散心既時間,可能忙 DSE + 投身社交遊戲,搞到心理健康差左
- 第一次行通宵山噶
- 有challenge要我走去深水埗用三十蚊買二手衫著,比人讚我識打扮
- 同一日有人讚我大眾樣,亦都有人笑我有明星相
- 多左好多同朋友相處既小日子
- 登記做選民噶
- 少左喊喇
- 少諗左唔開心野 所以全年都係開心既
- 不過長崎吾精臣囉
- 那天心死過 那崩潰的我 那刻孤獨附和愛的飢餓

2016 的目標
- 近排肥左 55kg -> 58kg, 希望下年減到 50 kg, 同埋唔洗整容都有削骨還父既效果
- 聽多啲唔同 genre 既歌 (e.g. hip-hop, punk)
- 希望用多啲空餘時間睇多啲書, 做個有修養既人
- 希望睇哂四書五經
- 掌握到多啲影相角度等技巧, 影得本人靚啲
- 好想少啲暗瘡
- 戒 J 噶 (前提係吳雨霏唔好再post bikini相)
- 期望下年高到 1 cm
- 下年一定一定要學識煮野食呀死PK,講左成年一餐飯都無煮過
- 每日要飲八杯水, 飲唔夠都希望每日飲三杯啦 要瘦面呀
- 能全日躺在暖的被窩
- 趁得閒學下點樣作曲填詞編曲,整啲垃圾歌出黎抒發下情緒
- 吳雨霏開演唱會要睇
- 唔去行年宵
- 有緣既話希望可以出國行下啦, 雖然我覺得暫時無咁既必要
- 識多啲 true friends, 最好性格近似啦 實在太難搵喇
- 好想轉形象喔 成日都斯斯文文咁 好想豪放啲
- 要 nicer !
- 要表露虛偽一面既時間最好大大減少啦
- 要多啲日系打扮 對抗班死韓仔
- 胸肌真係好吸引 好想做gym
- 希望係一班人既聚會時自己可以講多過十句野
- 做任何大小事時都要保持與生俱來既認真同拼勁
- 唔好成日因為人地講野低能而怒視佢
- 唔好有同/異性戀上我, 我19歲都唔想拍拖住^^
- 唔想成日返大陸
- 唔好隨波逐流, 做個有自己思想既人
- 學識從唔同角度欣賞事物

遲啲再補充^^
Happy and Blessed.

入大學 開心
最感恩係旅行出發前5日收到通知..遲多2日就收我皮
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

2015 的回顧
- 未試過一年睇咁多戲
- 終於睇到偶像開演唱會
- 幾經辛苦搶到《豔羨》大碟
- 鍾意左胡琳
- 亦 ...
jose 發表於 2015-12-27 19:29

幾時有胸? 搵日一齊燒左個廚房丫
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

展望2016 立法局選舉。。保皇黨死三分一啦

遲啲再補充^^
幾時有胸? 搵日一齊燒左個廚房丫
dongbb2332 發表於 2015-12-27 19:51

兔兔可以教你地煮下野。。。

- 同兩位歌手擺- 追捧一眾肥人歌手
- 幫人整每月之星同金句集
- 再次愛上香港兒歌
- 重複購買同一隻碟
- 再次參與影片製作
- 成為黑妹Fsns
- 入過院
- 長崎省電
- 開始學揀衫

2016 的期望
- 多啲運動
- 做多啲art work,搵到一樣個人風格可以繼續去做
- 參加多啲比賽
- 改善形象
- 將肥人歌手熱潮延續
- 可以精神啲

呢個post 終於開番
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

原來我全年都做緊同一份工
不過下年應該辭工了
希望女神肯同我環遊世界
但如果唔得 我都想一個夜遊杜拜 在蒙馬特看馬戲 去冰島找避世小鎮
但買票就唔預雙份啦 嫌錢多咩
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

原來我全年都做緊同一份工
不過下年應該辭工了
希望女神肯同我環遊世界
但如果唔得 我都想一個夜遊杜拜 在 ...
John 發表於 2015-12-29 13:44

咩類型既工先?
有需要咁快辭工咩?

2015 回顧
中學畢業
DSE失意做左_  _ _ _仔
份人變得冇以前咁執著
聽多左唔同嘅歌
愛上CAS
冇以前咁毒(一定係)

2016展望
Retake DSE會升分 1分都已經好夠
多d興趣
瘦番少少 成日覺得讀書最害人不淺嘅地方係令人變肥
學識煮野食 依家依然係即食面level
利申:唔係鏡粉

2015 回顧
中學畢業
份人變得冇以前咁執著
聽多左唔同嘅歌
愛上CAS
冇以 ...
tom 發表於 2015-12-29 19:39

加油呀 !!!!!
Happy and Blessed.

2015 回顧
中學畢業
份人變得冇以前咁執著
聽多左唔同嘅歌
愛上CAS
冇以 ...
tom 發表於 2015-12-29 19:39

有non-jupas問題可以問我嘎
(幫過手搞academic野)

2015年人生最大成就, 就係做到正苦工
唔洗再係工海到搵工

2015 的回顧
情緒都唔多穩定
成日訴苦
成年都無做過嘢
成日訓晏覺
又晒錢買衫

2016展望
搵份工賺錢
少D訴苦,多D正能量
要精神D,唔想訓得太多
盡量慳D洗

2016 希望找到人生目標

下半年少喊了 (學識對住人唔喊,回到家中偷偷地先喊)

CM 會員陪我傾計,開心

可以再次見到某CUTE 會員 想篤你塊面

日日過得幾平淡,好滿足。。

做運動多了。。晚晚都拉筋,按穴位。。身體好了好多。

食多了好多菜,戒食餅乾,甜食都無咩,瘦了8-10 磅。

學識整麵包,有個美會員唔要,兔傷心了幾日。。

得閒整少甜豆漿,同埋好多豆類呢。。一個月整兩次。。

父母睇多了31 台健康野。嚇到要減肥,爸爸瘦了15 磅以上,腰35.5降到32.5,媽就34 降到31,兔兔超開心。。

學識煮好多送,開心。。

2016 展望,兔兔未諗

可以再次見到某CUTE 會員

想篤你塊面
kk8733 發表於 2016-1-1 11:27

Who?

Who?
matthew1990 發表於 2016-1-1 11:39

你問其他會員啦。。佢地應該會知。。

共和榜某cute 會員

2015回顧

第一次入場睇演唱會 楊千嬅
第一次買碟
同咗個識咗七年嘅朋友反面
年中減到肥 年尾又反彈
第一次一齊Organize一個義工活動
第一次做一個活動嘅PIC
做多咗義工
發奮咗少少讀書 原來自己努力就得
放假出去其他地區覓食
人際關係都係麻麻 只怪有張Resting Bitch Face
終於同唔Like嘅人冇來往
開始感受到自己一個都冇所謂
識到班同自己有著同樣身分嘅人 終於可以將自己心底話講俾其他人知
將埋藏喺心底五年嘅祕密講咗俾識我嘅人知
同到李卓謙影相
終於慢慢唔覺得佢對我有幾重要
但又個人煩 可唔可以直講 唔好做小動作
睇咗好多戲 慶幸大部分都係好戲
第一次睇跨年演唱會 亦係第二場演唱會 Twins

2016展望
只想更疼錫自己 做一個Better Me
免忘初衷
別違背自己的原意
做自己喜歡的事

希望再有機會睇楊千嬅同Twins嘅演唱會