返回列表 發帖
DBC 1台旗艦台

DBC 華語歌曲流行指數 @ 15/4/2016

(Week 15 7/4- 13/4/2016)

RK   LW Songs             ...
rubylovessss 發表於 2016-4-15 20:07

Janice有冠
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

轉下星期日 5-7pm
rubylovessss 發表於 2016-4-16 01:07

點解嘅??

係一次定以後都係??

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

電燈膽
都可耐無唱過呢隻

matthew1990 發表於 2016-4-21 20:42

正 西多係岩我呢d瘦人食

DBC 華語歌曲流行指數 @ 24/4/2016

(Week 16 14/4- 20/4/2016)

RK   LW Songs                     Singer
01    01  穿花蝴蝶                  衛蘭 (2weeks no.1)
02    02  哪裡只得我共你         Dear Jane
03    04  這首歌的名字是秘密   鍾舒漫
04    05  生於斯                     C Allstar
05    13  消化不良                  周國賢
06    11  天生發呆                  Trekkerz
07    03  永遠很近                  黎曉陽
08    NE  月球下的人               Gin Lee
09    12  學習浪漫                  曹震豪
10    09  你今天快樂嗎            盧冠廷
11    14  謝謝你                     SiS樂印姊妹
12    08  我好得閒                  容祖兒
13    07  臨別一秒                  黃千庭
14    NE  最真心一對               何雁詩
15    NE  原諒我                     劉德華
16    NE  Ah Oh                     陳凱彤
17    NE  百姓                        吳業坤
18    06  不經不覺                  張匡佑
19    19  卡布奇洛的泡泡         J.I
20    NE  四不像                     泳兒
本周共  6首新上榜歌曲

OUT
10  13  我有分數                   黃貫中
15  07  叮噹可否不要老      張敬軒
16  06  一雙手                      林奕匡
17  20  我的不死                   丁悅
18  ne  不可能                      周柏豪
20  15  夢想家                     鍾舒祺

===============================
坤哥再上榜, 好大機會又冠過
陳凱彤第一台上

華納已經連續3星期霸左其中兩個位
仲有6個星期都係得3首歌冠 (連續3首雙周冠)

印象中呢個榜已經有5,6首雙週冠
唔知幾時會有三週冠
ed8671ed 發表於 2016-4-24 19:00

Children Song, 你是你本身的傳奇, 一雙手, 永遠很近, 穿花蝴蝶
  3weeks no.2 就有

不要低頭 欣宜會掉下來
matthew1990 發表於 2016-4-24 20:07

jason呢個同欣宜有99%相似
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

都無地震
harryharry 發表於 2016-4-24 21:04

盞燈光個圈頂住當先

岩岩矮仔陳仲除褲呀!!!仲唔引死某啲變態會員!!!!
harryharry 發表於 2016-4-24 21:14

但係除完無野睇

諸神混亂
天地不容
rubylovessss 發表於 2016-4-26 11:48

主題曲同片尾曲都正到不得了

回復  rubylovessss

下星期無人報DBC 個榜啦
kk8733 發表於 2016-5-1 17:22

仲有me
  假假地我都係第一個係到post dbc榜

DBC 華語歌曲流行指數 @ 1/5/2016

(Week 17 21/4- 27/4/2016)

RK LW Songs               Singer

rubylovessss 發表於 2016-5-1 17:05

原諒我爆上冠
(唔計開榜頭個幾week, 劉華就係第一人第2week爆上去)

上劉華都唔上黎明:(
rubylovessss 發表於 2016-5-1 18:56

應該話上曾路德都唔上黎明
  曾路德2 plug都有上

DBC 華語歌曲流行指數 @ 08/05/2016

RK LW Songs               Singer
01 02 月球下的人            李幸 ...
林仔 發表於 2016-5-8 20:20

thx ruby姐走後都仲可以有人幫下手
  話說笛子姑娘得一week命

仲有
20>18

睇黎美ai又要ai多80年
林仔 發表於 2016-5-8 21:22

唔知美ai會唔會入黎睇到

其實真係唔好睇少舊街角, 假假地都算係上半年第二hit嘅歌
特別係last day時好多人都quote呢句
"時光總不留人 難得過去幸運"
所以我一定支持903入十大

估唔到後知後覺原本係想俾mag
唔知有無機會聽下mag個版本

anyway, 有無人發覺首歌有d似求婚大作戰個首歌

明日晴れるかな?
matthew1990 發表於 2016-5-13 13:25

yes

前面似?
matthew1990 發表於 2016-5-13 14:26

唔知, 總之個感覺好似

DBC 華語歌曲流行指數 @ 15/05/2016
(Week 19 05/05/2016 - 11/05/2016)

RK LW  Songs               Singer
01  02  女神                   鄭欣宜
02  09  請跟我走             陳柏宇
03  01  月球下的人          李幸倪
04  08  愛                     吳若希
05  05  想跟你去野餐       糖妹
06  06  謝謝你               SiS樂印姊妹
07  16  若世界沒你在旁    Mr.Rocket Head
08  NE  大作                  草蜢
09  14  百姓                  吳業坤
10  NE  痛                     洪卓立
11  03  原諒我                劉德華
12  07  Ah Oh                陳凱彤
13  20  血一般紅             連詩雅
14  17  印記                   譚嘉儀
15  04  哪裡只得我共你     Dear Jane
16  NE  優點                   李榮浩
17  18  原來                   MATZKA Feat.家家
18  19  在,也不見          孫燕姿
19  NE  分分鐘需要你       林憶蓮
20  NE  煩可寧                鄧小巧

本周共 5首新上榜歌曲

OUT
10 04 穿花蝴蝶              衛蘭
11 12 最真心一對            何雁詩
12 06 你今天快樂嗎          盧冠廷
13 05 卡布奇洛的泡泡        J.I
15 17 今天我起不了床        曾路得

==============================
咁奇怪嘅上優點 有理想, 流行歌曲兩首都無上

上我首自plug愛
Wonders 發表於 2016-5-15 17:44

呢首比教慢熱, 都係有理想同流行歌曲好Loop d

仲以為美煎又會有雙週冠tim
林仔 發表於 2016-5-15 19:32

美煎上次雙雙係無雙周冠

咁永遠很近都有雙週冠
可能因為未話搞頒獎禮 果啲大公司仲未將呢個榜當一回事
...
林仔 發表於 2016-5-15 20:31

你睇下堆英皇歌手就知, 就算有英皇都實杯葛, 不過都係好事, 好過d人成日壟斷
FYI

Jojo GHH 12 我好得閒5
Twins emoji 17
Hins Felix 6 叮噹 2
秘密 3
Heart attack 17
Ah Oh 7*

愛的履歷
流行歌曲
舌尖有毒
不相為謀
血一般紅
鐵拳之道
後知後覺
有事發生
大奇蹟日
諸神混亂
浮沙之路
...
nicholashin 發表於 2016-5-16 15:59

整齊d唔好咩

突如其來嘅一個tea…
坐喺對面嘅係一個好耐好耐好耐冇見嘅朋友仔…
一樣嘅係  佢喺我記憶中同現實中嘅輪廓 ...
seeseetv 發表於 2016-5-18 17:37

呢個version真係好正

陳柏宇 2016
告別之前 1
請跟我走 2
木馬小盒 3

貌似都幾多人冠請跟我走 ...
dongbb2332 發表於 2016-5-21 01:26

我上都無上

DBC 華語歌曲流行指數 @ 22/05/2016
(Week 20 12/05/2016 - 18/05/2016)

RK LW  Songs               Singer
01  02  請跟我走             陳柏宇
02  04  愛                     吳若希
03  01  女神                   鄭欣宜
04  10  痛                     洪卓立
05  13  血一般紅             連詩雅
06  08  大作                   草蜢
07  12  Ah Oh                陳凱彤
08  19  分分鐘需要你       林憶蓮
09  07  若世界沒你在旁    Mr.Rocket Head
10  03  月球下的人          李幸倪
11  NE  我何必                閻奕格
12  20  煩可寧                鄧小巧
13  09  百姓                  吳業坤
14  06  謝謝你               SiS樂印姊妹
15  05  想跟你去野餐       糖妹
16  NE  迷霧                   A-Lin
17  NE  火線下                鄭俊弘
18  NE  Sugar Free         少女標本
19  14  印記                   譚嘉儀
20  16  優點                   李榮浩

本周共 4首新上榜歌曲

OUT
11  03  原諒我                劉德華
15  04  哪裡只得我共你     Dear Jane
17  18  原來                   MATZKA Feat.家家
18  19  在,也不見          孫燕姿
================================
究竟閻奕格同DBC有咩關係
也可以 1 盔甲 4 第三plug都有得上

仲要 11 NE~越黎越愛呢個台
請跟我走而家先冠既
cymusic 發表於 2016-5-22 20:46

jason都係剛剛先上 9>2>1

在,也不見咁低位out
nicholashin 發表於 2016-5-22 21:02

19>18都幾慘
不過呢個台嘅特色就係對天王天后特別差

咁劉德華算點
nicholashin 發表於 2016-5-22 21:48

佢係特首, 地位超然d

[版務]二零一六年六月開始,會員請喺各大流行榜張貼及討論DBC 華語歌曲流行指數[/版務] ...
seeseetv 發表於 2016-5-24 15:09

收到
  個榜終於可以有番名份

愛的履歷 x 鍾無艷

小確幸同音樂廳每晚都係太后跪拜區
kwanie 發表於 2016-5-24 22:42

真係不得不跪拜, 如果係廣東話版高山低谷仲正

M記playlist

很想要吧
一加一
心燒
簡單美
Superman
光環

DBC 華語歌曲流行指數 @ 29/05/2016
(Week 21 19/05/2016 - 25/05/2016)

01  08  分分鐘需要你       林憶蓮
02  05  血一般紅             連詩雅
03  04  痛                     洪卓立
04  06  大作                   草蜢
05  01  請跟我走             陳柏宇
06  02  愛                     吳若希
07  03  女神                   鄭欣宜
08  12  煩可寧                鄧小巧
09  11  我何必                閻奕格
10  20  優點                   李榮浩
11  NE  無人知道雙子座     容祖兒
12  16  迷霧                   A-Lin
13  NE  MISS FIONA       薛凱琪
14  18  Sugar Free         少女標本
15  09  若世界沒你在旁    Mr.Rocket Head
16  07  Ah Oh               陳凱彤
17  10  月球下的人          李幸倪
18  NE  愛的履歷             J.Arie
19  NE  問天                  許廷鏗
20  NE  手機仔 (一)         盧廣仲

本周共 5首新上榜歌曲

OUT
13  09  百姓                  吳業坤
14  06  謝謝你               SiS樂印姊妹
15  05  想跟你去野餐       糖妹
17  NE  火線下                鄭俊弘
19  14  印記                   譚嘉儀
===========================
Last 一次係到報榜, next week 就會移師各大流行榜
J.Arie 終於有榜上
搞咩連DBC都要敬老 寧願冠笛子姑娘仲好

DBC 好沙聲
b01091018 發表於 2016-5-29 17:43

你講主持定咩

dbc下星期有得升呢去cool chart
正正子

另外痛是唔是有機挑戰五台冠
林仔 發表於 2016-5-29 19:32

初頭我仲以為係今week冠, 點知俾左憶蓮

下星期終於可以貼去Cool Chart 喇喎
點解要冠林憶蓮?
matthew1990 發表於 2016-5-29 19:50

我都唔明反而好聽d個首笛子姑娘就1week命

原來有上Mr.Rocket Head
John 發表於 2016-5-29 19:53

上左4個禮拜

咁DBC有上既歌係咪都可以當派台歌
John 發表於 2016-5-29 20:03

好問題, 呢個我想問好耐
  DBC獨家系列

優點 李榮浩
我何必 閻奕格
分分鐘需要你 林憶蓮
原來 MATZKA ft. 家家

hot hits  一堆歌係榜都冇上過
btw 呢個問題應該己經去到版務level ...
b01091018 發表於 2016-5-29 21:27

已經確定左派台唔計la
   我列個d係四台無上過, 又無講過係派台, 但DBC上左

咁可能純粹係DBC DJ 真係根據自己口味上榜
matthew1990 發表於 2016-5-29 23:01

真係唔知 但係6成計播放率, 4成自己評, 咁都幾集體自plug

羅賓 / 不死傳說

太后
跑住步嚇到擘大咗個口
seeseetv 發表於 2016-6-1 22:15

有時真係估佢唔到

red mr 幾時開始有sg唱

有一拍即愛
但冇有事發生

P.S. 話說之前Red Mr 星期一至四 全日制學生人頭費五十蚊 ...
matthew1990 發表於 2016-6-5 22:11

但唔係不嬲neway做獨家咩, 又會突然派一隻過red mr. 咁奇怪

軒仔playlist
四不像
百姓
多少年

專業失戀30年
無人知道雙子座
from 903視電台 下星期一訪問嘅預告

嬲,咁都無拾回
kayzzz 發表於 2016-6-11 00:23

Fiona都無la 明明佢兩個就有野

有咩野?
matthew1990 發表於 2016-6-11 03:07

自從佢兩個突然出海, 我就一直都覺得佢兩個有野
其實都係我推測

咩係出海?
matthew1990 發表於 2016-6-11 15:27

遊船河