返回列表 發帖
achan fighting
送首 寂寞考 比你啦
Wonders 發表於 2016-1-1 00:16
多謝呀
遲 D 送返首歌比你呀

多謝呀
遲 D 送返首歌比你呀
chanchan0909 發表於 2016-1-1 00:21

聽日一定要開hktb聽坤坤呀 !!!
我們的總和

2015年最後聽嘅歌同2016年第一首聽嘅歌都係舊街角
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2016年第一隻聽既都係黎曉陽

快樂很慢

2015 陳詠謙十大(自己填詞作品)(排名不分先後) from ig
1. 時間靜止器
2. 大了一歲
3. 別來無恙
4. 一路走來
5. 小白
6. 不枉我們張山十年
7. 矛盾一生
8. 本身的用處
9. 陽光點的歌
10. 寫妳太難
11. 蓓蕾 (因為張山係09寫落, 所以有一後補)

最唔明係一路走來
其實佢今年都交出好多好詞
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

點解野生動物可以好聽成咁

2015 最後一首: 一路走來
2016 頭一首: 本身諗住聽虛齡時代點知 click 左去愛一個上一課 = =

想分享下2015年買過嘅CD
Here - 岑寧兒
Collab Star - C AllStar
艷羨 - 吳雨霏
Do What You Love - Another Kitchen
Brave and Timid - 盧敏
Seriously - 唐藝
Pillow Talk - 盧凱彤
Escape - 陳柏宇
Crossroads - 林一峰
小人物語 - 李拾壹
We Fight Like Kids - 周國賢
Addendum - 麥浚龍
上上下下左右左右BAStart‬ - 黎曉陽
有人共鳴 - 林奕匡
生於斯 - C AllStar
彭永琛 - 彭永琛
404 Not Found - 方皓玟
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

瑕疵live就無得聽la, 不過琴日無意中係芒果台聽到呢個live就覺得好正, 所以就係到share下

'第5台'流行榜
DBC 華語歌曲流行指數 @ 1/1/2016
(Week 52 24-30/12/2015)

RK   LW   Songs                 Singer
01   03     Children Song     周國賢
02   06     郵輪                   許廷鏗
03   05     你是你本身的傳奇  方皓玟
04   07    舊街角                 連詩雅
05   01     第一次擁抱           狄易達
06   18    美麗人生              曹格
07   19    緋麗榭•少年          張敬軒
08   04     表情                   許志安
09   11    有夢要想              謝安琪
10   10    聖誕快樂             曾路得
11   09    討厭的我             Supper Moment
12   16   不為誰而作的歌       林俊傑
13   ne    多得他                 丁悅
14   02    矛盾一生              JW
15   12    Gotta Get High    容祖兒
16   14    也可以                 閻奕格
17   15    有人共鳴              林奕匡
18   20    Let's celebrate     陳慧琳
19   08    心燒                    陳奕迅
20   ne    磨牙                    周柏豪

本周共2首新上榜歌曲

OUT

13   13    剛剛好                 楊千嬅
17   18    Heart attack        林峰

========================
周國賢有冠軍

新城勁爆勵志·兒歌榜@2016/01/03
RK LW Songs      Singers
01 02 膊頭       范振鋒
02 04 Let's Celebrate!  陳慧琳
03 03 無家寶貝     譚嘉荃
04 05 夢中天使     唐韋琪/林愷鈴/Static
05 ne Simple Girl    少女標本

OUT
XX 01 24         新青年理髮廳

新城勁爆勵志·兒歌榜@2016/01/03
RK LW Songs      Singers
01 02 膊頭       范振鋒
02 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-3 10:44

Kelly 演唱會冠?
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

首播陽光點的哥, 請由3:00開始聽, 比陽光點的歌,更加動人. Let say 1234, you say 1234....

遊覽過百貨店舖 朝聖過氣派半島
跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路

#SAMMI100SONGS 終於登場!!
*每周一首
點擊歌名聽歌*

1. 實不相瞞
曲/編曲/監製:蔡德才@人山人海
作詞:陳少琪

Wonder Woman大碟既2nd plug, 成績雖然麻麻
不過不少Mi迷都很喜歡這首歌
好希望演
唱會裡能夠唱的一首
同以往Mi式K歌唔同, 呢首唱得更放, 曲風也較rock
亦都係本人最喜愛既Mi歌之一

2. 喜歡憎你
作曲:陳振邦/劉穗京
作詞:林若寧
編曲:亞賢
監製:陳輝陽@好好笑

傷心斷腸劍!!
歡情太短 若即若離 吵吵鬧鬧 愛恨交纏 貌合神離 欲斷難斷 肝腸寸斷 百年好合
呢首電影主題曲雖未及其他的主題曲經典
不過每次聽都能夠諗返起套戲既好多畫面

(列表#6)
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

真係唔轉下形式整榜都唔知原來香港既indie music咁正
Happy and Blessed.

荃世界同我開J2聽欣宜BB<33

來生舞
好不容易遇見愛
最好的債
剛剛好
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我想宣佈啲嘢
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

祈福: 就算冇人理都好我希望都可以支持落去

好不容易遇見愛 真係 好好好好好好好好好好聽呀
Eric Kwok+林夕真係無敵

Eric Kwok+林夕真係無敵  ...
kayzzz 發表於 2016-1-4 01:59

夕陽無限好係你頭像咁多首好歌我最愛個首

Eric Kwok+林夕真係無敵  ...
kayzzz 發表於 4/1/2016 01:59

OUTRO 最正

跅跅步哈姆太郎
跅跅步哈姆太郎
跅跅步哈姆太郎

好掛住Twins

每一日都會見到好多唔同的景像聽到好多唔同嘅說話
喺冇嘢做嘅時候 但係個腦仍然轉緊 就會有好多好多個念頭
決定要做翻一日一歌係因為既然大部份人都唔會自動搵廣東歌嚟聽
噉不如我幫你地搵埋 擺出嚟
但係會唔會撳入去聽 都係你地嘅決定
見我講得啱聽嘅 撳下面條LINK 聽一次 覺得好聽 聽多幾次 甚至share出去 同其他人一齊聽
做到嘅嘢唔算多 幫得到就幫
「不甘當佈景 盡我所能 存在過 我拒絕枉過」
------------
2016.01.04: ZolarWind - 七百萬個小宇宙

跅跅步哈姆太郎
跅跅步哈姆太郎
跅跅步哈姆太郎

好掛住Twins
bagfgfcde 發表於 2016-1-4 06:50

好掛住TWINS呀呢兩日係咁煲返啲舊碟!!!!!!!!!!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

香討見到, 原來真相係1月1號kay live係正常

香討見到, 原來真相係1月1號kay live係正常
sam6a 發表於 2016-1-4 16:47

我都睇到,chi L sin,點解可以差咁遠?
明明係同一個live,依個video好聽好多
係咪收音問題?話雖如此,個live其實可以再做好啲。

同埋點解有4個單位唔受影響呢?
rb/supper/joey/hacken
功力問題?純討論

今日同fd唱k, 又見識一首噴歌

好掛住TWINS呀呢兩日係咁煲返啲舊碟!!!!!!!!!!!!
dongbb2332 發表於 2016-1-4 15:21

好掛住Twins 呀
今晚有得睇尾場喇

kevinlai1621 發表於 2016-1-4 18:09

愛秋秋經典名曲噶

好掛住Twins 呀
今晚有得睇尾場喇
jasonng 發表於 2016-1-4 18:20

Yiu
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

係咪收音問題?話雖如 ...
kayzzz 發表於 2016-1-4 18:08

因為現場聽live音樂大聲過人聲 蓋過左好多尾音震音等等
例子有現場聽既留不低@eternal love live

903條片收到人聲大聲過音樂聲好多
所以聽到KAY&JUNO有好多演繹上既瑕疵

因為現場聽live音樂大聲過人聲 蓋過左好多尾音震音等等
例子有現場聽既留不低@eternal love live

903條片收到人聲大聲過音樂聲好多
所以聽到KAY&JUNO有好多演繹上既瑕疵
bagfgfcde 發表於 2016-1-4 19:38

即係歌手現場聽翻自己把聲係有偏差,會俾音樂聲蓋過,分分鐘唔知自己唱得差

可能美Yum唔清楚收音情況
以為音樂聲好大所以好用力唱
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實舊年個災難獨家村live睇呢類現場錄影都唔係好差ja
好明顯收音差啦
Stream個陣聽到好辛苦

等聽GINGIN BB新歌 兩雙

有啦

有啦
kevinlai1621 發表於 2016-1-5 00:01

久違的Gin!!
最衰咁多人講野, 唔係就down來狂loop
不過都係好正

久違的Gin!!
最衰咁多人講野, 唔係就down來狂loop
不過都係好正
JasOh103 發表於 2016-1-5 00:09

我都覺d人把聲好阻
  不過估唔到mv有咁多人(d人都叫有名氣)

十 分 嘈 !!! 誰亦聽不到申訴~睡衣人快起身跳舞Let's Go!!!

一口氣聽左好多首祖兒歌

問題天天都多 beli bala beli bala
百變小櫻魔法神奇誰可阻擋
若被傷害夠就用一對手
Pokemon 日夜鍛鍊去取勝
來飛翔彈跳轉體也比心機
靈感IQ稱得上十分之高超
歡笑常常傳給你 吃粒種子莫再悲
可稱霸只有他
原來仍未說話 已叫每位快樂吧
飛飛呀飛出去 跟小兔飛奔去
多喜愛 誰都知我真喜愛 Doraemon

一口氣聽左好多首祖兒歌

問題天天都多 beli bala beli bala
百變小櫻魔法神奇誰可阻擋
若被傷害夠就用一對手
Pokemon 日夜鍛鍊去取勝
來飛翔彈跳轉體也比心機
靈感IQ稱得上十分之高超
歡笑常常傳給你 吃粒種子莫再悲
可稱霸只有他
原來仍未說話 已叫每位快樂吧
飛飛呀飛出去 跟小兔飛奔去
多喜愛 誰都知我真喜愛 Doraemon
bagfgfcde 發表於 2016-1-5 14:17

依堆歌真係夠曬經典
諗住同兔兔私奔去邊

諗住同兔兔私奔去邊
屮SiU霖屮 發表於 2016-1-5 14:19

你好重口味

你好重口味
bagfgfcde 發表於 2016-1-5 14:43

兔兔食野咁清淡。。點會重口味。。

作為公眾人物
運用自己嘅權力
透過眾多媒體派膠
如果佢嘅職業係棟篤笑演員
可以接受 可惜佢唔係
------------
2016.01.05: 薛凱琪 - 冷笑話

kevinlai1621 發表於 2016-1-4 18:09

有冇搞錯 竟然唔識牛肉加葱花

LOLlive後 嚴選本人至愛孖女二十大

1. 我決定走了
2. 熱浪假期
3. 風箏與風
4. 那天很愛笑
5. 德州的故事
6. 十八變
7. 香港紐約
8. 朋友的愛
9. 飲歌
10. 快樂紅白藍