返回列表 發帖
救命俾著睡衣跳舞洗左腦
聽返Twins d舊碟,Evolution Magic Girl Power Samba 一時無兩 呢5張真係Twins顛峰之作,難怪03-05有金獎
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

過客別墅(John) / 別來無恙(John)
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

親愛的那不是愛情
歐若拉
隱形的翅膀
遺失的美好

其實張韶涵啲歌都幾好呀
(咁又係話哂都入過兩次金曲獎女人5/6強)

救命俾著睡衣跳舞洗左腦
聽返Twins d舊碟,Evolution Magic Girl Power Samba 一時無兩 呢5 ...
fifty1205 發表於 2016-1-5 20:56

今次你既opinion都幾中pt
禾荃部刀認彤噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

今次你既opinion都幾中pt
禾荃部刀認彤噶
dongbb2332 發表於 2016-1-5 23:02

禾吾認彤噶 欣惠音樂質素同拎唔拎到獎無絕對關係

有冇搞錯 竟然唔識牛肉加葱花
seeseetv 發表於 2016-1-5 18:50

其實都係早排俾FACEBOOK洗版我先知
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

琪!

原來live真係無乜問題
係個遊~~~~蕩走左
某d容粉真係好恐怖, 喺瓊姐度吵, 有幾多個入場聽架?

前兩日shuffle到微笑殺人事件, 即刻諗起呢個版本
個intro真係J死我
Let Go live又正正子, 點解studio version無升上台個時個段電吉他?
好遺憾無live CD DVD, 實買囉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

之前同fd唱k, 又見識一首美歌
3:08

琪!

係個遊~~~~蕩走左
某d容粉真係好恐怖, 喺瓊姐度吵, 有幾多 ...
JasOh103 發表於 6/1/2016 00:42

係有少少拖拍既呢個無得拗
KING JER POST 無謂睇咁多有損智力嘎

之前同fd唱k, 又見識一首美歌
3:08
harryharry 發表於 2016-1-6 00:49

wtf

一開始我以為有人翻唱voice over 落MV度
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

雙雙琪!

係個遊~~~~蕩走左
某d容粉真係好恐怖, 喺瓊姐度吵, 有幾多 ...
JasOh103 發表於 2016-1-6 00:42

美Yum 天生純女高音聲底唱流行曲比較輸蝕

一唱低音至中高音好多時要格硬迫啲音出黎
加上佢自佢第一次暫退後氣息一直不穩
所以佢中間好多細節位/尾音位好易出事

呢啲係現場未必聽得出 (因為個場大啲聲散哂)
但收音後播番出黎就會好覺耳

//

903 個live 我覺得最大問題係由於
美Yum 唱歌時好鍾意隊支咪喺佢個咀度
(我估係因為佢氣息不穩 想make sure 自己可以sustain 住個volume)
結果令佢既人聲收音特別明顯

其他人冇呢個問題正正就係因為人地冇將個咪塞入個窿度
所以經常都只會係佢出事
(工作人員唔會專登幫美Yum一個 重新set 過啲mixing)

//

King jer FB 上既野勿認真
你細心睇有好多都影子/分身account 黎

係有少少拖拍既呢個無得拗
KING JER POST 無謂睇咁多有損智力嘎
kwanie 發表於 2016-1-6 01:06

利申: 無like King jer
係呢度有人講先去睇下今次寫d乜 最好笑係不停提女金
原來佢地都acknowledge美琪係最大竟爭對手
又唔提下自己女金GGH忘詞忘成點

加上佢自佢第一次暫退 ...
matthew1990 發表於 2016-1-6 01:43

King jer wfc啦
上次FYI個單瘀爆我喺ig度打幾次FYI就block左我 幾小氣
另外你講既都同意
話曬今次佢無要求個MIC STAND來sustain
又無得1.5首十大跳下香女人舞順便warm up把聲, 俾佢過關

反OT: 家明 / 命硬 / 離家出走 / 野生動物

加上佢自佢第一次暫退 ...
matthew1990 發表於 2016-1-6 01:43

你send去kay個fb啦
不過唔該改晒啲"美yum"去翻 "kay"

反OT:炮火 x 5

反OT:炮火 x 5 ...
kayzzz 發表於 2016-1-6 02:19

呢啲野叫 @abcxyz302006 做啦

OT: 其實有choir 聲都好煩
重有而家愈黎愈覺得由於從小就講廣東話所以好影響唱高音表現

反OT:岩岩聽緊呢首

All eyes on me when I walk in,
我一走進來,所有焦點都在我身上
No question that this girl's a 10
不用說,就是個滿分女孩
Don't hate me cause I'm beautiful
別恨我只因為我讓世界艷羨
Don't hate me cause I'm beautiful
My walk my talk the way I dress
我的走路姿態、說話方式、穿著打扮
It's not my fault so please don't trip
都不是我的錯,所以請別擔心了

琴日本身留咗個位畀佢
慶祝吓佢終於有新歌
但係由於有啲不速之客
唯有順延一日
------------
離開咗舊公司之後
大家對佢嘅去向都有唔同嘅意見
直至一四年幫AGA feature咗首《一》
同埋去咗唔同地方參加歌唱比賽
先知道 嗯 佢應該係簽咗呢個唱片公司
直到琴日 終於有發佈會 終於有新歌
2016.01.06: Gin Lee - 雙雙

我終於看到 所有夢想都開花
追逐的年輕歌聲多嘹亮

我終於翱翔 用心凝望不害怕
哪裡會有風就飛多遠吧

琴日本身留咗個位畀佢
慶祝吓佢終於有新歌
但係由於有啲不速之客
唯有順延一日
離開咗舊公司 ...
seeseetv 發表於 2016-1-6 12:25

GINLEE咁字大
===============================
有無人可以解讀到阿貝拉的秘密?

自幼是華麗的木偶 成形在林中堡壘
華燈裡沒有喧嘩跟爭鬥
在某日全部不平凡了
世事太新奇 極好奇
瞬間變做女主角 如此福氣
你有法力移動線引 指引木偶
這幕布偶戲 全靠你這雙手

又木偶又布偶,即係阿貝拉係用木做定用布做?

我終於看到 所有夢想都開花
追逐的年輕歌聲多嘹亮

我終於翱翔 用心凝望不害怕
哪裡會有風就飛多遠吧

{:1_ ...
bagfgfcde 發表於 2016-1-6 15:09

某榜01>X 歌喎

反OT:炮火 x 5 ...
kayzzz 發表於 2016-1-6 02:19

直接響FB TAG佢算~
反正佢應該未瞓~
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

Kay嘅Live都比上一次好了
juno都係唱得好細聲

#但我從來未殺人又未放火
#如果這叫喜劇也不錯
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

某榜01>X 歌喎
jasonng 發表於 2016-1-7 00:35

我聽原版 冇聽過呢個version

收到一個點唱(揭)
係嘞…呢個自high嘅活動係歡迎任何廣東歌點唱
只要inbox我…寫明你想share咩歌同埋點解…
我就會幫佢排吓期lolll
呢個點唱…得歌手名同個歌名…
咩都冇…噉等我自由發揮啦…
2015年度C.SeeTV Chart Most Captured 歌曲獎第二位
2016.01.07: 林欣彤 - 本身的用處
廣告:https://www.instagram.com/cseetvchart/

收到一個點唱(揭)
係嘞…呢個自high嘅活動係歡迎任何廣東歌點唱
只要inbox我…寫明你想share咩歌同埋點解… ...
seeseetv 發表於 2016-1-7 18:36

我有個fd係mag fans竟然話呢首唔好聽lor
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

某會員翻唱《過客別墅》好好聽呀
我有個fd係mag fans竟然話呢首唔好聽lor
kevinlai1621 發表於 2016-1-7 19:36
其實我覺得boyhood好聽好多 本身的用處好快聽厭
金剛圈都襟聽既 但我為左阻止mag入女歌手三甲兩週out左

某會員翻唱《過客別墅》好好聽呀
nicholashin 發表於 2016-1-7 19:40

乜唔是有兩個美會員翻唱《過客別墅》咩?

乜唔是有兩個美會員翻唱《過客別墅》咩?
matthew1990 發表於 2016-1-7 19:44
廢事指名道姓啦 可能我私底下都翻唱左呢

廢事指名道姓啦  可能我私底下都翻唱左呢
nicholashin 發表於 2016-1-7 19:45

兩個都正正子嘎
你都開心share 自唱歌啦

愛迦
全日狂聽 認 <3

愛浩
全日狂聽 野生動物 <3

我都唔知點解係咁睇同聽坤坤唱歌D片

FD又喺whatsapp send黎

雙雙真係越煲越正
副歌好入腦, 雖然幾普通K歌不過演譯太正啦
聽一首就好期待接落來既plugs!
(希望夕爺會寫首正野俾佢)

呢隻歌我唔會次次都好認真聽
但係唔覺意地呢首歌嘅歌詞入咗腦
今朝迮醒覺得涼涼地
腦裡面出現嘅唔再係 深宵有點冷抖顫於棉被
而係 寒流來臨的一天我卻早起
2016.01.08: 陳奕迅 - 心燒

近期派台歌playlist:
雙雙 (唔特別但又會聽下 Eric Kwok既歌通常都係咁)
野生動物 (李榮浩真係好正 )
你是你本身的傳奇 (聽完好鼓舞 )
風箏 (愛SM噶 )
告別之前 (雖然無好似escape幾時慢歌咁狂loop 但T-ma個旋律好正呀 )
睡前服 (Addendum全碟都好聽噶)
舊街角 (由完全唔識唱歌去到可以幫首歌加分 shiga好大進步)
自我催眠 (其實真係幾好聽 積極考慮re翻)
如一 (雖然差過上幾plug 都loop得落既)
Children Song (神曲神詞 小道消息話上年唔上呢首既最大原因係阻止佢拎左SM既最佳歌詞)
心燒 (派乜鬼人生馬拉松呀 )
討厭的我 (真係好愛SM噶 )
剛剛好 (唔錯既 但對比之前既慢歌依然係有D失色)
虛齡時代 (襟聽過TGIF好多)
異類的同類 (雖然有D唔襟聽 但歌本身係好好既 )
有人共鳴 (愛匡力點都要loop佢既歌 )
大吟釀 (慢熱既一首歌 愈loop愈好聽 )
我與你 (其實呢首唔差呀 雖然句「拍拖」令我諗起「吹水」……)
分手是常識吧 (徹頭徹尾既破格 rock好中我 )
矛盾一生 (其實就傳統k歌一首 不過旋律同歌詞真係夾到一個點)
Superman (AGA上年既歌唔太差既)
等不到 (點解會唔派曬四台 呢首根本hit得起 )
心齋橋 (隻碟真係好普通 得呢首聽得下)

近期派台歌playlist:
雙雙 (唔特別但又會聽下 Eric Kwok既歌通常都係咁)
野生動物 (李榮浩真係好正  ...
nicholashin 發表於 2016-1-8 14:32

等不到真係遺珠, 完全係高質K歌, 仲要係柏豪自己作, 可惜俾左rthk

'第5台'流行榜
DBC 華語歌曲流行指數 @ 8/1/2016
(Week 1 31/12/2015-6/1/2016)

RK   LW   Songs                 Singer
01   01     Children Song     周國賢 (2weeks no.1)
02   03    你是你本身的傳奇   方皓玟
03   04    舊街角                 連詩雅
04   06    美麗人生              曹格
05   08    表情                    許志安
06   07    緋麗榭•少年          張敬軒
07   09    有夢要想              謝安琪
08   20    磨牙                    周柏豪
09   05    第一次擁抱           狄易達
10   ne    雅俗                    鄧小巧
11   ne    一次幸福的機會      蕭敬騰
12   13    多得他                 丁悅
13   16    也可以                 閻奕格
14   11    討厭的我              Supper Moment
15   14    矛盾一生              JW
16   02    郵輪                    許廷鏗
17   17    有人共鳴              林奕匡
18   ne    Sunny                 李泉
19   ne    你不會再記得         黃品源
20   ne    還記得嗎               張韶涵

本周共5首新上榜歌曲

OUT
10   10    聖誕快樂             曾路得
12   16   不為誰而作的歌       林俊傑
15   12    Gotta Get High    容祖兒
18   20    Let's celebrate     陳慧琳
19   08    心燒                    陳奕迅

==================================
今個星期個榜真係好華語
children song 2weeks no.1
繼楊千嬅peak 13後, 輪到樂壇女皇peak12

2014既新人真係好高質
小塵埃 yuki 黎生 都入過我既歌手三甲

飛吧獨角仙
我愛京達卡
這感覺
小小宇宙
誰的青春不迷惘
兩個人的聖誕
小綿羊的氣味
撐著
快樂很慢

以上皆為冠軍歌

'第5台'流行榜
DBC 華語歌曲流行指數 @ 8/1/2016
(Week 1 31/12/2015-6/1/2016)

RK   LW   Songs   ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-8 21:54

夠膽12位就out 女皇 大膽
呢個台肯定好快摺埋 蛋記唔會放過佢地

btw 恭喜children song 2weeks no.1
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

突然又好掛住你,如果你還在,會否成為我們心中最喜愛的女歌手嗎?

夠膽12位就out 女皇 大膽
呢個台肯定好快摺埋 蛋記唔會放過佢地

btw 恭喜children song 2weeks  ...
hehemamama 發表於 2016-1-9 14:03

其實睇個樣呢個台唔似會有頒獎禮, 冠嘅全部都係細公司 (CAS例外)
   大公司個d, 林峰1X就out, eason好d, 最高有第5, 其他kelly, 千嬅, joey全部1X就out

我估佢個方針應該只係純推歌gua

又有點唱喎…今次得字…
夜空上每顆星星,不論它是多光或多暗,都有著相同的用處,點亮漆黑的夜空。
木星土星大概是肉眼最能發現的星球,而尚有更多星體都用在燃燒著它們微弱的光,要發現它們就要走到郊外靜靜地尋找沒有光的地方。
其實每個人都是夜空裡的星星,用力地發出自己本身的光,有些人特別亮眼,而總有些人在遠處發出不為人知的光,只要你慢慢發掘細看,便會找到他們。
請不要忘記,每個人都有著自己的用處。
近日嘅不如意,有人會歸咎於水星逆行
喺仲未搵到答案之前,就當係水星逆行搞出嚟嘅不幸先
今次嘅水星逆行去到一月尾,我地有足夠嘅時間乘機檢討下自己
2016.01.09 - Robynn&Kendy - 一顆星的故事

新城勁爆勵志·兒歌榜@2016/01/03
RK LW Songs      Singers
01 02 膊頭       范振鋒
02 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-3 10:44

新城宣布刪減主持及幕後人員達30人
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20160108/bkn-20160108215027830-0108_00862_001.html

原來李紫昕已被電台裁走,節目表亦不見任何《星期日大菠蘿》的蹤影,看來節目已被腰斬,兒歌榜也可能已經完結了(包括勵志兒歌頒獎禮)。電台有否想過一眾小主持的感受?

新城宣布刪減主持及幕後人員達30人
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20160108/bkn-201601 ...
Cdot 發表於 2016-1-9 17:50

其實都幾慘, tvb都已經cut左兒歌頒獎禮, 而家連新城都無埋,
  雖然而家都無咩正規兒歌, 不過d童年回憶/小朋友節目就無曬

恭喜Kay bb《獨家村》LV衝破100萬, 成第十二首百萬MV

https://www.youtube.com/watch?v= ... x3QlfKHaGonyyNQPs_G

而家嘅生活習慣
得閒就上一上山
就好似退休一樣
「如明日八十歲
活過便滿足
對著你悠然而心安」
2016.01.10: Kolor - 大吟釀

而家嘅生活習慣
得閒就上一上山
就好似退休一樣
「如明日八十歲
活過便滿足
對著你悠然而心安 ...
seeseetv 發表於 2016-1-10 17:03
原來出左MV我成日聽聽下唱左成長的一個接一個

恭喜Kay bb《獨家村》LV衝破100萬, 成第十二首百萬MV
sam6a 發表於 2016-1-10 16:35

點解高汁嘅歌要超過1年先破百萬,"原來XXXXX" 之流半年就破3百萬

點解高汁嘅歌要超過1年先破百萬,"原來XXXXX" 之流半年就破3百萬 ...
kayzzz 發表於 2016-1-10 19:42

係咪因為太多人買碟???