返回列表 發帖
係咪姐係暗寸一有霏妹把聲就唔好聽
nicknicknick 發表於 2016-1-13 13:28

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

盤菜瑩子 - 越癌越愛
繁忙兒童合唱團 -TSA來了/測無驗/喇沙 真的愛你/完咗暑假/補充練習無間做

其實點解last.fm顯示唔到撑起雨傘嘅?

大家覺得這首歌好唔好聽. 希望有朝一日原唱歌手能夠正式在台上唱.

其實點解last.fm顯示唔到撑起雨傘嘅?
electric 發表於 2016-1-13 14:48
last.fm auto correct 好廢

係咪姐係暗寸一有霏妹把聲就唔好聽
nicknicknick 發表於 2016-1-13 13:28

唔好意思令你誤會
一有霏姐把聲簡直eargasm
2年幾前點解唔識欣賞氣聲

真心覺得首歌正值十大架
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

人際太冰凍 難以將溫與熱重召

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我!正!在!
真女神金曲
撇去意識的怪模樣 創造 開放

網友comments
祖粉「你等祖在」:好聽
千粉「這分鐘更愛千」:超越神作 不可多得既聲音
薛粉「鳳凰霏」:應該俾薛薛唱啦
初級會員「漿的後人」:5分

偏見係…
當有啲人做過一啲唔合你心意嘅事之後…
你會認定佢以後做任何嘢都唔會啱你心意
例句:
呢個人講嘢唔使聽啦,很肯定係廢架。
你睇佢琴日自己講咗成個鐘,全部人都唔知佢噏乜嘅。
------------
2016.01.14: 野仔 - 廢話會

我!正!在!
真女神金曲

網友comments
千粉「這分鐘 ...
bagfgfcde 發表於 2016-1-14 07:16

好想用到呢首歌做共和榜既TAG 一定好震撼噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我!正!在!
真女神金曲

網友comments
千粉「這分鐘 ...
bagfgfcde 發表於 2016-1-14 07:16

專登開嚟聽 原來都幾正 多謝你推介
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

專登開嚟聽 原來都幾正 多謝你推介
hehemamama 發表於 2016-1-14 12:01

SOM隻碟有幾首歌都好好聽

SOM隻碟有幾首歌都好好聽
bagfgfcde 發表於 2016-1-14 12:10

全部都好好聽咖HOMO
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

全部都好好聽咖HOMO
dongbb2332 發表於 2016-1-14 12:13

偷偷 that girl

偷偷 that girl
bagfgfcde 發表於 2016-1-14 12:31
That girl好好聽喎
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

That girl好好聽喎
**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2016-1-14 12:38

知道啦

---------------------
所有下雨天
所有下雨天
所有下雨天
所有下雨天

旋律美美噶

霏霏幾時出歌
唔派呢首真係無陰公

霏霏幾時出歌
唔派呢首真係無陰公
...
nicholashin 發表於 2016-1-15 00:47

霏霏今年唞唞,俾gin lee上先

霏霏幾時出歌
唔派呢首真係無陰公
...
nicholashin 發表於 2016-1-15 00:47

其實我覺得隻碟幾好
但好似主流媒體同樂評都唔太重視
好少榜主有比獎kary

我自己個榜自plug埋流螢谷到佢拎女金
一千個 我敢愛 一分鐘 lauying
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

讀咗廿年書…
最唔鐘意就係考完試百無聊賴嘅日子…
今日又落雨 濕濕立立噉…
冇嘢做…咩都唔想做…
好懶~~~~~~~
2016.01.15: 泳兒 - 很慣很懶

童年回憶
等左10年終於出番黎開concert

啲外國fans 真係癲嘎
(個percussion 真係好型棍子)

霏霏幾時出歌
唔派呢首真係無陰公
...

下個月佢出返來了

霏霏今年唞唞,俾gin lee上先
kayzzz 發表於 2016-1-15 00:57

唞都唞咗成年,話唔定上年巳經寫咗幾首好高質嘅歌

MV

MV
chanchan0909 發表於 2016-1-15 18:45

做乜後段變左恐怖片
其實香港係咪同一日出碟

回復 142# kevinlai1621

今次等我來mark

DBC第1台旗艦台
DBC 華語歌曲流行指數 @ 15/1/2016
(Week 2 7/1/2016-13/1/2016)

RK   LW   Songs                 Singer
01   02   你是你本身的傳奇    方皓玟
02   03    舊街角                連詩雅
03   04    美麗人生              曹格  
04   10    雅俗                   鄧小巧  
05   19    你不會再孤單         黃品源   
06   06    緋麗榭•少年          張敬軒   
07   01    Children Song      周國賢   
08   ne    一個人                 韓紅   
09   ne    炮火                   鄭俊弘
10   ne    雙雙                   Ginlee
11   08    磨牙                   周柏豪  
12   11    一次幸福的機會      蕭敬騰   
13   20    還記得嗎              張韶涵
14   05    表情                   許志安   
15   ne    巧鬆D                 姜皓文/張啓樂
16   15    矛盾一生             JW   
17   ne    休眠                  Rubberband
18   ne    野生動物             李榮浩
19   18    Sunny               李泉
20   ne    記住忘記我          許廷鏗

本周共7首新上榜歌曲

OUT
07   09    有夢要想              謝安琪
09   05    第一次擁抱           狄易達
12   13    多得他                 丁悅
13   16    也可以                 閻奕格
14   11    討厭的我              Supper Moment
16   02    郵輪                    許廷鏗
17   17    有人共鳴              林奕匡

==================================

KAY 首歌真係要OUT!
恭喜小明冠

做乜後段變左恐怖片
其實香港係咪同一日出碟
ed8671ed 發表於 2016-1-15 19:04
唔知呀 JJ 隻碟係咪同一日 ???

唔知呀  JJ 隻碟係咪同一日 ???
chanchan0909 發表於 15/1/2016 21:13

JJ 又出 !?

JJ 又出 !?
kwanie 發表於 2016-1-15 21:17
唔係唔係 我係想問下 JJ 最新嗰隻碟係咪喺 HK 同其他地方都係同一日有
咁就應該可以知道美浩喺出碟嗰日會唔會喺 HK 見到

唔係唔係 我係想問下 JJ 最新嗰隻碟係咪喺 HK 同其他地方都係同一日有
咁就應該可以知道美浩喺出碟嗰日會唔 ...
chanchan0909 發表於 15/1/2016 21:22

HMV 個網就話 31 號先有

HMV 個網就話 31 號先有
kwanie 發表於 2016-1-15 21:28
呀 見到見到 thank you thank you 咁應該未咁快有 唔緊要 最多都係等幾日姐

其實我覺得隻碟幾好
但好似主流媒體同樂評都唔太重視
好少榜主有比獎kary

我自己個榜自plug埋流 ...
hehemamama 發表於 2016-1-15 01:52

你個女金夠唔係 chob la 仲話我係偽祖粉

lauying 好正 , me dou 有冠
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

回復  kevinlai1621

今次等我來mark

DBC第1台旗艦台
(Week 2 7/1 ...
rubylovessss 發表於 2016-1-15 20:18
嘩 黑仔有新歌 不過個''浩''係呢個''皓''至啱

嘩 黑仔有新歌  不過個''浩''係呢個''皓''至啱
chanchan0909 發表於 2016-1-15 21:42

佢地首歌淨係派咗喺新城同DBC

今次等我來mark

DBC第1台旗艦台
rubylovessss 發表於 2016-1-15 20:18

thx ruby

暫時我隔個星期五要開一次會, 所以有人mark都好

小明隻歌真係深得各台喜愛, 佢自己都有post ig

有人共鳴, 也可以呢d最長命歌終於落榜

不過矛盾一生好似變相最長命
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

當永遠變成一種遙遠
當句點變成一種觀點
讓人類終於變成異類的同類

你個女金夠唔係 chob la 仲話我係偽祖粉

lauying 好正 , me dou 有冠  ...
616.1314 發表於 2016-1-15 21:38

做咩踢爆我
好難先做到呢個決定
忍痛調走美祖去銀獎
可能遲啲學你咁 播幾多次都唔比獎佢啦

btw 由於美霏失落香港樂評選年度女歌手 我本人決定今日狂聽yim sin
學903咁re舊歌上榜
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

今次等我來mark

DBC第1台旗艦台

15   ne    巧鬆D                 姜皓文/張啓樂

乜料
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

乜料
hehemamama 發表於 2016-1-16 11:06

個個阿ben 即係張啓樂係DBC節目主持 好似話今年會做樂壇新人 所以搵咗同黑仔合唱

做咩踢爆我
好難先做到呢個決定
忍痛調走美祖去銀獎
可能遲啲學你咁 播幾多次都唔比獎佢啦{:4_9 ...
hehemamama 發表於 2016-1-16 11:04

咩姐~ 咪分左個勁爆播放指數大獎俾 chob lor
係呀 , 我個時都猶豫左好耐下

反 OT : 你是你本身的傳奇 / 舊街角 / 一千個假想結局
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

中二果時亂click聽到已經好鍾意
搵左好耐終於搵得返首歌
失而復得呀
Happy and Blessed.

星期六流流…
輕鬆少少…
數吓你認得幾多個Emoji
2016.01.16: 許志安 - 表情

中二果時亂click聽到已經好鍾意
搵左好耐終於搵得返首歌
失而復得呀 ...
jose 發表於 2016-1-16 16:33
多謝介紹 好好聽

多謝介紹 好好聽
nicholashin 發表於 2016-1-16 18:14

我好鍾意mv果種頹廢感
我以前睇果陣好想將來既生活都係咁
Happy and Blessed.

wikipedia點解係寫 灰伯爵的奶油遐想 嘅
笑死我

開心晒

開心晒
kwanie 發表於 2016-1-17 01:28

想聽佢唱晒成首...

#JOEY100SONGS

69. 深閨

Meredo其實可唔可以睇成小日子side track既延續呢
天然呆同無電才是災難
樂觀同七不思議
這麼近太騎呢match唔到
深閨就可以同飄紅黎個配對
而其實
GGH 黃昏點唱機同小日子side track既歌都有相似之處
或者2013年對容祖兒係音樂上的確有所啟發

今次聽下隻

70. 早有預謀

side track四寶黎到第三首啦

對住一個人講你早有預謀
即使佢唔係特登 都睇得出件事對主角有幾大既打擊
受害 定抑或係妄想受害呢

====================
隨100SONGS EP.#70 奉送小天使美live乙個

71. 我的驕傲

如果當初冇日播夜播
相信我的驕傲今時今日會更受大家歡迎
而我都確信 我的驕傲依然值得大家既喜愛

太唔習慣將感謝放係嘴邊
關心就收埋 在意都唔表現出黎
所以我地好易就覺得歌頌既歌好老土

但到今時今日 每次係夜深人靜既時候聽呢首都覺得好窩心
music break簡單挑動幾下吉他弦 已經可以令我將呢首放入playlist
偶然聽下 其實都唔差呀