返回列表 發帖
逆轉
就有就有
Lady K
The present

逆轉
就有就有
Lady K
The present
bagfgfcde 發表於 2016-6-12 10:23

聽完有冇覺得個人容光煥發左?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

聽完有冇覺得個人容光煥發左?
HOTMAN 發表於 2016-6-12 10:33

要聽埋艷羨/豔羨同生我的命
好掛住霏霏既招牌單眼

要聽埋艷羨/豔羨同生我的命
好掛住霏霏既招牌單眼
bagfgfcde 發表於 2016-6-12 10:39
要聽埋Goodman/小眾情人同冥王星
好掛住生日男神匡匡既招牌細眼

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要聽埋Goodman/小眾情人同冥王星
好掛住生日男神匡匡既招牌細眼
nicholashin 發表於 2016-6-12 10:44

Happy birthday Phil!
希望寫多d好歌俾鄭瘦文喺演唱會翻唱
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

Happy birthday Phil!
希望寫多d好歌俾鄭瘦文喺演唱會翻唱
JasOh103 發表於 2016-6-12 18:11
希望佢可以瘋狂翻唱匡匡既歌 比大眾聽下

希望霏妹快啲生完B 就復出

希望霏妹快啲生完B 就復出
jasonng 發表於 2016-6-12 21:44

呢首應該係霏霏係我度最後一首冠軍歌啦

bagfgfcde 發表於 2016-6-12 21:50
咒霏霏以後都出唔到好歌

#這世界絕情又刻薄

根本就係 好可愛
John 發表於 2016-6-12 04:05

原來你鍾意野生動物
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

bagfgfcde 發表於 2016-6-12 21:50

暫時啫
到時拖住七色尾巴出嚟強搶冠軍

MINE IS - 最幸福的眼淚, 收皮之前都撈到十大第6噶 呵呵
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

林奕匡生日就黎完啦

我的志願>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>百姓

Its hot in the 852
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

林奕匡生日就黎完啦
nicholashin 發表於 2016-6-12 23:13

祝佢下年生日快樂

HOTMAN 發表於 2016-6-13 00:27

Where have you just been to?

我的志願>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ...
kwanie 發表於 2016-6-13 00:08

melody: 百姓>>我的志願
lyrics: 我的志願>>>百姓
vocal: 我的志願>百姓

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

melody: 百姓>>我的志願
lyrics: 我的志願>>>百姓
vocal: 我的志願>百姓
kayzzz 發表於 2016-6-13 00:29

兩首歌鬥悶

祝佢下年生日快樂
你可以同我慶祝左先

兩首歌鬥悶
matthew1990 發表於 2016-6-13 02:10

聽左一次
旋律K歌格, 但叫做有記憶點, 可惜編曲悶到嘔奶
歌詞題材係重新長大2.0, 但重新長大個編法搶耳好多
呢隻連個bridge都好似死唔斷氣咁

最慘係唱, 竟然發現佢好似好有疲態

不如佢休息一年沉澱下
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

兩首歌鬥悶
matthew1990 發表於 2016-6-13 02:10

嗱,你講㗎喳!!
其實有少少失望

最慘係唱, 竟然發現佢好似好有疲態
John 發表於 2016-6-13 02:18

啲鼻塞音又走返晒出嚟,咩事先

啲鼻塞音又走返晒出嚟,咩事先
kayzzz 發表於 2016-6-13 02:20

唔止係咬字, 佢咬字一向都差架啦
個感覺佢唱得好攰

出道五年, 樽頸左超過一年
再係咁好難搞
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

Her latest single "Cheap Thrills" has gone top 20 on Billboard Hot 100 and continues to rise in sal ...
kayzzz 發表於 2016-6-11 21:26
其實係升番

隻歌早兩、三個月喺歐洲單曲榜成續已經高過哂Chandelier
只不過隻歌喺美國同加拿大 就一直都喺個榜中游唔上唔落咁

點知四月尾佢喺美國Coachella 音樂節既60分鐘表演廣受好評,被多間傳媒褒獎為 Performance of a generation
結果電台先肯開始肯髮力支持佢,同時首歌喺iTunes既成續亦開始跟住上 (美國iTunes榜#7; 加拿大iTunes榜#2)

而家隻歌喺美國同加拿大啲榜分不停升緊 (美國單曲榜#19; 加拿大單曲榜#5),所以有好大機會入哂Top 5 嘎
話雖如此,我都好肯定隻歌唔會好似Chandelier 咁成為 2010年代十大經典流行音樂作品之一

開心 (TALENT ALWAYS WINS)

聽左一次
旋律K歌格, 但叫做有記憶點, 可惜編曲悶到嘔奶
歌詞題材係重新長大2.0, 但重新長大個編法搶耳好 ...
John 發表於 2016-6-13 02:18

聽左3次 都重未好記得首歌係點 編曲係超級無敵悶
至於唱法,我懷疑佢以為加鼻音 就等於有感情

嗱,你講㗎喳!!
其實有少少失望
kayzzz 發表於 2016-6-13 02:19

阿樂同我的志願都令我失望

你可以同我慶祝左先
nicholashin 發表於 2016-6-13 02:16

你係咩咩先生呀?

你係咩咩先生呀?
HOTMAN 發表於 2016-6-13 09:14
天平先生?

阿樂同我的志願都令我失望
matthew1990 發表於 2016-6-13 02:48

我的志願個(哭)唱腔都係咁真係好失望
阿樂好好多
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

二見不合

點解唔係派呢隻先

佢不嬲都唔係歌好hit個班啦
係吊燈無啦啦爆hit啫
HOTMAN 發表於 2016-6-12 00:21

佢都40歲,而且又冇得賣樣賣身材,又唔會跳舞
好難好似啲廿零歲妹妹仔咁一出歌 就即刻俾大眾同電台支持
(因為好多電台都只肯播30歲之下歌手既音樂,變相令佢啲歌更加難上榜 )
所以搞到啲歌永世要出左起碼半年先有機會hit到

Elastic Heart 如果唔係2013年喺<Hunger Games> Soundtrack 出左合唱版
2015年先再將獨唱版拎黎做單曲既話 (但Sia 話好鍾意首歌堅持要plug ),應該可以再紅多幾倍嘎

紅既程度:Chandelier(2014) > Titanium(2011) > Cheap Thrills(2016) > Elastic Heart(2015) > Wild Ones(2011) > Shewolf(2012) > Breathe Me(2004)

咁吊燈 好聽好多 pop好多
kayzzz 發表於 2016-6-12 00:28

Chandelier 隻碟全部都係寫俾自己既歌,所以啲歌比較Personal 同埋有更深Lyrical depth
(例如 Swinging from the chandelier 其實係暗喻緊一個醉酒既人 感到暈眩時 頭部/眼神喺半空中晃動的感覺)

Cheap Thrills 隻碟全部都係寫俾其他歌手,但俾人地打回頭既歌 (= pop rejects)
佢唔忿氣就收番哂啲歌黎出碟,黎證明其他人唔要佢既歌係走寶嘎
正因為咁,佢寫歌時既心態亦有好大明顯的分別:為其他人寫啲市場需要既pop hits
(佢早一兩年成日話想作啲用minor key寫既開心歌,Cheap Thrills 就係其中一首喇 )

我的志願個(哭)唱腔都係咁真係好失望
阿樂好好多
JasOh103 發表於 2016-6-13 09:42

其實佢唱阿樂時都有啲try-hard 既感覺
好似專登chok個唱腔出黎,好鬼唔自然
我的志願個唱腔其實相對上自然左,但係唔好聽

送比尋日既你地

二見不合

點解唔係派呢隻先
jasonng 發表於 2016-6-13 11:59
可能似上年JF咁唔同台派唔同歌

姣佬請注視面前的禾 混和甜與蜜合製出 Candy Ball
我們的總和

來望我 三位一體 你快要去仆街

魔!
域!
我!
在!
馴!
獸~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

魔!
域!
我!
在!
馴!
獸~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~! ...
ed8671ed 發表於 2016-6-13 20:12

啱啱聽完
我們的總和

啱啱聽完
Wonders 發表於 2016-6-13 20:13

loop住返歸

困獸都市
我的志願
少女時代
二見不合
自由飛翔
愛情小品
天淵之別
派對動物
愛的履歷
有事發生
後知後覺
大奇蹟日
浮沙之路

四字歌繼續進佔我個榜
魔!
域!
我!
在!
馴!
獸~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~! ...
ed8671ed 發表於 2016-6-13 20:12
咩歌黎架

loop住返歸
ed8671ed 發表於 2016-6-13 20:14

咁有無跳住舞?

困獸都市
我的志願
少女時代
二見不合
自由飛翔
愛情小品
天淵之別
派對動物
愛的履歷
有事發生
後知後覺
...
nicholashin 發表於 2016-6-13 20:41

咪喺你上面堆四字歌入面 lol

咁有無跳住舞?
賴爽 發表於 2016-6-13 20:50

學heidi摸胸

咪喺你上面堆四字歌入面 lol
ed8671ed 發表於 2016-6-13 20:58
邊首

邊首
nicholashin 發表於 2016-6-13 21:02

你聽返晒咁多首咪知囉^^

姣佬請注視面前的禾 混和甜與蜜合製出 Candy Ball
Wonders 發表於 2016-6-13 19:59

@爽爽

你聽返晒咁多首咪知囉^^
ed8671ed 發表於 2016-6-13 21:28
原來係有事發生 我麻麻地呢首
開頭估係派對動物/困獸都市