返回列表 發帖
JOEY100SONGS 倒數兩首

期待ar
我記得你講過最後兩首+黃色大門係你嘅top3
Yan 發表於 2016-3-29 13:45

very good
最後我會揀出個人醉愛祖歌TOP10/20哦

其實最尾呢幾隻
我都試過有一排狂loop
jasonng 發表於 2016-3-29 14:07

開心
希望最尾兩首你都愛

今日會出埋?
jasonng 發表於 2016-3-29 14:48

睇心情

加大力度好嗎

一起的煞科

你與我煞科
RVHOCPC 發表於 2016-3-29 23:09

wawooowuuuuuu

十分嘈

爲自己打氣先係最重要
jasonng 發表於 2016-3-30 20:22

我地身為jose既忠實聽眾好應該都上佢啲歌

JOEY100SONGS 最後兩首 coming soon

根據某聯榜嘅數據
            b d ja m jo
我是誰 - - - - -
無極限 - - - - -
沙時計 - - - 20 -
Let's  ...
jose 發表於 2016-3-30 21:09

下首下首 下首大概可以

我想NE首2013年既作品
大家會唔會支持我

愛到極度瘋狂。。。愛到心都匱乏。。。
RVHOCPC 發表於 2016-3-30 23:46

愛到沒法想像

無論發生咩事我都支持你唷
要潮過D會員噶

我想NE首2015年既作品
大家會唔會支持我 ...
jasonng 發表於 2016-3-31 00:03

好驚俾人串太潮。。。唔開心。。

愛到像狂風吹落的風箏。。。失去了方向。。。
RVHOCPC 發表於 2016-3-31 00:06

祖兒真係好勁
首歌咁悶都俾佢唱到個腦係咁loop

聽完百姓 要聽舊街角洗耳 ^^
nicholashin 發表於 2016-3-31 09:37

幾時re舊街角ah

睇完生之歌要聽GEMGEM噶

#JOEY100SONGS

99. 再見我的初戀

終於走到旗桿下了。

我還記得在夕陽只剩下一輪光時與你踏過的沙礫
亦沒忘記於海浪被擊至兩米高時一同感受的風雨

日子已成過去 回憶卻是依舊動人的
大概我們都不適合彼此 我渴求刺激但你要安穩 你想追求浪漫但我卻不諳世情 離開亦是緣分
帶著衷心的祝福 我們開啟了下一章

因為有你 我成為了更成熟更會相處的人
幾經轉折 人生終於駛進了幸福車站

我在遙望旗桿 掃視了數眼才發現到你
未知你是否仍是當初大無畏的你呢?

你轉過頭來 對我微笑了一下 雙眼掛著兩行玉箸。

#JOEY100SONGS

100. 我杯茶

當你得到真愛 回望以往既傷
從前為每份痛吶喊樂與怒再也聽不到
茶越沖味道越濃 歌曲既情感亦要隨時間而慢慢蘊釀
眼淚未曾流過 我怎明白我
快樂混和難過 這杯茶是我

多謝大家既留意!
從2015-7-3決定左要整JOEY100SONGS
好慶幸能夠以少於一年既時間完成分享
隨住時間既流逝 慢慢地我都要面對人生第一個公開試 而慢慢地祖兒都會越出越多歌
祖兒陪我長大哦

#JOEY100SONGS summary

NO.  SONG        YEAR    ALBUM         TRACK
01   抱抱        2002         Something About You          2
02   舊日回憶的山丘   2002         Something About You          7
03   還未        2005    Bi-Heart          11
04   暖光        2007    Glow           5
05   借過        2004    Nin9 2 5ive        10
06   精神戀愛      2001    喜歡祖兒         2
07   分身術       2004    Give Love A Break     13
08   赤地雪       2006    Ten Most Wanted      4
09   另眼相看      2013    小日子          8
10   全身暑假      2001    全身暑假         3
11   沙堡壘       2001    隆重登場         11
12   黃色大門      2006    Close Up         11
13   天窗        2013    小日子          7
14   歌姬        2003    Show Up!         6
15   蒸餾        2006    Close Up         10
16   空港        2010    空港           1
17   蛇         2008    In Motion         8
18   蜃樓        2004    Give Love A Break     11
19   穿花蝴蝶      2000    誰來愛我         4
20   愛一個上一課    2006    Close Up         3
21   一個人砌圖     2001    全身暑假         4
22   撈針        2000    誰來愛我         10
23   二人浴       2008    In Motion         4
24   破相        2010    空港           2
25   這分鐘更愛你    1999    JOEY           3
26   山口百惠      2011    Joey & Joey        10
27   勉強幸福      2003    Show Up!         12
28   最後的茱麗葉    2006    Ten Most Wanted      9
29   銀蛋伴小貓     2001    隆重登場         8
30   Mad About You   2002    Something About You    3
31   兩面        2009    A Time For Us       10
32   途經北海道     2013    小日子          12
33   想得太遠      2003    我的驕傲         21
34   一面之緣      2002    Something About You    1
35   It doesn't matter   2009    A Time For Us       4
36   我也不想這樣    2003    Show Up!         15
37   忘憂草       2008    In Motion         5
38   愛怪物的你     2008    In Motion         6
39   為你萬歲      2000    誰來愛我         8
40   小天使       2002    Something About You    8
41   頹         2008    In Motion         9
42   阿門        2001    全身暑假         6
43   凝溶        2004    Nin9 2 5ive        13
44   Lucky Star      2008    Love Joey Love Four    1
45   垂涎        2011    Joey & Joey        6
46   你是我堅強的唯一理由2000    不容錯失         4
47   如果睡袍太少布   2006    Close Up         9
48   Honey!       2003    我的驕傲         8
49   卸妝        2006    Close Up         8
50   爭氣        2002    喜歡祖兒2         1
51   男朋友與歌     2004    Give Love A Break     15
52   吹沙入眼      2004    Nin9 2 5ive        6
53   越唱越強      2005    Bi-Heart         2
54   去火星戀愛     2005    Bi-Heart         17
55   故弄玄虛      2001    全身暑假         9
56   雙冠軍       2010    JOEY TEN         2
57   桃色冒險      2010    JOEY TEN         1
58   搖搖搖       2006    Close Up         4
59   黃昏點唱機     2015
60   蟲之家       2013    小日子          2
61   擁抱天下      2001    隆重登場         5
62   Be True        2006    Close Up         5
63   何苦        2000    不容錯失         5
64   朱古力萬歲     2004    Nin9 2 5ive        8
65   飄紅        2015    Me, re-do         3
66   臨床        2013    小日子          5
67   堂堂男人      2006    Ten Most Wanted      3
68   華麗邂逅      2006    Close Up          2
69   深閨        2013    小日子          10
70   早有預謀      2002    Something About You    10
71   我的驕傲      2003    我的驕傲         10
72   無電才是災難    2013    小日子          6
73   飛         2010    空港           3
74   啜泣        2002    Something About You    4
75   天之驕女      2005    Bi-Heart          4
76   Lovin' U        2000    不容錯失         3
77   近在咫尺      2013    小日子          9
78   美麗在望      2000    誰來愛我         12
79   跟珍芳達做健身操  2006    Ten Most Wanted      5
80   圓謊        2009    A Time For Us       8
81   怯         2001    隆重登場         3
82   最後一課      2003    我的驕傲         18
83   戀人未滿      2011    Joey & Joey        3
84   小日子       2013    小日子          1
85   蜉蝣        2011    Joey & Joey        1
86   我的麻煩男友    2002    Something About You    9
87   馬賽克       2011    Joey & Joey        7
88   心花怒放      2006    Close Up          1
89   隆重登場      2001    隆重登場          6
90   候鳥樹       2004    Nin9 2 5ive        11
91   麻煩你       2001    隆重登場         10
92   牆紙        2011    Joey & Joey        8
93   最好時光      2000    誰來愛我          11
94   搜神記       2009    A Time For Us        3
95   與蝶同眠      2008    In Motion          2
96   煙霞        2004    Give Love A Break      7
97   渴望晨曦的女孩   2007    Glow           10
98   流淚眼望流淚眼   2006    Ten Most Wanted      6
99   再見我的初戀    2001    隆重登場          4
100    我杯茶       2013    小日子           4

---------------------------------

#JOEYTOP20

1. 我杯茶
2. 再見我的初戀
3. 黃色大門
4. 煙霞
5. 最後一課
6. 舊日回憶的山丘
7. 流淚眼望流淚眼
8. 候鳥樹
9. 麻煩你
10. 還未
11. 另眼相看
12. 空港
13. 最好時光
14. 渴望晨曦的女孩
15. 沙堡壘
16. 暖光
17. 與蝶同眠
18. It doesn't matter
19. 牆紙
20. 抱抱

會唔會好似第50首之後咁有個表show晒d歌
Yan 發表於 2016-3-31 13:40

你真係好留意祖兒100songs

同祖杯茶埋尾 愛愛愛
jasonng 發表於 2016-3-31 14:22

你快啲選JOEYTOP20啦

咁我要好認真咁揀下

#TWINS100SONGS 不日登場
jasonng 發表於 2016-3-31 15:42

認真好未

頂呀 都話未揀好歌
今晚先揀噶
jasonng 發表於 2016-3-31 17:42

留名等睇勁多快歌

又發一言 我努力騙分

唔知點解我picture 唔到你會鍾意快歌
matthew1990 發表於 2016-3-31 18:00

點解呢

正常呀 外冷內熱掛
我真係極度愛快歌
可能因為我唔係樂觀嘅人
但一聽快歌我就好開心  ...
jasonng 發表於 2016-3-31 18:26

你係一個內心好開放好yum既人

邊度有呀  
內熱唔係呢種熱囉
jasonng 發表於 2016-3-31 18:46

我係一個外冷內冷既人 冷若冰霜噶
如果唔係癲既快歌 我通常都唔喜

癲既快歌例子有我今個星期既冠軍歌

咁我教翻你
nicholashin 發表於 2016-3-31 20:17

cm奇才hi

你想幹什麼?
nicholashin 發表於 2016-3-31 20:20

可唔可以傳授我所有知識

點樣傳授
nicholashin 發表於 2016-3-31 20:30

免費地傳授

點解對比起lala
鄧紫棋可以唱得咁難聽

認真答你,lala版本有修音,gem版本無

Gem版個beat快啲,lala有多啲空間修飾佢啲音 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 13:52

已經唔只係音準啦喎
連聲線lala都對味過唔知幾多倍
天生既差距

仲有漿唔知唱緊乜 連佢把聲都俾樂器遮住
好 難聽 同時都 好難 聽

一個rock版 一個lala版 你話lala有多好多個人風格就真嘅

邊個對味就見仁見智,我就兩個都麻麻
...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:04

其實點解你一口咬定lala版本有修音
話哂佢都係歌唱比賽入行

我就覺得漿改編得真係好難聽 lala版本好聽好多啦

其實 眾所周知 所有集數都有修音,除左決賽係live無得修

Gem版係決賽唱 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:15

咁我都好期待lala係決賽既表現
睇下係咪真係執得勁到差過GEM都變成大勝

可惜佢唔會再係決賽唱同一首歌,無法直接證實
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:27

咁都可以印證佢大概既實力既
或者想直接證實的話 我覺得一定會有係LIVE唱翻呢首既機會既 希望

反OT GEM版真係太難聽

但lala如果同GEM唱同一首慢歌,lala都幾大機會大勝

我嗰時有live睇GEM決賽,心諗表現同之前啲集 ...
kayzzz 發表於 2016-4-2 14:37

點解會咁多人將漿既唱功捧上天
慢唔得rock仲差

Coco 好過漿
佢把聲versatile 啲

因為佢有其他野彌補到佢既缺點
等於Demi ...
matthew1990 發表於 2016-4-2 15:49

Taylor Swift其實係咪真係好差

Coco 好過漿
佢把聲versatile 啲

因為佢有其他野彌補到佢既缺點
等於Demi ...
matthew1990 發表於 2016-4-2 15:49

美祖咩list

其實我鍾意偏門野嘎
我驚大家頂唔順
matthew1990 發表於 2016-4-2 23:37

我好極端
要偏就要偏到盡先好玩

從 前 為 每 份 痛 吶 喊 樂 與 怒 再 也 聽 不 到

完全冇歌好冠既情況下
梗係要re冠同自plug冠

如何掌 如何握 如何操控愉快
常離家 難回家 如能打開天窗說起 內疚傷感豁然開解
從來緣份不管小我大我  ...
John 發表於 2016-4-3 15:56

都係俾剛剛好成為千千收山作兼最後一首上榜歌會比較圓滿

咁有理想一雙手咪無冠
nicholashin 發表於 2016-4-3 16:13

呢兩首係下星期三甲大熱

如果千千再出色惑
唔通你會唔上榜?
John 發表於 2016-4-3 16:23

如果我有噴榜就可以考慮下俾千千上榜單手拎走埋個冠軍

都估到大家一見到千千色惑
就會忍唔住噴哂出黎
John 發表於 2016-4-3 16:34

千千真係好索
抵佢唔洗做老姑婆

擺明係分別上第二、三位當死位啦
nicholashin 發表於 2016-4-3 17:22

咁冠軍歌揀邊首好

所以叫你冠呢兩首呀
nicholashin 發表於 2016-4-3 17:33

如果二者不可得兼 你會揀邊首冠

蘇蘇真係好勁
佢唱完之後我差啲唔記得原版點唱

天平先生
jose 發表於 2016-4-4 12:55

洗完版未