返回列表 發帖
一人有一個夢想都是k歌, 十年後大家記得, 二十年後大家還是記得. 原因是首歌有感染力.原來她不夠愛我, 現在 ...
hkwilliamsiu 發表於 2016-1-3 07:58

一人有一個夢想都係庸俗不堪。一樣反映出香港人係鍾意呢類歌。

還有另一點, 今年傷台好似做到好鋤強扶弱,
sm大炒c allstar, 連十大都被飛出,
kg 連攞兩大獎,
其實都只係表 ...
Eddie8848 發表於 2016-1-3 10:22

應該明年唔會再預奬比千嬅eason。有quota放返出黎比新生代和中生代

其實陽光點的光 真係一首好有意思的歌 好鐘意呢類簡單的歌 好舒服  另一首就唔岩我口味

除左最組Tag ...
Tonlo 發表於 2016-1-4 01:17

我對錯tag 呢件事好有興趣, 究竟係dj 的技術性錯誤, 定係dj 有心通過錯誤去表達一d野?

今晚出街嘅 今晚玩李 之前錄落 整古坤哥 段片,
已經立刻反映出佢現在要面對嘅第一個問題。
經過左 1/1 之 ...
Bluejays 發表於 2016-1-4 06:06

已經証明大眾接受,甚至喜愛其弱者形象了, 在下述現況下, 相信公司唔敢大改佢弱者主導的形象:
1.起步點過高, 因而必需維持高人氣, 由于本身係靠形象配合歌路上位(唔係賣聲線, 外型, 唱功), 因此形象要非常鮮明. 其實佢既情況, 原本實至名歸地拎個生力軍金係最好, 有個合適的地步點, 可以花1,2年令形象蛻變, 但而家佢要搞蛻變係危險事, 因為佢應該承受唔到蛻變期目面模糊既問題
2. 的确, 轉形象一事, tvb 未必配合到. 即使配合到, 但觀眾唔接受都冇用.

但問題係佢受歡迎既原因正正就係啲歌夠求其、冇特色
如果佢突然改進左、世故番
會唔會反而流失fans?
mosesming 發表於 2016-1-4 10:48

佢啲歌一d 都唔求其, 亦唔係冇特色, 果2隻歌好配合佢個鄰家毒男儍更更形象, 尤其是原本乜乜乜, 其實坤哥同佢公司marketing 好掂.

突然改進左, 世故返, 肯定會流失fans

Supper Moment 又點解會比13年多左票,定係 C Allstar 少左? 因為雨傘運動令多左人識無盡? 因為 Eason Fa fans 唔投,而佢地多數投 C Allstar,冇左游離票? C Allfans 鬆懈左?
powerful 發表於 2016-1-4 01:00

我覺得最大原因係游離票游左去 sm 度, 當cas 最組次數越多, 就越多游離票會支持sm, 只係因為想換下人, 冇咁悶.  而且, cas 在ap 方面一直領先, 會有人認為cas 必奪組金, 但又覺得sm 應值嘉許, 因而投比sm

問題係好多人都唔知AP領先呢件事哦。   或者真係聽眾對CAS既喜愛慢慢轉移到SM度。 ...
Gary 發表於 2016-1-4 13:20

未必係"喜愛"的轉移, 或者是有d人覺得用手上的票支持sm 更有意義而已.  我刨呢度, 香土和膠登, 都唔係几覺cas 支持者 badmouth sm, 反映2者的支持者重疊性唔細.

其實我仍然認為, 錯tag 事件暗示最多票的仍是cas咯.

所以我都幾好奇,究竟今年既最喜愛係跟足票數,定係好似講既咁要製造D聲響。 ...
Gary 發表於 2016-1-4 14:59

相信sm 和cas 都會多人投, 根本估唔到是否跟投票結果的了.  我只係覺得森美個錯tag 可圈可點而已.

你諗下果班會投佢最歌既fan屎情商有幾高
Gary 發表於 2016-1-5 09:20

香港威廉情商好高

睇得出坤哥真係世界仔
娛樂圈佢有排玩
屮SiU霖屮 發表於 2016-1-5 14:10

所以話佢偽毒真係冇錯

最慘係大家都buy佢咁偽
mosesming 發表於 2016-1-5 14:24

我唔介意佢"偽", 只係好憎佢偽出黎果種"毒", 一聽到佢滿口懶音以及mk表達方法, 加埋冇自信既整體表現, 已經好唔想睇.  齋聽唔睇就ok

講真,毒坤真係城府幾深下。佢唔一定冇自信,但係佢好清楚佢係公眾面前需要表現得冇自信,因為好多人 ...
Gary 發表於 2016-1-5 15:05

肯定係城府深啦

佢唔一定冇自信,但係佢好清楚佢係公眾面前需要表現得冇自信-------> 同意, 不過佢戴左個面具后對我黎講係一d 都唔吸引咯.  不過, 對一d入世未深或者同情心豐富既人黎講可能有吸引力卦

講真
我比較關心商台續唔續到牌同埋黎緊會唔會cut人手
前者關係住成個台既意識,即係商台會唔會為左個牌而 ...
mosesming 發表於 2016-1-6 11:26

yt 離職, 相信應該續到牌, 不過個台既自我審查可能會多左架啦.