返回列表 發帖
KWANIE MUSIC AWARDS 2015
「不需一把尺去辨別有用
 還有一種有價但是無求的勇」

拋開枷鎖堅持做自己啱既事已經好難得

年度歌曲.第八位
是有種人
- 何韻詩 [第四十二週冠軍]
作曲 : 李拾壹 填詞 : 林夕 編曲 : 周國賢/盧凱彤 監製 : 何韻詩/何秉舜/馮翰銘

上榜 12 星期 總分 246
16>03>13>03>05>08>14>08>15>05>01>05

年度歌曲.第七位

「朋友,我當你一秒朋友」
唔知點解長大好多時都係唔開心既
可能係負擔重左,睇既野多左,
但係最大可能都係自己自由少左,
起碼同自己疼錫既人見少左溝通少左
當見到面乜都講唔出只係識hi bye 既時候
所有野都挽救得太遲,
我希望呢個唔係成長必定帶黎既效果。

THZ~
無咁低啦 :DTHX 架
EEG 好似有獎
kwanie 發表於 2016-1-16 20:06

Mag 子
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持~但我因有事改埋今日撞期, 可否支持埋我~

上次講到一半的話題老去了~

無人估美債架喎 lol
「甚麼咒語 讓我們沒法講,
 難道等到白髮 後悔沒有釋放。
 要是你習慣鎖起心裡一扇窗,
 凌望天空雙手合上 其實你我有甚麼不可以分享」

不如嘗試交個心出黎,唔好收埋自己啦好嗎。呢首越聽越愛

年度歌曲.第七位
上次講到
- 周柏豪 [第二十七週冠軍]
作曲 / 編曲 / 監製 : 周錫漢 填詞 : 陳詠謙

上榜 9 星期 總分 247
06>05>03>05>04>05>01>02>04

年度歌曲.第六位

「遇上你,太感恩,不遲亦不早」
幸福呢樣野好奇怪架,英文無架
至於中文既定義,睇完我都唔明,
可能幸福一早出現響你面前,
能夠簡簡單單同你鍾意既人一齊
唔洗冬天去旅行過白色聖誕
唔爭其他野,都可以好足夠。
今年有幾首呢D 歌,唔知邊首先係十大呢 :)

Mag 子
616.1314 發表於 2016-1-16 20:11

你sure唔係張軒?
...

無人估美債架喎 lol
「甚麼咒語 讓我們沒法講,
 難道等到白髮 後悔沒有釋放 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:15
撞 小確幸

你sure唔係張軒?
siongguan 發表於 16/1/2016 20:16
張軒成績係點頒完男歌手就知 :D
撞 小確幸
chanchan0909 發表於 16/1/2016 20:17
我計分先知原來唔係

我之前以為上次講到係十大第2/3位
撞 小確幸
chanchan0909 發表於 2016-1-16 20:17
歌名四個字先有十大 好似係

冇咁易fake到我嘅

很定係carry 鵝敢愛

凡係何哲圖唔鍾意既,我鍾意
「為何要太過妄想 為何派對要最舖張
 平平淡淡與你隱世到牧場 無限隻小動物一起養
 小幸福靠情趣的滋養」

聽落其實唔易其實仲有D 離地,等我搵下先

年度歌曲.第六位
阿樂
- 許廷鏗 [第四十八週冠軍]
作曲 / 監製 : Eric Kwok 填詞 : 林若寧 編曲 : 張子堅

上榜 10 星期 總分 248
07>04>04>04>07>01>03>05>03>18

年度歌曲.第五位

「你即使嘲笑阿樂天真想法很愚笨」
故事書教我地既種種理論
當中有 D 諗法好似好幼稚,係細個先會信,
呢 D 係透過經歷、出賣、失望而領悟到既戒心
人最緊要係信念,睇你有幾堅持自己信既野
如果每個人都覺得呢個世界係美好既
起碼聽落都唔會好似而家咁灰呀可
但係如果無一個人肯願意信既,咁就點講都無用。
你又信唔信呢個世界係美好架?

牙醫
我們的總和

唔知係Phil邊首呢

我之前以為上次講到係十大第2/3位 歌名四個字先有十大 好似係
nicholashin 發表於 16/1/2016 20:18

上次講到果陣壓緊某獎
冇咁易fake到我嘅

很定係carry 鵝敢愛
ed8671ed 發表於 16/1/2016 20:18
美霏
牙醫
Wonders 發表於 16/1/2016 20:19
代 903 還既~

唔知係Phil邊首呢
nicholashin 發表於 2016-1-16 20:20
安徒生的錯 很定 !

唔知係Phil邊首呢
nicholashin 發表於 2016-1-16 20:20

我覺得用故事書嚟tag
應該9成唔係安徒生

頌讚la~

「也許身處未可知的處境 別要失去熱情
 至少這片純真終得到呼應」

全首最愛呢句,呢首堅料唔比十大太嘥

年度歌曲.第五位
頌讚詩
- 林奕匡 [第七週冠軍,跨年上榜]
作曲 : 林奕匡 填詞 : 陳詠謙 編曲 : Cousin Fung/Edward Chan/陳兆銘 監製 : Edward Chan

上榜 14 星期 總分 248 (全部 346)
10>02>05>04>03>04>05>05>06>05>01>03>06>10

年度歌曲.第四位

「朋友,我當你一秒朋友」
好啦唔 Fake 啦得返四個位要出黎未出黎都大概估到啦可
佢地曾經係生死之交
曾經一齊拍過戲,促膝把酒傾通宵
最尾原來都係輸比非凡人生既終點,
恭喜晒兩位修成正果。
呢首歌 2015 年聽足 364 日
年頭歌能夠撐到去最後
少咁少少代表性同埋質素都唔得掂。

安徒生的錯 很定 !
chanchan0909 發表於 16/1/2016 20:21
我覺得用故事書嚟tag
應該9成唔係安徒生

頌讚la~
ed8671ed 發表於 16/1/2016 20:22
如果比安徒生我唔洗格硬留頌讚C囉

小道消息話係咁:
4. 最好的債
3. 回眸一笑
2. 瑕疵
1. 幸福之歌

...

如果比安徒生我唔洗格硬留頌讚C囉
kwanie 發表於 2016-1-16 20:23
之前唔係話想安徒生換走頌讚 C 嘅咩

之前唔係話想安徒生換走頌讚 C 嘅咩
chanchan0909 發表於 2016-1-16 20:25
應該同只要vs水星一樣 首詩高安徒生一分

唔該晒劉小華,近排最hit
「我恨你恨到比宇宙更大
 被年月壓縮到最小紙碎一塊
 隨風散落鬧市中鋪滿在路過的街 我決定不帶」
呢段全首精華,雖然歌詞有少少難明。

年度歌曲.第四位
最好的債
- 楊千嬅 [第六週冠軍]
作曲 / 編曲 / 監製 : 雷頌德 填詞 : 黃偉文

上榜 9 星期 總分 251
05>03>03>02>01>04>04>10>07

年度歌曲.第三位

「從來未愛你綿綿,可惜我愛懷念」
錯失左唔少時機,是對的終於會碰到?
時機唔啱,錯失太易愛得實在太遲
見到人去樓空,孤獨淨返你一個。
經過失敗挫折,好似看穿世事一樣
可能傷得好重,從頭到尾無人想起
就像真相面前無常人的尊嚴.
無言的親親親侵襲你心,
孭過咁多次鑊,都應該釋懷啦可。

唔該晒劉小華,近排最hit
「我恨你恨到比宇宙更大
 被年月壓縮到最小紙碎一塊
...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:27

竟然咁快出~

我仲以為債無份添
週數甘少
二〇二三年度全女班投票

「回眸一笑 多麼虛無縹緲
 若要肉貴身驕離合太沉重不如認了
 如何敢笑 被誰摧毀了
 當我驀然撿起這幀湖畔合照」
呢段有 Power 得黎又唔洗好聲嘶力竭,好波。

年度歌曲.第三位
回眸一笑
- 陳柏宇 [第二十四週冠軍]
作曲 : Cousin Fung 填詞 : 陳詠謙 編曲 / 監製 : Cousin Fung/Edward Chan

上榜 11 星期 總分 252
06>05>04>03>08>04>09>04>01>06>19

年度歌曲.第二位

「無論你喜歡誰,請你記住留下給我這位置」
呢個係一個極度偉大既愛情故事,
有人可以為左愛既人去忍忍忍忍
可能係唔忿氣,可能係唔想輸都唔捨得放手
最勁既係對方都知自己唔啱,今天終於知道錯
自己直頭係零分咁滯,
呢份包容呢份愛可以唔理所有野
識衰未呀,仲記住個濕身女人
你另一半匿埋一二角響度望門輕嘆幾辛苦呀。

竟然咁快出~
kenny1102 發表於 16/1/2016 20:28
第四唔快啦
我仲以為債無份添
週數甘少
616.1314 發表於 16/1/2016 20:29
9 週其實都夠

第四唔快啦9 週其實都夠
kwanie 發表於 2016-1-16 20:32

所以最後最後我地有 1 首十大撞
二〇二三年度全女班投票

「回眸一笑 多麼虛無縹緲
 若要肉貴身驕離合太沉重不如認了
 如何敢笑 被誰 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:31
瑕疵 !!!

「早知道原理吧 因此我也沒驚訝 找快樂先修課程是要接受最差
 登天國拿勝利也一秒吧 不過謫仙之路遙遠又可怕
 我共你關係如等大石開花 美好一剎 可殺死我吧
 因此不捨這滿場 頹垣敗瓦」
出到 Karen 完勝全隻碟既所有野。

年度歌曲.第二位
瑕疵
- 麥浚龍 / 莫文蔚 [第三十週冠軍]
作曲 : Bert 填詞 : 黃偉文 編曲 : Jerald 監製 : Jerald/麥浚龍

上榜 12 星期 總分 257
16>11>12>09>13>11>06>03>03>05>01>03

年度至尊歌曲

「這一生也在進取,這分鐘卻掛念誰」
人一生好多追求,好多時比利益權力地位蒙蔽
就算乜都得到晒未必開心,
能夠愛人能夠被愛已經可以係人生最大既意義
搵到你愛既,同埋愛你既人
無論係親人朋友甚至係另一半
又或者係你愛既所有所有興趣、嗜好
比花盡心力黎取返黎既金錢權力地位都黎得重要
領略愛係學習生活學習快樂既其中一個途徑。
呢首歌教曉我地咩叫快樂、咩叫幸福。

一齊畀瑕疵十大第二位喎

一齊畀瑕疵十大第二位喎
nicholashin 發表於 16/1/2016 20:36

正正子

我仲以為債無份添
週數甘少
616.1314 發表於 2016-1-16 20:29

榜主好少排嬅

「早知道原理吧 因此我也沒驚訝 找快樂先修課程是要接受最差
 登天國拿勝利也 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:35

好難同步去2個場WO~快D頒完比佢過黎唱啦~

如果冇估唱的話~~

恭喜SM
我們的總和

「從無求到渴求 直到渴求整個宇宙
 來到最後卻只想得救
 忘著擁有 忘掉你我本來一無所有」

正式出道六年,拎四首十大,其中兩首係至尊歌。
好少歌係第一次聽 Intro 已經鍾意到係咁聽
希望叱咤捧左你地上去,你地可以承接得到。
恭喜晒呢堆有熱血有野心既樂壇新勢力。
好喇唔好 set 咁多野喇唱啦好嗎。

年度至尊歌曲
幸福之歌
- Supper Moment [第二十六、二十八週冠軍]
作曲 / 填詞 : Supper Moment 編曲 : Supper Moment/Bert
監製 : Supper Moment / Adrian Chan
上榜 9 星期 總分 261
02>03>05>03>08>01>06>01>18

KWANIE MUSIC PICKS 2015
未能得獎其餘十五首廿五強歌曲排名
11.  243  念念不忘 - 麥浚龍
12.  235  別來無恙 - 陳柏宇
13.  229  小白 - 周柏豪
14.  220  那一個我 - 薛凱琪
15.  220  我敢愛 - 吳雨霏
16.  219  小確幸 - movin'
17.  216  安徒生的錯 - 林奕匡
18.  216  你的男人 - 許志安
19.  209  一凍一熱 - 狄易達
20.  204  我們都是這樣長大的 - 林欣彤
21.  204  回到最愛的那天 - 洪卓立
22.  204  香港傑出廢青 - 黎曉陽
23.  202  小手術 - 王菀之
24.  199  無條件 - 陳奕迅
25.  199  難查字 - 李拾壹

年度新晉歌手

獲獎單位必需在 2015 年發表首張個人專輯,合輯並不計算在內。

優異獎
一隊唔係好多人識既組合,
唔係有次聽到 Colin 播都唔會知佢地既存在
有待琢磨,希望呢一隻碟唔係佢地既唯一一隻
臨尾派一首歌趕到尾班車上榜,大家都可以去聽下,唔差既~。

CAS個十大 好符碌

CAS個十大 好符碌
ed8671ed 發表於 16/1/2016 20:47

原本比 juno 架, 見佢叱咤無左個十大咪改囉 lol

年度新晉歌手‧優異獎
Nowhere Boys
(43)

上榜歌曲 :
狂想曲 [43] 上榜 2 星期 最高亞軍

年度新晉歌手‧銅獎

第一首派台普通 K 歌其實麻麻
第二首開始 Show D Quali 出黎,開始有少少野睇
第三首搵埋人合作聽落又幾夾,算係可造之才
可惜睇怕照計大概都係入錯公司架啦 RIP。
呢間公司點會唔係睇樣丫陰公豬。

年度新晉歌手‧優異獎
Nowhere Boys (43)

上榜歌曲 :
狂想曲 [43] 上榜 2 星期 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:49
放心 佢地 2ND EP 集資緊 好大機會出到

其實新人有幾多個候選

聽講銅獎果位就嚟plug新歌啦喎

年度新晉歌手‧優異獎
Nowhere Boys (43)

上榜歌曲 :
狂想曲 [43] 上榜 2 星期 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:49

肥彤?
二〇二三年度全女班投票

年度新晉歌手‧銅獎
陳凱彤
(146)

上榜歌曲 :
第一眼 [29] 上榜 4 星期 最高第 15 位
肆無忌憚 [53] 上榜 4 星期 最高季軍
小確幸 [64] 上榜 4 星期 最高亞軍

年度新晉歌手‧銀獎

我認我認,金銀呢兩個位係做出黎既
我個人偏心金獎果位多少少
銀獎呢位都唔係太洗介紹啦威到咁樣樣
我希望台下唔好搵d 綠色燈牌殘住我
同埋拎呢個獎照計應該 Suppose 唔洗喊架喎。

其實新人有幾多個候選

聽講銅獎果位就嚟plug新歌啦喎
ed8671ed 發表於 16/1/2016 20:50

4 個

年度新晉歌手‧銀獎
吳業坤
(238)

上榜歌曲 :
原來她不夠愛我 [173] 上榜 8 星期 最高亞軍
陽光點的歌 [65] 上榜 6 星期 最高第 9 位
(近排聽到厭呢兩首,播首未上榜既先)

年度新晉歌手‧金獎

YEAHYEAHYEAH 等呢個獎比佢等左成年
因為佢 14 年無出碟做唔到新人
個獎 Hold 左比佢成年咁耐架啦喎
文青一向都鍾意佢,我呢D 真‧偽文青當然都係
如果佢D Live 好D 就更好啦 !

年度新晉歌手‧銀獎
吳業坤 (238)

上榜歌曲 :
原來她不夠愛我 [173] 上榜 8 星 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:58
YUKILOVEY

4 個
kwanie 發表於 2016-1-16 20:54

優異獎差啲冇人攞

冇上曾詠欣咩 -_-

年度新晉歌手‧銀獎
吳業坤 (238)

上榜歌曲 :
原來她不夠愛我 [173] 上榜 8 星 ...
kwanie 發表於 2016-1-16 20:58

仲唔係 YUKI ?
二〇二三年度全女班投票

年度新晉歌手‧金獎
勞嘉怡
(285)

上榜歌曲 :
兩個人的聖誕 [38] 上榜 4 星期 最高亞軍
誰的青春不迷惘 [70] 上榜 4 星期 最高第 4 位

冠軍歌曲 :
小小宇宙 [177] 上榜 9 星期 第四十一週冠軍歌

幕後大獎.優異獎

15 年成功爭取響 4 個幕後獎之中頒比每個類別頭兩名既音樂人
黎鼓勵佢地過往一年既努力
(雖然有D 可能係 HEA)
由於時間好倉卒呢,一次過推晒佢地出黎先 !!