返回列表 發帖

《五個小孩的校長》2015港產片票房第一

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20160106/19439924

五個小孩亦是千嬋個人最高票房記錄
另外全年最高票房電影係《復仇者聯盟2:奧創紀元》約收1.33億元

我入場多數睇外語片

唔知大家十套入面睇過幾套呢

華語片只睇過2套!!
外語片只睇過1套!!

我的少女時代有幾多end up?

原來陀地驅魔人咁收得

五個小孩校長 我有入場睇㗎
好想入場支持莎莎 但係未夠秤
我有俾你__㗎!

12金鴨咁膠都排第四
賀歲片真勁

無睇 2 3 4 5 8(2同8係未睇,另外三套就算啦)
想講舊年港產片都幾多好睇之作
踏雪尋梅、哪一天我們會飛、衝鋒車、雛妓、王家欣、死開啲啦等
見到港產片都有好多可能性

另外上面問我的少女時代
其實套戲未落畫
暫時過左四千四百萬左右

金像獎29/1 公布入圍
唔知校長今年發唔發到威呢

睇到呢個表 王晶寸爆香港人真係有原因!
個個鬧佢 但依然送錢俾佢洗

賭城3 一定唔睇!

金像獎29/1 公布入圍
唔知校長今年發唔發到威呢
victor1991415 發表於 2016-1-7 12:33

入應該冇問題,攞就唔得啦。
林嘉欣有暗黑天堂,呢套應該係最大對手。

張艾嘉都有的機⋯

BTW , Fa 哪一天報女配角。

港產片剩係睇左校長

入應該冇問題,攞就唔得啦。
林嘉欣有暗黑天堂,呢套應該係最大對手。

張艾嘉都有的機⋯

BTW , Fa ...
matthewyky 發表於 2016-1-7 12:43

終極ff雙喜臨門

話時話, 12金鴨都係美祖個人票房最高紀錄

恭喜五個小孩的校長

睇到呢個表 王晶寸爆香港人真係有原因!
個個鬧佢 但依然送錢俾佢洗

賭城3 一定唔睇! ...
rfv123 發表於 2016-1-7 12:42

其實賀歲片收得高 仲有個因素係強國放假
有唔少自由行會去睇D內地禁/有刪減的片
所以收得高 都唔代表係受香港人歡迎

殺破狼
哪一天我們會飛 衝鋒車
係咁多話說電影票房冇官方統計 傳媒發布數據...好感慨
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

殺破狼
哪一天我們會飛 衝鋒車
係咁多話說電影票房冇官方統計 傳媒發布數據...好感慨 ...
b01091018 發表於 2016-1-7 15:31

香港票房有限公司係官方機構 有收政府錢...

殺破狼
哪一天我們會飛 衝鋒車
係咁多話說電影票房冇官方統計 傳媒發布數據...好感慨 ...
b01091018 發表於 2016-1-7 15:31

其實係有 但係票房數據係要比錢買的
上面提起金像獎,今年千嬅應該有機會同時入圍女主角+女配角
不過女主角要對林嘉欣
另外希望踏雪尋梅入到男女主角

kelly都話無間道5000萬係個人最高票房紀錄joey終於有2000萬票房
最好的債 發表於 2016-1-7 13:20

唔係擔正做女主角播
如果咁計,春嬌與志明個年,票房第一既「低俗喜劇」同第三既「春嬌與志明」都係千嬅架喎

不過女主角要對林嘉欣
另外希望踏雪尋梅入到男女主角
patrick1029 發表於 2016-1-7 16:00

希望攞到是但一個
其實今年都有唔少高質既港產片

老老豆豆, 上年D 港產片好高汁
五個小孩真係完全估唔到可以破四千六百萬, 真係好勁~
當初我仲諗哩D 戲過到千萬已經要還神 但用心拍既電影係仲有唔少人肯比錢入場支持
仲有哪一天, 估唔到千嬅變左做配角, POSTER 用男女配角做主打但我真心冇咩HARD FEELING, 果3個少年演員真係做得好好~
千嬅都係時候係影壇幫下新人抬轎~薪火相傳港產電影
睇好千嬅校長入圍影后, 余鳳芝入圍女配

BTW上面講計票房, 不嬲都係計擔正果D片嫁喇~
不過祖祖擔正果D戲都.......
唯有比佢計埋果套出場幾秒既賀歲片 做千萬票房天后

不過女主 ...
patrick1029 發表於 2016-1-7 16:00

未睇暗色,但睇劇本似係爭獎戲碼
不過即使唔計林嘉欣,千fa都未夠張姐fight,張姐係華麗既眼神同姿都俾到戲,好鬼堅

五個小孩 (飛機上睇)
陀地驅魔人 (戲院睇)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實近年港產片係咪跌得好西利?

前幾年睇金像獎得獎名單好多戲名都無聽過,可能我唔係留意開

如果無女主都希望有女配!
和你結過 那些黨派 你是最好那段債

話唔定 Fa用校長攞女主 用哪一天攞女配呢
齋吹 知道100%冇可能

其實以校長同余鳳芝相比
我覺得余鳳芝出色d

前幾年睇金像獎得獎名單好多戲名都無聽過,可能我唔係留意開 ...
kayzzz 發表於 2016-1-7 20:46

我反而覺得近年多佐高汁港產片喎, 不過口碑好個啲票房又嘛嘛...

Stephy 今年有冇机会提名啊???定系等下年

女主角五強 估計都係 楊千嬅「校長」 林嘉欣「暗色天堂」張艾嘉「上班族」湯唯「三城記」 梁洛施 「念念」。睇好我fa第二次影后!
舞來舞去 不日內開始錄音。

十套之係睇左兩套

電影評論學會大獎今年幾時公布?

我的少女時代有幾多end up?
matthewyky 發表於 2016-1-7 11:05

4644萬

未睇暗色,但睇劇本似係爭獎戲碼
不過即使唔計林嘉欣,千fa都未夠張姐fight,張姐係華麗既眼神同姿都俾到 ...
軒的話 發表於 2016-1-7 20:40

暗色入圍女主角應該係大機率事件
華麗上班族未睇
就我睇左既 我希望春夏拎女主角 不過都係ff下算
千嬅女配角應該機會大過女主角

希望攞到是但一個
其實今年都有唔少高質既港產片
Jacz 發表於 2016-1-7 16:17

但係好多高質既 票房都未達預期..

前幾年睇金像獎得獎名單好多戲名都無聽過,可能我唔係留意開 ...
kayzzz 發表於 2016-1-7 20:46

你意義係連五個小孩的校長都未聽過,咁係你個人out而唔係千嬅問題
最好的債 發表於 2016-1-8 12:26

先生,我話前幾年呀。你seven夠未?

女主角五強 估計都係 楊千嬅「校長」 林嘉欣「暗色天堂」張艾嘉「上班族」湯唯「三城記」 梁洛施 「念念」 ...
黃家正 發表於 2016-1-8 03:26

前三位係穩入,但湯唯同Isabella就五五波
因為春夏同bobo姐都機會唔少
仲有上身既惠英紅,太平輪章子怡

千嬅女主應該穩
但係女配競爭仲大過女主啊,女配都入埋 當還神啦

只睇左1,7

kelly都話無間道5000萬係個人最高票房紀錄joey終於有2000萬票房
最好的債 發表於 2016-1-7 13:20

其實無間道3 陳慧琳真係女主角黎等於大事件 / 東京攻略 果d都係女主角..

不過係男主角戲份太搶

其實以校長同余鳳芝相比
我覺得余鳳芝出色d
electric 發表於 2016-1-8 00:26

余鳳芝 內心戲多D
校長太直接

前三位係穩入,但湯唯同Isabella就五五波
因為春夏同bobo姐都機會唔少
仲有上身既惠英紅,太平輪章子怡 ...
軒的話 發表於 2016-1-8 12:42

冇錯小紅姐套上身其實好多正評
可惜都套戲上左都冇咩人知
有d 似佢第2度封后既心魔一樣

電影評論學會大獎今年幾時公布?
Mattson 發表於 2016-1-8 09:16

公佈左,
城城瑞瑞封帝后

復仇者聯盟2 速度與激情7 呢d外語片我都有睇
香港本土既反而睇得少
其實無睇楊千嬅果兩套 不過貌似坊間反應唔錯
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

第22屆 香港電影評論學會大獎(2015年度)
最佳電影        五個小孩的校長        
最佳導演        關信輝(五個小孩的校長 ...
TimmyYan 發表於 2016-1-11 14:31

Where is the source??