返回列表 發帖

JM15 音樂年結 謝謝捧場 總分已公布 下年再見!

JM15 音樂年結
金曲十五大  得分最高的十五首歌,沒有每位歌手只得一首歌的限制                15
男歌手    得分最高的三位男歌手                                                        3
女歌手    得分最高的三位女歌手                                                        3
組合     得分最高的三隊組合                                                                3
新人     得分最高的三位於本年出了個人唱片的新人                                3
唱作人    得分最高的三位既唱既作唱作人                                                3
作曲人    奪得金曲十五大最多的作曲人                                                1
填詞人    奪得金曲十五大最多的填詞人                                                1
編曲人    奪得金曲十五大最多的編曲人                                                1
監製     奪得金曲十五大最多的監製                                                        1
唱片     得分最高的三張唱片                                                                3
                                                                                                        共37項
JM 2016

JM 2014
金曲十五大  得分最高的十五首歌,沒有每位歌手只得一首歌的限制[1]
第一位  謝安琪 雞蛋與羔羊 得分:176
第二位  Soler 不熄的火花 得分:165
第三位  Kolor 生於憂患 得分:156
第四位  謝安琪 獨家村 得分:155
第五位  林二汶 Do You Love Me 得分:150
第六位  鍾氏兄弟 feat. 大AL/ 梁球 時代的顛覆者 得分:150
第七位  藍奕邦 孔雀開屏 得分:150
第八位  王菀之 我們他們 得分:147
第九位  林奕匡 高山低谷 得分:146
第十位  Fabel/ 盧巧音 自戀自在 得分:144
第十一位 黃耀明 太平山下 得分:144
第十二位 林欣彤 食物鏈 得分:141
第十三位 RubberBand 成長說明書 得分:140
第十四位 My Little Airport 美麗新香港 得分:138
第十五位 Dear Jane Stand Up 得分:136

[2]
男歌手  得分最高的三位男歌手

金 藍奕邦 得分:347 
冠軍歌曲:孔雀開屏、離開拉斯維加斯、戀人 
上榜歌曲:愛我就吻我

銀 黃耀明 得分:211
冠軍歌曲:太平山下、目的地

銅 張敬軒 得分:180
冠軍歌曲:青春常駐、塵埃落定
上榜歌曲:青春常駐 (Hins Live In Passion 2014) feat. 譚玉瑛、最卑微的願望

女歌手  得分最高的三位女歌手

金 謝安琪 得分:473
冠軍歌曲:獨家村、雞蛋與羔羊 
上榜歌曲:心不由己(國)、家明、勢不兩立

銀 吳雨霏 得分:408
冠軍歌曲:沒有花收的日子、留不低、豔羨
上榜歌曲:一千個假想結局、生我的命、逆轉

銅 林二汶 得分:364
冠軍歌曲:Do You Love Me、最幸運的人(國)
上榜歌曲:別的(國)、最後(國)

組合  得分最高的三隊組合

金 RubberBand 得分:455
冠軍歌曲:成長說明書、放、前面尚有一萬里、語言藝術
上榜歌曲:We Are One、你和我、坦白、瞬間看地球

銀 My Little Airport 得分:239
冠軍歌曲:美麗新香港
上榜歌曲:今夜到干諾道中一起瞓

銅 goldEN 得分:237
冠軍歌曲:反擊的愛人、新城市

新人  得分最高的三位於本年出了個人唱片的新人

金 小塵埃 得分:138
上榜歌曲:這感覺、慢活

銀 新青年理髮廳 得分:38 
上榜歌曲:敢動

銅 Blaster 得分:30
上榜歌曲:N車、框框之下

唱作人  得分最高的三位既唱既作唱作人

金 RubberBand 得分:455
冠軍歌曲:成長說明書、放、前面尚有一萬里、語言藝術
上榜歌曲:We Are One、你和我、坦白、瞬間看地球

銀 藍奕邦 得分:347
冠軍歌曲:孔雀開屏、離開拉斯維加斯、戀人 
上榜歌曲:愛我就吻我

銅 陳綺貞 得分:220 
冠軍歌曲:流浪者之歌(國)、家(國) 
上榜歌曲:雨水一盒(國)

[3]
作曲人 周博賢
填詞人 林夕
編曲人 周博賢
監製  Alvin Leong

唱片  得分最高的三張唱片

金 Kontinue 謝安琪 得分:420 
冠軍歌曲:獨家村、雞蛋與羔羊 
上榜歌曲:家明、勢不兩立

銀 On The Go 林二汶 得分:364
冠軍歌曲:Do You Love Me、最幸運的人(國)
上榜歌曲:別的(國)、最後(國)

銅 FRANK RubberBand 得分:346
冠軍歌曲:成長說明書、放、前面尚有一萬里
上榜歌曲:你和我、坦白

JM 2013

金曲十五大  得分最高的十五首歌,沒有每位歌手只得一首歌的限制[1]
第一位  謝安琪 最好的時刻 得分:134
第二位  盧凱彤 燈下黑 得分:125
第三位  Supper Moment 機械人 得分:122
第四位  麥家瑜 好得很 得分:120
第五位  藍奕邦 你倫敦.我紐約 得分:112
第六位  J.Arie 我就是主角 得分:111
第七位  陳奕迅 任我行 得分:111
第八位  麥浚龍 灰 得分:111
第九位  MastaMic Feat.側田/Jerald 上位 得分:110
第十位  Gin Lee 玫瑰的故事 得分:109
第十一位 Kolor 廣西山區寄來的一封信 得分:108
第十二位 Supper Moment 無盡 得分:105
第十三位 Supper Moment 飛 得分:103
第十四位 C All Star 大同 得分:102
第十五位 薛凱琪 告別我 得分:100

[2]
男歌手  得分最高的三位男歌手
金 藍奕邦 得分:315 
冠軍歌曲:一起去阿拉斯加、你倫敦.我紐約、美麗到不能 
上榜歌曲:離開拉斯維加斯

銀 陳奕迅 得分:251 
冠軍歌曲:主旋律、任我行 
上榜歌曲:Let It Out、非禮、信任、遠在咫尺、床頭床尾

銅 許廷鏗 得分:247 
冠軍歌曲:青春頌、魂遊太虛、蝸居 
上榜歌曲:愛到透明、時光

女歌手  得分最高的三位女歌手
金 盧凱彤 得分:412 
冠軍歌曲:了不起、只要美麗、燈下黑、囂張 
上榜歌曲:圓滑、誰

銀 Gin Lee 得分:237 
冠軍歌曲:玫瑰的故事 
上榜歌曲:我不是你的觀賞魚、我說

銅 謝安琪 得分:201 
冠軍歌曲:眼淚的名字、最好的時刻

組合  得分最高的三隊組合
金 Supper Moment 得分:353 
冠軍歌曲:飛、無盡、機械人 
上榜歌曲:世界變了樣

銀 C All Star 得分:335 
冠軍歌曲:大同、音樂殖民地、薄情歌 
上榜歌曲:她結他、老調兒、時間囊

銅 Kolor 得分:212 
冠軍歌曲:雲圖、廣西山區寄來的一封信 
上榜歌曲:候鳥

金 J.Arie 得分:173 
冠軍歌曲:我就是主角 
上榜歌曲:第一志願、每一次都是你、大個

銀 MastaMic 得分:157 
冠軍歌曲:Hate Me、上位

銅 AGA 得分:68 
上榜歌曲:哈囉、能說不的秘密、問好、一釐米

唱作人  得分最高的三位既唱既作唱作人
金 盧凱彤 得分:412 
冠軍歌曲:了不起、只要美麗、燈下黑、囂張 
上榜歌曲:圓滑、誰

銀 Supper Moment 得分:353 
冠軍歌曲:飛、無盡、機械人 
上榜歌曲:世界變了樣

銅 藍奕邦 得分:315 

[3]
作曲人 Supper Moment
填詞人 林夕、Supper Moment
編曲人 Adrian Chan
監製  Adrian Chan

唱片  得分最高的三張唱片
金 優與美 藍奕邦 得分:315 

銀 Cantopopsibility C All Star 得分:307
冠軍歌曲:大同、音樂殖民地、薄情歌 
上榜歌曲:她結他、老調兒

銅 我說 Gin Lee 得分:237 
冠軍歌曲:玫瑰的故事 
上榜歌曲:我不是你的觀賞魚、我說
JM 2016

//
JM 2016

張X BB!!!!!!

年年都咁突然! 留~ XD

support =] wait for you

Support

原來張少咁多支持者。。。
張X BB!!!!!!
seeseetv 發表於 2016-1-7 16:17

你夠膽叫。。。
乖乖地好WOO  

等睇結果。。。
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

張X BB!!!!!!
seeseetv 發表於 2016-1-7 16:17

年年都咁突然! 留~ XD
硬地 發表於 2016-1-7 16:36

support =] wait for you
koreandyhk 發表於 2016-1-7 16:36

Support
matthewyky 發表於 2016-1-7 16:43

thanks for support

原來張少咁多支持者。。。

你夠膽叫。。。
乖乖地好WOO  { ...
kk8733 發表於 2016-1-7 17:08

邊有好多

等睇結果。。。
John 發表於 2016-1-7 18:24

多謝留意

仲有一粒鐘開波
JM 2016

thanks for support

邊有好多

多謝留意

仲有一粒鐘開波{:1_122: ...
張少 發表於 2016-1-7 20:04

好彩有人同我同一日頒獎
今日好冷清
我o係非共和果邊仲係單機緊

btw support
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

十卜十卜~細細個就睇你個榜喇
聞說哩到千嬅都係主場黎

支持噶 不散不見係想tag karen (瑕疵有十大?!) 定係叫我地完show先入場
聞說哩到千嬅都係主場黎
Kyle_ 發表於 2016-1-7 20:25
千嬅究竟係邊個榜先唔係主場

留名入場。
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

聞說哩到千嬅都係主場黎

就快開始啦。。

你幾細個睇佢。。樓主唔係好老

好彩有人同我同一日頒獎
今日好冷清

btw support { ...
hechart 發表於 2016-1-7 20:13

一齊頒無咁悶

聞說哩到千嬅都係主場黎

支持噶  不散不見係想tag karen (瑕疵有十大?!) 定係叫我地完show先入場
千嬅究竟係邊個 ...
nicholashin 發表於 2016-1-7 20:39

好快就知

留名入場。
hictons 發表於 2016-1-7 20:55

thx

就快開始啦。。

你幾細個睇佢。。樓主唔係好老
kk8733 發表於 2016-1-7 20:56

多謝撐場
阿伯了
JM 2016

2015音樂年結 由新人獎開始
JM 2016

銅 吳業坤
上榜歌曲:原來她不夠愛我、陽光點的歌
JM 2016

銅 吳業坤
上榜歌曲:原來她不夠愛我、陽光點的歌 ...
張少 發表於 2016-1-7 21:06

同我一樣 KG得銅
不過我個準則係唔使出碟就拎得, 而且分左男女
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

阿伯了 ...
張少 發表於 2016-1-7 21:00

同兔兔差不多年紀。。。

銅 吳業坤
上榜歌曲:原來她不夠愛我、陽光點的歌 ...
張少 發表於 2016-1-7 21:06

我都一般佢

我嚟了

銀 Yukilovey 
上榜歌曲:小小宇宙、兩個人的聖誕、誰的青春不迷惘
JM 2016

好彩有人同我同一日頒獎
今日好冷清

平日係少人D...
https://www.facebook.com/hkmusiconair

同我一樣 KG得銅
不過我個準則係唔使出碟就拎得, 而且分左男女 ...
hechart 發表於 2016-1-7 21:08

人人準則唔多
我就貴精不貴多

我嚟了
seeseetv 發表於 2016-1-7 21:08

歡迎
JM 2016

金 黎曉陽
上榜歌曲:快樂很慢、香港傑出廢青、真偽文青

next 金曲十五大  第十五位
金曲十五大  得分最高的十五首歌,沒有每位歌手只得一首歌的限制
JM 2016

金 黎曉陽
上榜歌曲:快樂很慢、香港傑出廢青、真偽文 ...
張少 發表於 2016-1-7 21:15

michael bb拎金! *.*

金 黎曉陽

我計左佢上年 唔係都新人金

支持

金 黎曉陽

佢D 歌係幾好聽 快樂很慢 正呀。。
支持
bagfgfcde 發表於 2016-1-7 21:18

咁遲先入來

支持
bagfgfcde 發表於 2016-1-7 21:18

thanks

我計左佢上年 唔係都新人金
hictons 發表於 2016-1-7 21:16

因為佢15年先出碟

咁遲先入來
kk8733 發表於 2016-1-7 21:18

有心就夠了 謝謝
JM 2016

JM 2015 金曲十五大
第十五位 藍奕邦 說再見的對象
曲:藍奕邦
詞:藍奕邦
編:何山 / 何秉舜
監:何山 / 何秉舜

JM 2016

咁遲先入來
kk8733 發表於 2016-1-7 21:18

咁多首我都係最鍾意快樂很慢
第二係陪我度過漫長歲月, 臨尾呢首歌令佢贏左KG
第三係香港傑出廢青, 真偽文青

好彩有人同我同一日頒獎
今日好冷清

我覺得我頒得好乾脆俐落

第十四位 盧巧音 哲學家
曲:Christopher Chak
詞:黃偉文
編:陳珀
監:Alvin Leong

JM 2016

第十五位 藍奕邦 說再見的對象
曲:藍奕邦
詞:藍奕邦
編:何山 / 何秉舜
監:何山 /  ...
張少 發表於 2016-1-7 21:20
呢首正呀

咁多首我都係最鍾意快樂很慢
第二係陪我度過漫長歲月, 臨尾呢首歌令佢贏左KG
第三係香港傑出廢青,  ...
hechart 發表於 2016-1-7 21:21

要多謝林日㬢

我覺得我頒得好乾脆俐落
seeseetv 發表於 2016-1-7 21:22

各有各好
有時間咪慢慢玩
JM 2016

第十三位 C AllStar 逾越生死
曲:Cousin Fung@goldEN
詞:鍾晴
編:Cousin Fung@goldEN
監:簡

JM 2016

第十二位 楊千嬅 最好的債
曲:雷頌德
編:雷頌德
監:雷頌德

JM 2016

第十二位 楊千嬅 最好的債
張少 發表於 2016-1-7 21:31

最好的債 得 第十二位 ,唔制呀。。。

希望其他位置會有驚喜。。

第十一位 Yellow! 時間靜止器
曲:Yellow!
詞:陳詠謙
編:Yellow!
監:舒文 / Sammy So@Kolor

JM 2016

第十一位 Yellow! 時間靜止器
曲:Yellow!
詞:陳詠謙
編:Yellow!
監:舒文 / Sammy  ...
張少 發表於 2016-1-7 21:35
我都係畀Yellow!第十一位
不過我淨係頒十大

第十位  張敬軒 找對的人
曲:Iki
詞:林若寧
編:Iki
監:張敬軒

是你的 終於會碰到
別太早 替未來苦惱
只差一點好時辰 主角始終會等到
苦澀只不過鼓舞

遇見愛 不容易
對的人 更不容易

我都係畀Yellow!第十一位
不過我淨係頒十大
nicholashin 發表於 2016-1-7 21:36

可以雙第十位LOL
JM 2016

第九位  陳奕迅 起點.終站
曲:謝霆鋒
詞:潘源良
編:王雙駿
監:王雙駿

再遇上這一個車站 就像終於走到了極限
這是我的出發空間 誰料還是終站

開始結束
盛放凋謝
相愛分離
緣起緣滅
就像手心畫一個圓
乃自然之道

JM 2016

連撞兩首歌曲獎

第八位  周國賢 我們都不是無辜的
曲:周國賢
編:周國賢
監:周國賢 / Goro Wong

I LOVE YOU
因此不要迫我 清理我門户
無論變得 多可惡 多可惡 願意同甘苦

愛的反面就是恨
就像反轉豬肚就是屎
當你的愛人不再愛你了
就不要再痴心
不要再自命受苦了
何苦?

JM 2016

十卜
11至13位全部都係我D十大
不過我諗之後應該都唔會點撞

第八位  周國賢 我們都不是無辜的
曲:周國賢
編:周國賢
監:周國賢 / G ...
張少 發表於 2016-1-7 21:44

woow!!有蘑菇呀!!

暫時中左三首十x大
我都有俾說再見的對象十x大

第七位  謝安琪 篋神
曲:周博賢
詞:梁柏堅
編:周博賢
監:周博賢

篋神 將黃金恭送 請你跪拜
篋神 求神賜我法寶轉運
品神 香油解厄困