返回列表 發帖

#Cool Cafe 2016樂壇新人#

Keep住傳統 繼續post2016新人
1.12黃劍文[rthk候選]
1.18聶傑銘
1.25張偉晉
3.1Aifi
3.2谷微[rthk候選][tvb候選]
3.2安俊豪[rthk候選]
3.10HGO Imfinity组合
3.15Wharf Two组合
3.16美琪
3.24J.I组合
3.25陳蕾
4.1譚嘉儀[rthk候選][tvb候選]
4.5澔志
4.6鄧小巧[rthk候選][903候選]
4.8宇田
4.6楊智遠
4.19蘇煒僑
4.26The Bright Lights组合
5.6丘竣霆
5.6Lucky Boys组合
5.11Bingo[rthk候選]组合
5.16Szster组合
5.19Mr.Rocket Head组合
5.24張美儀[rthk候選][903候選]
5.26林千艷
6.1可儿
6.2景峰
6.6HANA菊梓喬[rthk候選][903候選]
6.8ShowOff组合
6.21JC[rthk候選]
6.22星座少女组合
6.27神奇膠组合
7.5ReVe组合
7.7eli组合
7.7Comma组合
7.14Hey Rachel
7.29Winter Bagels组合
8.13Merry Lamb Lamb[rthk候選][903候選]
8.21李承運[rthk候選]
8.27楊斯捷
8.28潘伯仲[rthk候選]
8.31曾雨晴[rthk候選]
9.5Dear John限定组合
9.14雨果
9.14鄭世豪[rthk候選][tvb候選][903候選]
9.24陳明憙[rthk候選][903候選]
9.24乙女奇迹组合
10.4周華欣
10.5卢宜均
10.20陳卓伶
無力將天氣逆轉。

咁快開?

BINGO係唔係應該計今年新人?
唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

鄧小巧把聲一流
可惜近幾年大公司都未必捧得起個新人
更莫講話細公司

Nowhere Boys 上年出碟上年派歌 點講都係上年新人啦

Nowhere Boys 上年出碟上年派歌 點講都係上年新人啦
nicholashin 發表於 12/5/2016 22:23
明明我獎都比埋

06/20
Amusic 女新人 JC
無力將天氣逆轉。

HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

黃千庭計唔計新人?
hechart 發表於 2016-6-20 17:29

12年出過碟 派台歌 不會讓你孤單一個 上過903 第16位    按之前定義來講 出過碟 上過榜 應該唔算新人了   
無力將天氣逆轉。

#903#

鄧小巧 [Frenzi Music] - 雅俗 / 煩可寧(c)

鄭世豪 [獨立] - 伴隨(c)

張美儀[Mark Lui and His Music Production Ltd.] - 化夢(c)

HANA[創富文化] - 今天的我(c)

Merry Lamb Lamb[Double Dribble Music] - Cosmic World(c)

挑戰上榜:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
無力將天氣逆轉。

#RTHK#

丘竣霆[Different Music] - 虛構情歌(c)

鄭世豪 [獨立] - 伴隨(c)

HANA[創富文化] - 今天的我(c)
無力將天氣逆轉。

究竟邊啲係,邊啲唔係???

<2016 樂壇新人>
男:
黃劍文
Heyo
張偉晉
雨果
丘竣霆
鄭世豪
澔志
韓梓亮
蘇煒喬
何衍隆
安俊豪
徐嘉浩

女:
鄧小巧
谷微
譚嘉儀
陳蕾
張美儀
HANA
JC
可兒
靖兒
美琪
舒延
黃䔮晴
Aifi
程芷渝
黃榕

組合:
BINGO
Lucky Boys
The Bright Lights
Wharf Two
HGO Infinity
sp'ACE
SZSTER
Staries 星座少女
O.M.G
ShowOff
Mr. Rocket Head
日月系

仲有一個,連歌都聽唔返。。。
(*2016新人 - SinG 主打派台歌 - 《17禁》Official MV)
廣東歌only...

究竟邊啲係,邊啲唔係???

<2016 樂壇新人>
男:
黃劍文
Heyo
張偉晉
雨果
丘竣霆
鄭世豪
澔志
韓梓亮
蘇煒喬
何衍隆
安俊豪
徐嘉浩

女:
鄧小巧
谷微
譚嘉儀
陳蕾
張美儀
HANA
JC
可兒
靖兒
美琪
舒延
黃䔮晴
Aifi
程芷渝
黃榕

組合:
BINGO
Lucky Boys
The Bright Lights
Wharf Two
HGO Infinity
sp'ACE
Szster
Staries 星座少女
O.M.G
ShowOff
Mr. Rocket Head
日月系

MAPPY 發表於 2016-6-25 20:51
無力將天氣逆轉。

ReVe - What?(c)
無力將天氣逆轉。

獨立界計唔計, 依排都有幾個單位推出首張專輯

1) Catalyser - 《Reflection》 [獨立]

【催化劑】https://www.youtube.com/watch?v=mYitmA6pUH8
FB: https://www.facebook.com/macaucatalyser/

2) Comma《仲夏夢》[獨立]

【Summer Song】https://www.youtube.com/watch?v=eQX2l9h59Ho
FB: https://www.facebook.com/comma.hk/
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

男新人:潘伯仲 - 法西斯情人
首支派台歌 #法西斯情人# 快將面世 #林夕# #陳輝陽# #ferguschow# #潘伯仲#

無力將天氣逆轉。

回復 15# hictons

Catalyser澳門架喎,好似唔係第一年...
廣東歌only...

回復  hictons

Catalyser澳門架喎,好似唔係第一年...
MAPPY 發表於 2016-7-16 00:52

唔係第1年出道 但第1隻碟
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

【集思廣益】HANA為改中文名搞網上招募
HANA菊梓喬-2016唱作女新人
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

HANA菊梓喬-2016唱作女新人
b01091018 發表於 2016-8-15 18:16

D候選名全部都好小說feel 叫番佢HANA好D

D候選名全部都好小說feel 叫番佢HANA好D
KITSTON 發表於 2016-8-15 19:00

曾志偉:「2018年度傑出表現獎金獎得獎者,菊...」
菊梓喬衝落台喺曾志偉手上搶過獎座
崔健邦:「你做乜... 咁踴躍跑出黎既菊梓喬?菊姐... 關菊英喎」
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

今日有個幾令(x10000)女嘅新人出左首歌叫直率
Happy and Blessed.

今日有個幾令(x10000)女嘅新人出左首歌叫直率
jose 發表於 2016-8-15 20:11
係咪“令”過張美儀

曾志偉:「2018年度傑出表現獎金獎得獎者,菊...」
菊梓喬衝落台喺曾志偉手上搶過獎座
崔健邦:「你做乜.. ...
matthew1990 發表於 2016-8-15 19:33

恭喜下姐
唔該哂梓喬!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

係咪“令”過張美儀
nicholashin 發表於 2016-8-15 20:50

https://m.facebook.com/story.php ... id=1625579104420314
Happy and Blessed.

現場睇左 showoff live one, 都幾鍾意showoff, 特別係力臻

除左鄧小巧之外,其他係咪要加強推廣同宣傳呢

stephybest 發表於 2016-8-16 13:45

STUPID MARKETING

stephybest 發表於 2016-8-16 13:45

小巧 is good

廣東歌only...

stephybest 發表於 16/8/2016 13:45

JC有167萬點擊,算唔算比較成功..

Gigi & Hogi and James - 常常
http://www.joox.com/#/albumDetail?id=1556759

佢地係「軒尼詩V.S.O.P X Sony Music 2015 網絡選秀大賽」香港終極選拔 - 冠軍 係咪Sony簽左佢地做新人呢 定只係出一首歌就算

Cosmic World - Merry Lamb Lamb 哩位算女新人吧
無力將天氣逆轉。

應該還有:
男新人:
李承運:出道作 UNDER CUT
http://cmusichart.com/discuz/vie ... &extra=page%3D1

女新人
蘇慧恩:出道作 愛到跌至谷底

音樂記錄
don't forget tonight

回復 1# moxy

支持小巧
kevin

維高文化 男新人 伍定彥
無力將天氣逆轉。

天盟 女子組合 Bingo
無力將天氣逆轉。

天盟 女子組合 Bingo
moxy 發表於 22/9/2016 09:15

日系版好好聽
廣東歌only...

My choice:
鄧小巧>JC>HANA>張美儀
鄭世豪>安俊豪

OTHERS are so weak.....WFC
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

暗星定新人
week13

暗星定新人
b01091018 發表於 2016-11-2 23:18

其實係新人 不過前兩plug好似完全無榜上
無力將天氣逆轉。

潘伯仲 第二plug 霧霾森林

HANA菊梓喬 第三plug 七歲
無力將天氣逆轉。

其實係新人 不過前兩plug好似完全無榜上
moxy 發表於 2016-11-3 01:19

呢plug 亦唔見得會有得上
week13

話說Revery計唔計新人

nicholashin 發表於 5/11/2016 14:46

計...
廣東歌only...

無力將天氣逆轉。

nicholashin 發表於 2016-11-5 14:46

暫時好似只見新城有派
無力將天氣逆轉。