返回列表 發帖
4台合1頒獎禮在望
新城退出,商台續牌無望,港台CUT BUGET.
得返無線
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

不如tbb頒獎禮接棒,加到30首金曲 同 頒埋其他狗屎垃圾獎,做樂壇良心 ...
kayzzz 發表於 2016-1-9 22:11

呢個idea似乎workable,少左一個平台,就會多D人出席啦,但出席果D未必係TVB想要的人噃。

其實真係有一班歌手係靠新城個獎黎增加自己名氣去返大陸3.4線城市搵SHOW ...
kenny1102 發表於 2016-1-9 21:56

為咗個獎就增加自己名氣? 根本唔值

為咗個獎就增加自己名氣? 根本唔值
rubylovessss 發表於 2016-1-9 22:29

寫喺profile度 應該可以呃到d內地主辦方or老闆嘅...
佢哋平時唔關注香港樂壇,睇到咁多 勁爆乜乜乜乜獎 可能會覺得好勁

1) Does getting 1 million vietnamese dong make you a millionaire?
2) Doe singing around 1 minute yearly in a show not even strongly discussed in a music forum makes you famous?

Since the answers are no, this awards show has no reason to exist. It barely raised the profile of the awardees and I don't really think the artists are too happy about the prizes. It is basically a participation trophy in a singing contest at school.

Now, I think this would be a great chance for MOOV/Now to really jump out to have a streaming-based award show. Or kkbox, Hong Kong divsion?

乜做財經節目賺到錢咩,根本無人聽

乜做財經節目賺到錢咩,根本無人聽
Nathan 發表於 2016-1-9 23:40

其實重點唔係有冇人聽 係有冇人贊助同落廣告
新城做果d 健康/財經節目 全部都係有「專家」做顧問 第三方資金好充裕
娛樂節目果d 又搵埋d過氣明星主持 本身佢地開咪費貴 但吸引到落廣告的唔多 條數圍唔埋

其實重點唔係有冇人聽 係有冇人贊助同落廣告
新城做果d 健康/財經節目 全部都係有「專家」做顧問 第三方 ...
TimmyYan 發表於 2016-1-10 00:26

新城財經資訊台係有一班中年人會聽的. 同埋, 大量醫療機構/財金公司贊助

4台合1頒獎禮在望
新城退出,商台續牌無望,港台CUT BUGET.
得返無線
dom 發表於 2016-1-9 22:16

睇左咁耐,得你講到之後個現況出黎
新城如果唔做,商台續唔到牌之後
港台就肯定唔會再搞 (而家都係為左做而做架咋)
所以就會只得 TVB 一個頒獎禮,到時 TVB 一定星光熠熠
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

新城財經資訊台係有一班中年人會聽的. 同埋, 大量醫療機構/財金公司贊助 ...
lblemon 發表於 2016-1-10 00:32

新嘅傳媒平台興起,令到傳統傳媒越嚟越老化,
新平台又未搵到廣告收入嘅可行性
(可能永遠都搵唔到,因為新平台嘅特色就係 resistent to 廣告效用的)。

真的,打年輕人市場嘅產品,有時拿住個宣傳 budget,都唔知洗喺邊好,
唔係冇錢用,而係洗得錢嘅地方就 reach 唔到 target audience,
所以洗哂喺啲 陰招 度,都可以理解。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

越做越差,而家已經淪為笑柄且入座率奇低,比著我係管理層,我都會cut左佢,唔係賺唔賺錢而係有損公司形象 ...
Crooks 發表於 2016-1-9 18:24

發揚光大cm榜?揾毛記電視幫手合作嚕,不過呢個壇好似對100毛有啲保留咁。

一定仲有既  勁爆本地榜仲未cut就知

oncc:
新城總經理馬健生否認取消樂壇頒獎禮
講到有傳新城會取消樂壇頒獎典禮,馬健生澄清如果取消就不會繼續數榜

取消左仲點收錢?

港台,tvb,新城都相繼傳取銷頒奬禮,但至今仲年年舉辦

快d 合併啦4 台

如果4台合併的結果都係joey and hin咁咪仲衰
最好的債 發表於 2016-1-10 20:17

如果佢地成績系值得嘅
咁冇得好講

上年容祖兒十分不值,但有兩台仍俾容祖兒

咁如果合併左一個後係俾容祖兒,咁咪無其他選擇 ...
最好的債 發表於 2016-1-10 20:24

或者分金銀銅 可能好d

上年容祖兒十分不值,但有兩台仍俾容祖兒

咁如果合併左一個後係俾容祖兒,咁咪無其他選擇 ...
最好的債 發表於 2016-1-10 20:24

Cash金帆獎擔正咪得lol!
   最多十年先見一次祖兒!

早就應該取消啦.
已經淪為笑話的新城
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

至少好過大台
從得獎名稱/數量可清楚分到歌手屬於不同級數
亦俾人見到香港吾止得k歌

其實幾贊成cut左距
近年D獎真系越頒越膠
已經無左鼓勵作用
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

至少好過大台
從得獎名稱/數量可清楚分到歌手屬於不同級數
亦俾人見到香港吾止得k歌 ...
hkbaby 發表於 2016-1-10 23:12

有幾多人真係睇新城d獎名分到歌手級數亞洲同全國都唔知邊個勁d
年度歌曲果幾個獎又係分唔到

新城係唔係度冇咩所謂
已經唔會睇
出席D歌手又全部一線尾二三線悶到爆

娛樂節目蝕錢, 唔代表流行榜蝕錢, 冇流行榜報冇獎頒,D演唱會/專輯廣告就冇晒
啦, D 訂獎$$又冇埋, 要做個公平既頒獎禮邊個埋單先﹖ 所以香港四大傳媒點會有公平既頒獎禮﹖

嗚...... Purple 姐姐呀
冇得再收上榜費 工人姐姐訓邊好?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Cut 左新城其實最慘係啲二三線奀星
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

而家同國語力合拼左   勁多國語上本地榜

多謝新城 多謝銳哥
呢句成為絕響?
利申:唔係鏡粉