返回列表 發帖

Stanley。BUY。音樂頒獎典禮2015 (Live進行中)

今年頒獎禮同以往一樣,都係依據上榜名次:第一位20分 第二位19分 第三位18分⋯⋯第二十位1分計算出各獎項

一個最真,最公平,最透明公開嘅頒獎禮(結果呼之欲出,如果有人咁得閒計哂我全年上榜歌嘅分數)。
不存在論資排輩,不存在利益衝突,不存在政治壓力嘅頒獎禮。
這裡沒有舞台,沒有歌星,沒有熱話,只有你們(觀眾)和(自high) 嘅我。

*今年最喜愛系列無五強,一嚟就埋齋
*今年只有164首上榜歌,證明今年歌曲數量真係減少咗,所以分數相對集中同高咗
*今年買嘅實體唱片都少咗,印象中都只有white, escape, we fight like kids, 生於斯,準備中,如果大家都擁有海,有人共鳴,collab star, sammy sum,李榮浩 ,never odd or even
*另外digtal也有roundabout, addendum, LOL, Felix, 大了一歲
*唱片少了,就算係唱片都係EP多,歌,side cut都少了,所以我哋應該對出到大碟嘅更加支持同珍惜

Stanley。BUY。音樂頒獎典禮2015得獎名單

獎項跟上年一樣
Stanley推介歌曲十大(至尊歌至第十位)
Stanley推介生力軍
Stanley推介唱作人金銀銅
Stanley推介唱片金銀銅
Stanley推介組合金銀銅
Stanley推介女歌手金銀銅
Stanley推介男歌手金銀銅
Stanley最喜愛組合
Stanley最喜愛女歌手
Stanley最喜愛男歌手
Stanley最喜愛唱片
Stanley最喜愛歌曲

史丹利。BUY。音樂流行榜2015 冠軍歌巡禮

01 説再見的對象 藍奕邦
02 莫失莫忘 周柏豪
03 換個他 沈震軒
04 喜劇之王 李榮浩
05 頌讚詩 林奕匡
06 家明 謝安琪
07 小白 周柏豪
08 戰勝自己 鄭秀文,24 Herbs
09 念念不忘 麥浚龍
10 最好的債 楊千嬅

11 Pair J Jase@C AllStar, Jerald
12 Baby Baby Fergus Chow
13 落俗 李榮浩
14 篋神 謝安琪
15 煙花非花 釗峰@C AllStar,鍾鎮濤
16 無條件 陳奕迅
17 總有一個人 鄭秀文
18 回眸一笑 陳柏宇
19 不搭 李榮浩
20 粉紅解密 White Dimension

21 別來無恙 陳柏宇
22 別來無恙 陳柏宇
23 回眸一笑 陳柏宇
24 無條件 陳奕迅
25 別來無恙 陳柏宇
26 起點.終站 陳奕迅
27 哲學家 盧巧音
28 咖啡因眼涙 Dear Jane
29 仁至義盡 許廷鏗
30 羅生門 麥浚龍,謝安琪

31 別來無恙 陳柏宇
32 幸福之歌 Supper Moment
33 別來無恙 陳柏宇
34 年輕人們 周國賢
35 我們都不是無辜的 周國賢
36 我們都不是無辜的 周國賢
37 命書 側田
38 羅生門 麥浚龍,謝安琪
39 等到Sunday就Call你 連詩雅
40 雷克雅未克 麥浚龍(feat.周國賢)

41 紅館夢 C AllStar
42 是有種人 何韻詩
43 后會無期 C AllStar(feat.梁詠琪)
44 那一個我 薛凱琪
45 航拍(Acoustic Version) 陳柏宇
46 TGIF Twins
47 安徒生的錯 林奕匡
48 親愛的仇人 陳柏宇
49 后會無期 C AllStar(feat.梁詠琪)
50 點水蜻蜓 薛凱琪

51 剛剛好 楊千嬅
52 分手是常識吧 鄭欣宜(feat.Supper Moment)

5weeks No.1 別來無恙 陳柏宇
2weeks No.1 説再見的對象 藍奕邦(跨年);回眸一笑 陳柏宇;無條件 陳奕迅;羅生門 謝安琪,麥浚龍;我們都不是無辜的 周國賢;后會無期 C AllStar(feat.梁詠琪)

Stanley。BUY。音樂頒獎典禮2014得獎名單

史丹利最喜愛的
唱片:Kontinue 謝安琪
歌曲:Love You More Than Anyone 符致逸
男歌手:符致逸
女歌手:謝安琪
組合:My Little Airport

史丹利推介
男歌手金獎:林奕匡
男歌手銀獎:符致逸
男歌手銅獎:周柏豪

女歌手金獎:謝安琪
女歌手銀獎:鄭秀文
女歌手銅奬:薛凱琪

組合金獎:Rubberband
組合銀獎:C AllStar
組合銅獎:My Little Airport

唱片金獎: Kontinue 謝安琪
唱片銀獎: Good Morning, Hard City 符致逸
唱片銅獎: 3 林奕匡

唱作人金獎:林奕匡
唱作人銀獎:符致逸
唱作人銅獎:方大同

生力軍金獎:符致逸
生力軍銀獎:小塵埃
生力軍銅獎:Blaster

至尊歌曲:雞蛋與羔羊 謝安琪
歌曲第二位:高山低谷 林奕匡
歌曲第三位:獨家村 謝安琪
歌曲第四位:Good Morning, Hard City 符致逸
歌曲第五位:失憶蝴蝶 陳奕迅
歌曲第六位:青春常駐 張敬軒
歌曲第七位:恃愛行凶 符致逸
歌曲第八位:最後最後 薛凱琪
歌曲第九位:還記得 周柏豪
歌曲第十位:好不容易遇見愛 楊千嬅

8 符致逸
6 謝安琪
4 林奕匡
2 My Little Airport 周柏豪 薛凱琪
1 鄭秀文 Rubberband C AllStar 方大同 小塵埃 Blaster 陳奕迅 張敬軒 楊千嬅

十卜
分就無計
只係記得年中有人谷陳廣偉谷得仲勁過我

支持
小道消息話依個榜對kay幾好,希望唔使白果

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

希望陳柏宇掃獎

希望陳柏宇掃獎
chanchan0909 發表於 2016-1-17 22:45

舊年符生掃獎歷歷在目

支持
小道消息話依個榜對kay幾好,希望唔使白果
kayzzz 發表於 2016-1-17 22:41

上年kay女大贏家,今年可唔可以食住上年嘅餘威呢

Update咗冠軍歌for Reference,不過冠軍又唔代表咩,唔好俾佢呃到 ,只不過代表嗰星期之最愛
今年真係出咗最後一星期榜先計分先知個獎項名單,自己都嚇咗一跳
十大其實爭得幾激烈,11,12位我都覺得好正,不過真十首
另外男銅同第四爭一分
碟除左金,二至六位都係到計哂分先知,都係四百幾分

別來無恙至尊麼

真宇粉

真宇粉
Kyle_ 發表於 2016-1-17 23:17

2014雞蛋與羔羊7weeks

入黎支持別來無恙

原來上年女金銀咁正
別來攞多個至尊
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

支持
好少有榜主肯比最後最後十大wor
希望薛薛唔會白果啦
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

舊年符生掃獎歷歷在目
Stanley 發表於 2016-1-17 23:07

依條友上年消失咗,有啲可惜

依條友上年消失咗,有啲可惜
kayzzz 發表於 2016-1-18 00:02

我上年成日fb問佢有新歌未
不過條友正職已經夠忙,又周圍飛
仲要成日去滑雪

我上年成日fb問佢有新歌未
不過條友正職已經夠忙,又周圍飛
仲要成日去滑雪 ...
Stanley 發表於 2016-1-18 00:24

佢係咪仲係滾石?

支持
好少有榜主肯比最後最後十大wor
希望薛薛唔會白果啦
CBY0710 發表於 2016-1-17 23:56

上年都係計完分先知最後最後輕輕鬆鬆十大咗,不過而家仲聽緊弗洛蒙

佢係咪仲係滾石?
kayzzz 發表於 2016-1-18 00:25

唔知呀
不過佢話 祝大家新年健康、充實、快樂! 2016將會是一個很忙的一年,大家也會多見我玩音樂

原來上年女金銀咁正
別來攞多個至尊
JasOh103 發表於 2016-1-17 23:55

據聞今年男歌手組合驛馬星動,變化較大,女歌手相對平穩,據聞架咋

據聞今年男歌手組合驛馬星動,變化較大,女歌手相對平穩,據聞架咋
Stanley 發表於 2016-1-18 00:36
希望Phil保得住男歌手三甲

Stanley推介.歌曲十大
第九位 (兩首同分)(第一首)

呢位男歌手2012年拎完我嘅男歌手金獎之後⋯咦!去咗邊呀?消失咗嘅?原來收埋咗自己喺加拿大!
原來當年佢拎呢個男歌手金獎係夾雜住十分複雜嘅心情,背負著好多嘅負面情緒,壓力,呈強但原來自己係多麼的脆弱,佢付出咗太多太多,之後佢成個人垮塌咗落嚟!
正如佢自己所講,呢三年佢由自己嘅外面好似洋蔥咁一層層咁撕開,將自己好似一舊磚頭,將自己粉醉,瓦解,再重整!
今年,佢喺時候出嚟同大家見面,話俾大家聽,,He is Re-born!
今晚,第一個奬,無刻意安排,係天意用嚟歡迎佢! WELCOME BACK!

呢位男歌手2012年拎完我嘅男歌手金獎之後⋯咦!去咗邊 ...
Stanley 發表於 2016-1-21 09:43
爸爸 年輕人們

Support
我們的總和

Are you ready?

開始未

開始未
chanchan0909 發表於 2016-1-24 09:45
咁佢無講幾時完嘛

係咪我壞左? 點解冇賽果既?
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

係咪我壞左? 點解冇賽果既?
kaytse 發表於 2016-1-30 02:42

I am back!!!

年輕人們   周國賢 (157分)

作曲:周國賢
填詞:林若寧
編曲:周國賢
歌曲監製:周國賢,Goro Wong

第九位 (兩首同分)(第二首)

而我不知道這個是什麼世界!
撞爛人地架車,第一時間話賠,然後話你架車之前揩花過,日灑雨淋過,你架車唔夠硬淨,你架車爛咗我架車都花咗,又話其實撞車好常見,無聽過人話要賠。
然後重申其實我賠償係朋友道義而不是因為責任!

其實第一時間肯承擔我是欣賞的,
但係後尾嘅表現真係肉酸到呢……
咁唔想賠咪唔好賠囉,講到好似人地屈你……

講車啫……你懂的

羅生門   麥浚龍,謝安琪 (157分)

作曲:伍樂城
填詞:黃偉文
編曲:伍樂城
歌曲監製:麥浚龍,伍樂城

第八位

以下嘅得獎歌等佢哋唱出嚟宣布

第八位

最好的債 楊千嬅 (169分)

作曲:雷頌德
填詞:黃偉文
編曲:雷頌德
歌曲監製:雷頌德

第七位

無論貧病疾苦,生老病死,
都會有個人對你不離不棄,因為佢真係好愛你!

第七位

總有一個人 鄭秀文 (170分)

作曲:麥鏇璧,歐建星
填詞:林夕
編曲:Adrain Chan
歌曲監製:蔡德才

第六位

1997年6月30日傍晚,英方告別儀式在添馬艦舉行,
正式象徵著英殖時代終結。
歷史我們改變不了,何去何從?不得要領!

如何回到當時 猶如情侶熱戀的那時
記憶可以 幻作一對蝴蝶飛舞在時光深處
荼薇紅過都變枯枝
血肉之軀會沒法保持
唯獨春天可以給記住

第六位

后會無期  C AllStar (feat.梁詠琪) (182分)

作曲:賴映肜
填詞:Oscar
編曲:頼映彤
歌曲監製:簡,頼映彤

第五位

嘻笑怒罵,諷刺時弊
字字珠璣,句句有骨
再配以玩味唱腔
今年佢繼續用佢嘅歌去記錄呢個時代,為港人發聲

第五位

篋神  謝安琪 (196分)

作曲:周博賢
填詞:梁柏堅
編曲:周博賢
歌曲監製:周博賢

第四位

15年,佢哋提醒咗我,喺呢個咁沉重氛圍下,
不只尋回了一碗湯,煩擾中都可以起舞,
懂得快樂,幸福其實都可以好簡單。

第四位

幸福之歌 Supper Moment (197分)

作曲:Supper Moment
填詞:Supper Moment
編曲:Supper Moment,阿Bert
歌曲監製:Adrian Chan, Supper Moment

第三位

年少無知,氣盛,一些過去的感情,其實不一定要深究發生過甚麼事,
或者怎樣失敗了,要從中得到一些甚麼教訓,反而事過境遷,一笑置之便可。

第三位

回眸一笑 陳柏宇 (204分)

作曲:Cousin Fung
填詞:陳詠謙
編曲:Cousin Fung
歌曲監製:Edward Chan, Cousin Fung

不如jason拎曬十大頭三位

第二位

過去的感情,無論怎樣失敗了,都已經事過境遷,應該放下
偶爾回眸一笑,總比耿耿於懷,懲罰自己好,
兩個人要一起真的不容易,就算分開了也未嘗係一個選擇!

不如jason拎曬十大頭三位
nicholashin 發表於 2016-2-5 15:58

你就想