返回列表 發帖

第二十二屆香港電影評論學會大獎

2015年度香港電影評論學會大獎得獎名單公佈

徐克憑《智取威虎山》勇奪最佳導演獎
    《踏血尋梅》奪最佳電影獎

白只、春夏亦分別奪最佳男、女演員獎
    《念念》奪最佳編劇獎

香港電影評論學會於2016年1月17日選出

第二十二屆「香港電影評論學會大獎」的五個獎項及七部推薦電影。
     今屆經歷了長達七小時的激烈討論及三輪投票,得獎名單如下:

最佳電影:《踏血尋梅》

最佳導演:徐克(《智取威虎山》)

最佳編劇:蔭山征彥、張艾嘉(《念念》)

最佳男演員:白只(《踏血尋梅》)

最佳女演員:春夏(《踏血尋梅》)

推薦電影七部:

《智取威虎山》
      《念念》
      《十年》
      《殺破狼II》
      《華麗上班族》
      《陀地驅魔人》
      《哪一天我們會飛》

from 香港電影評論學會

千千個影后冇左sosad

香港電影評論學會於2016年1月17日,經歷了長達七小時的激烈討論及三輪投票,選出了第二十二屆「香港電影評論學會大獎」的五個獎項及七部推薦電影。

2015年曾在香港戲院作首輪公開售票放映,並於一星期內上映不少於五場的香港電影共六十部。最後環繞討論的佳作,主要不離八至十二部。

結果《踏血尋梅》力壓《智取威虎山》,勇奪「最佳電影」大獎。徐克以他深厚的導演功力,獲評審一致讚賞,憑《智取威虎山》獲選為「最佳導演」。「最佳編劇」一項爭持激烈,終由《念念》勝出,力壓《踏血尋梅》奪得。

《踏血尋梅》女主角春夏首次演出香港電影,已獲評審高度讚許,擊敗《五個小孩的校長》的楊千嬅、《念念》的李心潔、《華麗上班族》的張艾嘉、《踏血尋梅》的金燕玲等強勁對手,獲本年度「最佳女演員」殊榮。

白只亦憑《踏血尋梅》的精彩演出,得到評審肯定,擊敗《念念》的柯宇綸、《智取威虎山》的張涵予、《陀地驅魔人》的張家輝、《踏血尋梅》的郭富城,及《哪一天我們會飛》的吳肇軒,獲本年度「最佳男演員」殊榮。

真係多得上次放流料個個人!
我覺得影評學會有啲特登唔頒畀上次假名單個啲人。。。
千嬅個影后輸得好唔抵
個個春夏乜水?

踏血既白只同春夏做得好好,
楊校長入圍既如果係哪一天可能機會大啲?
Anyway恭喜春夏白只

踏血既白只同春夏做得好好,
楊校長入圍既如果係哪一天可能機會大啲?
Anyway恭喜春夏白只 ...
艾石仔 發表於 2016-1-18 16:27

好似係男女主配都可以競逐最佳男女演員..
So Fa 應該係兩個都輸...
...

男女演員好似係包括埋配角?
anyway恭喜《踏血尋梅》
今年金像獎新人比春夏定白只(定蘇麗珊)都好大一個問號
真係多得上次放流料個個人!
我覺得影評學會有啲特登唔頒畀上次假名單個啲人。。。
千嬅個影后輸得好唔抵{: ...
膠膠 發表於 2016-1-18 16:22

會唔會諗多左

我估計金像獎都會係咁
千嬅女主女配都會入圍
但兩個都贏唔到

踏血尋梅男主角係城城
都無...

男女演員好似係包括埋配角?
anyway恭喜《踏血尋梅》
今年金像獎新人比春夏定白只(定蘇麗珊)都 ...
patrick1029 發表於 2016-1-18 16:42

新人仲有吳肇軒同游學修  呢個獎有睇頭

白只春夏
咁春夏應該入到金像獎女主角

千嬅有憑校長入圍影評學會影后最後五強,哪一天冇

楊小姐 無獎預料之中la
想要二封 還需努力加突破
有提名就好
希望金像獎都有提名就當贏la

新人方面 白只春夏 哪一天的三個新人 五個小孩的嘉嘉
呢回真係好好睇

出戲聽都未聽過!

有提名就好

新人方面 白只 ...
ericp222 發表於 2016-1-18 17:22

點睇都係白只...

千嬅有憑校長入圍影評學會影后最後五強,哪一天冇
膠膠 發表於 2016-1-18 17:01
千嬅係哪一天應該唔當女主角

回復 16# nicholashin

影評學會冇分女主女配,只有最佳女演員

出戲聽都未聽過!
我等我在 發表於 2016-1-18 17:23

齣戲你無聽過=人地唔頒得?同啲人話香港樂壇已死十大一首都無聽過有咩分別
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

千嬅係哪一天應該唔當女主角
nicholashin 發表於 2016-1-18 17:40

哪一天 金像獎好似係報女配角
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

哪一天 金像獎好似係報女配角
fifty1205 發表於 2016-1-18 19:06

係報女配呀所以先話佢今年有可能2 邊入圍

今年女配競爭咁大
羅蘭姐 金燕玲全部都係種子 當然美麗嬅本身都係 但係根本唔樂觀

至於女主角
想要二封基本上系要難以挑剔噶表演 不過千嬅提名系一定唔會無
春夏攞咗個前哨戰 而且的確系做得好 但最多都係止步提名
張艾嘉提過金馬獎 提名應該好穩
今年最熱門應該都係林嘉欣啦 新科金馬影后 新片又有發揮 系唔知點解評論學會隻字不提
就睇下下年寰亞幫千嬅定系林嘉欣做勢了

金像獎入圍初形差唔多出現,我估:

男主角:
劉德華 - 失孤
彭于晏 - 破風
張涵予 - 智取威虎山
張學友 - 暗色天堂
郭富城 - 踏血尋梅
-其實今年最中意柯宇綸既演出,但佢報男主加上台灣人台灣電影,所以唔睇好。另外,都想eason入圍,一直以來eason好值得入圍e.g. 每當,野良犬。但感覺上金像唔多中意eason。劉德華其實都冇咩特別,同戲既井柏然都俾佢好,但金像好中意佢

女主角:
湯唯 - 三城記
楊千嬅 - 五個小孩的校長
張艾嘉 - 華麗上班族
林嘉欣 - 暗色天堂
春夏 - 踏血尋梅
出面d評論睇好Bobo姐同Isabella。但我覺得bobo姐做得有d誇張。另外isa就因為係戲中一個主軸,容易俾李心潔同柯宇綸比下去。同時唔覺得湯唯做得好,但金像太中意佢,武俠都入到圍,證明佢有鐵票

男配角:
林敏聰 - 全力扣殺
張晉 - 殺破狼2
譚耀文 - 葉問2
黃秋生 - 暗色天堂
白只 - 踏血尋梅
曾江都做得好,但套戲名氣唔大,加上今年男配競爭好大。古天樂都值得人圍,但競爭大,同戲入面的確張晉做得好d。同樣地,井柏然都好,但應該冇咩人記過幫佢報名。

女配角:
吳浣儀 - 五個小孩的校長
文穎珊 - 赤道
李心潔 - 念念
羅蘭 - 暗色天堂
金燕玲 - 踏血尋梅
金像係女配成日提名d新一輩,今年新一批中JM叫突出了吧?另外,邵音音同江一燕提名唔到都係因為套戲名氣。講真,女配競爭都好大

今年女配競爭咁大
羅蘭姐 金燕玲全部都係種子 當然美麗嬅本身都係 但係根本唔樂觀

至於女主角
想要二封基 ...
jaydeng 發表於 2016-1-18 19:42

嘉欣套戲係英皇的

今年女配競爭咁大

至於女主角
想要二封基 ...
jaydeng 發表於 2016-1-18 19:42

同意。競爭太大。另外,雙提名都好,都唔睇好拎到其中一個,所以費時佢落空兩次。
女主應該係張姐vs林嘉欣
女配就金燕玲vs羅蘭

有提名就好

新人方面 白只 ...
ericp222 發表於 2016-1-18 17:22

仲有同班同學同蔡思貝,所以唔睇好游學修入圍,三個中佢既演出最一般

楊千嬅唯一一次評論學會影后係 抱抱俏佳人,果年金像獎提名都無。春嬌與志明 果年評論學會影后懸空,所以今年拿不到評論學會影后,無所謂啦,春夏金像獎係報名新人獎同女配。
金像獎影后提名林嘉欣 張艾嘉 梁洛施 湯唯 楊千嬅,這五個十有八九。
舞來舞去 不日內開始錄音。

楊千嬅唯一一次評論學會影后係 抱抱俏佳人,果年金像獎提名都無。春嬌與志明 果年評論學會影后懸空,所以今 ...
黃家正 發表於 2016-1-18 20:41

春夏係報女主

林嘉欣拎金馬果個獎係 百日告別 台灣戲.
香港果套叫 暗色天堂 3 月先係香港上, 金像報名已過 DEADLINE

林嘉欣拎金馬果個獎係 百日告別 台灣戲.
香港果套叫 暗色天堂 3 月先係香港上, 金像報名已過 DEADLINE ...
hissorhk 發表於 2016-1-18 22:53

偷步12月尾上左,當2014戲
自己上官網check左先啦

金像獎入圍初形差唔多出現,我估:

男主角:
劉德華 - 失孤
彭于晏 - 破風
張涵予 - 智取威虎山
張學友 -  ...
軒的話 發表於 2016-1-18 20:01

我心水同你差唔多,
不過金像好多時都係睇名氣
所以男主角 張家輝(陀地驅魔人)會入圍,甚至子丹哥都會憑葉問入!

劉德華 - 失孤
張家輝 - 陀地驅魔人
甄子丹 - 葉問3

張學友 - 暗色天堂
郭富城 - 踏血尋梅

其實今年男主比女主弱,無一個表演突出,值得拎
甚至入圍金馬既城城 成套戲都冇乜發揮 睇完對佢印象不大
但我覺得係佢同學友之爭 (補償男人四十同寒戰之憾)
但學友睇高一線
因城城連寒戰都入唔到圍就知評審唔太BUY佢
除非極有水準PERFORMANCE   可惜踏血唔係

楊千嬅 - 五個小孩的校長
張艾嘉 - 華麗上班族
林嘉欣 - 暗色天堂
春夏 - 踏血尋梅 /
湯唯 - 三城記/  余詩曼 十月初五的月光 (三擇二)

女主我完全同意你...有人話BOBO姐做得好
但某D位我覺得好誇張 D身體動作好唔自然
但我覺得 余詩曼(十月初五的月光)   有機會入

男配 白只SURE WIN ,邊個入圍都係陪跑 ,但都希望張繼聰入到  今年幾套戲都唔錯

反而想講講新人
白只 春夏就入硬
但我覺得吳肇軒(哪一天我們會飛) 做得好過 蘇麗珊 (所時有時金馬口味真係唔太認同)
講對白既節奏,語氣都掌握得好
再加上佢角色形象加分
所以希望佢入圍

雖然未睇過踏血尋梅
不過睇好春夏 金像獎拎獎
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

香港電影評論學會大獎 hardly gives someone the same awards twice. 千千 won with 抱抱俏佳人 in 第十七屆, if they give her a second one, it might have to be in 2020.

同意。競爭太大。另外,雙提名都好,都唔睇好拎到其中一個,所以費時佢落空兩次。
女主應該係張姐vs林嘉 ...
軒的話 發表於 2016-1-18 20:11

千嬅女配0機會攞獎 除非金像獎評審覺得佢攞唔到影后要補償佢 好似某一年劉華咁

我心水同你差唔多,不過金像好多時都係睇名氣
所以男主角 張家輝(陀地驅魔人)會入圍,甚至子丹哥都會憑葉 ...
jason567 發表於 2016-1-19 00:50

我覺得張涵予入硬 演繹一致好評 仲要攞埋金雞獎
今次可能專門離香港湊個大滿貫 有個提名好正常
反而劉華同甄子丹係二選一

我覺得張涵予入硬 演繹一致好評 仲要攞埋金雞獎
今次可能專門離香港湊個大滿貫 有個提名好正常
反而 ...
jaydeng 發表於 2016-1-19 11:54

覺得子丹哥只係有進步,未去到穩入既程度,內心戲依然木木獨獨
同意張涵予入硬,威虎山如果唔係咁重大陸味,覺得梁家輝都會入埋
至於張家輝,驅魔要做埋導演,有d分左心,只屬一貫演技。

其實今年新演員 (雖然應該係白只穩袋, 但今年好多新演員表現都好出色, 反而蘇麗珊真心一般. 只係黃修平選角FIT 到, 講真佢個角色本身無咩CHARACTER 可言)
女配, 新導演都係大混戰..
本人認為 死開啲啦 入面GE 吳沅儀同丁律師都值得一個提名.

其實今年新演員 (雖然應該係白只穩袋, 但今年好多新演員表現都好出色, 反而蘇麗珊真心一般. 只係黃修平選角 ...
快劍俠 發表於 2016-1-19 14:40

美丁港女角色唔難做,但突出,不過講真係好過蘇麗山。
另外我更想嘉嘉同同班同學個兩個新人入圍

我心水同你差唔多,不過金像好多時都係睇名氣
所以男主角 張家輝(陀地驅魔人)會入圍,甚至子丹哥都會憑葉 ...
jason567 發表於 2016-1-19 00:50

劉華唔好入啦
完全唔值
【This is MC】澳門見

我覺得今年新演員都係重點
白只 春夏穩入

吳肇軒 蘇麗珊 雷琛瑜 麥芷誼都值得一個提名
郭奕芯、游學修都唔差 但係被同戲其他新演員比下去

金像獎五個演員獎項入圍名單預測
五個演員獎項(女主/配; 男主/配; 新演員)

根據返金像獎最新片目名單,請去
http://www.hkfaa.com/doc/35th_hkmovielist.pdf

我估5強:

女主
五個小孩的校長 - 楊千嬅 (入硬,勝在套戲有NOISE,但面對其他提名人,只可以做冷門)
踏血尋梅 - 春夏 (黑馬,始終新人好難同屆就拎到,秦海璐《榴槤飄飄》果次拎埋金馬影后都贏唔到張曼玉)
三城記 - 湯唯 (陪跑,金像獎係有D鐵票既)
華麗上班族 - 張艾嘉 (大熱門)
暗色天堂 - 林嘉欣 (又一次年尾偷步上映,金像獎前夕會再上映一次,但百日告別金馬影后個勢,我排次熱)

男主
智取威虎山 - 梁家輝 (套戲香港冇乜noise,但論表現入圍唔難,李小龍果次都入到)
踏血尋梅 - 郭富城 (雖然套戲noise唔係城城度,但真係排隊都到佢啦)
消失的兇手 - 劉青雲 (陪跑,因為上次消失的子彈入,今次入既都唔意外,但冇都唔出奇)
華麗上班族 - 周潤發 (EASON多戲分D,但發哥入圍牌面大)
暗色天堂 - 張學友 (次熱,要再睇下第2次上映既noise)

女配
哪一天我們會飛 - 楊千嬅 (電影公司報左女配)
踏血尋梅 - 金燕玲 (大熱)
全力扣殺/媽咪俠 - 邵音音 (覺得其中一套會入,我揀後者多D發揮,但前者較多人留意)
消失的兇手 - 江一燕 (同劉青雲一樣)
暗色天堂 - 羅蘭 (次熱,都係要睇第二次既NOISE大唔大)

男配
媽咪俠 - 曾江
踏血尋梅 - 白只(金馬獎的餘威,大熱門)
全力扣殺 - 林敏驄 (有人話本色演出,但佢真係好搶眼,次熱)
衝鋒車 - 譚耀文
五個小孩的校長 - 姜皓文

新演員
踏血尋梅 - 白只 (入硬)
踏血尋梅 - 春夏 (入硬)
哪一天我們會飛 - 蘇麗珊 (入硬,至少金馬獎都入左,但陪跑)
哪一天我們會飛 - 游學修
同班同學 - 郭奕芯

(如果問點解5個小孩一個都唔入,因為冇可能5個都入,得一兩個入又唔太對路)

根據返金像獎最新片目名單,請 ...
cakeiii2000 發表於 2016-1-20 10:59

點解唔睇好吳肇軒?我覺得佢係哪一天三個入面做得最好個位,佢點綴左另外兩位既戲同發展
另外,李心潔應該都穩入吧?佢既場口好深刻,尤其係同柯宇綸食炒飯個場戲,佢既對白帶動到大仔釋懷。同時間,我覺得金像獎幾中意佢同張艾嘉,所以張姐既戲點都應該會留番個名額俾佢

根據返金像獎最新片目名單,請 ...
cakeiii2000 發表於 2016-1-20 10:59

張涵予拎左金雞獎,機會都幾大,雖然金像獎似會支持梁家輝多d

張涵予拎左金雞獎,機會都幾大,雖然金像獎似會支持梁家輝多d
軒的話 發表於 2016-1-20 11:27

冇乜人會用內地金雞獎作為香港金像獎既預測(皆因香港電影冇乜機會去到金雞/百花獎)
大多都用台灣金馬獎同岩岩既電影評論學會作為預測
因為入得金馬,香港都大機會再入圍,後者都會有成員係金像獎投票
同埋最主要近幾年,金像獎都傾向投畀本地演員
就算有內地演員入圍,好多時因為名氣大,諸如周迅(阿澤講過有一屆D人其實冇睇過周迅套戲,只係主觀地覺得佢好戲,所以投左畀佢)
有時入圍真係睇名氣,張涵予香港冇乜人識,深印象都係《集結號》,港片《游龍戲鳳》

點解唔睇好吳肇軒?我覺得佢係哪一天三個入面做得最好個位,佢點綴左另外兩位既戲同發展
另外,李心潔應 ...
軒的話 發表於 2016-1-20 11:20

逐個回應
李心潔固然好,但輸在成套戲香港冇乜noise
金像獎講真係係一個小圈子,你見近幾年入圍得演員獎項其實都係大路野,有小眾電影都要本身有noise先搏到入圍(好似天水圍的日與夜既鮑組、心魔的小紅姐)
當然,心潔最近個電影評論學會有五強,現階段或者會有d機
但我覺得真係未去到《踏血尋梅》金燕玲個level,真係會入硬果隻囉

唔係唔睇好吳肇軒,只係套戲出左街之後,佢既noise比游學修+蘇麗珊差少少(加埋之後佢地的緋聞)
與其話唔睇好,我會覺得佢最易畀人ignore左
同埋一部戲三個人都入難d(同5個小孩一樣)
你問我實力,吳肇軒值得入5強
只係做得預測有時都唔係剩係睇實力,電影公司幫邊個拉票多d;"評審"口味呀...

一個題外話,唔關演員事,如果唔睇金像獎最初個名單,《念念》其實似台灣電影多d,視為香港電影只係符合左個準則(個CASE同內地《讓子彈飛》差唔多,唔講質素問題,有幾多人真心認為《讓子彈飛》係屬於香港電影?)

逐個回應
李心潔固然好,但輸在成套戲香港冇乜noise
金像獎講真係係一個小圈子,你見近幾年入圍得演員獎 ...
cakeiii2000 發表於 2016-1-20 12:30

我都係個名單出左 先知念念都算港產
認真念念柯宇綸、智取張涵予都做得幾好 會唔會其中一個有機會入到?

"做得好"只係基本條件,"有人留意到"先係重點
《念念》柯宇綸真心係冇乜機會,有入圍真係"超額完成"
張涵予我頭先都講左,金像獎提名都要睇名氣,但電影公司係拉票都拉左梁家輝先

有客到無男女主角?難道主角係鬼?
最好的債 發表於 2016-1-21 12:32

通常群戲/單元故事電影,所有演員係報配角
多如果唔係就全部報主角

其實大家係咪都睇過《暗色天堂》?  因為睇完之後真係覺得提名都好勉強,何況贏?  我敢講如果《百日告別》係林嘉欣最好既演出之一,《暗色天堂》毫無疑問係最差。另外羅蘭果part亦相當災難性,成套戲愈後愈失控,同《殺人犯》之流冇咩分別。我唔太相信《暗色天堂》會受評審同大眾歡迎。