返回列表 發帖

第三十五屆香港電影金像獎提名名單

香港電影金像獎 Hong Kong Film Awards Facebook:

2016年4月3日舉行之第35屆 ‎香港電影金像獎頒獎典禮‬司儀,將由第26及34屆憑我要成名‬及‎竊聽風雲3‬ 獲得金像獎‬最佳男主角的劉青雲‬ Sean Lau 執掌,本會深感榮幸。董事局主席爾冬陞‬先生與創作組正密鑼緊鼓籌備,詳情將於1月29日的入圍名單記者會中公佈。

第三十五屆香港電影金像獎提名名單:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新人好似有睇頭d
J.Arie vs 5個小孩 vs 英仁學生
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

女主角個list
台北夜蒲團團轉 陸永

丁Arie 新人有機入五強wor
今年爛片好多,連詩雅果兩套已經慘不忍睹
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

暗色天堂同踏血尋梅應該會狂掃演員獎
千嬋有機會雙提XD

祖祖今年有機女配...

好多周柏豪

千嬅可唔可以女配+影后? lol

好多周柏豪
electric 發表於 2016-1-28 21:32

連名都未聽過

《踏血尋梅》已入圍12項提名,包括最佳電影、導演、編劇、攝影、剪接、男女主配角新人等

Copy fb

估女主
楊千嬅 張艾嘉 惠英紅 林嘉欣 馮寶寶

女配
Joey vs Fa vs Joyce vs Shiga vs Ivana?
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

網上流傳疑似名單
電影
五個小孩的校長
破風
智取威虎山
葉問3
踏血尋梅

男主
彭于晏 破風
張淑予 智取威虎山
劉德華 失孤
郭富城 踏血尋梅
張學友 赤色天堂

女主
楊千嬅 五個小孩的校長
春夏 踏血尋梅
梁洛施 念念
張艾嘉 華麗上班族
林嘉欣 赤色天堂

男配
白只 踏血尋梅
張震 赤道
井柏然 失孤
黃秋生 赤色天堂
張晉 殺破狼3

女配
楊千嬅 五個小孩的校長
湯唯 華麗上班族
金燕玲 踏血尋梅
秦海璐 三城記
劉玉翠 五個小孩的校長

新演員
春夏 踏血尋梅
白只 踏血尋梅
蔡思貝 陀地驅魔人
蘇麗珊 哪一天我們會飛
吳肇軒 哪一天我們會飛

導演
關信輝 五個小孩的校長
翁子光 踏血尋梅
徐克 智取威虎山
林超賢 破風
張婉婷 三城記

編劇
張艾嘉 華麗上班族
黃欣 李梯 徐克 董哲 林啟安 智取威虎山
羅啟銳 張婉婷 三城記
翁子光 踏血尋梅
關信輝 張佩瓊 五個小孩的校長

歌曲
何必呢 - 華麗上班族
漆黑的海上 - 踏血尋梅
赤色壯舉 - 赤道
你, 有沒有過 - 破風
同屋主 - 紀念日

9 上班 三城
7 破風 校長
6 捉妖
4 葉問3 天堂 赤道
3 失孤 哪一天
2 陀地 殺狼2
1 天將 紀念 衝鋒 念念

...
艾石仔 發表於 2016-1-28 23:08

金像獎都幾唔鍾意黃修平喎,哪一天竟然得咁少...

另外呢3個提名包唔包埋原創歌曲?我仲估差一點我們會飛好大機會攞添,新演員嚟講蘇麗珊吳肇軒都好難同春夏同白只鬥,破蛋唯一希望唔通係千嬅女配?
(題外話上面千嬅女配應該係哪一天唔係校長

海選水分太高
5強先睇
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

女配
楊千嬅 五個小孩的校長

應該係哪一天

電影
五個小孩的校長
破風
智取威虎山
葉問3
踏血尋梅

男主
彭于晏 破風
張淑予 智取威虎山
劉德華 失孤
...
紀念日套戲入面兩首歌叫同屋主/你死我活 差一點我們會飛會入圍原創歌曲掛

電影
五個小孩的校長
破風
智取威虎山
葉問3
踏血尋梅

男主
彭于晏 破風
張淑予 智取威虎山
劉德華 失孤
...

Final list ?

張list係網上剛剛出既疑似名單
正式等聽日啦
不過廢貝入到機會唔細, 間公司咁有錢

紀念日首歌叫同屋主

其實睇翻會唔會校長拎埋最佳電影呢
咁有noise

電影
五個小孩的校長
破風
智取威虎山
葉問3
踏血尋梅

男主
彭于晏 破風
張淑予 智取威虎山
劉德華 失孤
...
竟然無差一點我們會飛?

美蛋係咪咁有本事配票配到學友同彭彭都入到圍呀

女主角個list
台北夜蒲團團轉 陸永
ed8671ed 發表於 2016-1-28 20:20

因為男果邊有許維恩

我Stephy幾时先有機會入到圍呀

暗色天堂羅蘭姐女配唔會無呀嘛...

新人好似有睇頭d
J.Arie vs 5個小孩 vs 英仁學生
kevinlai1621 發表於 2016-1-28 20:12

新演員丁律師應該入到圍,不過白只都候選,丁律師機會好微

睇好十年爆冷入圍5強!!

感覺楊千嬅拎女配機會較大,以「女主角」既總演出時間提名女配,非常突出。

女主唔好睇少林嘉欣,以前有段時間佢年年有提名(有啲年份仲要2個提名),
大家一直都好認同佢既表現,而且金像獎似乎想畀佢拎齊3項演技獎。

男主睇落似阿王,終於有第二位4大天王拎大獎,
學友好可能再次陪跑,下次努力啦,真心張學友演技值一座金像獎。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實唐寧紀念日做得幾好..

網上流傳疑似名單
電影
五個小孩的校長
破風
智取威虎山
葉問3
踏血尋梅

男主
彭于晏 破風
張淑予 智取威 ...

唔信葉偉信同林嶺東冇提名反而關信輝有
念念應該有最佳編劇?
五個小孩如果睇女配,吳浣儀機會會大過劉玉翠吧?

好似今日下午1點公布入圍?

好似今日下午1點公布入圍?
victor1991415 發表於 2016-1-29 09:01

係呀。但唔知邊到有得睇直播

係呀。但唔知邊到有得睇直播
軒的話 發表於 2016-1-29 10:24

視像直播就冇
但可以留意金像獎官方FB

最佳電影:威虎山/十年/葉問3/五個小孩/踏血
最佳導演:翁子光/爾冬陞/關信輝/葉偉信/徐克
最佳編劇:我是路人甲/衝鋒車/五個小孩的校長/踏血尋梅/哪一天我們會飛
最佳攝影:葉問3/威虎山/三城記/踏血/破風
最佳男主角:張家輝陀地/梁家輝威虎山/郭富城踏血/劉德華失孤/張學友暗色
最佳女主角:湯唯三城記/張艾嘉/林嘉欣/春夏/楊千嬅
最佳男配角/林敏驄/白只/張晉葉問3+殺破狼2/張繼聰陀地
最佳女配角:金燕玲踏血/吳浣儀五個小孩/秦海璐三城/李心潔/文詠珊赤道
最佳美術指導:華麗上班族/捉妖記/三城記/太平輪/智取威虎山
最佳服裝造型:太平輪下/華麗上班族/捉妖記/智取威虎山/三城記
最佳動作設計:葉問3/智取威虎山/天將雄師/赤道/殺破狼2
最佳原創電影歌曲:給王家曲/念念/太平輪/踏血/哪一天
最佳新演員:白只/春夏/蔡思貝/雷琛瑜/蘇麗珊
最佳音響效果:華麗上班族/葉問三/捉妖記/威虎山/陀地驅麼人
最佳視效:威虎山/華麗/葉問3/陀地/捉妖記
最佳新晉導演:許誠毅/張家輝/劉浩良
最佳原創:踏血/太平輪/哪一天/威虎山/華麗上班族
最佳剪接:破風/殺破狼2/威虎山/葉問3/踏血

source : 微博
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
...

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

三大天王而家連影帝都要鬥埋
我睇好城城多d

千fa 同嘉欣 影后比邊個好

千嬅得女主角提名
希望再拎多一次啦

丁丁順利入圍

仲諗住美千起雙飛 ...
林嘉欣啦今年點都

新演員 蔡思貝....
白只嬴硬

諗住千嬅今年可以好型雙提名架嘛!
希望千嬅再奮影后

十年!!!!
入到已經算係肯定
仲要狠狠刮鄰國環球時報一巴
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

E .. 張繼聰都入左男配
佢真係影視勁過歌好多 ...

三大天王大戰兩個家輝
十年雖然入圍最佳電影提名
但其餘提名悉數出局

最佳原創歌曲 差一點我們會飛
希望係

新演員 蔡思貝 安樂選民
百日告別竟然不入兩岸電影
華麗上班族大包圍歌曲獎結果無一個入
譚耀文又無提名.........個人覺得張晉葉問3只係還可以啦
死開啲啦同埋王家欣果然係變遺珠 sosad

兩岸電影 我諗都係我的少女時代

好彩哪一天入到歌曲