返回列表 發帖
我估中晒女主5強

羅大佑fans club實係果晚想聽偶像唱live先放棄華麗上班族啦(其實我連太平輪2有主題曲都唔知)

萬一張繼聰爆冷贏白只,美Kay會唔會嗌到連演唱會都開唔到

最佳新演員:白只/春夏/蔡思貝雷琛瑜/蘇麗珊

又一個俾祖逼得太緊去影壇發展嘅女歌手
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

羅大佑fans club實係果晚想聽偶像唱live先放棄華麗上班族啦(其實我連太平輪2有主題曲都唔知)

萬一張繼聰 ...
阻住 發表於 2016-1-29 14:20

美Kay都係因為白只攞咗金馬獎男配先失聲

出左提名名單。
睇好郭富城、林嘉欣首奪金像影帝影后,兩位都曾在台灣金馬封王稱后,
認為香港金像會希望畀肯定佢地兩位。嘉欣都6次提名了,再唔拎變sammi勒。
阿王、學友都5、6次提名了,係時間畀肯定啦。

白只會唔會達成到新人、男配齊齊拎呢?
女配認為會係金燕玲vs李心潔,金燕玲分分鐘破紀錄3次獲獎。

某公司策略失敗,楊千嬅無法達成女主女配同時入圍,
明顯兩部電影都是女主角,不被認同呢種方式報名。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

驚喜林敏驄同張繼聰入圍男配角
不過白只贏的機會好高

十年係咪首套得最佳電影提名既電影

兩岸電影 我諗都係我的少女時代
rubylovessss 發表於 2016-1-29 13:58

少女時代機會好低吧
推拿同聶隱娘係大熱吧

出左提名名單。
睇好郭富城、林嘉欣首奪金像影帝影后,兩位都曾在台灣金馬封王稱后,
認為香港金像會希望畀 ...
liebe 發表於 2016-1-29 14:33

但近年金像獎中意用女配角去提拔新一輩女星 e.g.美之美da。所以JM都有機會

驚喜林敏驄同張繼聰入圍男配角
不過白只贏的機會好高
chb23 發表於 2016-1-29 14:37

林敏驄入圍唔算驚喜,根本全力扣殺最搶就係佢
張晉入2個先"驚",喜就冇啦
認同白只穩勝
但心想林敏驄
成套戲得佢一個入圍
技術獎都冇提名

出左提名名單。
認為香港金像會希望畀 ...

其實做咩唔報曬女主角
可能好似sammi兩個女主角提名

演技獎心水:
最佳男主角 - 郭富城
最佳女主角 - 林嘉欣
最佳男配角 - 白只 or 張繼聰
最佳女配角 - 文詠珊 or 吳浣儀
最佳新演員 - 春夏

某公司策略失敗,楊千嬅無法達成女主女配同時入圍,
明顯兩部電影都是女主角,不被認同呢種方式報名。

我覺得 哪一天我們會飛 報女配角既原因係驚兩套都報女主角會自己打自己?

其實做咩唔報曬女主角
可能好似sammi兩個女主角提名
Lewis 發表於 2016-1-29 14:49

之前睇yahoo一個有關金像獎既報導,
話佢公司怕佢自己打自已,分薄票源,
只好分兩個獎去報名。

蔡思貝?!?!?!?!?!?!全香港最屎戲女演員

~蛋撻~ 發表於 2016-1-29 14:53

電視劇就屎姐 我未睇過陀地驅魔人 睇過先再判斷  唔知佢有無進步

~蛋撻~ 發表於 2016-1-29 14:53

J arie都入到啦

J arie都入到啦
Lewis 發表於 2016-1-29 14:59

j arie 做得几好喎, 夠放

之前睇yahoo一個有關金像獎既報導,
話佢公司怕佢自己打自已,分薄票源,
只好分兩個獎去報名。 ...
liebe 發表於 2016-1-29 14:53

女主入兩個提名仲威啦點會自己打自已
因為就算而家得一個提名都機會好微
睇好林嘉欣

J arie都入到啦

丁姐唔錯架,at least好蔡思貝十倍

但近年金像獎中意用女配角去提拔新一輩女星 e.g.美之美da。所以JM都有機會 ...
軒的話 發表於 2016-1-29 14:46

金燕玲上次已經輸左比只有肢體演技ge Dada, 再輸比JM 太殘忍了

希望學友拎
【This is MC】澳門見

金燕玲上次已經輸左比只有肢體演技ge Dada, 再輸比JM 太殘忍了
快劍俠 發表於 2016-1-29 15:24

個年燕玲姐其實win唔到都正常,我估分分鐘入唔到三甲,因為戲份太少

希望學友拎
lemontea1069 發表於 2016-1-29 15:25

感覺上似係城城
唔係話學友唔好,而係覺得嘉欣會win到女主(因為5強入面應該冇人比嘉欣更值補償,湯唯仲有大把機會)
所以唔睇好暗色可以一下子拎哂兩個演技獎(前題係導演連新晉導演都入唔到)

最佳編劇
哪一天同五個小孩劇本都寫得好
五個小孩我諗攞嘅機會高啲

希望女配係吳浣儀啦

話說拎左去競爭Oscar既破風 得兩個提名
希望踏血尋梅掃獎 新人我prefer 春夏>白只
估編劇踏血 導演威虎山
J arie都入到啦

佢係套戲入面ok架喎

感覺上似係城城
唔係話學友唔好,而係覺得嘉欣會win到女主(因為5強入面應該冇人比嘉欣更值補償,湯唯仲 ...
軒的話 發表於 2016-1-29 15:40

咁我寧願2個輝是但一個再拎
【This is MC】澳門見

男主 本來覺得張嘉輝有機漁人得利既feel
女主 林嘉欣
電影 私心想十年
男配 白只或者林敏聰
女配 秦海路
新人 白只
其實蔡思貝係黑馬人選⋯
角色問題 成個角色好立體 同時佢演得出奇地好 張嘉輝應記一功
而且電視佢既表現同電影真係相差得太遠 感覺似徐子珊一番電視就演得不知所謂一樣。

希望新人 春夏 男配 白只  咁就兩個都拎
影后希望 林嘉欣 影帝 aaron or 學友
女配 吳浣儀 or 金燕玲

丁姐唔錯架,at least好蔡思貝十倍
~蛋撻~ 發表於 2016-1-29 15:22

今次黎講 蔡小姐演得好過J小姐。
林敏驄入圍唔算驚喜,根本全力扣殺最搶就係佢
張晉入2個先"驚",喜就冇啦
認同白只穩勝
但心想林敏驄
成 ...
cakeiii2000 發表於 2016-1-29 14:47

諗法一樣 男女配角近年好似只要成功搶到電影焦點 就可以話勝出機會好高 所以林敏聰隨時贏到白只 (雖然我都覺得白只係演得好 但電影中每個角色都太搶)

男主 本來覺得張嘉輝有機漁人得利既feel 點知同時有兩套 咁應該係郭富城
女主 林嘉欣
電影 私心想十年
男 ...
rfv123 發表於 2016-1-29 16:28

同時有兩套?
    你睇錯左兩個家輝?

笑死, kaybb終於有得參加金像獎喇,不過係陪張生

同時有兩套?
    你睇錯左兩個家輝?
chb23 發表於 2016-1-29 16:53

我睇錯 sorry 咁樣真係可能張家輝會漁人得利lu~
其實郭富城拎到只可以講 金像獎終於排到佢⋯
因為學友其實好睇過佢
Ps我無睇劉華同令一個家輝情況下

其實以近年金像獎睇埋票房口碑黎頒獎,我覺得千嬅依然係大熱門!
當然千嬅係校長表現亦是從影以黎最佳!
希望千嬅贏到第二次影后!

林嘉欣不嬲啲演技都好好
之前提名咁多次都攞唔到
今次會唔會輪到佢

如果千嬅一開始,兩個都女配,就唔會好似宜家咁陪跑了

唔估邊個拎,不如分析下邊幾位係大熱:
男主:郭富城,張學友(基於補償政策。另外個三位拎過兩次或以上,係唔係特別突出之下應該唔會跑出)
女主:林嘉欣,張艾嘉(補償政策for嘉欣。張姐就突出,成套戲係由佢帶動節奏加上喱套戲可見到張姐另一戲路既可能性,再一次證明佢係咩角色都做到。講真,千fa唔錯,但未好到可以短時間二封)
男配:白只,林敏聰(睇過喱兩套戲既人都知佢地兩個拎係唔洗解釋)
女配:唔知點揀,我覺得5個既機會都好平均。當然,金燕玲會枰高少少因為有金馬提名(私心好中意李心潔既演出)
新人:白只,春夏(不用解釋吧)

最佳編劇
哪一天同五個小孩劇本都寫得好
五個小孩我諗攞嘅機會高啲
rubylovessss 發表於 2016-1-29 15:52

哪一天呢套野我真係完全唔識欣賞
尤其係唔明點解90年代拍到完全係2015年咁

其實以近年金像獎睇埋票房口碑黎頒獎,我覺得千嬅依然係大熱門!
當然千嬅係校長表現亦是從影以黎最佳!
希 ...
膠膠 發表於 2016-1-29 17:05

近年女主角都好似冇乜重複拎咁
但係最佳男主角同最佳導演都試過短期拎兩次
(其實好多年前女主角都試過冧莊tim)
所以其實我都覺千嬅都係有d機會嘅
始終齣戲好大noise

蔡思貝希望佢喺黃秋生度真係可以學到嘢

青雲得一個人做司儀就慘啦
無人幫下口 而家傾緊搵多兩個司儀

青雲得一個人做司儀就慘啦
無人幫下口 而家傾緊搵多兩個司儀
rubylovessss 發表於 2016-1-29 19:28

咪公佈左劉青雲同王菀之一齊做mc囉

咪公佈左劉青雲同王菀之一齊做mc囉
cakeiii2000 發表於 2016-1-29 19:38

邊度有講同ivana?
【on.cc 東網專訊】 劉青雲出席《第三十五屆香港電影金像獎》公布名單記者會,青雲今年會擔任金像獎司儀,他坦言還未知道拍檔是誰,坦言大家要幫手就會幫,青雲又謂:「我有幾好口才大家知,其實當日應承做,我都唔知點解,香港都可以零度啦!我做司儀有乜所謂。」

如果千嬅一開始,兩個都女配,就唔會好似宜家咁陪跑了
on07111 發表於 2016-1-29 17:45

今年女配比女主競爭大
兩套戲報女配?
莫講話摞獎,入唔入到都成問題。
哪一天根本冇必要報女配!

金像男女主配獎項預測
最佳男主角
我估/我想郭富城-踏血尋梅(40%)
        劉德華-失孤(27%)
        張學友-暗色天堂(23%)
        張家輝-陀地驅魔人(10%)
        梁家輝-智取威虎山(0%)
點評:梁家輝以配角戲份拿走張涵予個提名其實真係好可惜,陪跑居多。陀地驅魔人口碑票房不俗,但兩年前激戰已經拿過,兩年後再拿又唔系有極大突破非常困難。學友已經系怨夫級別的男演員,但論熱度因為仲未上,並不及同樣飲恨多年的城城,論影片的演繹,點映亦無對學友有太大讚賞,而且根據影片的提名情況及評論學會的提名情況,估計呢部戲質量會幾一般,明年上果陣啱好戲金像前夕,如果口碑太差,攞獎就會好蝕底。劉華有奧運年必拿金像獎的定律,論突破呢部戲亦有足夠的突破程度,選民選擇劉華都係正路,但影片迴響不大會阻礙佢攞獎。最大熱門應該系城城,提名名單唯一提了金馬獎,又係咁多年金像欠落黎需要還債的男演員,唯一的劣勢系金像獎唔算太buy佢,寒戰都無提名其實足以證明金像獎對佢重視程度相對唔高,今次雖然唔系城城最好噶表演,但係會系相對封帝成數最高的一次。

最佳女主角
我估:林嘉欣-暗色天堂(30%)
我想:楊千嬅-五個小孩的校長(25%)
        春夏-踏血尋梅(25%
        張艾嘉-華麗上班族(15%)
        湯唯-三城記(5%)
點評:其實今年影后可能性好平均。湯唯多數陪跑刷提名,上年黃金時代輸比趙薇太可惜,今年就算補償都仲有個更大的怨婦林嘉欣,所以今年拿獎基本無機會。張艾嘉演技自然毋庸置疑,對上一次拿影后已經系十幾年前,並且提名了金馬,但今次再拿就係第三次封后,憑藉一部不算熱度太大的影片拿第三次影后,有一定機會但唔會太睇好。春夏拿下今年金像前哨戰評論學會的影后,演技自然有一定保證,但可惜是內地新人演員,金像獎講求論資排輩,秦海璐的榴蓮飄飄都未能以新人姿態封后,春夏都好難。千嬅優勢在於校長系一部全年本土票房最高的現象級口碑電影,角色有發揮有突破,如果千嬅未拿過影后,今年一定坐定粒六,但已經拿過一次,短期內難以二封。林嘉欣飲恨多年,並且系新科金馬影后,本身封后已經無乜問題,但係暗色天堂成片未知,阻礙同學友差唔多,如果公關過關,拿低影后好大機會。

最佳男配角
我估/我想白只-踏血尋梅(90%)
              張晉-葉問3(5%)
              張繼聰-陀地驅魔人(5%)
              張晉-殺破狼2(0%)
              林敏驄-全力扣殺(0%)
點評:呢個獎其實已經封盤,除咗葉問同陀地驅魔人可以憑藉熱度爆冷之外,根本唔會旁落。

最佳女配角
我估金燕玲-踏血尋梅(35%)
我想:吳浣儀-五個小孩的校長(30%)
        李心潔-念念(20%)
我想:赤道-文詠珊(10%)
        秦海璐-三城記(5%)
點評:秦海璐同JM都係陪跑,但係我私心非常中意JM今次的表演,有突破而且值得一個提名,亦值得爆冷。金燕玲無懸念頂頭大熱,金馬提名,表演好評,李心潔同吳浣儀輸在熱度不高。

金像男女主配獎項預測
最佳男主角
我估/我想:郭富城-踏血尋梅(40%)
        劉德華-失孤(27%)
        ...
jaydeng 發表於 2016-1-29 20:18

同意你既預測。城城 嘉欣 白只 金燕玲。
嘉欣拎埋女主角就大滿貫(唔記得之前有冇人試過),而且仲要咁多次拎金像都係同學友合作。

有ff過同屋主會入圍
利申:唔係鏡粉

金像男女主配獎項預測
最佳男主角
我估/我想:郭富城-踏血尋梅(40%)
        劉德華-失孤(27%)
        ...
jaydeng 發表於 2016-1-29 20:18

同意男女主配係呢四位拎
但係林敏驄我覺得都係一批黑馬
其實一直好意外陀地驅魔有咁好迴響

影帝我都兜今年係輪到ARRON
但個提名名單都幾顛...3個天王係到

影后方面, 千嬅今次除左係從影以來表演非常好之外,
比較大優勢係唯一一個本土演員, 相信都吸到少少票既~
但我諗都係林嘉欣嫁喇~

最後私心希望哪一天我們會飛可以拎到獎