返回列表 發帖

RICKY 音樂推介頒獎禮 2015

直接公佈得獎名單!

RICKY 音樂推介年度男歌手
金獎: 張敬軒 (483) 上榜歌曲: 靈魂相認 (122), Do What You Want (82), 找對的人 (127), 過客別墅 (152)
銀獎: 陳柏宇 (482) 上榜歌曲: 回眸一笑 (157), 別來無恙 (157), 航拍 (126), 親愛的仇人 (42)
銅獎: 周柏豪 (427) 上榜歌曲: 日落日出 (21), 小白 (140), 百年不合 (65), 上次講到 (68), 相安無事 (62), 天下大亂 (71)

RICKY 音樂推介年度女歌手
金獎: 容祖兒 (451) 上榜歌曲: 樂觀 (35), 這麼近那麼遠 (55), 飄紅 (120), 世界真細小 (72), 黃昏點唱機 (143), Gotta Get High (26)
銀獎: 王菀之 (439) 上榜歌曲: 我們他們 (114), 小手術 (135), 小俠 (148), 如一 (42)
銅獎: 吳雨霏 (438) 上榜歌曲: 一千個假想結局 (124), 我敢愛 (126), 一分鐘稀客一分鐘色誘 (50), 最幸福的眼淚 (138)

RICKY 音樂推介年度組合
金獎: C AllStar    (500) 上榜歌曲: SuperStar (52), 時間之光 (43), 戰場上的最後探戈 (17), 煙花非花 (30), 憑著愛 (20), 上車咒 (62), 逾越生死 (141), 后會無期 (135)
銀獎: Supper Moment (385) 上榜歌曲: 煩擾中起舞 (117), 幸福之歌 (175), 孤獨先生 (78), 討厭的我 (15)
銅獎: Super Girls    (276) 上榜歌曲: SuperStar (52), 蓓蕾 (40), 黑色西裝 (52), 一拍即愛 (55), 有沒有我? (77)

RICKY 音樂推介年度新人
金獎: Yukilovey        (145) 上榜歌曲: 尋找稜角 (58), 小小宇宙 (44), 誰的青春不迷惘 (43)
銀獎: 吳業坤        (103) 上榜歌曲: 原來她不夠愛我 (39), 陽光點的歌 (46), 劇透 (18)
銅獎: 陳凱彤        (100) 上榜歌曲: 第一眼 (42), 肆無忌憚 (53), 小確幸 (5)
優異獎: Another Kitchen (92)   上榜歌曲: Play Tonight (48), 無常 (44)

RICKY 音樂推介年度歌曲
第一位: 那一個我 - 薛凱琪 (176)
第二位: 幸福之歌 - Supper Moment (175)
第三位: 最好的債 - 楊千嬅 (163)
第四位: 瑕疵 - 麥浚龍 / 莫文蔚 (166)
第五位: 羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪 (166)
第六位: 你瘦夠了嗎? - 鄭欣宜 (164)
第七位: 阿樂 - 許廷鏗 (158)
第八位: 總有一個人 - 鄭秀文 (158)
第九位: 別來無恙 - 陳柏宇 (157)
第十位: 小幸運 - 田馥甄 (158)

RICKY 音樂推介年度專輯
金獎: ADDENDUM - 麥浚龍 (592) 上榜歌曲: 念念不忘 (158), 瑕疵 (166), 羅生門 (166), 雷克雅未克 (72), 單魚座 (30)
銀獎: Escape - 陳柏宇 (482) 上榜歌曲: 回眸一笑 (157), 別來無恙 (157), 航拍 (126), 親愛的仇人 (42)
銅獎: 如果大家都擁有海 - 楊千嬅 (435) 上榜歌曲: 最好的債 (163), 天橋 (47), 愛在旁若無人的太空 (123), 剛剛好 (102)

RICKY 音樂推介年度作曲人 AGA (554)
RICKY 音樂推介年度填詞人 黃偉文 (2849)
RICKY 音樂推介年度編曲人 Johnny Yim (814)
RICKY 音樂推介年度監製  舒文 (1528.2)

RICKY 音樂推介年度唱作人
金獎: 林奕匡 (360) 上榜歌曲: 頌讚詩 (126), 新一天 (35), 安徒生的錯 (133), 有人共鳴 (66)
銀獎: 王菀之 (304) 上榜歌曲: 我們他們 (114), 小俠 (148), 如一 (42)
銅獎: 周國賢 (262) 上榜歌曲: 年輕人們 (78), 我們都不是無辜的 (128), Children Song (56)

RICKY 音樂推介年度卓越歌手
金獎: 黎曉陽 (267) 上榜歌曲: 快樂很慢 (134), 香港傑出廢青 (76), 真偽文青 (57)
銀獎: AGA  (257) 上榜歌曲: 若 (142), 認 (42), Superman (73)
銅獎: 李拾壹 (149) 上榜歌曲: 難查字 (59), 小李 (22), 下剋上 (68)

英皇臨尾過數 搞到Jason同Ivana分別得男銀同女銀
霏霏拎到係CM第3個獎

點唱gay衝十大失敗
不過有第五個共和女金

最最最估唔到至尊係那一個我
原來cm都幾多榜buy呢首
雖然我都係鍾意Kate Moss的封面多d

入黎就見到阿霏單手拎起個女銅

終於有人同我一樣至尊那一個我

霏霏拎到係CM第3個獎  ...
nicholashin 發表於 2016-1-30 16:01

頭兩個係邊兩個

恭喜祖兒重返愛將行列

陳柏宇竟然無金獎

仲有無諗過至尊歌係曾經幼稚 盲目的威迫不愛我的喜愛我
係咪第一次拎至尊歌

頭兩個係邊兩個

恭喜祖兒重返愛將行列
bagfgfcde 發表於 2016-1-30 18:49

有一個好似係我

有一個好似係我
-Prince- 發表於 2016-1-30 18:51

我都好似俾左個專輯獎俾佢

不過樓主應該係共和入面第二個俾霏妹歌手三甲既榜主
真愛霏力

原來我唔係共和餅主
CunninG 發表於 2016-1-30 19:25

唔記得左你都有俾佢女三甲
sorry

祖兒
我們的總和

頭兩個係邊兩個

恭喜祖兒重返愛將行列
王子畀一千個假想結局十大 你畀佢專輯獎
而家諗起仲有K元老既遺珠獎同gcgoobi個投票獎

王子畀一千個假想結局十大 你畀佢專輯獎
而家諗起仲有K元老既遺珠獎同gcgoobi個投票獎  ...
nicholashin 發表於 2016-1-30 19:23

原來我唔係共和餅主

原來我唔係共和餅主
CunninG 發表於 2016-1-30 19:25
係喎 你畀左kary兩個獎 又唔記得左

祖兒女金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

恭喜曉陽bb
我估錯這個世界得到教訓

Jason差一分
美祖有金

總有一個人有十大!
Jason's Playlist 2024
Week 18 Chosen Family - COLLAR

那一個我
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

點解最好的債163但入唔到十大?調位嗎

點解最好的債163但入唔到十大?調位嗎
軒的話 發表於 2016-1-31 20:02
RICKY 音樂推介年度歌曲
第三位: 最好的債 - 楊千嬅 (163)

????

霏霏拎到係CM第3個獎  ...
nicholashin 發表於 2016-1-30 16:01

你啱左一半   軒仔係臨尾過jason
但ivana係我狂谷小俠+如一 佢先拎到女歌手
年頭已經預左美霏有三甲 奈何下半年得一首歌

FYI~
容祖兒 (451) 樂觀 (35), 這麼近那麼遠 (55), 飄紅 (120), 世界真細小 (72), 黃昏點唱機 (143), Gotta Get High (26)
王菀之 (439) 我們他們 (114), 小手術 (135), 小俠 (148), 如一 (42)
吳雨霏 (438) 一千個假想結局 (124), 我敢愛 (126), 一分鐘稀客一分鐘色誘 (50), 最幸福的眼淚 (138)
謝安琪 (437) 家明 (156), 篋神 (103), 羅生門 (83), 跟著眼淚轉彎 (21), 香女人 (74)
薛凱琪 (436) Let Go (136), 所有下雨天 (100), 那一個我 (176), 點水蜻蜓 (24)
楊千嬅 (435) 最好的債 (163), 天橋 (47), 愛在旁若無人的太空 (123), 剛剛好 (102)

點唱gay衝十大失敗
不過有第五個共和女金

最最最估唔到至尊係那一個我
原來cm都幾多榜 ...
CunninG 發表於 2016-1-30 16:01

多謝 Cunning 留言
雖然衝唔到十大 美祖都有1.5首廿大ga
19        世界真細小        李克勤 / 容祖兒        144
20        黃昏點唱機        容祖兒        143

那一個我都算係近年我最BUY佢既慢(K)歌
所有下雨天就係近年最憎既一首
好後悔比左咁高分 LOL 搞到年尾要狠BAN蜻蜓

入黎就見到阿霏單手拎起個女銅
Kyle_ 發表於 2016-1-30 18:36

多謝支持
希望美霏2016都有得上台

頭兩個係邊兩個

恭喜祖兒重返愛將行列

美祖都係得一個獎姐
唔算咩愛將啦