返回列表 發帖

黑洞 - 陳奕迅

單選投票, 共有 51 人參與投票
66.67% (34)
11.76% (6)
7.84% (4)
3.92% (2)
9.80% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 黑洞
主唱: 陳奕迅

收錄大碟: 準備中
推出日期: 2015-07-10

派台日期: 2016-02-02

作曲:曲世聰
填詞:袁兩半
編曲:劉志遠
監製:Jim Lee

寂寞在流動 某些真的假的夢
滲在午夜裡隱隱的痛
各有各苦衷 無論猜中與未中
各有各用意 各有各不同

但願是場夢 對你當初的心動
我自有辦法抗拒認同
然而全無用 投入所有已斷送
我再笑著痛 你也不懂

好比火星跟水星相戀 有過燦爛影蹤
但你轉到某一個時空 失去了互通
今天儘管可始終相擁 眼裡卻沒溝通
沒法對抗倒數這時鐘 一種愛千種刺痛

夜幕是無盡 暗中多少個黑洞
看著似是愛星空飄送
曾如何情重 曾是真摰與自信
卻叫我掉進 這半空中

在這世界那一個時空 可跟你往日重逢

鍾意心燒多啲
呢首曲比較悶
4分

4分
體育生1S

呢首好悶,
成隻碟都唔太鍾意。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

呢首好悶,
成隻碟都唔太鍾意。
liebe 發表於 2016-2-2 20:04

不知幾好聽
首歌用嚟唱K最好

最鍾意呢首-,- ..

個Unofficial MV 會唔會整得太感人 ???

近排天氣凍左,聽《準備中》呢隻碟越聽越有feel
原來好多歌都好冬天, 就算夏天出既無條件, 都有一種寒冬入面絲絲暖意既感覺
心燒, 黑洞, 喜歡一個人就更加冬天
埋尾既一個靈魂的獨白就好夜晚
希望趁未暖返哂, 三月派埋喜歡一個人, 跟住春天就派老細我pisin
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

一定5分啦! 呢首先似樣架, 派埋喜歡一個人就最正
如果做第二plug實hit囉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

5分
成隻準備中唯一一首loop得過既歌
下場竟然會淪落成第n plug

笑死人咩
而家先plug
唔好再in d
早知今日何必當初
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

5分
成隻準備中唯一一首loop得過既歌
下場竟然會淪落成第n plug
sam6a 發表於 2016-2-3 21:54

Eason擺明唔想爭獎
佢啲hit歌多到一個點,多一首唔多啦

近排天氣凍左,聽《準備中》呢隻碟越聽越有feel
原來好多歌都好冬天, 就算夏天出既無條件, 都有一種寒冬入 ...
John 發表於 2016-2-3 02:40

我都覺, 準備中真係冬天岩FEEL D今次哩首都幾好聽~其實EASON派咩歌都大把人爭住聽嫁喇

Eason擺明唔想爭獎
佢啲hit歌多到一個點,多一首唔多啦
kayzzz 發表於 2016-2-3 22:00

證明一個歌手去到一定級數就可以自己話事

同心燒一樣狂LOOP

首歌唔上唔落好尷尬
如果可以再舒服啲 後面唔再衝上去既話會好聽好多

有冇播過?
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

除左無條件之外,全碟最好聽就係依首。起碼唱方面引起共鳴

編曲悶到一個點