返回列表 發帖

[改編分享] 阿愁(原曲:小手術 王菀之)

Inside Out EP最後一份歌詞喇,大家敬請留意賀年專輯《富貴榮華麗轉身體健康》
作曲:伍仲衡
填詞:黃偉文
改編詞:Ken Ho
編曲:馮翰銘/何秉舜@goomusic
監製:馮翰銘/伍仲衡

心亂太愁 其實天色很好 也沒因由
為何霧氣大雨 好比毒咒
已沒有耐性久等神佑
自我排擠過以後 為何淚未有狠狠退守

依舊太愁 如若天色轉好 繼續低頭
情慾也被埋掉 怎能獲救
只好戴上 常遇那手扣 不再願意走

平日我 看戲閒聊 看似無聊卻錯漏 片中罹難那狗
何謂笑 叫我航行 叫我前行找出口
要樂觀卻變內疚 沒有一剎那樂透
我也像圓湖上缺口 一樣太愁

口面太愁 如若天生這般 笑臉不求
唯願注重愁事 哭完尚有
只好禁閉 含淚到書裡 不再願意走

平日我 看戲閒聊 看似無聊卻錯漏 片中罹難那狗
何謂笑 叫我航行 叫我前行找出口
要樂觀卻變內疚 沒有一剎那樂透
要眼淚重回淚腺再度震抖

沒藉口 何事有 跌破陶瓷 跌破靈魂 痛過後
必須流淚夠久 才讓你 玻璃遺留碎片殘骸都清走
要樂觀也要內疚 發現一剎那樂透
我也在圓湖上泛舟 當淚已流

林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

三連發麼?
咩叫「片中罹難那狗」?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

三連發麼?
咩叫「片中罹難那狗」?
matthew1990 發表於 2016-2-4 12:55

Remember the funny movie where the dog dies?

Remember the funny movie where the dog dies?
RVHOCPC 發表於 2016-2-4 12:58

Tvb drama?
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Tvb drama?
matthew1990 發表於 2016-2-4 13:03

阿愁響套戲入面的對白喔

阿愁響套戲入面的對白喔
RVHOCPC 發表於 2016-2-4 13:04

其實我冇睇

其實我冇睇
matthew1990 發表於 2016-2-4 13:05

我睇左三次

其實我冇睇
matthew1990 發表於 2016-2-4 13:05
呢套咁高質都唔睇

乜原來你地出咗隻甘既碟
到時 Support 下 Plug 全碟先
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

有套戲做reference寫出黎果然高質D
BTW 做咩咁快開新年專輯個名

乜原來你地出咗隻甘既碟
到時 Support 下 Plug 全碟先
616.1314 發表於 2016-2-4 14:04

呢隻Outside In EP我無份的

呢隻Outside In EP我無 ...
KITSTON 發表於 2016-2-4 16:04

阿愁(OT:郵輪 許廷鏗)幾時出街

阿愁(OT:郵輪 許廷鏗)幾時出街
RVHOCPC 發表於 2016-2-4 16:36

過晒氣啦喎過去讓他過去~~

呢隻Outside In EP我無 ...
KITSTON 發表於 2016-2-4 16:04

係咪姐係可以 Ignore 呢隻碟
望過下發現得阿愁原曲我係中意
Plug 呢首算喇
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

係咪姐係可以 Ignore 呢隻碟  
望過下發現得阿愁原曲我係中意
Plug 呢首算喇 ...
616.1314 發表於 2016-2-4 17:24

下一隻碟原曲s你都應該會大愛