返回列表 發帖

我好得閒 - 容祖兒

單選投票, 共有 210 人參與投票
47.62% (100)
4.76% (10)
6.19% (13)
0.48% (1)
40.95% (86)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 我好得閒
主唱: 容祖兒

派台日期: 2015-02-05

作曲: Yuta / Iki
作詞: 黃偉文
編曲: Yuta / Iki / 馮翰銘
監製: 馮翰銘

晏晝兩點 我有會議
晏晝四點 約了面試
晏晝五點 去讀博士
傍晚再去補 法語日語

做個最搏殺的戰士
秒秒有緊要事
全年營業 不休假一次

每晚八點 舞劍練字
撐到半夜 再有會議

衝呀衝 找不到空
上月見父母親 得一個鐘
每日四份工 迫不透風
你偏卻跟我講 可有空 可有空

喜歡那個 終於告白 切忌答得慢
遲遲回情人 會心淡
即刻看看 空出哪日 約會吃餐飯
明年才排期 會轉冷

我今晚聽晚 呢晚嗰晚 邊晚都得閒
隨時能談情 與偷懶

Love me Love me
Kiss me Kiss me Boy
Call me Call me
為你所有預約 都可以撕爛~

遲遲回情人 會心淡
明年才排期 會轉冷

隨時能談情 與偷懶

Oh~ Oh Oh~
Help me Boy
Woo~ Yeah~
但願你揀今晚

停停停停停 會心淡
忙忙忙忙忙 會轉冷

我想見到你 所以今世 邊晚都得閒
何妨連環排 八千晚

個人麻麻地K POP....不過編曲係唔差

joey終於有一首近期值得評論嘅輕快歌
成首歌都好韓風,有新鮮感,一開始聽覺得首歌幾好聽
可惜去到 "我今晚聽晚 呢晚嗰晚 邊晚都得閒"   就有一種奇怪嘅感覺,破壞咗前段俾人新鮮upbeat嘅感覺
同埋joey唱可以去盡啲,依家有啲到喉唔到肺,雖然都交到功課
整體編曲都好,係歌詞差啲,我OK今次joey個腔
毫無疑問首歌係好過 天然呆,但個hook真係扣分,麻麻地,但good try
聽多幾次先評分

好聽過佢上年啲歌好多
(4-4.5分) >> (四捨五入5分)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

咩都肯試應該係我最欣賞距既一點
Btw,可唔可以出k歌止下渴
雖然呢首都5分
...

難得CM咁多人話首歌OK
衝呀衝 嗰PART最正 最POWERFUL
以為繼續爆發 點知DUP左變發姣
不過都係夾翻歌詞個MOOD
POWERFUL地繁忙-->發姣地得閒

係幾正嘅, 唔知唱live會點
希望唔好再倩女幽魂la

唔錯唔錯, 好有新鮮感

對chorus 有D失望
但係都OK既
其實我覺得第二段黎多次verse 仲好

覺得好麻麻。

個人認為萬年容快歌高標係另眼相看,
可惜首歌鬧左個風波出黎,
個人至今都係對果首歌有啲啲扣分。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

Respect those who talk to you in their free time, but love those who free their time to talk to you…我今晚聽晚呢晚嗰晚邊晚都得閒 勁洗腦!
love wins!

覺得好麻麻。

個人認為萬年容快歌高標係另眼相看,
可惜首歌鬧左個風波出黎,
個人至今都係對果首 ...
liebe 發表於 2016-2-6 01:04

我都幾唔鍾意另眼相看
因為容祖兒發姣 對我黎講本身已經係一件好唔色惑既事

容容跳舞歌我鍾意喜喜 咕咕咕 桃色冒險 Gotta Get High
今次呢隻都唔錯
其實自從天然呆之後佢好多歌我都ok
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

第一好過GGH
第二首歌聽幾次就好易上腦識唱5分
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

其實我覺得冇必要將之前D快歌拎黎比較,而突顯LI首做得好D
好過 堆垃圾快歌係好正常的事XDD

唔係好鐘意堆英文,Help me boy, kiss me boy 呢啲字,
不過佢近期D快歌個腔都差唔多。

首歌係幾好LOOP既
但一諗到首歌係由一個出道16年(20年?)、年過35歲既歌手嚟唱,覺得成件事好怪

愈出愈難聽 頂唔順發姣腔

祖兒幾時先肯出返霸氣快歌
真心覺得另眼相看好掂好好loop

當然呢首都係好聽 會諗起Twins某幾首快歌
5分

唔覺得呢首算係高質嘅快歌
不過聽得好輕鬆 好開心嘅
美祖都唱得好盞鬼
曲同詞都好似差少少咁 4分

呢首系值五分,但系又好希望出翻首跑步機上2.0

首首歌都係呢個分數既DISTIBUTION 不如唔好投啦

點都好過gotta get high先

近日最好loop既歌

首歌係幾好LOOP既
但一諗到首歌係由一個出道16年(20年?)、年過35歲既歌手嚟唱,覺得成件事好怪 ...
我等我在 發表於 2016-2-6 07:22

咁你點睇色惑

咁你點睇色惑
屮SiU霖屮 發表於 2016-2-6 12:57

正想問

Joey呢三plug個人都麻麻
不過有嘗試係好既
我愈黎愈期待佢隻大碟(希望最後唔好變左做4歌EPx2)
DM多仔多到覆唔哂

黎到第3 plug都仲係咁唔主流既歌
相比小日子,呢隻碟睇黎真係好唔容祖兒
AF真係好好波

5 分for sure !

難得CM咁多人話首歌OK
衝呀衝 嗰PART最正 最POWERFUL
以為繼續爆發 點知DUP左變發姣
不過都係夾翻歌 ...
stephybest 發表於 2016-2-6 00:32

完全認同 chorus 好弱
最後一段編曲可以行啲 依加好似搞到high一半唔high一半 好難捉摸lol

係好過GGH
但佢把姣聲勁難頂
首歌都係難聽
【This is MC】澳門見

成日唱埋d膠歌 1min已stop

依句真系聽吾出佢唱乜

正過GGH好多
首歌都幾符合佢性格,vocal無以前咁姣
(無電才是災難先係姣聲)
期待mv/live performance

雖然依首真係幾好loop 但依然渴緊霸氣快歌 最近聽返跑步機上 真係覺得佢嗰時走得好前又型

首歌好過癮,不過佢唱好似年紀大左小小

首歌係幾好LOOP既
但一諗到首歌係由一個出道16年(20年?)、年過35歲既歌手嚟唱,覺得成件事好怪 ...
我等我在 發表於 2016-2-6 07:22

佢呢首歌把聲真心頂唔順 佢個年紀真係唔o岩唱呢種歌law

我今晚聽晚呢晚嗰晚邊晚都得閒

好似

我愛你愛到發狂發曬狂我愛你愛你愛你 咁洗腦

5分

歌詞都好低能,係咪講佢係tvb拎獎的心聲, 我好得閒坐兩粒鐘咩
最好的債 發表於 2016-2-6 16:04

歌詞講個女仔完全唔得閒喔。

好好聽,好有新鮮感,5分
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

個曲同唱最正係
遲遲回情人 會心淡
明年才排期 會轉冷
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

首歌好王心凌,洗腦亦好跳脫,good try!

個人認為呢首係比GGH高質好多
起碼聽一兩次已經上曬腦
認真係好期待佢呢隻urban ep

正想問
Joey呢三plug個人都麻麻
不過有嘗試係好既
我愈黎愈期待佢隻大碟(希望最後唔好變左做4 ...
mosesming 發表於 2016-2-6 13:02

無記錯
佢之前d電台訪問好似話呢隻碟有8首歌
個人點都認為唔會好次上次meredo咁

嬅粉表示今次撐祖
我好得閒真係好正
編曲正 JY 個唱得好放 好過癮

5FUN
it is because the song is so funny
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

佢真係好得閑,楊小姐幾時派新歌啊~ 人地1年出3張碟,你3年出一張碟。
和你結過 那些黨派 你是最好那段債

林唔明,美祖年年都有呢種歌,何來既新嘗試 個人感覺一般。
體育生1S

聽多次又覺得正喎

我覺得麻麻地,雖然唔係話特別差
但比起佢以前既快歌都真係有段距離. 成件事唔夠型同霸氣

桃色冒險, 跑步機上 係我心目中快歌黎講係出色同數一數二, 到而家都loop