返回列表 發帖

十年回首,為時未晚 – 謝安琪《山林道》

十年,時間不太長不太短,對於香港或是謝安琪,這個十年必定令人銘記刻骨的。回首2005年,香港樂壇多了一個名字叫做謝安琪,出道時候不太受注意,同年的衛蘭被黎明示作重點主打的女新人;還有出道就得到張學友叫好的王菀之;就連周麗淇的人氣都多過謝安琪。種種原因之下令謝安琪聲音得不到重視,但要知道十年過後,那張《Kay One》至今仍然叫人聽得津津樂道,這張唱片的價錢在二手市場上價格比較貴的一張。說整容文化的《姿色份子》;說娛記八掛書本的《開卷快樂》;說自身的《喪婆》《我歌…故我在》,每一首都令人留下很深刻的印象。來到2016年,這位女歌手出道十年,相比之下就只有她得到過連容祖兒都沒有的三回「叱吒樂壇我最喜愛女歌手」。她的音樂她的個性,總令人回味無窮。這次得到了黃偉文的十年單曲《山林道》,既貼身又貼地氣,盡顯個性。

屬於謝安琪的山林道
上文提到,謝安琪的音樂總是有個性的。她的音樂團隊很無懼地為她訂造每一首歌都有自身的故事,《山林道》就是謝安琪出發的地方。十年前《姿色份子》就是在這一個山林道的錄音室出世,沒有山林道就沒有謝安琪。

回到這首歌音樂部份,《山林道》的曲很不似周博賢,反而帶點澤日生的感覺。我一直覺得周博賢音樂有自己風格,很有型的,但這回就平淡了沒有過去的節奏感及波動的情緒反而多了一份溫婉的細膩的情感。音樂開首部份歌曲用了大量的弦樂去編,中段後加入了鼓帶動了情緒,中後段歌詞跟編曲成了一體,澎湃鼓聲,正正就為自己打氣,鼓勵自己要行回自己最初初的那條路,做回最初的那個自己。

八年前的《八份三》「一朝驚醒已在目前」,在《山林道》回應了「一醒覺經已殺出 這條路」這十年她是這樣行過去的;從前她是「隨遇地 行過去」,現在「回去 原地照計劃來做」,做回以前未做的想做的。記得在《年度之歌》最後那段「還願我懂下台的美麗 鞠躬了 就退位 起碼得到敬禮」她早早就知道下台的美藝,那份捨得那份放開正正做就了《山林道》的回首,是擲地有聲的說要回首過去做回自己,不會因為賺了獎項而放棄走回頭路。謝安琪的這份勇是源於當日的那個《喪婆》,甘於做自己不會因為世界而改變,就是《獨家村》的那個村民。

10年過後,謝安琪經歷過起起跌跌,她的起跌應該比別人大一百倍,用來回復的氣力亦比別人大很多,因此她吸收的智慧比其他人多。盡管已經開了路樹已斬,但只要記得修補就應該要去做,正如歌詞一樣別要等到年老才去補救。

黃偉文的預言書 – 山林道
文章開首是用「為時未晚」點題,《山林道》除了道出謝安琪回首做自己之外說的還有這個小島。早在9年前的《神奇女俠的退休生活》,那時回歸十年黃偉文已經道出了香港之後的故事,「病毒」、「殺手」就連「坦克」都入了詞,這位神奇女俠大概都估到是那位,她退休之後香港就變成一個煉獄,家產被沒收,產生了怪獸,破壞了安定繁榮。

上面的都是《神奇女俠的退休生活》歌詞提到的,但不是正正這五年香港發生的事?黃偉文的預言從來很準,要解決就得到了《山林道》。是,發展錯了投資錯了開錯了路,但總可以走回頭路。

「我只盼 這裡有天 變回樹 撤回路」不但道出新界東北的發展,還有2008年的那條利東街皇后碼頭。其實除了街道以外還有香港飲食文化,廣東話文化等等,這些種種都被大量的內地入地人入侵而改變了。「時候不早了但總算知道」要修補大家都知,但真正醒的人又有幾多個?「遺落美好枝葉 換到好前途 皆負數」老香港,人情味,甚至廣東話等等這些都是一些美好枝葉,是換到了世界第一但生活質素及快樂指素都成了負數。

2015年有一部電影名為「十年」,入面說道「為時未晚」,雖然面前有很多荒謬的事,但要改變不是沒有可能,就如《山林道》入面的決心一樣「那蔥綠年華及態度 若未忘未棄 就拾回原稿 回去 原地照計劃來做」,謝安琪決心地要回去,唱出了態度就証明了是「為時未晚」而不是「為時已晚」。黃偉文於《山林道》最後一句說出了重點,「問我初衷鏗鏘的答 不吞吐」算是回應了去年香港大事的一個重點,無論在任何地方面對任何人及事情,要緊記你的初衷,要說真話很難,就帶著這份勇氣去行以後的路。

===========================================================
這篇文章早早於過年前已經寫好,但見大年初一晚的小風波,還有屯門沒有人報導的那單新聞,這些種種都令人看到了港豬藍絲左膠的真面目。謝安琪十年來的歌從來都講出香港社會問題,有人只看單人的cctvb報導就成了《直角等於三角形》的諷刺;有人只理煙花不理根本的《你們的幸福》;這次希望《山林道》可以叫醒多一點港豬,錯不是問題,但當你發現眼前的都有問題時候就不能再自己欺騙自己。醒覺是要時間的,那邊的人不知道等得多久,但希望有良知的人用盡所有方法去喚醒這班沉默的一份子。

評分人數

• powerful

寫得好好既樂評呀!!
山林道真係填得非常貼切
08年一首鐘無艷開始愛Kay, 買左3/8返屋企從頭去認識佢
來到今日陪佢經歷過高高低低 真係從來無後悔過支持呢個良心歌手
祝福佢能趁還未老去補 返來變得更強大
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Good !!!

評分人數

• Tonlo

唉 又一個樂評睇得出大家只系care廣東歌歌詞
曲同編都系一兩句帶過就算 明顯系為寫而寫

首先,個曲系超級罐頭,我第一次聽就已經可以跟住唱,已經聽過無數次依種旋律。
編曲又系超求其..."中段後加入了鼓帶動了情緒,中後段歌詞跟編曲成了一體,澎湃鼓聲"
系呀,9成9廣東歌都系咁啦,又系哥d極行貨ge鼓聲,訓著唔該!
手詞本身伐樹/開路個concept系唔錯,但系chorus押韻真系好唔順,不停咁用"路"字壓尾,好怪
除左所謂"情意結"之外 首歌完全冇可取之處
不過呢,就因為哥個系謝安琪,所以出乜歌都可以帶上光環
最後一句,樂迷盲目偏心謝安琪程度同tvb狂比獎容祖兒冇乜分別。

唉 又一個樂評睇得出大家只系care廣東歌歌詞
曲同編都系一兩句帶過就算 明顯系為寫而寫

首先,個曲系超級 ...
loowee 發表於 2016-2-11 20:24

同意個曲都幾似層相識

不過謝安琪既歌既賣點一向都係背後既信息
首歌特別在將歌者自身既經歷同大白象工程帶來既反思結合埋一齊

唔覺得樂迷有偏心佢, 始終佢係少數會唱社會議題既主流歌手, 要走呢條路犠牲好多同承受好大壓力

同意個曲都幾似層相識

不過謝安琪既歌既賣點一向都係背後既信息
首歌特別在將歌者自身既經歷同大白象工 ...
johnchanbhrz 發表於 2016-2-11 23:57

所謂背後既信息  社會議題 咪又系詞咯,我唔覺得同謝安琪呢個名有咩關係。佢唱鐘無艷又得,喜帖街又得,都系一樣唱法黎架。根本上個社會感唔系佢帶出來,好似作詞人帶出黎多d。

所謂背後既信息  社會議題 咪又系詞咯,我唔覺得同謝安琪呢個名有咩關係。佢唱鐘無艷又得,喜帖街又 ...
teennum1 發表於 2016-2-12 15:48

我想講呢D填詞人係會睇歌手本身係點樣而填一份點既詞比佢地架Lo,如果個歌手係Twins,林夕會照填一份好似你們的幸福,獨家村既歌詞比佢地?如果個歌手係美祖,wyman會照填一首好似家明既詞比佢? 一份詞就算填得幾好,冇一個適合演繹既歌手唱,有用?
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

我想講呢D填詞人係會睇歌手本身係點樣而填一份點既詞比佢地架Lo,如果個歌手係Twins,林夕會照填一份好似 ...
fyw2031044 發表於 2016-2-12 23:13

係囉
一定係唱果個、經理人等等成個製作團隊一齊決定唱5唱首歌的
如果寫《家明》比美祖,佢成個團隊包括佢本人都一定唔會唱&plug
因為講時事怕得罪,所以只會唱大路K歌

我想講呢D填詞人係會睇歌手本身係點樣而填一份點既詞比佢地架Lo,如果個歌手係Twins,林夕會照填一份好似 ...
fyw2031044 發表於 2016-2-12 23:13

所以謝安琪嘅價值咪凈系一個可以比填詞人發揮嘅渠道lo....同埋佢唱社會歌...2005年都已經開始唱啦...但系真系睇唔出佢音樂上有過咩突破
10年前佢唱"社會歌"成功嘅原因系因為哥時嘅謝安琪有一份骨子里嘅反叛同倔強,系可以好帶動到詞入面個message,同埋每一首歌都有好獨特嘅音樂性同態度,曲詞編唱都扣得好緊,成件事系一個full product,當時算系廣東樂壇嘅稀品。

但近年嘅謝安琪呢?一樣照打著"社會歌"嘅招牌....但系除左詞依方面算系keep到,其他方面都變得好罐頭,根本曲/編同大部分情歌都冇分別,把聲越黎越薄又冇氣,就只系靠"關心社會"依個光環。
山林道/獨家村/家明/雞蛋與羔羊etc. 請問除左詞之外 同出面街d行貨歌有乜分別?

所謂背後既信息  社會議題 咪又系詞咯,我唔覺得同謝安琪呢個名有咩關係。佢唱鐘無艷又得,喜帖街又得,都系一樣唱法黎架。根本上個社會感唔系佢帶出來,好似作詞人帶出黎多d。
teennum1 發表於 2016-2-12 15:48

你呢句真係廢話到⋯⋯
你咁講,咁除咗創作歌手外,其他歌手包括張學友 陳奕迅 王菲,佢哋啲歌 大部分曲詞都唔係佢哋作,紅都唔關佢地事啦
唔該唔好派膠啦

我造多幾句俾你睇都得啦:
1. 所謂背後既信息  咪又系詞咯,我唔覺得同 陳奕迅 呢個名有咩關係。佢唱 陀飛輪 又得,最佳損友又得,都系一樣唱法黎架。根本上個 信息 唔系佢帶出來,好似 黃偉文 帶出黎多d。

2. 所謂背後既信息  咪又系詞咯,我唔覺得同 王菲 呢個名有咩關係。佢唱 約定 又得,給自己的情書 又得,都系一樣唱法黎架。根本上個信息唔系佢帶出來,好似 林夕 帶出黎多d。

你段留言自以為好有道理,但其實以偏蓋全,完全忽略歌手本身嘅演繹為首歌帶嚟嘅價值
其實你句嘢套係任何歌手都 好似 好有意義㗎,但睇清楚係 廢話

所以謝安琪嘅價值咪凈系一個可以比填詞人發揮嘅渠道lo....同埋佢唱社會歌...2005年都已經開始唱啦...但系 ...
loowee 發表於 2016-2-13 18:03

雖然我唔係全部認同你嘅觀點,但你嘅批評都幾有sense,可唔可以詳細啲俾你嘅評價/建議,等其他fans可以send俾美Kay睇下,有乜可以改善?
我都幾想kay可以再有突破

就算唔提kontinue入面一堆side tracks, 咁請問勢不兩立/最好的時刻旋律編曲又有幾似出面啲大路情歌呀?
...
nicknicknick 發表於 2016-2-13 19:49

其實佢有部分觀點都幾中,尤其係full product個point,當然話佢列出啲歌啲編曲同大路情歌無異,係 以偏蓋全
認同好明顯佢唔係回應緊作者(isaac) focus係山林道歌詞度嘅主旨,係有啲off topic
ps 我都認同OP (isaac) 寫得好有心思

标题

寫得好用心
不過感覺謝安琪嘅歌 詞>>曲 呢樣嘢依然好嚴重
[我估 Sell社會情懷最緊要係份歌詞 曲衹要過得去就得]
罐頭曲配份靚詞 有啲徙。
OT Kay嘅Live唔該加強下。
無力將天氣逆轉。

其實個批評唔係唔成理由,因為 Issac 話《山林道》盡顯 Kay 個性,不過除左份詞之外,其他地方係冇咩稜角。但要搵 Kay 獨特之處,近年又唔係冇,好似《篋神》就係曲詞編唱都有地道特色喇。始終 Kay 唔係唱作人,好難有佢自己標誌既音樂元素,而佢唱慢歌既溫婉輕柔,實在係一流,《Slowness》就係代表作,就算有其他人都唱同類型既曲式,都取代唔到 Kay 果種格調。

咁睇啦, 謝安琪部份既歌真係詞大過曲係真既,
但佢唱片好多side cut都係詞同曲都同等份量,
你聽番雞蛋與羔羊
就知道兩者都係咁重要, 仲有未計gip神都係音樂部份好精彩,
而又寫到本土野,
同埋詞既入量幾重睇下你睇到乜野,
好似利東街咁, 你可以睇到香港文化保育議題,
都可以當佢係一首情歌架, 睇下你既理解能力去到邊同埋想唔想咁解讀

=======================
人家跌倒兩次吧 就再不相信愛 - 家明
劈下樹開山兩次 由無路變吋吋慢慢移 - 山林道

同樣係黃偉文, 呢個兩次應該唔會係咁arm既...應該

寫得好好既樂評呀!!
山林道真係填得非常所謂“沒有規矩,沒有成方圓”,每個行業都需要有自己的間隔來發揮moving service hong kong規範作用。保定搬家業不是很清楚。這也導致了行業發展中的問題,不利於行業的發展。

我們說,如果這個把戲真的很好。如果小的話,這很小。當然,外面的家庭,大小的目標,但與搬遷處置的工作:我認為這麼少的那種服務精彩。

保定搬家公司按照新標準,新公司正在規範現時的形勢,把自己的手放在最近發佈的最新規範服務中,我們要求員工在中間、周圍、每一環節、實施和2%、添加3%。確認業務的中國各承擔雇傭率,電商客戶預約,讓客戶安心;工作率的通知,www.bddfbj.com,對汽車企業的佈局,包括汽車,汽車的數量,和司機的姓名、手機號碼、到達時間,讓客戶告知客戶和平。貼切
08年一首鐘無艷開始愛Kay, 買左3/8返屋企從頭去認識佢
來到今 ...
JasOh103 發表於 2016-2-10 20:20

我都支持 kay

支持kay
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

希望佢5年後都繼續唱,想聽多d kay嘅歌

個MV冇咗
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

《山林道》晌我心目中,級數同《囍帖街》不相伯仲,值得有更多表揚!CASH金帆音樂獎揚威,偏偏四台頒獎禮冇晒影,係好可惜!

P.S. 利申:我係安琪鐵粉!