返回列表 發帖
所謂背後既信息  社會議題 咪又系詞咯,我唔覺得同謝安琪呢個名有咩關係。佢唱鐘無艷又得,喜帖街又得,都系一樣唱法黎架。根本上個社會感唔系佢帶出來,好似作詞人帶出黎多d。
teennum1 發表於 2016-2-12 15:48

你呢句真係廢話到⋯⋯
你咁講,咁除咗創作歌手外,其他歌手包括張學友 陳奕迅 王菲,佢哋啲歌 大部分曲詞都唔係佢哋作,紅都唔關佢地事啦
唔該唔好派膠啦

我造多幾句俾你睇都得啦:
1. 所謂背後既信息  咪又系詞咯,我唔覺得同 陳奕迅 呢個名有咩關係。佢唱 陀飛輪 又得,最佳損友又得,都系一樣唱法黎架。根本上個 信息 唔系佢帶出來,好似 黃偉文 帶出黎多d。

2. 所謂背後既信息  咪又系詞咯,我唔覺得同 王菲 呢個名有咩關係。佢唱 約定 又得,給自己的情書 又得,都系一樣唱法黎架。根本上個信息唔系佢帶出來,好似 林夕 帶出黎多d。

你段留言自以為好有道理,但其實以偏蓋全,完全忽略歌手本身嘅演繹為首歌帶嚟嘅價值
其實你句嘢套係任何歌手都 好似 好有意義㗎,但睇清楚係 廢話

所以謝安琪嘅價值咪凈系一個可以比填詞人發揮嘅渠道lo....同埋佢唱社會歌...2005年都已經開始唱啦...但系 ...
loowee 發表於 2016-2-13 18:03

雖然我唔係全部認同你嘅觀點,但你嘅批評都幾有sense,可唔可以詳細啲俾你嘅評價/建議,等其他fans可以send俾美Kay睇下,有乜可以改善?
我都幾想kay可以再有突破

就算唔提kontinue入面一堆side tracks, 咁請問勢不兩立/最好的時刻旋律編曲又有幾似出面啲大路情歌呀?
...
nicknicknick 發表於 2016-2-13 19:49

其實佢有部分觀點都幾中,尤其係full product個point,當然話佢列出啲歌啲編曲同大路情歌無異,係 以偏蓋全
認同好明顯佢唔係回應緊作者(isaac) focus係山林道歌詞度嘅主旨,係有啲off topic
ps 我都認同OP (isaac) 寫得好有心思