返回列表 發帖
其實我覺得周浩鼎有極大機會贏,泛民/本土相對建制獲得既支持係愈黎愈少
真正不明朗因素係上屆立會選舉拎左二萬四千幾票既方國珊 民建聯當年唔告急其實佢好大機會踢走咖哩飯入局

如果政府想迫住改議事規則係可以調議程既,而政府要夾硬通過有咩做唔出,所以修改議事規則係有難度但絕對可能趕得切
周浩鼎入到去最關鍵既人就係曾鈺成,可以控制幾時剪布,可以係關鍵時候投票
支持傳統泛民既係唔想take risk 所以先支持一早established既泛民 用一直用既和理非抗爭形式

而6號今鋪勝算好低,起碼唔會贏到建制派既投票機器啦,係之後比例代表制既選舉勝算先大D
6號同7號票數差距可以睇到本土派有幾多支持同網絡係政治議題上既影響力有幾大
區議會選舉始終看重地區議題,對於單打政治議題既本土派係好不利既,無咁大參考價值
大家投自己鍾意既人,呢個比較就會更有意義

仲以為補選應該幾多人討論
點知得小貓三四隻
-Prince- 發表於 2016-2-21 21:29
諗住寫得長篇啲有人理
連燈神都無入黎宣傳7號點好

真心希望大家去投票

呢度有咩會員住新界東選區先?
(我叫左個親戚去投票 )
matthew1990 發表於 2016-2-28 14:15
咁都唔放過要起人底
咁唔係住新界東既就要叫住新界東既好同學/親戚投票

我想丁黃台仰
hinz 發表於 2016-2-28 17:28
我都覺得佢正過天琦好多

希望6號選到啦
就算6號冇都唔好係3號啦
bagfgfcde 發表於 2016-2-28 23:18
講真 6號今次真係無機會選到 就算贏到7號都肯定贏唔到3號既投票機器
票站調查 [香港研究協會]
編號 候選人 (政黨)
1 劉志成 (獨立) 1.1 %
2 黃成智 (新思維) 4.5 %
3 周浩 ...
星勤 發表於 2016-2-28 23:18
6號高票7號贏3號輸
如果真係咁就最理想

香港玩完啦
泛民仲咁多人支持
遊多30年民主花園,2047正式拆關
Lewis 發表於 2016-2-29 00:08
今次任期咁短 唔會咁就玩完囉
反而如果本土派高票落敗 對之後爭取做足四年著數好多 更加無得話阻住泛民 因為係比例代表制下真係有機會贏
同埋無論6號定7號呢次選入去 係立法會做到嘅嘢唔係咁大差別 因為任期實在太短
其實大部份人都係唔鍾意個黨  個人其實真係有料有辯才有良心有承擔

BTW 呢個LEAD得幾勁

沙田第一城(呂 ...
-Prince- 發表於 2016-2-29 00:20
其實我一直覺得本土派欠缺呢方面嘅人才 唔通仲係靠毓民一個咩
如果要游說泛民支持者去改撐本土 係絕對需要咁嘅人

暫時睇 唔見得有幾高票
hinz 發表於 2016-2-29 00:34
嗰個係“如果”黎嘅 你都識講其中一個開咗票嘅係中產區啦
不過只要6號+7號>3號>7號 本土派好難唔畀人當建制派B隊

長毛?
laughed
hinz 發表於 2016-2-29 01:04
長毛只要基本盤無乜動搖都係穩勝
其實都無乜其他泛民做到

4年前既長毛同而家好似已經係兩個人黎
Wfc?
hinz 發表於 2016-2-29 01:11
過去一年長毛做嘅野好唔得人心,佢再選應該會有好大動搖
星勤 發表於 2016-2-29 01:11
總覺得係佢嘅支持者眼中唔係咁大改變 有得投咪照會投佢
當然佢已經無咗當年嘅edge 要激進有更多選擇 呢個係唯一隱憂 但應該唔足以令佢選唔到 只係做唔到票皇
有冇人計過佢做咗幾多屆票皇
cymusic 發表於 2016-2-29 01:11
好似一屆最高票,一屆第二高票

希望燈神唔好走出黎“預早恭喜”
點完票“大局已定”先走出黎

6號呢個成績真係算幾好 (keep 到呢個勢嘅話)希望佢會選九月立法會啦

大家明哂啦
-Prince- 發表於 2016-2-29 01:42
之前鉛水事件受影響地區係區議會選舉 建制派照贏

熱狗今日走出話選曬五區真係...
Lewis 發表於 2016-2-29 20:47
留名睇學民人力青政本民前熱狗陳雲城邦搶票齊齊選唔到

重點是要讓各大本土選項有曝光的機會。
新水星 發表於 2016-3-1 08:23
既然有得贏 點解單單爭取曝光既機會

我計埋今日已經連續6日著同一套衫
藍冷衫白裇衫卡其色褲 係度扮梁天琦
John 發表於 2016-3-3 00:11
副眼鏡呢