返回列表 發帖

2016 拉闊音樂會討論主題

供討論2016年由903所主辦的拉闊音樂會
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

第一場
6月6日: 容祖兒 X Alex Fung
02 著地 - 鄧麗欣

Joey新碟發佈會?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

6月美祖生日嘛
會唔會唱埋雙子座GA

會唔會係Joey side track concert就當呢個係?佢話過Alex fung有興趣幫佢做
如果加埋張軒就好啦

希望有下一場 係比較新嘅歌手去唱
點解joey 唔搵多位年輕歌手一齊姐~
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

希望有下一場 係比較新嘅歌手去唱
點解joey 唔搵多位年輕歌手一齊姐~
hehemamama 發表於 2016-2-18 17:05

同佢合作過嘅新人都⋯⋯

今年拉闊嘅主題係歌手同幕後人crossover?

美祖會唔會同Alex Fung合唱邁陂塘 / 再別康橋

美祖會唔會同Alex Fung合唱邁陂塘 / 再別康橋
阻住 發表於 2016-2-18 20:51
係都唔錯喎, 一定加入大量女人味去唱
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

應該有雙子live⋯期待

希望Alex fung可以加插樂器演奏部分

想問,年年拉闊演出既歌手單位,商台使唔使俾歌酬?一直都想知道

想問,年年拉闊演出既歌手單位,商台使唔使俾歌酬?一直都想知道
我等我在 發表於 2016-2-19 18:40

fa同eason開得最多⋯ 可以問吓佢地鐵粉知唔知

fa同eason開得最多⋯ 可以問吓佢地鐵粉知唔知
l00540 發表於 2016-2-19 19:19

前年陳百強個記念拉闊,Eason主動請求加入,果次會唔會唔洗歌酬?

joey × af
好期待呀!
唔同隻碟會係6月出?

強烈要求 side track + 新歌!

強烈要求 side track + 新歌!
HeithWong 發表於 2016-2-20 13:54

期待重新演繹小日子入面嘅作品

仲有遺珠時不予我

期待重新演繹小日子入面嘅作品

仲有遺珠時不予我
l00540 發表於 2016-2-20 14:19

我的麻煩男友// 四面台 // 蜃䄛 // 與貓共舞 // 候鳥樹 都好想聽!

我的麻煩男友// 四面台 // 蜃䄛 // 與貓共舞 // 候鳥樹 都好想聽!
HeithWong 發表於 2016-2-20 15:31

我估會優先演繹AF監制作品⋯

毛弟 發表於 2016-4-5 11:43

好想睇呀嗚...

又心淡
02 著地 - 鄧麗欣

去食野見到成班英皇十線暗星

回復 22# hinz

又心花怒放做ending lol

剩係關心美祖會唱咩英文歌

去食野見到成班英皇十線暗星
艾石仔 發表於 2016-6-6 18:26

有無二家姐同立立?

剩係關心美祖會唱咩英文歌
阻住 發表於 2016-6-6 19:17

Get lucky
02 著地 - 鄧麗欣

美祖新歌 鴛鴦襪 幾正喎

艾石仔 發表於 2016-6-6 20:49

十三點我要玩啲fd?

好想聽呀

好想聽呀
Wing1211 發表於 2016-6-6 20:54

ig有片 十三點我要玩啲fd咁

ig有片 十三點我要玩啲fd咁
721AXA 發表於 2016-6-6 20:57

唔似囉。。

系另類feel?

唔似囉。。
water:) 發表於 2016-6-6 21:02

輕快歌jazzjazz地 類型似
不過得幾廿秒唔肯定既

希望有人拍片
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

903夢想系拉闊音樂會 容祖兒(JY) X 馮翰銘(AF)

01. JY X AF Get Lucky (Daft Punk)
02. JY 另眼相看
03. JY 鴛鴦襪
04. JY 飄紅
05. JY 留白[一段] + AF MASCHINE Performance

06. JY 破相 X 逃避你 X 習慣失戀
07. JY 失落沙洲 (徐佳瑩)
08. JY 時不與我
09. JY 今生不再 (黎明)

10. AF 臨江仙 (Feat. 何山)
11. AF 飮酒 (Feat. 觸執毛)
12. AF 情人 (Beyond)
13. 黃耀明 石頭記

14. JY 小日子
15. JY 牆紙 X 千言萬語 (鄧麗君)
16. JY X AF 獅子山下 (羅文) X Man In The Mirror (Michael Jackson)
17. JY 痛愛
18. JY X 農夫 See You Again (Wiz Khalifa) X 24 (農夫)

[過場: 黃昏點唱機 X 我好得閒 Remix]
19. JY 我好得閒
20. JY Gotta Get High
21. JY 黃昏點唱機 (Feat. 葛民輝)
22. JY 幸福的眼淚 (黃馨)
23. JY 無人知道雙子座
24. JY X AF 世上只有 X History (
Michael Jackson)

輕快歌jazzjazz地 類型似
不過得幾廿秒唔肯定既
721AXA 發表於 2016-6-6 21:12

似 蟲之家 x 深閨 多啲囉

又失落沙州 又今生不再

似 蟲之家 x 深閨 多啲囉
jasonng 發表於 2016-6-6 21:23

yea 幾似蟲之家

另眼相看
鴛鴦襪
飄紅
留白幾句
Medley 破相etc怨鬼嗰啲
失落沙洲(徐佳瑩)
時不與我
今生不再(黎明) ...
stephybest 發表於 2016-6-6 21:22

唱飄紅咁冷門

想聽美祖唱失落沙洲哦

正喎又何山又觸執毛

Get lucky
另眼相看
鴛鴦襪
飄紅
留白幾句+Alex fung樂器solo
Medley 破相etc怨鬼嗰啲
失落沙洲(徐佳瑩)
...
stephybest 發表於 2016-6-6 21:22

好似所有嘉賓都係Alex fung個part咁

美祖班鐵粉(好似漢輝同Dawn)都有去支持偶像喎

好L悶
獅子山下乜料
02 著地 - 鄧麗欣

邊個漢輝?
nicknicknick 發表於 2016-6-6 22:00
林xx

邊個漢輝?
nicknicknick 發表於 2016-6-6 22:00

林漢輝!

鴛鴦襪
Polcat 發表於 2016-6-6 22:03

唔知係咪小日子啲倉底貨黎 主題都好小日子 零違和感

真係似side track音樂會預演wor

個show悶到,零火花
現場玩手機中

補充:農夫個首叫《24》