返回列表 發帖

女皇容祖兒《歌手4》殺入三甲

近年不少香港歌手均參與內地競唱節目,首度出戰《我是歌手4》的容祖兒成功殺入三甲,將與奪冠的李玟「對決」。貴為天后的祖兒踏上競唱的舞台,更以「像打了48圈麻將再坐過山車」來形容心情,似乎刺激非常。

近日與李克勤忙於美國巡迴演出的祖兒,上周三(17日)抽空於長沙亮相第7集《我是歌手4》,據內地媒體報道,以補位身分上陣的祖兒憑一曲《月半小夜曲》成為第三名,至於好拍檔李克勤獻唱《風繼續吹》只排名第五,而冠軍即由演唱《What's up》的李玟(Coco)奪得,原來Coco於節目奪過三次冠軍,是目前的紀錄保持者。談及賽後感,經驗豐富的祖兒也難免緊張,她說:「心情好起伏,覺得好恐怖!明明入行十幾年了,為甚麼好像一個新人一樣呢?真的覺得很夢幻!」

另外據某周刊報道,祖兒於比賽期間因技術故障要重唱,至於有指她頂替張敬軒上陣,經理人霍汶希(Mani)代為澄清否認,Mani表示湖南衛視一直想邀祖兒參與,惟當年她未夠信心,直至對方再作邀請時,而祖兒也想通了。要面對另一天后兼勁敵李玟,祖兒被問可擔心被比較時,她自言最大對手是自己,她更打了一個比喻,若果李玟是「電臀」,她即如「電兔」般於舞台又唱又跳,祖兒更透露準備以快歌迎戰。

而祖兒也於Instagram分享此分喜悅,她貼出與女助手的合照,感激對方的支持,更寫道:「很難用形容詞來表達我的心情,怎麼說呢,就好像打了四十八圈麻將然後再坐過山車一樣囉,好在坐在我旁邊的好朋友、好拍檔不停為我打氣。」另一邊廂,霍汶希在微博貼出祖兒唱《剪愛》的片段,指是她19歲時常逼她唱的歌,祖兒即回應她:「想當年你何止逼我唱《剪愛》給你聽呀。」似暗指當年被Mani不停「鞭策」練歌。
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

我觉得
joey 可以唱 留給這世上我最愛的人

有話題,狗煽情。容易打動觀眾

其實我真係唔係針對某天后㗎
係所有d紅咗仲上去比賽d人
electric 發表於 2016-3-20 07:42

我是歌手 4 其實大部分參賽者都上晒神台
不過係大陸紅係咪得 COCO / 張信哲?
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

下期係唱bad boy

突圍賽希望祖祖邀請千千一齊跳唱色惑x加大力度 ...
bagfgfcde 發表於 2016-3-20 16:10

正 全場觀眾要準備定紙巾噶

唔知會唔會唱自己d快歌
或者翻唱豔羨
John 發表於 2016-3-20 13:00

下期係唱bad boy

突圍賽希望祖祖邀請千千一齊跳唱色惑x加大力度

希望祖祖唱我好得閒
John 發表於 2016-3-20 11:35
可唔可以唱翻跑步機上

好期待下期祖祖唱快歌會唔會又夾爆班觀眾
-Prince- 發表於 2016-3-20 12:49

唔知會唔會唱自己d快歌
或者翻唱豔羨
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

好期待下期祖祖唱快歌會唔會又夾爆班觀眾

原來coco lala 同韓國仔四回都無跌出前四
-Prince- 發表於 2016-3-19 23:57

頭兩個無問題
黃致列除左個樣仲有咩值得睇 / 聽?

anyway 今次美祖返大陸好似吸多咗路人飯

希望祖祖唱我好得閒
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

唔好咁話 COCO 嘎
Our_Souvenir 發表於 2016-3-20 01:33

其實我真係唔係針對某天后㗎
係所有d紅咗仲上去比賽d人

純粹覺得一個唱咗咁多年攞過咁多獎嘅歌星仲要走去比賽同人鬥
好似有d怪怪地

利申 從來冇睇過所有歌唱比賽 ...
electric 發表於 2016-3-11 10:07

唔好咁話 COCO 嘎
本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

原來coco lala 同韓國仔四回都無跌出前四

你真心膠覺得容祖兒實力非凡?
最好的債 發表於 2016-3-19 20:46
你開心就好

希望祖祖下場係咁
最好的債 發表於 2016-3-19 20:11
希望最後會令你失望

比賽有高有低好正常姐
其實祖兒揀歌都唔算好result-oriented既

祖祖冇OUT到
突圍賽要加油入決賽喔

sorry OT 少少:聽講送禮勤入咗決賽,建議佢搵KAY幫幫唱 相愛無門+喜帖街(雖然佢無可能請kay

聽講c allstar和音被mute走咗?

第7喎.女皇喎.笑話嚟咖?

最后一名
估唔到..

lala 尋日 flat 哂喎 ..........................

應該係咁耐以嚟最難聽

燒烤叉都去埋wor

好似有d怪怪地

利申 從來冇睇過所有歌唱比賽 ...
electric 發表於 2016-3-11 10:07

我睇過The Voice (US) 同The Voice (UK)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好似有d怪怪地

利申 從來冇睇過所有歌唱比賽節目

唔foul咪得,個節目係鬥長命啫
kayzzz 發表於 2016-3-10 23:36

呢層都係 捱到去決賽就得

今晚祖兒排名好似麻麻地 :(
賴爽 發表於 2016-3-10 23:33

唔foul咪得,個節目係鬥長命啫

今晚祖兒排名好似麻麻地 :(

克勤真係唱天梯
joey係突然想愛你 (留低鎖匙國語版)
kevinlai1621 發表於 2016-3-10 23:02

嚇死 以為又突然好想你

克勤真係唱天梯
joey係突然想愛你 (留低鎖匙國語版)
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

去到第二期跌翻落第五位,笑死
jun518 發表於 2016-3-5 09:30

講到好似宋生排位好好咁
learn from the past

jun518 發表於 2016-3-5 09:30

呢個節目好難長期keep住高位lol
未俾人foul算係咁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

下星期唱煞科,拿第三

呢首國語歌真係諗佢唔到咁正咁標準~
咁都冇前三真係噴出黎

今晚想著你的感覺D普通話點解標準咗咁多?
好聽到好似假唱咁..
數彩虹 發表於 2016-3-4 23:15

正呀喂

好聽到好似假唱咁..
數彩虹 發表於 2016-3-4 23:15

美祖推掉好多工作專心準備呢個節目啊,一定下苦工啦,今晚真係好正

好聽到好似假唱咁..

容祖兒上內地都系件好事
希望距有左大陸市場之後唔好死守女金

BTW,個人覺得月半小夜曲距唱得幾好
...
CBY0710 發表於 2016-2-28 19:35

呢個比賽系第一輪可以唱自己嘅歌,跟住就要唱別人嘅歌啦,如果第一輪無唱,就要等決賽先有機會唱~

雖然我都好反感《我是歌手》
但我唔明點解你哋要反感歌手上去賺錢呢?
當自己嘅地方市場越來越細 真正熱愛 ...
JayantL 發表於 2016-2-28 01:27

但系好似真係冇咗,佢d內地演唱會

容祖兒上內地都系件好事
希望距有左大陸市場之後唔好死守女金

BTW,個人覺得月半小夜曲距唱得幾好
不過如果要唱國語歌,祖兒睇嚟應該又會翻唱(距真系無咩國語歌拎得出手)
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

祖祖下一集唱 「想著你的感覺」 彭羚 「讓我跟你走」 國語版。又有得鳩叫。
舞來舞去 不日內開始錄音。

雖然我都好反感《我是歌手》
但我唔明點解你哋要反感歌手上去賺錢呢?
當自己嘅地方市場越來越細 真正熱愛聽廣東歌嘅人越來越少
真正靠實力紅嘅歌手買少見少
咁北上開拓市場有咩唔啱?而且仲要係唱廣東歌(如果因為政治咁我冇嘢好講)

兩位CM女神Fi(北上拍咗無數部爛片算唔算出賣靈魂XD?)同Kay都北上開拓市場啦
又唔見你哋插?

ot下
我覺得kay選擇香港演唱會後休息一年主要係為咗過冷河
尤其最近俾淨心BB狙擊
大陸巡唱佢一直都話係延期而唔係取消
應該都係同大陸啲主辦方協商過先做出呢個決定

當你地一直罵大陸音樂節目點差 點斗高音

香港就連一個好睇嘅音樂電視節目
李克勤容祖兒需要去到大陸先可 ...
faith 發表於 2016-2-27 09:57

始終香港市場太細
番大陸開拓市場都無可厚非
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279