返回列表 發帖

女皇容祖兒《歌手4》殺入三甲

近年不少香港歌手均參與內地競唱節目,首度出戰《我是歌手4》的容祖兒成功殺入三甲,將與奪冠的李玟「對決」。貴為天后的祖兒踏上競唱的舞台,更以「像打了48圈麻將再坐過山車」來形容心情,似乎刺激非常。

近日與李克勤忙於美國巡迴演出的祖兒,上周三(17日)抽空於長沙亮相第7集《我是歌手4》,據內地媒體報道,以補位身分上陣的祖兒憑一曲《月半小夜曲》成為第三名,至於好拍檔李克勤獻唱《風繼續吹》只排名第五,而冠軍即由演唱《What's up》的李玟(Coco)奪得,原來Coco於節目奪過三次冠軍,是目前的紀錄保持者。談及賽後感,經驗豐富的祖兒也難免緊張,她說:「心情好起伏,覺得好恐怖!明明入行十幾年了,為甚麼好像一個新人一樣呢?真的覺得很夢幻!」

另外據某周刊報道,祖兒於比賽期間因技術故障要重唱,至於有指她頂替張敬軒上陣,經理人霍汶希(Mani)代為澄清否認,Mani表示湖南衛視一直想邀祖兒參與,惟當年她未夠信心,直至對方再作邀請時,而祖兒也想通了。要面對另一天后兼勁敵李玟,祖兒被問可擔心被比較時,她自言最大對手是自己,她更打了一個比喻,若果李玟是「電臀」,她即如「電兔」般於舞台又唱又跳,祖兒更透露準備以快歌迎戰。

而祖兒也於Instagram分享此分喜悅,她貼出與女助手的合照,感激對方的支持,更寫道:「很難用形容詞來表達我的心情,怎麼說呢,就好像打了四十八圈麻將然後再坐過山車一樣囉,好在坐在我旁邊的好朋友、好拍檔不停為我打氣。」另一邊廂,霍汶希在微博貼出祖兒唱《剪愛》的片段,指是她19歲時常逼她唱的歌,祖兒即回應她:「想當年你何止逼我唱《剪愛》給你聽呀。」似暗指當年被Mani不停「鞭策」練歌。
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

wfc
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

若你為求風光去鞠躬 祝福你成功

我今晚聽晚呢晚嗰晚邊晚都想賺
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

如果因為上個節目就話出賣靈魂又好似誇張左
謝安琪都上大陸開CONCERT比更多人認識自己
我又唔覺有咩問題
(當然開唔開到係另一個issue)

不過老實講上我是歌手真心係失望
鬥高音長氣爆發力不嬲唔係佢強項
呢家走上去真係自曝其短

原本都唔諗住留comment
但點解明明係joey啲新聞 都會有人拉埋 謝安琪 落水??煩
要討論不如討論返歌手本人好嗎

希望佢長做長有, 咁就唔洗再爭女金艾石仔 發表於 2016-2-23 23:06

望就咁望

希望佢長做長有, 咁就唔洗再爭女金

我又唔覺有咩問題
( ...
CunninG 發表於 2016-2-23 22:57

呢個節目又唔系想上就上到,都要洪濤邀請wor,so出賣靈魂Joey個優勢系臺風同穩定,佢應該都唔係sell高音呢一掛~同埋其實第三期d鬥高音嘅人最后都走的唔遠,觀眾已經產生疲勞,所以Joey應該唔會系呢度失手~

但點解明明係joey啲新聞 都會有人拉埋 謝安琪 落水??煩
要討論不如討論 ...
kayzzz 發表於 2016-2-23 23:00

用咩歌手做例子都可以話 例如王菀之
「但點解明明係joey啲新聞 都會有人拉埋 王菀之 落水??煩」
覺唔覺自己好小學雞

btw, 唱左咁多年歌,
仲要靠比賽嘅comment去鞭策自己,
係唔係一件好奇怪嘅事

好想徐佳瑩贏
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

講真佢真係太遲上
A-lin 第三季既 noise 都已經唔夠 GEM 勁

超級星光大道又係一年靜過一年

一直都唔會睇呢D歌手歌唱比賽!
係鍾意你既一早就鐘意,就算你攞十次冠軍都唔會鐘意!

呢個節目已經flop緊

用咩歌手做例子都可以話 例如王菀之
「但點解明明係joey啲新聞 都會有人拉埋 王菀之 落水??煩」
覺唔覺自己好小學雞

btw, 唱左咁多年歌,
仲要靠比賽嘅comment去鞭策自己,
係唔係一件好奇怪嘅事
hehemamama 發表於 2016-2-23 23:16

問心你地某啲fans有幾多次拉埋 kay 一齊講?我又唔覺有joey新聞有人拎 ivana 嚟比喎,你舉例?咁大分別都分唔到,邊個小學雞?
況且我唔覺得kay喺大陸成功到要搵佢做例子喎,仲要加句暗諷

係鍾意你既一早就鐘意,就算你攞十次冠軍都唔會鐘意! ...
我等我在 發表於 2016-2-23 23:19

認同,上屆某個成日贏冠軍個大媽就係例子

講真佢真係太遲上
A-lin 第三季既 noise 都已經唔夠 GEM 勁

超級星光大道又係一年靜過一年 ...
-Prince- 發表於 2016-2-23 23:17

但係我覺得勢頭幾好,因為破相突然之間真係俾人瘋轉,好多人識咗呢一首

要討論不如討論 ...

除非你覺謝安琪番大陸開concert係唔好既野
我唔覺得我提佢開concert係拉佢落水
或者我見到有人有獨家村歌詞回應咪好自然咁諗到kay

說者無意,聽者有心
如果令你覺得煩只可以講聲唔好意思囉
呢個節目又唔系想上就上到,都要洪濤邀請wor,so出賣靈魂Joey個優勢系臺風同穩定,佢應該都 ...
TT进化论 發表於 2016-2-23 23:09

或者我係唔鍾意個節目
你當我對個節目有偏見啦

更何況都去到呢個位
不如比D機會D二線歌手發揮下, 好似LALA

係鍾意你既一早就鐘意,就算你攞十次冠軍都唔會鐘意! ...
我等我在 發表於 2016-2-23 23:19

知你十世都唔會鐘意容祖兒啦原本唔想復你,但係見到你個頭像

其實大陸真係有更多更好更有意義既歌唱節目
成班歌手係度自high鬥勁真係有意義咩??
身為佢既歌迷其實真係幾失望下

當然都會留意下既 始終唔想佢太7

說者無意,聽者有心
如果令你覺得煩只可以講聲唔好意思囉
CunninG 發表於 2016-2-23 23:22

講清楚係誤會就OK

我都祝佢可以成功開拓大陸市場啦咁
今屆陣容咁弱,佢要攞好成績唔難
屈喺香港市場,對佢對個市場而言都係唔健康

我覺得我地香港人要支持香港歌手, 尤其是佢地主要係用廣東歌參賽.

或者我係唔鍾意個節目
你當我對個節目有偏見啦

更何況都去到呢個位
不如比D機會D二線歌手發揮下, 好似LALA
CunninG 發表於 2016-2-23 23:22

講真,今次佢會去我是歌手,其實好多方面原因,其實本來系軒仔首發,克勤補位,但係洪濤上報廣電時軒仔因為某d原因通不過,so李克勤就頂軒仔個位上首發,但補位又少一個人,應該系洪濤一而再邀請同李克勤應該都同祖兒講好多佢先去啦

講真,今次佢會去我是歌手,其實好多方面原因,其實本來系軒仔首發,克勤補位,但係洪濤上報廣電時軒 ...
TT进化论 發表於 2016-2-23 23:53

傳係傾好排名所以先肯去
放心英皇一定唔會俾佢輸得難睇
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

唔係唔俾美祖賺人仔,但都無可能自降身價落場參賽
你睇萬年男金上去都係做導師啦

睇呢個比賽都係因為徐佳瑩好正

要討論不如討論 ...

講起上黎當年KAY冇上俾左GEM上去
結果GEM響強國彈起左

當年如果KAY上左去可能又另一個故事
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

講起上黎當年KAY冇上俾左GEM上去
結果GEM響強國彈起左

當年如果KAY上左去可能又另一個故事{ ...
abcxyz302006 發表於 2016-2-24 03:05

都唔知個傳言係咪真嘅
但GEM啱玩個show多啲

都唔知個傳言係咪真嘅
kayzzz 發表於 2016-2-24 03:07

果季佢鳩叫又真係岩D
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

我又唔覺有咩問題
( ...
CunninG 發表於 2016-2-23 22:57

謝安琪參加內地歌唱比賽更加早啦
>3<

若你為求風光去鞠躬 祝福你成功
kwanie 發表於 2016-2-23 22:46

我都係想tag呢句!
心跳像一把尖刀
愛恨難逃,
心鎖了霧。

我是歌手4而加唱廣東歌吃香D, 喪嗌好似厭左~

謝安琪參加內地歌唱比賽更加早啦
janickfu 發表於 2016-2-24 09:45

呢度一向都雙重標準得好緊要 講到咁本土啦 唔知歌手唱國語歌係為左本地樂迷定內地呢

呢度一向都雙重標準得好緊要 講到咁本土啦 唔知歌手唱國語歌係為左本地樂迷定內地呢  ...
賴爽 發表於 2016-2-24 12:53

「我好鐘意唱廣東歌!」如果當晚佢要演繹歌曲,係咪要唱香女人?

呢度一向都雙重標準得好緊要 講到咁本土啦 唔知歌手唱國語歌係為左本地樂迷定內地呢  ...
賴爽 發表於 2016-2-24 12:53

突破盲點

某會員駁唔到人就話人拉自己偶像落水,自己平時咪一樣啦其他歌手落水!

---------------
比較surprising ge 係佢係內地觀眾緣唔錯,微博 d comment 係幾sensible (e.g. 叫佢唔好唱see me fly )

突破盲點

某會員駁唔到人就話人拉自己偶像落水,自己平時咪一樣啦其他歌手落水!

-------- ...
newguy 發表於 2016-2-24 13:11

我使乜駁 你睇返我所有留言全數支持joey參加我是歌手加有好成績,唔信你可以check返我係依度+音樂板嘅post
係有人借機係度插kay,你可以scroll up睇返

我使乜駁 你睇返我所有留言全數支持joey參加我是歌手加有好成績,唔信你可以check返我係依度+音 ...
kayzzz 發表於 2016-2-24 13:22

咁好難免啫 K 會員 QUOTE 埋謝安琪首歌出嚟 同埋又唔係想話你 唔洗擔心喎

我覺得我地香港人要支持香港歌手, 尤其是佢地主要係用廣東歌參賽.
lblemon 發表於 2016-2-23 23:43

認同!美祖用廣東歌出戰,難度不值得香港人支持

唔想佢用獨照、揮著翅膀出戰

都唔知個傳言係咪真嘅
kayzzz 發表於 2016-2-24 03:07

係真,Kay做雜誌訪問時講過係個期夾唔到,所以冇去~
當然,就算期夾到都可以唔去~
如果Kay去咗,GEM應該就冇得去~

其實 我是歌手 已經轉左風向
唔再係_叫必定高分
當然論音域
容祖兒係輸晒
但勝在夠穩定
香港歌手中佢絕對排頭三名

加上香港+台灣既音樂市場已經無肉食
闖一闖內地(宇宙漿都買左幾層千萬樓)
好過係香港乞食拎膠獎
係咪先?

其實真係支持joey參加我是歌手
可以聽佢演繹好多其他人嘅歌
而唔係一味唱《揮著翅膀的女孩》
>3<

睇翻陣容都知今季唔係sell高音9叫啦

相信祖兒排名唔會差, 話哂大陸人太低估佢唱功

傳係傾好排名所以先肯去
放心英皇一定唔會俾佢輸得難睇
matthew1990 發表於 2016-2-23 23:54

如果係真,都唔出奇吖

不如叫埋千嬅去
話唔定觀眾喜歡拉牛上樹
又可以繼續鬥落去

利申:真嬅粉

認同!美祖用廣東歌出戰,難度不值得香港人支持

唔想佢用獨照、揮著翅膀出戰 ...
l00540 發表於 2016-2-24 13:57

唉,翅膀系我哋洗版叫佢唔好唱,鬧爆佢微博。其實佢好無奈,因為接機嘅時候佢講自己都唔想唱揮著,系主辦方叫佢揮著同月半二撿一,接機嘅fans講佢心情唔系幾好覺得好對唔住美祖,所以要加大力度support佢

唉,翅膀系我哋洗版叫佢唔好唱,鬧爆佢微博。其實佢好無奈,因為接機嘅時候佢講自己都唔想唱揮著,系 ...
TT进化论 發表於 2016-2-24 23:54

都係一個綜藝節目者
我覺得祖兒上去會令佢更加進步
其實10-13年係佢音樂性、舞台上、創意度最高峰既日子
直至1314開始,我相信好多人都覺得佢越黎越頹
更加唔值得去拎獎項
事隔3年,佢都出道17年
其實有好多可以唱既風格、做既演出都做得好多
出現左疲態,唔知可以點樣做得更好
係時候俾佢自己有番d好似初出道既衝勁同搵番做歌手既初衷
呢個節目未必係最俾所有人接受,要靠高音拖音黎贏
佢亦唔擅長呢方面
但我記得唔知邊個講過
香港已經再無一個音樂節目可以係一隊優秀樂隊伴奏下唱完一首完整既歌
係大家覺得無禮貌無好感既大陸人眼中都會支持一個未必好認識既香港女歌手
而我地香港人就一味踩低佢話佢唔掂、唔認同、笑佢
香港人真係要對自己人咁mean咩?

都係一個綜藝節目者
其實10-13年係佢音樂性、舞台上、創意度最高峰既日子
直至1314開始,我相信好多人都覺得佢越黎越頹
更加唔值得去拎獎項
事隔3年,佢都出道17年
其實有好多可以唱既風格、做既演出都做得好多
出現左疲態,唔知可以點樣做得更好
係時候俾佢自己有番d好似初出道既衝勁同搵番做歌手既初衷
呢個節目未必係最俾所有人接受,要靠高音拖音黎贏
佢亦唔擅長呢方面
但我記得唔知邊個講過
香港已經再無一個音樂節目可以係一隊優秀樂隊伴奏下唱完一首完整既歌
係大家覺得無禮貌無好感既大陸人眼中都會支持一個未必好認識既香港女歌手
而我地香港人就一味踩低佢話佢唔掂、唔認同、笑佢
香港人真係要對自己人咁mean咩?
Wing1211 發表於 2016-2-25 10:04

講真呢幾年嘅香港真係太多負能量
不過 畢竟唯恐天下不亂嘅人都係佔少數
音樂無分地域
可以有個展現自己嘅平台 用心製作嘅節目
無論喺邊 對於歌手嚟講都係一個好好嘅機會
與其留喺香港同一班唔係對手嘅人競爭(無敵是最寂寞)
倒不如同一班天王天后競技 激發自己潛能
對於以後音樂創作都有推動力
>3<

都係一個綜藝節目者
其實10-13年係佢音樂性、舞台上、創意度最高峰 ...
Wing1211 發表於 2016-2-25 10:04

係呢度美祖做什麼都是錯的
完。
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

係呢度美祖做什麼都是錯的
完。
Our_Souvenir 發表於 2016-2-26 16:14

係香港所有討論區吧sad

有得聽喇
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

美祖唱得幾好喎!正常發揮!不過可能第一場真係緊張,有少少唔夠放
期待佢會有演唱會既狀態!

片都有了

容祖儿唱得好好哦