返回列表 發帖
你去演唱會賣飛既group就買到
matthew1990 發表於 2016-5-2 18:27

好多都係牛牛

聽講Eason睇佐兩晚,今晚仲有楊千嬅容祖兒twins左麟右李陳小春坐喺N區睇show
乐坛风云 發表於 2016-5-2 23:05

Eason唔係淨係中意學友㗎咩

好多都係牛牛
masterdragon 發表於 2016-5-2 23:06

下?
大把跳樓飛啦
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好多都係牛牛
masterdragon 發表於 2016-5-2 23:06

賣低過原價就唔係牛牛啦
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

4大天后都先後捧場
一線EASON睇兩場, 宋禮又去左, 唔知好FD既安仔同自稱Fans既古sir同pakho會唔會去
【This is MC】澳門見

究竟幾時先捨得唱傳說中cut佐既  長情 我這樣愛你
阿mark 發表於 2016-5-2 22:39

呢兩隻好正
尤其是長情 好難得佢唱04 05年三隻碟d歌
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

下?
大把跳樓飛啦
hinz 發表於 2016-5-2 23:17

你上fB再睇下

其實不可一世 別x 傷口 一言為定 情歸於盡都非常正
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

ricnature 發表於 2016-5-3 13:25

Amusic時期最正呢幾首

ricnature 發表於 2016-5-3 13:25

愛是傻得起, 無事常相見都好正

賣低過原價就唔係牛牛啦
matthew1990 發表於 2016-5-3 00:30

前一兩日已經無乜低過原價喇

不過都好彩有人原價放番28/4既飛,
終於都有得睇喇

4大天后都先後捧場
一線EASON睇兩場, 宋禮又去左, 唔知好FD既安仔同自稱Fans既古sir同pakho會唔會去 ...
lemontea1069 發表於 2016-5-3 00:47

一場陪阿徐睇

但大合照得丁生抗儷、劉龍、美祖同阿徐一人

今晚核心外圍得百零人
老黎講開場白果時叫場外觀眾唔洗擔心雨勢

希望啲雨唔會影響到個concert啦

4大天后都先後捧場
一線EASON睇兩場, 宋禮又去左, 唔知好FD既安仔同自稱Fans既古sir同pakho會唔會去 ...
lemontea1069 發表於 2016-5-3 00:47

其實點解唔見慧嫻既,佢好多show都去睇

今晚歌單同尋晚一樣,2028開場,2214完
唔知聽晚補場肯唔肯唱多首

今既hocc都有去
做乜佢咁得閒都唔琴日去

問個題外話:佢以前果個愛將,肥過部電單車有無去到???
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Kenny 發表於 2016-5-3 23:33

好似Lanb本來睇上個禮拜四果場

Kenny 發表於 2016-5-3 23:33

我覺得肥蝴蝶應該會去

愛是傻得起, 無事常相見都好正
lemontea1069 發表於 2016-5-3 14:38

愛是傻得起我唔buy
個人覺得似kelly 海豚但難聽版
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

我覺得肥蝴蝶應該會去
kayzzz 發表於 2016-5-4 00:00

聽晚咪知

愛是傻得起我唔buy
個人覺得似kelly 海豚但難聽版
ricnature 發表於 2016-5-4 00:30

似kelly 海豚 < ---- 邊度似..........

一場陪阿徐睇

但大合照得丁生抗儷、劉龍、美祖同阿徐一人
l00540 發表於 2016-5-3 20:27

EASON同老婆睇, 但唔知點解唔同佢地影相

阿mark 發表於 2016-5-3 21:57

可能呢幾晚去
唔知大v去唔去呢, 我見佢有Like leon fb

EASON同老婆睇, 但唔知點解唔同佢地影相
lemontea1069 發表於 2016-5-4 12:31

可能eason渣機吧

好想睇埋尾場

好想睇埋尾場
lemontea1069 發表於 2016-5-4 15:38

你睇左幾多場?

好想睇埋尾場
lemontea1069 發表於 2016-5-4 15:38

有跳樓飛么?我買咗一張大麥網嘅抽獎票,7號果日下午喺紅磡取票,RMB240,但而家仲未知道位置

你睇左幾多場?
kayzzz 發表於 2016-5-4 15:47

1 場咁大把, D飛太貴喇

Leon宣布今晚10pm或10:05pm係facebook直播演唱會最尾果part

應該都有兩三首掛

果頭講完, 大V就係FB講今晚去睇老拍檔

老黎係咪用iphone做直播

都算準時
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

唱左半首夜夜夢中見就完囉
黑氣未過

Leon真係warm

雖然張飛係貴, 但可以現場聽到Leon唱歌, 尤其是如果可以再見你, 夜夜夢中見, 夏日傾情, 我愛ichiban.... 已經覺得值回票價

同埋Leon真係好~靚~仔~好~靚~仔~啊!!!

Leon好正
我愛明亦愛笑呀
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

Leon好正  
我愛明亦愛笑呀
John 發表於 2016-5-5 00:37

Leon唱夜夜夢中見真係好冧
每次聽佢唱呢堆舊歌感覺都好溫馨
好似舊朋友咁
如果唱埋孤單的人孤單的我就更正

好多經典都無唱……其實做個medley都唔錯咖,不過呢又唔似Leon嘅風格

Leon唱夜夜夢中見真係好冧
每次聽佢唱呢堆舊歌感覺都好溫馨
好似舊朋友咁
如果唱埋孤單的人孤單的我就更 ...
lemontea1069 發表於 2016-5-5 09:10

夜夜夢中見好好聽

段live到依家10萬like,121萬view
聽晚後晚核心外圍實迫爆人

夜夜夢中見好好聽
阿mark 發表於 2016-5-5 10:49

以前d歌真係好好聽, 百聽不厭
唔認老都唔得喇

[演唱會現場] 《黎明 Leon 30th Anniversary Random Love Songs 4D in Live 2016》 1/5
人生擁有的第一張唱片, 是黎明的《夏日傾情》. 當年, 有一位auntie帶我到唱片舖, 我揀了這張專輯, 然後她送了給我. 在芸芸唱片當中, 揀選了《夏日傾情》, 因為這首歌當年真的很紅, 那時我還未會聽收音機, 但每日打開電視就見到黎明和阿May的和記廣告. 和記廣告加上這張唱片, 打開了我認識黎明的一扇門.
廿幾年後, 我一聽到黎明計劃開演唱會, 還是有點興奮, 但得知最平的門票, 門價亦達到$980就打了退堂鼓. 用$980睇演唱會不是無試過, 但黎明真的看了幾次, 而且近年那幾次演唱會都非常伏, 那一刻覺得用$980睇黎明像是非常低能. 及後, 黎明玩facebook越見精采, 又燃點起我睇黎明的心, 從信用咭公司得到門票的那刻著實高興, 開始反覆聽黎明的歌, 但黎明出閘脫腳, 第一場就因為消防問題開不成, 就在我認定已經無機會睇這次演唱會, 頗為失望之際, 演唱會宣布繼續, 抱著這種既驚又喜, 兼無比雀躍的心情, 這晚我走進了中環海濱的表演場地.
與一般的演唱會不同, 黎明一出場不是為了唱歌, 而是與觀眾打招呼, 希望大家睇得高興. 退場後, 布幕降下, 演唱會正式開始之時, 黎明坐在椅子上, 由十幾名性感女舞蹈包圍出場, 展現「我不是一個普普通通的男人」的一面. 延續黎明唱快歌不跳舞的精神, 黎明全程坐著唱《DNA出錯》, 賣點是裝在台頂的top shot, 拍出黎明與舞蹈員類近萬花筒的形態, 在觀眾席兩旁的屏幕播放, 打破港式演唱會慣常的影像拍攝方法. 再fing下手fing下腳, 唱多一首《危情追蹤》, 演唱會就進入慢歌環節. 《Ellie》及《情》都不是黎明的hit歌, 論認知度, 只屬他的三四線歌曲, 若果他想唱較為side track的歌曲, 也是有大量二線情歌可以選擇, 我就姑且認定這兩首歌對黎明有特別意義吧, 而且這兩首歌的chorus都易記, 聽起來未至於完全不投入. 令我較失望的, 其實是他揀選《如果可以再見你》作為他唱的第一首熱門情歌. 當年在天山拍攝, 與全智賢合拍的和記廣告是好看的, 但這首歌, 既不及上同一張專輯的《大綱與細節》, 比起其他的幾首和記廣告歌也是失色, 唱了這首, 反而無唱《情深說話未曾講》《我這樣愛你》《只要為我愛一天》《愛你不愛你》《長情》, 實是可惜.
雷聲及電梯聲營造出緊張氣氛, 但緊接的卻是慢歌時段, 連接點奇怪, 可喜的是這個慢歌環節選曲優秀. 《今生不再》在我心目中, 是黎明在sony時期最有代表性的作品, 這夜唱起來有少許甩漏, 但還是動聽. 更得我心的是《我的另一半》, 旋律簡單, 但相當真摯, 我沒想過這首歌有機會在演唱會再唱, excellent choice! 《送你一瓣的雪花》繼續抒情, 場內噴出肥皂雪花贈慶, 粉絲們反應熱烈, 成為演唱會中標誌性的一幕.
舞台此時降下薄薄的一層紗, 舞台四周投射出馬賽克圖案, 舞蹈員出場, 陪伴黎明唱出帶點妖氣的《十字天使》, 歌曲末段, 舞台投射出十字架, 薄紗透視成多層的十字圖案, 並將中世紀的氛圍延續到《月亮下求你一吻》. 《月亮下求你一吻》是二十年前的舊作, 放在當年的《天地豪情》專輯, 並不算搶眼, 今次換上新的編曲, 並無年代感. 這一小節以國語歌《中毒的愛情》作結, 歌曲本身高音, 有點擔心黎明未能應付, 但最終順利完成, 也算不錯.
舞台上的薄紗在第三節再次發揮作用, 燈光照射著薄紗, 透視出宛如光環的效果, 引領黎明化身原振俠. 《願你今夜别離去》在綵排時已經曝光, 齋聽前奏已令人相當興奮, 《原振俠》的確是一個美好的時代, 今時今日, 又怎會找到這樣的陣容拍電視劇, 又有幾多首電視劇主題曲可以讓人記足二十年. 曲風一轉, 深情黎明變成電音黎明, 《越夜越有機》將海濱場地變做disco, 黎明主打仍然是郁下手郁下腳, 到Music break才有較大的跳舞動作, 難度絕對屬於低等, 但已經讓觀眾相當興奮. 快歌環節有《眼睛想旅行》屬於意料之內, 有點驚喜的是《我愛Ichiban》, 用上寶麗金MV的電音版本, 與sony時期的電音快歌出奇地匹配, 雖然黎明完全無跳出昔日MV的舞步, 但仍然炒熱場內氣氛, 粉絲們在music break期間不斷高呼Leon, 絕對是令人難忘的畫面.
演唱會最後回歸情歌路線, 《我可以忘記你》主要服務講普通話的fans, 真正令港迷雀躍的是《愛比我重要》, 這首sony時期的佳作開始了全場大合唱時段, 之後的《哪有一天不想你》實在太經典, 怎麼可能不跟住唱, 《夜夜夢中見》的確是「song for you , song for me」, 一齊大聲唱實在合理. 最後以《夏日傾情》作結, May豬衝到台前與黎明合唱, 明福俠走勻四邊對觀眾90度鞠躬, 完結兩小時的演唱會.
以「坎坷過後有艇搭」來形容今次演唱會, 絕對適合不過. 經歷過幾乎無得睇的緊張情緒, 入場的觀眾一見到黎明就輕易被觸動, 黎明今次成功化解關公災難, 事實上亦救了自己的演藝事業一命. 這次演唱會定價極高, 最便宜的門票, 每張都要是$980, 冠絕近年的本地演唱會, 由於票價貴, 多場演出都一直未爆滿, 沒有這次危機, 又沒有黎明成功擊退關公, 娛樂版的標題應該會是「黎明貴價演唱會無人吼」諸如此類.
那麼, 演唱會成為了傳媒焦點後, 本身的質素又是否足以支撐? 若果將這次演唱會, 與之前兩次的黎明紅館演唱會相比, 這次無論是選曲以及編排, 都是明顯優勝, 最低限度看得出他有心做出不一樣, 單是選址在中環海濱, 就看得出黎明想跳出原有的框框, 最終意料之外地造出一個半露天的演唱會更是bonus, 但當然這次演唱會並不完美, 可以唱的歌太多, 20首是太少, 而且有些side cut只屬中等. 演唱會即使有雷頌德, 伍樂城及C.Y.Kong做音樂顧問, 但與原曲的變化卻是非常輕微, 看不出三人的功力. 放棄live band顯然是受場地及成本所限, 但作為一個演唱會, 也難免令人婉惜.
而演唱會本身的賣點是4D, 但中央舞台設計簡單, 屏幕映象雖有佳作, 但亦不時出現電器舖電視機專用的試機式片段, 不算完滿. 但即使制作上仍有疏漏, 黎明的真誠, 以及粉絲們的超熱情投入, 也足以補足了所有的不足, 這次演唱會毋容置疑是近年讓我看得最投入的一個, 黎明說, 很快會在第二個地方與大家再見面, 今次演唱會會有part 2嗎?
1/5 rundown
《DNA出錯》
《危情追蹤》
《Ellie》
《情》
《如果可以再見你》
《今生不再》
《我的另一半》
《送你一瓣的雪花》
《十字天使》
《月亮下求你一吻》
《中毒的愛情》
《願你今夜別離去》
《越夜越有機》
《眼睛想旅行》
《我愛Ichiban》
《我可以忘記你》
《愛比我重要》
《那有一天不想你》
《夜夜夢中見》
《夏日傾情》
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

希望聽晚準時收工
再睇多次leon

[演唱會現場] 《黎明 Leon 30th Anniversary Random Love Songs 4D in Live 2016》 1/5
人生擁有的第一張 ...
hiraoka 發表於 2016-5-5 23:03

寫得好真摯,好讚,但我仲喺希望Leon以後可以重踏紅館

人生擁有的第一張 ...
hiraoka 發表於 2016-5-5 23:03

好認同你講既野, 特別呢句" 黎明的真誠, 以及粉絲們的超熱情投入, 也足以補足了所有的不足"
Leon真係好特別既一個歌手, 佢做既野你永遠都估唔到, 而且都係令人咁舒服

希望聽晚準時收工
再睇多次leon
John 發表於 2016-5-6 03:11

JOHN你就好啦睇聽晚, 尾場我都好想睇

好唔捨得,聽晚就黎最後一場~~~期待下次紅館

阿mark 發表於 2016-5-3 21:57

慧嫻 7/5 係廣州有tour