返回列表 發帖

第35屆香港電影金像獎討論

香港電影金像獎頒獎典禮今年踏入第35周年,而香港電影工業發展至今逾100年依然人­才輩出、佳作湧現。而大會將以「童聲。同戲」為本屆金像獎主題,以一鼓年青姿態展現香­港電影工業的創新、成熟、與時並進的實力,為2015年年度表現優秀的電影工作者及電­影作品加以表彰表揚。過去香港電影工業亦孕育了許多讓人難忘的經典童星,為配合本屆主­題「童聲。同戲」的設計,大會將邀請多位知名的經典童星出席4月3日頒獎典禮,當晚將­合共頒發19個獎項。衛視電影台(139台) 將於4月3日晚上8點直播《第三十五屆香港電影金像獎》,萬勿錯過一年一度本地影壇盛­事。

現場直播時間:
Now 139 8:00pm
TVB 7:55pm

大會司儀 : 劉青雲

第35屆香港電影金像獎提名名單:

最佳電影

《十年》
《五個小孩的校長》
《智取威虎山》
《葉問3》
《踏血尋梅》 *

最佳導演

關信輝《五個小孩的校長》
爾冬陞《我是路人甲》
徐克《智取威虎山》*
葉偉信《葉問3》
翁子光《踏血尋梅》

最佳編劇

關信輝、張佩瓊《五個小孩的校長》
爾冬陞《我是路人甲》
陳心遙、黃修平《那一天我們會飛》
劉浩良《衝鋒車》
翁子光《踏血尋梅》

最佳男主角

劉德華《失孤》
張家輝《陀地驅魔人》
梁家輝《智取威虎山》
張學友《暗色天堂》
郭富城《踏血尋梅》

最佳女主角

湯唯《三城記》
楊千嬅《五個小孩的校長》
張艾嘉《華麗上班族》
林嘉欣《暗色天堂》
春夏《踏血尋梅》

最佳男配角

林敏聰《全力扣殺》
張繼聰《陀地驅魔人》
張晉《殺破狼II》
張晉《葉問3》
白只《踏血尋梅》

最佳女配角

秦海璐《三城記》
吳浣儀《五個小孩的校長》
文詠珊《赤道》
李心潔《念念》
金燕玲《踏血尋梅》

最佳新演員

雷琛瑜《死開啲啦》
蔡思貝《陀地驅魔人》
蘇麗珊《哪一天我們會飛》
白只《踏血尋梅》
春夏《踏血尋梅》

最佳攝影

王昱《三城記》
陳楚強《破風》
蔡崇輝 《智取威虎山》
謝忠道《葉問3》
杜可風《踏血尋梅》

最佳剪接

陳祺合、潘雄耀、彭正熙《破風》
David Richardson《殺破狼》
于柏楊《智取威虎山》
張嘉輝《葉問3》
廖慶松、黃海、翁子光、朱嘉逸《踏血尋梅》

最佳美術指導
葉錦添、張英華《三城記》
馬光榮《太平輪:驚濤摯愛》
種田陽平、李健威《捉妖記》
易振洲《智取威虎山》
張叔平、邱偉明《華麗上班族》

最佳動作設計

成龍、成家班《天將雄獅》
錢家樂《赤道》
李忠志《殺破狼II》
元彬《志取威虎山》
袁和平《葉問3》

最佳原創電影音樂

岩代太郎《太平輪:驚濤摯愛》
戴偉《哪一天我們會飛》
胡偉立《智取威虎山》
羅大佑、陳輝陽《華麗上班族》
丁可《踏血尋梅》

最佳原創電影歌曲

穿越漩渦(太平輪:驚濤摯愛)
作曲:羅大佑
填詞:林夕
主唱:羅大佑

給王家欣(王家欣)

作曲:劉偉恒
填詞:陳詠謙
主唱:黃又南

念念(念念)

作曲:陳建騏
填詞:黃婷、陳建騏
主唱:劉若英

差一點我們會飛
作曲:戴偉
填詞:陳心遙
主唱:黃淑蔓

漆黑的海上

作曲:丁可
填詞:丁可
主唱:丁可

最佳服裝造型設計

葉錦添、馮君孟《三城記》
陳同勳《太平輪:驚濤摯愛》
奚仲文《捉妖記》
權裕辰《智取威虎山》
張叔平《華麗上班族》

最佳音響效果
曾景祥、李耀強《陀地驅魔人》
曾景祥、李耀強、姚俊軒《捉妖記》
曾景祥、李耀強、姚俊軒《智取威虎山》
David Richardson、杜篤之、吳書瑤《華麗上班族》
曾景祥、姚俊軒《葉問3》

最佳視覺效果

伊諾、黎子飛《陀地驅魔人》
Jason Snell、潘國瑜、湯冰冰《捉妖記》
金旭《智取威虎山》
羅偉豪、張展榮《華麗上班族》
梁偉民、余國亮、林嘉樂《葉問3》

新晉導演

張家輝《陀地驅魔人》
許誠毅《捉妖記》
劉浩良《衝鋒車》

最佳兩岸華語電影

《山河故人》
《我的少女時代》
《刺客聶隱娘》
《狼圖騰》
《推拿》

__________________________________________________________________________________________________
開個新 呢個post lock咗

http://www.cmusichart.com/discuz ... 0721&extra=page%3D1

網上流傳得獎名單 希望最佳女主角真係千嬅

網上流傳「香港電影金像獎得獎名單」
1.最佳電影 《十年》
2.最佳導演關信輝《五個小孩的校長》
3.最佳編劇 翁子光《踏血尋梅》
4.最佳男主角 郭富城《踏血尋梅》
5.最佳女主角 楊千嬅《五個小孩的校長》
6.最佳男配角 白只《踏血尋梅》
7.最佳女配角 吳浣儀《五個小孩的校長》
8.最佳新演員 白只《踏血尋梅》
9.最佳攝影 杜可風《踏血尋梅》
10.最佳剪接 廖慶松、黃海、翁子光、朱嘉逸《踏血尋梅》
11.最佳美術指導 張叔平、邱偉明《華麗上班族》W
12.最佳服裝造型設計 奚仲文《捉妖記》
13.最佳動作設計 錢嘉樂《赤道》
14.最佳原創電影音樂 戴偉《哪一天我們會飛》
15.最佳原創電影歌曲 差一點我們會飛《哪一天我們會飛》
16.最佳音響效果 曾景祥、姚俊軒《葉問3》
17.最佳視覺效果 梁偉民、余國亮、林嘉樂《葉問3》
18.新晉導演 張家輝《陀地驅魔人》
19.最佳兩岸華語電影 《我的少女時代》
終身成就獎:李麗華

唔好再燈千嬅plzzzzzzz
上次評論學會又係咁!
咁今次家欣贏硬了,千嬅係咁俾人燈

林嘉欣應該嬴架喇...
希望十年有最佳電影啦, 如果有應該破左金像獎紀錄
只有一個得獎提名既最佳電節

林嘉欣應該嬴架喇...
希望十年有最佳電影啦, 如果有應該破左金像獎紀錄
只有一個得獎提名既最佳電節 ...
Lewis 發表於 2016-3-25 12:20

十幾年前都有一部電影系一個提名攞最佳電影

睇宣傳相覺得影后系張艾嘉 影帝系城城

千嬅今年有機白果
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

衛視電影台 轉播?即係大台無得睇?
舞來舞去 不日內開始錄音。

衛視電影台 轉播?即係大台無得睇?
黃家正 發表於 2016-3-25 18:15

Tvb 都有 唔記得8點定8點半直播

講真楊千嬅今次拎唔到都冇得怨
單論戲中表現,春夏+張艾嘉排佢前面
但張姐都唔旨在, 已經拎左兩屆+上左神枱級
春夏係輸都係輸在自己係新人,唔可以第一次就拎影后
然而呢段時間變左大熱的林嘉欣都只係因為未拎過女主, 排隊都到佢
湯唯其實都等緊一個機會, 但唔係今次, 三城記幫唔到佢

講真楊千嬅今次拎唔到都冇得怨
單論戲中表現,春夏+張艾嘉排佢前面
但張姐都唔旨在, 已經拎左兩屆+上左神枱 ...
cakeiii2000 發表於 2016-3-25 18:24

春夏如果唔系內地新人一早坐定粒六...

Tvb 都有 唔記得8點定8點半直播
rubylovessss 發表於 2016-3-25 18:19

8點

今年既相出左啦~岩岩FB 見到

美千個look 幾霸氣

十年如果係最佳電影,真係覺得係overrated得好緊要。第一,劇本由幾個單元整合,有幾個劇本都欠完整。第
二,拍攝手法冇咩美感,如果睇左踏血同智取就高下立見。第三,素人演出,導演拿捏節奏欠奉。但值得一讚既係題材大膽,反映時務。
千fa都應該唔會影后,上面有人分析過,唔重複。要爭都係Karen vs 春夏
另外,我覺得智取會拎多幾個技術獎
Anyway.其實個人上年最喜歡既港產片係踏血同殺破狼2。希望可以拎多d獎

到底白只係唔係新人
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

全力支持千千兩度封后
Happy and Blessed.

其實啲人之前煲到暗色天堂咁勁,而家上左都冇乜聲氣咁既?
好似有啲雷聲大雨點小
不過最後今年個timing應該都係林嘉欣贏架啦。。。。

丁律師高音貝兩姊妹隔開左一人一邊

我買張學友同林嘉欣
楊千嬅 提名已經知足了

今年對手真係好強,美千...

唔好再燈千嬅plzzzzzzz
上次評論學會又係咁!
咁今次家欣贏硬了,千嬅係咁俾人燈 ...
膠膠 發表於 2016-3-25 12:02

評論學會 同 金像獎 既流傳得獎list都係千嬅攞影后,真係睇到嬲

I have really ignore HK films this past year, only watching 那一天我們會飛. So these are very blind predictions.

最佳電影
《踏血尋梅》
(alt: 《五個小孩的校長》) -- but I can really see 十年 doing it.
I think it is kind of funny that the film they select to represent Hong Kong at the Oscars got 2 nominations total, whereas the two front runners are bypassed.

最佳導演
翁子光《踏血尋梅》
(alt: 徐克《智取威虎山》)

最佳編劇
關信輝、張佩瓊《五個小孩的校長》
(alt: 翁子光《踏血尋梅》)
Easy place to reward the film.

最佳男主角
郭富城《踏血尋梅》
(alt: 張學友《暗色天堂》)
Two actors with an overdue aura. Aaron is in the more well-received film and in a role that is more fitting with his recent nominations. High Leonardo DiCaprio parallels.

最佳女主角
湯唯《三城記》
(alt: 林嘉欣《暗色天堂》)
I think all five have really good cases. I just don't think people care about 暗色天堂, and it is currently in theaters! Tang Wei is also quite overdue.

最佳男配角
白只《踏血尋梅》
(alt: 張晉《葉問3》)
Quite safe. Supporting categories are kind to new actors, plus winning in Taiwan generally helps.

最佳女配角
金燕玲《踏血尋梅》
(alt: 吳浣儀《五個小孩的校長》)
Winning a 3rd is easier when she is 1) frequently nominated; 2) hasn't won in nearly 20 years and 3) starring in the potential best picture.

最佳新演員
春夏《踏血尋梅》
(alt: 白只《踏血尋梅》)
I am not sure if this had happened (winning in his/her category after losing new artist) but it is easier when the other is also nominated? And supporters of her performance will likely all go here.

最佳攝影
杜可風《踏血尋梅》
(alt: 蔡崇輝 《智取威虎山》)
Very difficult to bet against Christopher Doyle.

最佳剪接
于柏楊《智取威虎山》
(alt: 張嘉輝《葉問3》)

最佳美術指導
易振洲《智取威虎山》
(alt: 張叔平、邱偉明《華麗上班族》)
All popular, including 葉錦添. So going with the best picture nominee.

最佳動作設計
袁和平《葉問3》
(alt: 元彬《志取威虎山》)
錢家樂/李忠志 will eventually stop losing to these two, but not with these films.

最佳原創電影音樂
羅大佑、陳輝陽《華麗上班族》
(alt: 丁可《踏血尋梅》)
It's a musical.

最佳原創電影歌曲
差一點我們會飛
(alt: 漆黑的海上)
Allowing myself one prediction based solely on my love for the nominee.

最佳服裝造型設計
權裕辰《智取威虎山》
(alt: 張叔平《華麗上班族》)
Even 張叔平 will have difficulty winning for non-period.

最佳音響效果
曾景祥、李耀強、姚俊軒《智取威虎山》
(alt: David Richardson、杜篤之、吳書瑤《華麗上班族》)
Even though he is nominated pretty much every year (and often with multiple nominations in a year), 曾景祥 only won once in 10 years. So it isn't that bad.

最佳視覺效果
Jason Snell、潘國瑜、湯冰冰《捉妖記》
(alt: 伊諾、黎子飛《陀地驅魔人》)

新晉導演
許誠毅《捉妖記》
(alt: 劉浩良《衝鋒車》)
I don't think they care too much about actor-turned directors, not that there are lots of examples in Hong Kong. The Hollywood success of 許誠毅 may prove too tempting to ignore. 劉浩良's screenplay nomination also makes him a very strong candidate.

最佳兩岸華語電影
《刺客聶隱娘》
(alt: 《我的少女時代》)
Prestige vs. popularity. Last year suggest that a big-time director has an edge, but 那些年 shows some films are too big to ignore. I am going with the former for now.

So a very different list than the leaked one and even though guessing it for 7 wins, I can see 踏血尋梅 only winning 2 for 白只. We will see who is more wrong...

感觉林嘉欣好似唔够春夏嘅声势o甘犀利~ 而且部电影又未上映 其实都备受威胁~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

丁律師高音貝兩姊妹隔開左一人一邊
-Prince- 發表於 2016-3-25 23:09

左邊果個係菜屍背 右邊果個係丁律師
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

全力支持千千兩度封后
jose 發表於 2016-3-25 22:21

希望可以睇千千單手搶影后
之後喺台上面大嗌 : 嘩好驚啊好邪啊 點解會咁既

希望可以睇千千單手搶影后
之後喺台上面大嗌 : 嘩好驚啊好邪啊 點解會咁既 ...
mamakin 發表於 2016-3-26 17:47

個po有聲嘅?

算啦,今年嘉欣贏硬

四大天王有三個

Support fa

五大獎項
最佳電影
我想:踏血尋梅
我估:十年(其實overall, 佢係意義大於本身個質素)

最佳男主角
我想:張學友(暗色天堂的學友,好有戲,但電影公司策略出左問題,第二輪投票完埋先上畫, 根本冇太多人睇完先投佢)
我估:郭富城(前哨戰都一面倒贏, 但呢套戲唔係城城的最佳演出)

最佳女主角
我想:張艾嘉(想親眼見證佢封后, 但佢都唔旨在獎)
我估:林嘉欣(排隊都到佢, 但我覺得佢係後天努力獲取大家認同)

最佳男配角
我想:林敏驄(少少情意結,我OK全力扣殺套戲, 佢搶眼得來,我覺得係有戲畀到人)
我估:白只(金馬都贏埋, 好難大熱倒灶)

最佳女配角
我想:金燕玲
我估:金燕玲(同張艾嘉一樣, 希望親眼見到佢三度拎女配角, 上次DADA係好, 但唔係好過金燕玲)

香討個投票千嬅多過林嘉欣

民意都係偏向千嬅再度封后

事實上, 林嘉欣喺《暗色天堂》的表現絕對值得封后, 佢演活左一個具人格缺憾的角色, 五年前後的心理對比拿捏得很準確!

如果未能得獎, 係蝕在第二輪投票完左都未正式上映, 好多評審比分前都未睇過, 情況同張學友一樣!

千嬅係唔錯, 但同意上面有人話, 春夏同張艾嘉 (連埋林嘉欣) 表現都喺佢之上。不過勝在角色有noise, 所以幫到佢加唔少印象分。其實春夏之前贏左兩個獎, 都未必一定無機!

四大天王有三個

Support fa
boy4dudes 發表於 2016-3-27 18:21

以爲時光倒流樂壇頒奬,差黎明

以爲時光倒流樂壇頒奬,差黎明
阿mark 發表於 2016-3-31 01:12

黎明甜蜜蜜果次就應該拎, 三更果次又撞正超強對手
【This is MC】澳門見

黎明甜蜜蜜果次就應該拎, 三更果次又撞正超強對手
lemontea1069 發表於 2016-3-31 14:39

甜蜜蜜果次係三個受傷的警察的鄭則士,已經唔係凡凡之輩,贏唔到正常
三更果次好正,金馬都拎埋,可惜對手都係最強的一屆
對住無間道的梁朝偉,唔輸都唔得

蘋果同唔少藝人都睇好千嬅再拎 ...
其實我覺得千嬅校長演得好過春嬌

其實啲人之前煲到暗色天堂咁勁,而家上左都冇乜聲氣咁既?
好似有啲雷聲大雨點小
不過最後今年個timing應該 ...
膠膠 發表於 2016-3-25 23:07

套戲後半部完全失控
笑片黎?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

各大傳媒開始作出影后推測:

蘋果: 千嬅vs春夏
Cosmo: 張艾嘉vs春夏
晴報: 林嘉欣vs春夏
東方: 林嘉欣