返回列表 發帖

得獎名單
rubylovessss 發表於 2016-3-30 21:56

結果得啖笑,小圈子頒獎禮

得獎名單
rubylovessss 發表於 2016-3-30 21:56

上年草蜢有出碟???完全唔知tim

結果得啖笑,小圈子頒獎禮
Wing1211 發表於 2016-3-30 22:38

好過上年啦 起碼sammi真係值嘅...

得獎名單

Hins同鄭秀文拿大獎都合理。唔知十大唱片同十大歌手用咩standard去計? 唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎?如Joey, Juno. 但有的又有歌手獎但唱片無十大,如草蜢?

Hins同鄭秀文拿大獎都合理。唔知十大唱片同十大歌手用咩standard去計? 唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎? ...
Ching2015 發表於 2016-3-30 23:23

我比較有興趣知,點解joey 無 ifpi 2015十大銷量本地歌手,但係會攞咗rthk個 2015最高銷量女歌手

http://www.rthk.org.hk/press/chi/20060324_66_120882.html
獎項的評選方法為:於二○○四年十二月一日至○五年十一月三十日期間,以唱片或歌手個人年中出品的本地銷量之最高總收入作計算基礎,再由公用核數師核實數字。今屆獎項結果由黃紹昆會計師事務所核算。

上年草蜢有出碟???完全唔知tim
p74d47 發表於 2016-3-30 22:44

有只演唱會2cd+2dvd

Hins同鄭秀文拿大獎都合理。唔知十大唱片同十大歌手用咩standard去計? 唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎? ...
Ching2015 發表於 2016-3-30 23:23

唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎?如Joey, Juno
可能joey juno總的銷量唔夠果十位歌手咯

但有的又有歌手獎但唱片無十大,如草蜢?
草蜢有啊,系最暢銷本地現場錄製音像出品

甘許廷鏗應該計兩只碟了,甘先有機會超過吳若希一只精選,有歌手獎

越難越愛2014年的銷量入唔到十大,反而2015年的銷量就可以入到十大

甘許廷鏗應該計兩只碟了,甘先有機會超過吳若希一只精選,有歌手獎
阿mark 發表於 2016-3-30 23:46

上面咪講左計到11月30,即係Watermark 唔計
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

獎項的評選方法為:於二○○四年十二月一日至○五年十一月三十日期間,以唱片或歌手個人年中出品的本地銷 ...
1d14 發表於 2016-3-30 23:35

咁Hins同千Fa點入選架...

救命...好亂
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

回復 111# fifty1205

甘點解如果大家都擁有海,felix  12月出都有十大廣東唱片

Watermark應該計,但入唔到十大唱片,但總的銷量加埋高過吳若希

可能衣家改左,跨年碟兩年都可以計,但銷量就要分開計

Joey 同Juno 有十大碟但無十大歌手
其實佢地應該係同石詠莉/的士陳比較先岩
因為四個全年都係得一碟

石詠莉剛剛賣破萬,入埋十大歌手,據壹週plus話佢既銷量係僅次Sammi 排第二的,
即係
1. 全年只有Sammi 隻精選有金唱片
2. Joey 同Juno 總銷售量唔過萬 (相信係joey出道以來最差既一年)

更悲劇既係的士陳隻國語EP令佢入到十大歌手
即係
1. 的士陳上年隻碟賣多過Joey 同Juno OMG :(
2. Joey 同Juno分分鐘賣少過3000隻

唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎?如Joey, Juno
可能joey juno總的銷量唔夠果十位歌手咯

但有的又有歌 ...
阿mark 發表於 2016-3-30 23:43

It is because Joey and Juno each only released ONE CD in 2015, whereas others released multiple CD / DVD / Blu-ray (e.g. Sukie - 聽聽 CD + 聽聽 SACD + 聽聽 Vinyl; Miriam - Let's Begin Concert 2015 CD + Let's Begin Concert 2015 DVD + Let's Begin Concert 2015 Blu-ray + 如果大家都擁有海). Multiple releases in a single year do add up!!

點解冇準備中架?我記得佢響商會榜有好多個星期冠軍架

港台個銷量女歌手, 我呸!
【This is MC】澳門見

Joey 同Juno 有十大碟但無十大歌手
其實佢地應該係同石詠莉/的士陳比較先岩
因為四個全年都係得一碟

石詠 ...
阿薯 發表於 2016-3-31 00:10

Juno released very few limited edition of "Addendum" and not many people bought the regular version, so the results make sense.

teennum1 發表於 2016-3-31 00:23

I think because Universal Music Group, Warner and their 小圈子 have their own 頒獎典禮.

Congratulations 林志美 Auntie for 林志美音樂會2015

teennum1 發表於 2016-3-31 00:23

唔止無準備中,基本上所有環球/華納/SONY都無參加IFPI唱片奬,但可以角逐數位音樂

數位音樂個list做咩唔post既?

十大數位音樂
Bae Bae - Big Bang
Hello - Adele
I'm yours - Jason Marz
小幸運 - Hebe
念念不忘 - Juno
高山低谷 - 林奕匡
原來她不夠愛我 - 吳業坤
無條件 - 陳奕迅
當狗愛上貓 - 鄭俊弘
羅生門 - Juno/Kay

It is because Joey and Juno each only released ONE CD in 2015, whereas others released multiple CD ...
boy4dudes 發表於 2016-3-31 00:23

Juno 都算啦
但Joey 賣得差過的士陳係咩玩法

唔止無準備中,基本上所有環球/華納/SONY都無參加IFPI唱片奬,但可以角逐數位音樂

數位音樂個list做咩唔post既?

十大數位音樂
Bae Bae - Big Bang
Hello - Adele
I'm yours - Jason Marz
小幸運 - Hebe
念念不忘 - Juno
高山低谷 - 林奕匡
原來她不夠愛我 - 吳業坤
無條件 - 陳奕迅
當狗愛上貓 - 鄭俊弘
阿薯 發表於 2016-3-31 00:32

"聲稱" hit爆全城嗰首 眼淚的秘密 去咗邊??

當狗愛上貓 乜咁hit?
我真係唔知
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

港台個銷量女歌手, 我呸!
lemontea1069 發表於 2016-3-31 00:24

真係有理由質疑rthk銷量獎嘅準則,點解joey 不入 ifpi 2015十大銷量本地歌手,都可以拎 rthk個 2015最高銷量女歌手?

當狗愛上貓 乜咁hit?
我真係唔知
hinz 發表於 2016-3-31 00:38

佢啲fans消費力好強勁㗎

佢啲fans消費力好強勁㗎
kayzzz 發表於 2016-3-31 00:40

我知
咁佢成隻碟咁多歌
偏偏係呢首
02 著地 - 鄧麗欣

我覺得最搞笑係國語專輯報名得九張專輯
即係賣唔過一千都可以入「十大」
下年洪杰一定得既!

我知
咁佢成隻碟咁多歌
偏偏係呢首
hinz 發表於 2016-3-31 00:41

因為截數日未出碟,所以數位先多人買吧
Felix 17/12先出都入到十大,究竟幾時截既呢

當台灣上年整年賣過二萬張既歌手少於十個
我有理由信香港今次十大銷量係指二千或以上既銷量

因為截數日未出碟,所以數位先多人買吧
Felix 17/12先出都入到十大,究竟幾時截既呢

當台灣上年整年賣過 ...
阿薯 發表於 2016-3-31 00:51

咁愛同行忘了嗎個d都係上年
02 著地 - 鄧麗欣

Juno 都算啦
但Joey 賣得差過的士陳係咩玩法
阿薯 發表於 2016-3-31 00:36

Maybe 的士陳 "等等"'s total sale in China has been included. In that case, total sale for 等等 is probably more than "Me Re-do"

我覺得最搞笑係國語專輯報名得九張專輯
即係賣唔過一千都可以入「十大」
下年洪杰一定得既! ...
阿薯 發表於 2016-3-31 00:42

Yes, very odd indeed. When I saw 糖妹 "細細步" on the list, I was wondering whether they include both "細細步" EP and "台北細細步" CD&Travel Book.

呢個十大銷量本地歌手真係好奇怪,上一年Sammi LOVE IS LOVE系全年最高銷量廣東大碟,但Sammi都十大歌手不入,反而泳兒入到所以真係唔知點計
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

Maybe 的士陳 "等等"'s total sale in China has been included. In that case, total sale for 等等 is  ...
boy4dudes 發表於 2016-3-31 01:01

以下係ifpi 係website列明銷量只計港澳部分

2. All qualifications are required to be audited by the IFPI (Hong Kong Group) Ltd common auditor.
3. For the purpose of determining sales, all units must be sold by member companies ONLY in the territories of Hong Kong and Macau at a net price of not less than 75% of its normal listed wholesale price. Sales should not include export units, units supplied free whether or not as sales incentive, consignments, stocks returned and stocks existing at retail shops owned by the member company itself.

唉,呢個香港既taste越來越難明了,的士陳贏Joey/Juno :(

回復 134# 阿薯

的士在大陸紅爆了,唔止新碟,連舊碟都絕版了

呢個十大銷量本地歌手真係好奇怪,上一年Sammi LOVE IS LOVE系全年最高銷量廣東大碟,但Sammi都十大歌手不 ...
TT进化论 發表於 2016-3-31 01:06

因為上年入十大既歌手全年都有超過一張專輯/live CD/ DVD /Blue ray?
我只諗到呢個可能性,可能Love is Love 只賣了唔夠一萬,所以先有呢個結果

因為上年入十大既歌手全年都有超過一張專輯/live CD/ DVD /Blue ray?
我只諗到呢個可能性,可能Love is  ...
阿薯 發表於 2016-3-31 01:19

泳兒,阿嬌,何韻詩好似都得一碟?所以先覺得奇怪。。。甄妮都入
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

"聲稱" hit爆全城嗰首 眼淚的秘密 去咗邊??
kayzzz 發表於 2016-3-31 00:36

再講一次,越難越愛,身為 2014年 itunes 最高銷量歌曲,
係冇入 2014十大數碼暢銷歌曲 的。
呢個 section 點計,先係最大一個謎。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

泳兒,阿嬌,何韻詩好似都得一碟?所以先覺得奇怪。。。甄妮都入 ...
TT进化论 發表於 2016-3-31 01:27

靚泳 上年係一隻「愛情歌」有4個Versions

今年靚泳  無上榜但入到十大國語,taxi 都係
睇泥係計埋大陸

仲有上面有人quote 左今年係計銷量總收入,Hi Fi 碟定價一向比普通CD貴,LPCD 果d拍住200蚊,黒膠更要300$以上,係米因為呢個原因?

再講一次,越難越愛,身為 2014年 itunes 最高銷量歌曲,
係冇入 2014十大數碼暢銷歌曲 的。
呢個 sectio ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 02:59

又唔見其他hit歌唔入 十大數位音樂?
例如:
小幸運 - Hebe
念念不忘 - Juno
高山低谷 - 林奕匡
無條件 - 陳奕迅

又唔見其他hit歌唔入 十大數位音樂?
kayzzz 發表於 2016-3-31 03:08

答到 越難越愛 呢個大謎團 先再講落去啦。
2014年,續集 係入十大㗎 ....
不過又真係好似 星夢啲劇集歌 係唔入咁嘅 ....
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

答到 越難越愛 呢個大謎團 先再講落去啦。
2014年,續集 係入十大㗎 ....
不過又真係好似 星夢啲劇集歌  ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:12

我使鬼答

總之首所謂hit歌  眼淚的秘密 就係無入到 2015十大數位音樂,而上年其他受吹捧嘅hit歌全數入十大
除非你質疑人地唔俾星夢劇歌入選啦,但要提出證據囉

我使鬼答

總之首所謂hit歌  眼淚的秘密 就係無入到 2015十大數位音樂,而上年其他受吹捧嘅hit歌 ...
kayzzz 發表於 2016-3-31 03:17

如果解釋 越難越愛 嘅唯一方法係 星夢劇集歌唔入,
咁 眼淚的秘密 咪係星夢劇集歌囉。

如果解釋 越難越愛 嘅唯一方法係 星夢劇集歌唔入,
咁 眼淚的秘密 咪係星夢劇集歌囉。 ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:19

依個只不過係你憑空猜測

依個只不過係你憑空猜測
btw 當狗愛上貓 照入十大喎
當狗愛上貓 係星夢劇集歌 ...
kayzzz 發表於 2016-3-31 03:20

2014 itunes 最高位置嘅 三首廣東歌 都係 星夢劇集歌,全部冇入。
當狗愛上貓 唔係劇集歌。

http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=6846&pid=579379

當狗愛上貓 唔係劇集歌。

...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:23

死囉,首歌個名咁似劇集歌,笑

2014 itunes 最高位置嘅 三首廣東歌 都係 星夢劇集歌,全部冇入。
...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:23

數碼音樂 只包括 itunes?
同埋你quote啲數據都唔係官方數據

數碼音樂 只包括 itunes?
同埋你quote啲數據都唔係官方數據
kayzzz 發表於 2016-3-31 03:25

做 itunes 記錄嗰位仁兄嘅數 係信得過嘅。
而且 越難越愛 護航 愛我請留言 呢三首都係大家相信真係咁高位嘅歌。
itunes 以外嘅數 都係細數,唔會可以咁樣大大改變 itunes 嘅次序。

做 itunes 記錄嗰位仁兄嘅數 係信得過嘅。
而且 越難越愛 護航 愛我請留言 呢三首都係大家相信真係咁高位 ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:33

其實咁樣推論無乜意義,2014/2015兩年個準則分分鐘都唔同
即係 可能2014真係會篩走一啲歌,但係咪代表2015一定會咁做呢?無人知

其實咁樣推論無乜意義,2014/2015兩年個準則分分鐘都唔同
即係 可能2014真係會篩走一啲歌,但係咪代表20 ...
kayzzz 發表於 2016-3-31 03:36

你要針對 眼淚的秘密,我都冇辦法 :)
但就算只睇 itunes 全年每週排名,眼淚的秘密 都應該入十大。