返回列表 發帖
小道消息
十大銷量歌手 :
張敬軒
GEM
陳偉霆
鄭秀文
草蜢
楊千嬅
許廷鏗
石詠莉
龍劍笙
許志安 ...
samsam 發表於 2016-3-29 20:12

係咪流料?
joey呢?點會無佢份?上年rthk個銷量女歌手都係佢攞喎,點解?
btw 但我好似認得你個名,你之前啲消息幾準

Hins同鄭秀文拿大獎都合理。唔知十大唱片同十大歌手用咩standard去計? 唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎? ...
Ching2015 發表於 2016-3-30 23:23

我比較有興趣知,點解joey 無 ifpi 2015十大銷量本地歌手,但係會攞咗rthk個 2015最高銷量女歌手

唔止無準備中,基本上所有環球/華納/SONY都無參加IFPI唱片奬,但可以角逐數位音樂

數位音樂個list做咩唔post既?

十大數位音樂
Bae Bae - Big Bang
Hello - Adele
I'm yours - Jason Marz
小幸運 - Hebe
念念不忘 - Juno
高山低谷 - 林奕匡
原來她不夠愛我 - 吳業坤
無條件 - 陳奕迅
當狗愛上貓 - 鄭俊弘
羅生門 - Juno/Kay
阿薯 發表於 2016-3-31 00:32

"聲稱" hit爆全城嗰首 眼淚的秘密 去咗邊??

港台個銷量女歌手, 我呸!
lemontea1069 發表於 2016-3-31 00:24

真係有理由質疑rthk銷量獎嘅準則,點解joey 不入 ifpi 2015十大銷量本地歌手,都可以拎 rthk個 2015最高銷量女歌手?

當狗愛上貓 乜咁hit?
我真係唔知
hinz 發表於 2016-3-31 00:38

佢啲fans消費力好強勁㗎

再講一次,越難越愛,身為 2014年 itunes 最高銷量歌曲,
係冇入 2014十大數碼暢銷歌曲 的。
呢個 sectio ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 02:59

又唔見其他hit歌唔入 十大數位音樂?
例如:
小幸運 - Hebe
念念不忘 - Juno
高山低谷 - 林奕匡
無條件 - 陳奕迅
羅生門 - Juno/Kay

答到 越難越愛 呢個大謎團 先再講落去啦。
2014年,續集 係入十大㗎 ....
不過又真係好似 星夢啲劇集歌  ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:12

我使鬼答

總之首所謂hit歌  眼淚的秘密 就係無入到 2015十大數位音樂,而上年其他受吹捧嘅hit歌全數入十大
除非你質疑人地唔俾星夢劇歌入選啦,但要提出證據囉

如果解釋 越難越愛 嘅唯一方法係 星夢劇集歌唔入,
咁 眼淚的秘密 咪係星夢劇集歌囉。 ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:19

依個只不過係你憑空猜測

當狗愛上貓 唔係劇集歌。

...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:23

死囉,首歌個名咁似劇集歌,笑

2014 itunes 最高位置嘅 三首廣東歌 都係 星夢劇集歌,全部冇入。
...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:23

數碼音樂 只包括 itunes?
同埋你quote啲數據都唔係官方數據

做 itunes 記錄嗰位仁兄嘅數 係信得過嘅。
而且 越難越愛 護航 愛我請留言 呢三首都係大家相信真係咁高位 ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:33

其實咁樣推論無乜意義,2014/2015兩年個準則分分鐘都唔同
即係 可能2014真係會篩走一啲歌,但係咪代表2015一定會咁做呢?無人知

你要針對 眼淚的秘密,我都冇辦法 :)
但就算只睇 itunes 全年每週排名,眼淚的秘密 都應該入十大。 ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:42

只不過提出合理嘅質疑啫,唔係針對
都係嗰句,除非有itunes官方全年總排名,否則個啲推測出嚟嘅排名都唔可以盡信

學你話齋,唔同時期嘅排名好難比較

2014 嗰個 itunes 表,係有實數㗎 ... 你 scroll down 幾個 posts 睇睇。
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:50

講緊 2015 眼淚的秘密
我之前只係質疑 眼淚的秘密 係咪真係咁hit

2015 itunes有無實數 顯示首歌係10大?
我唔信你唔明我講咩

2015 itunes 個表:
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:59

第一,無實數
第二,就算信你個排名表,眼淚的秘密 都係十甲不入:
我自己計算,2015大概itunes銷售排位

1        麥浚龍 & 謝安琪        羅生門
2        田馥甄        小幸運 (電影 "我的少女時代"主題曲)
3        麥浚龍        念念不忘
4        Wiz Khalifa        See You Again (feat. Charlie Puth)
5        林奕匡        高山低谷
6        陳奕迅        無條件
7        BIGBANG        LOSER
8        麥浚龍        耿耿於懷
9        Maroon 5        Sugar
10        ADELE        Hello
11        BIGBANG        Bang Bang Bang
12        吳業坤        原來她不夠愛我
13        吳若希        眼淚的秘密 (TVB劇集"武則天"片尾曲)
14        容祖兒        女皇 (電視劇"武則天"主題曲)
15        Taylor Swift        Blank Space
hkchart 發表於 2016-1-5 14:48

你要針對 眼淚的秘密,我都冇辦法 :)
但就算只睇 itunes 全年每週排名,眼淚的秘密 都應該入十大。 ...
Bluejays 發表於 2016-3-31 03:42

any source??

你迫我 post 呢個 list 出嚟,我已經得罪緊好多粉。
Bluejays 發表於 2016-3-31 04:06

Ooops sorry, let us end the discussion on this then hahaha :P

糖妹 做乜呢幾年dup 哂?
matthew1990 發表於 2016-3-31 16:04

有起過咩?