返回列表 發帖
哇!許氏伉俪

如果有吳若希,甘應該从2014年11月計起吧?

沈震軒去表演定有獎?

最搞笑上年梁漢文聽後感(無上榜),色惑(限量系咪1000只?)都有十大國語唱片

回復 18# 最好的債

2013派歌,2015出碟,2016仲可以攞新人獎

宇宙gem呢?上咗宇宙所以吾志在地球既獎項?
~love1314~ 發表於 2016-3-28 15:54

佢只碟系咪要到下年才有獎啊,好似11月出的

Hins 12月出都計2015啦
fifty1205 發表於 2016-3-28 20:27

可能張敬軒得一只演唱會既碟有份吧

回復 34# 最好的債

12月出的碟仲可以計入咩

回復 50# rubylovessss

坤哥?11月才出啊

全年最高銷量女歌手 - 容祖兒
fxxk, i am so confuse
hinz 發表於 2016-3-30 11:39

港台果個系廢的

果個好似都係ifli頒?
老老實實icac係咪要查一查
hinz 發表於 2016-3-30 11:50

但果個又有eason(球記),甘應該同ifpi無關吧

容祖兒點會一個獎?十大銷量本地歌手?
十大銷量本地廣東唱片?
最好的債 發表於 2016-3-30 12:57

上面果個小道消息都無寫佢有十大歌手
可能真系得十大廣東唱片

回復 79# 最好的債

呢個……系一個謎

Alfred 上榜3星期,最高第5

Jinny 上榜9星期,最高第2

一睇就知Jinny賣得好過Alfred啦 ...
fifty1205 發表於 2016-3-30 16:35

吳若希無十大歌手,真系離奇

上年草蜢有出碟???完全唔知tim
p74d47 發表於 2016-3-30 22:44

有只演唱會2cd+2dvd

Hins同鄭秀文拿大獎都合理。唔知十大唱片同十大歌手用咩standard去計? 唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎? ...
Ching2015 發表於 2016-3-30 23:23

唔明點解有的有十大唱片但無歌手獎?如Joey, Juno
可能joey juno總的銷量唔夠果十位歌手咯

但有的又有歌手獎但唱片無十大,如草蜢?
草蜢有啊,系最暢銷本地現場錄製音像出品

甘許廷鏗應該計兩只碟了,甘先有機會超過吳若希一只精選,有歌手獎

越難越愛2014年的銷量入唔到十大,反而2015年的銷量就可以入到十大

回復 111# fifty1205

甘點解如果大家都擁有海,felix  12月出都有十大廣東唱片

Watermark應該計,但入唔到十大唱片,但總的銷量加埋高過吳若希

可能衣家改左,跨年碟兩年都可以計,但銷量就要分開計

回復 134# 阿薯

的士在大陸紅爆了,唔止新碟,連舊碟都絕版了

係,提名左兼合資格,即使零銷量都有銷量獎
最好的債 發表於 2016-3-31 12:10

如果賣100只都有9大唱片,真系笑死人

taxi chan also...
香港銷量有幾多-_-
mainlib 發表於 2016-4-16 22:40

好多港版貨可能銷往内地了

麥浚龍and張敬軒都出得一隻EP 即係話張敬軒隻ep好賣過Juno同安哥隻精選?
黃家正 發表於 2016-4-17 09:18

張仲有只live碟

睇番my tv ,原來Alfred得獎係計埋Watermark. 咁今年年尾再出碟又有機會明年爭獎了。 ...
Ching2015 發表於 2016-4-17 23:24

跨年碟計2年咯,但吳若希只精選就好特别,2014無十大(好多星期冠)
反而2015有十大