返回列表 發帖

百姓 - 吳業坤

單選投票, 共有 164 人參與投票
31.10% (51)
7.93% (13)
4.88% (8)
3.66% (6)
52.44% (86)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: KYC0347

歌曲: 百姓
主唱: 吳業坤

收錄大碟: /
推出日期: /

派台日期:30/3/2016

歌詞:
作曲:Larry Wong
填詞:黃偉文
編曲:Larry Wong
監製:舒文

總有些人在山頂 總有些人在山腳
明日再看誰換了個位 上和下 或者倒轉
總有些人幸福點 但卻阻不住你爭氣點
是誰話小嘍囉 沒權不甘心 停在起跑線

別信他 沒人是推不翻的終審法院 能隨便判斷
明明是群眾 無謂再掙扎去找齣好戲演

大家都 愛普通 沒傳奇
大氣候 要清淡 而無味
不信你跟我 在無力買的地皮 都有力成為自己
大方針 要統一 做隻棋  
未鼓舞 百家姓 談骨氣
安份做百姓 直到逃離 委屈世紀
在平地再寫創世紀

總有些人在側邊 總有些人做主角
別信這種胡言 自行打交叉塗自己的臉

自某天 被培育舉高的手統統要剪 凡人命太賤
人人路人甲 全受到洗腦暗星不可以閃

大家都 愛普通 沒傳奇
大氣候 要清淡 而無味
不信你跟我 在無力買的地皮 都有力成為自己
大方針 要統一 做隻棋  
未鼓舞 百家姓 談骨氣
安份做百姓 擇個時辰 翻身躍起
教上帝嫌棄別自棄  

大家都 愛普通 沒傳奇
大氣候 要克制 留原地  
只怕你跟我 在離地八千里 天空裡完成歷險記
大方針 要統一 做隻棋
未鼓舞 百家姓 談骨氣
忠實做百姓 別要和諧 歡喜痛悲
萬人萬套心中真理

D歌詞 可能我諗多左XD

錄音室VER~

評分人數

• CunninG

成首歌都幾切題嘅 夠哂普通
除左份詞有啲意思 其他部分真係好普通
唔知係咪專登既呢 lol

歌詞有意思
最中意
別信他 沒人是推不翻的終審法院 能隨便判斷
唱得好好
5分
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

y live version can use to open post

btw 1 mark.
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Chorus 好聽
但佢真係唱得好難聽

2 分
有幾個位以為係洪卓立唱緊

好耐心聽完成首,但真係冇辦法唔俾:

1分
(唱得唔好)

主歌第一句唱得難聽到我嘩左出黎
仲有呢啲三幅被歌詞到底要loop幾多次

1分

其實佢把聲咁hea真係carry唔到首歌囉

btw
live片都可以出post = =

衝入黎俾1分
個人同把聲就唔洗講la
不過d詞都填得怪怪地
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

美霧年度主打喔

首歌其實幾好聽
但我嚴重地頂唔順兼唔鍾意偽毒把聲
而且份詞有d位好怪
利申:唔係鏡粉

3分 for詞

本來呀Y填詞就有啲期待
聽完之後真係無乜特別
咪又係普通嘅一首歌
Chorus好普通
唔夠陽光,原來咁搶

利申未聽 但啲詞噴到
總有些人在山頂 總有些人在山腳
沒人是推不翻的終審法院
自行打交叉塗自己的臉
Happy and Blessed.

我o係度諗緊Alfred唱呢首歌(因為突然諗起AL冇唱過Larry Wong歌

回復 17# PangChiYeung

個腦即刻有聲 lol
美鏗好似會適合好多

許廷鏗版 其實兩首歌幾似

首歌正正係描述平凡百姓,配合Acoustic feel都係正常嘅
韓國的音樂文化 就是用最好的包裝 將最難聽的噪音送出

Chorus 好聽
但佢真係唱得好難聽

2 分
有幾個位以為係洪卓立唱緊
賴爽 發表於 2016-3-31 08:05

好耐心聽完成首,但真係冇辦法唔俾:

1分
(唱得唔好)
AntoniaC 發表於 2016-3-31 08:31

其實個曲都係悶悶地,只不過佢唱得更加悶

霏入嚟俾 5-4 FUN
期待美會員入嚟宣傳
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

有佢既岀現
我先發現其實我都唔係幾討厭FRED
02 著地 - 鄧麗欣

主歌第一句唱得難聽到我嘩左出黎
仲有呢啲三幅被歌詞到底要loop幾多次

1分 ...
bagfgfcde 發表於 2016-3-31 08:41

唱腔難頂做作

ok 喎!祗是歌詞不算順暢, 還是覺得陽光點的歌好聽一點.
陽光點的歌 發表於 2016-3-31 15:00

呢個人相當有可疑
02 著地 - 鄧麗欣

回復 26# hinz

佢d用字係咪威廉分身
利申:唔係鏡粉

回復  hinz

佢d用字係咪威廉分身
tom 發表於 2016-3-31 15:18

最好的債 我估係

最好的債 我估係
rubylovessss 發表於 2016-3-31 15:46

呢個壇得一個會用「祗是」
02 著地 - 鄧麗欣

我估係
rubylovessss 發表於 2016-3-31 15:46

救命,點解你咁都可以估錯

救命,點解你咁都可以估錯
kayzzz 發表於 2016-3-31 15:55

佢用歌名用會員名喎
係咪有人扮william.又見唔到呢個人 鬼知佢係邊個咩

佢用歌名用會員名喎
rubylovessss 發表於 2016-3-31 16:04

姐係我等我在都係最好的債既分身?
02 著地 - 鄧麗欣

呢個壇得一個會用「祗是」
hinz 發表於 2016-3-31 15:50

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

獻給所有支持他的歌迷,為自己打氣的一首歌.坤哥唱得很感動,令我熱淚盈眶.還是希望他能繼續努力,成為新一代男神,不要辜負他的支持者.

唔錯!歌詞jeng
love wins!

唔係特別好好聽,但係都唔洗咁多1分卦.....
FIGHT for 陳柏宇

唱得唔錯啵
5fun
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

其實佢把聲咁hea真係carry唔到首歌囉

btw
live片都可以出post = =
ed8671ed 發表於 2016-3-31 08:59

經過特別申請
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

經過特別申請
KYC0347 發表於 2016-3-31 21:07

你唔好白痴啦
特別申請
有咩特別?
問過nic係咪
02 著地 - 鄧麗欣

咁多1分,點解我覺得呢首有機會入十大

可唔可以唔好搵舒文
好死氣沉沉
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

CD VER好聽好多啦,LIVE把聲唔夠醒
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

唔知啲一分係邊度嚟

詞既內容唔錯, 不過用字古古怪怪, 咩"全部路人甲" ...聽得幾辛苦.
旋律唔得. 反而個編曲的結他聲幾好聽

毒坤把聲中高音不錯, 有d 似古巨基.

聽左半首已經唔想download, 2分

或者而家係興呢啲缺氧式+懶音唱腔
但我認我係舊一派人,唔識欣賞

同埋吹到份詞係要比大家聽到一個不一樣嘅坤哥
咪又係講小人物要出人頭地,又係嗰種演繹
點唔同呀?
仲要唔係寫得好

美霧做左cm男美祖,大家對佢都要求好高lol
4分

本來個班底可以期待下
但係可能作曲人同填詞人都係睇人交貨
首歌都幾難聽下 佢把聲可以再難聽啲

1 Fun
btw 做唔到第一個投 1 分 sad sad 豬

本來個班底可以期待下
但係可能作曲人同填詞人都係睇人交貨
首歌都幾難聽下 佢把聲可以再難聽啲

...
mamakin 發表於 2016-4-1 22:13

睇人交貨? 你講野呀?

Wyman's facebook:

"(第一次和這位大家寄予厚望的新朋友合作,想寫點和他以前不一樣的,而他竟然又真的唱出了一個我未聽過的坤哥,感動甚。單曲好像還沒正式派台,但這個真正在獅子山下拍的Live版已很精彩,希望你也能認真聽一聽。)"

1 Fun btw 做唔到第一個投 1 分 sad sad 豬
mamakin 發表於 2016-4-1 22:13

下次讓俾你做

首歌有冇咁差呀
雖然唔稱得上年度大作..
但有D 說一句GE fd 同埋至少旋律都易記呀= =

男金呢首無可能唔比1分

我覺得個曲唔錯,係第一句有D怪姐
唱就...都叫有改善架啦,值得鼓勵下o既