返回列表 發帖
西利嗄
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:21

噴歌對我黎講係零難度

第唔知幾多條

每一個依類型食譜都要做既步驟
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:08

我不知道該回什麼,只好貼上乳酪蛋糕做法 自己做健康又好吃 準備所有材料。低筋麵粉過篩,奶油放入耐熱容器裡,隔水加熱使其融化。檸檬清洗乾淨外皮再刨絲及榨汁備用。先將奶油乳酪放置於室溫軟化。 製作餅皮,餅乾放入較厚的食物袋中,用桿麵棍敲碎。 製作餅皮,餅乾放入較厚的食物袋中,用桿麵棍敲碎。 將融化的奶油稍微冷卻後備用。 將融化的奶油稍微冷卻後備用。 將奶油倒入餅乾袋裡,攪拌混合。 將奶油倒入餅乾袋裡,攪拌混合。 將做法4.倒入模型中,用杯子或湯匙等工具輕壓,使其鋪滿模型底部,然後放入冰箱冷藏定型。冷藏約30分鐘以上即可。 將做法4.倒入模型中,用杯子或湯匙等工具輕壓,使其鋪滿模型底部,然後放入冰箱冷藏定型。冷藏約30分鐘以上即可。 將香草豆莢剖半,用刀片刮下香草豆莢籽。 將香草豆莢剖半,用刀片刮下香草豆莢籽。 製作起司蛋糕的麵糊,將軟化的奶油乳酪用橡皮刮刀攪拌,並加入酸奶及2/3的細砂糖攪拌混合。 製作起司蛋糕的麵糊,將軟化的奶油乳酪用橡皮刮刀攪拌,並加入酸奶及2/3的細砂糖攪拌混合。 均勻混合後,加入蛋黃攪拌至表面光滑(這時可改用打蛋攪拌器),接著加入鮮奶油同樣攪拌至表面光滑。 均勻混合後,加入蛋黃攪拌至表面光滑(這時可改用打蛋攪拌器),接著加入鮮奶油同樣攪拌至表面光滑。 加入香草籽及過篩的低筋麵粉一起攪拌均勻。 加入香草籽及過篩的低筋麵粉一起攪拌均勻。 再加入檸檬汁及檸檬皮(絲)混合。 再加入檸檬汁及檸檬皮(絲)混合。 使用一個乾淨的調理碗加入蛋白,剩餘的細砂糖分兩次倒入,並同時用電動攪拌器攪拌,打發至蛋白霜的尖端會往下低垂的柔軟程度。 使用一個乾淨的調理碗加入蛋白,剩餘的細砂糖分兩次倒入,並同時用電動攪拌器攪拌,打發至蛋白霜的尖端會往下低垂的柔軟程度。 加入一半的蛋白霜至起司蛋糕糊中攪拌均勻。再將起司蛋糕糊全部倒回剩下的蛋白霜裡攪拌均勻,動作快速而輕巧。 加入一半的蛋白霜至起司蛋糕糊中攪拌均勻。再將起司蛋糕糊全部倒回剩下的蛋白霜裡攪拌均勻,動作快速而輕巧。 在模型底部包上錫箔紙,(避免隔水加熱時水份會流進模型裡)接著倒入麵糊,用橡皮刮刀將麵糊表面刮平整。 在模型底部包上錫箔紙,(避免隔水加熱時水份會流進模型裡)接著倒入麵糊,用橡皮刮刀將麵糊表面刮平整。 烤箱先預熱170度c備用。烤模放入大烤盤裡,注入約2cm高度的熱水,放進烤箱以170度c烘烤40分鐘,接著再用160度c繼續烘烤10-15分鐘。搖動模型時,蛋糕表面會像布丁般緩緩搖動的半熟狀態,即代表完成。請依各家烤箱的不同,烘烤時間可做調整。 烤箱先預熱170度c備用。烤模放入大烤盤裡,注入約2cm高度的熱水,放進烤箱以170度c烘烤40分鐘,接著再用160度c繼續烘烤10-15分鐘。搖動模型時,蛋糕表面會像布丁般緩緩搖動的半熟狀態,即代表完成。請依各家烤箱的不同,烘烤時間可做調整。 蛋糕出爐先冷卻後,再放入冰箱冷藏1個小時以上。用刀子沿著模型輕輕劃一圈,取下蛋糕即完成。 蛋糕出爐先冷卻後,再放入冰箱冷藏1個小時以上。用刀子沿著模型輕輕劃一圈,取下蛋糕即完成。

ed8671ed 發表於 2016-4-1 23:21

你咁記得兔兔。。

1、1兔1 從出生就注定 I’m the Only one for U

噴歌對我黎講係零難度
ed8671ed 發表於 2016-4-1 23:22

我真係完全唔知有D咁既歌

打完一鋪LOL
番黎繼續髮力
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

ed8671ed 發表於 2016-4-1 23:21

走左去搵晚上我是天蝎座添
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

我不知道該回什麼,只好貼上乳酪蛋糕做法 自己做健康又好吃 準備所有材料。低筋麵粉過篩,奶油放入耐熱容 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-1 23:22

WHAT ARE YOU TALKING ABOUT A_A?

我不知道該回什麼,只好貼上乳酪蛋糕做法 自己做健康又好吃 準備所有材料。低筋麵粉過篩,奶油放入耐熱容 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-1 23:22

spam?

第N+1題

我生日既三十日後

其實我都係依家先知有首咁既歌
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:17

Hi天平先生
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

WHAT ARE YOU TALKING ABOUT A_A?
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:23

閱既意思
不過見你po個蛋糕片又好似幾襯咁

你咁記得兔兔。。

1、1兔1 從出生就注定 I’m the Only one for U
kk8733 發表於 2016-4-1 23:23

PUN
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

打完一鋪LOL
番黎繼續髮力
matthew1990 發表於 2016-4-1 23:23

你一發力。即係我陪跑啦。

PUN
matthew1990 發表於 2016-4-1 23:25

歌詞來呀。。

Hi天平先生
HOTMAN 發表於 2016-4-1 23:24

到時大家要識做呢

請大家多多支持小妹J.Arie新作天平先生!
Happy and Blessed.

走左去搵晚上我是天蝎座添
RVHOCPC 發表於 2016-4-1 23:23

我都有諗過呢首
但係天蠍啱啱好過咗

到時大家要識做呢
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:25

推王子俾你就得啦。

請大家多多支持小妹J.Arie新作天平先生!
jose 發表於 2016-4-1 23:27

新作??

推王子俾你就得啦。
kk8733 發表於 2016-4-1 23:27

咁推邊個比你@@
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

第903題

話說 太好啦 終於等到今日
聽日終於放假

第903題

話說終於等到今日
聽日終於放假
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:28

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10091

評分人數

第903題

聽日終於放假

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10091

第903題

聽日終於放假

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10803&extra=page%3D2

ed8671ed 發表於 2016-4-1 23:29

you are so quick!!

第903題

聽日終於放假

http://www.cmusichart.com/discuz ... amp;extra=page%3D11

樓上繼續錯。。。傷心。。。

樓上繼續錯。。。
kayzzz 發表於 2016-4-1 23:31

好慘呀

棋子亂入 笑死

可能野生動物唔明白人類嘅邏輯

kayzzz 發表於 2016-4-1 23:30

令人豔羨既速度
Happy and Blessed.

kayzzz 發表於 2016-4-1 23:30

google會快啲
(好似係

我玩夠皮la 等睇亞視執笠
你哋繼續玩啦~

棋子亂入 笑死
mamakin 發表於 2016-4-1 23:32

唔好笑呀。。

google會快啲
(好似係

我玩夠皮la 等睇亞視執笠
你哋繼續玩啦~ ...
ed8671ed 發表於 2016-4-1 23:32

港台接手之後都係重播舊野 十大中文金曲

港台接手之後都係重播舊野 十大中文金曲
mamakin 發表於 2016-4-1 23:35

呢首都好幸福
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

岩岩新加入既團友們 講多次新規則
依家係我出題目 之後再係全壇到搵番首歌專屬既LINK PO 出黎嗄

呢首都好幸福
HOTMAN 發表於 2016-4-1 23:35

du du lu du du du。。。古典曆法。。。

第1069題 話說上星期跟住整 真係好好味<333333
我覺得自己真係好勁

岩岩新加入既團友們 講多次新規則
依家係我出題目 之後再係全壇到搵番首歌專屬既LINK PO 出黎嗄 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:36

OKK

話說上星期跟住整 真係好好味
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-1 23:37

呢個係問題 ?

呢個係問題?

呢個係問題?

第1069題 話說上星期跟住整 真係好好味

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7917&extra=page%3D1

呢個係問題 ?
mamakin 發表於 2016-4-1 23:37

呢個係問題?
kayzzz 發表於 2016-4-1 23:38

呢個係問題?
RVHOCPC 發表於 2016-4-1 23:38

係 LOL 我唔記得打番

http://www.cmusichart.com/discuz ... table&tid=10509

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10812

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10907&extra=page%3D2

RVHOCPC 發表於 2016-4-1 23:39

pun

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10989
?-_-

評分人數

RVHOCPC 發表於 2016-4-1 23:39

唔好意思 我唔鐘意你依個食譜