返回列表 發帖
咁呢輯比過往似乎冇咁大陸化
唔知將上季個咩紅放落今季會點
bagfgfcde 發表於 2016-4-10 00:33

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

回復 685# matthew1990
留返悬念到最后

回復  matthew1990
留返悬念到最后
milanrobi 發表於 2016-4-10 02:31

如果唔係咁 李克勤應該入到三甲
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

呢排少上cm, 而家先留意到樓主呢個帖支持下先。Joey第一round被out,  我估佢都會繼續留係香港爭獎,so sad, 今次連的士陳都帮佢唔到。

如果唔係咁 李克勤應該入到三甲
matthew1990 發表於 2016-4-10 15:52

所以我之前咪話克勤先係最大受害者

呢排少上cm, 而家先留意到樓主呢個帖支持下先。Joey第一round被out,  我估佢都會繼續留係香港爭獎,so sad, ...
Ching2015 發表於 2016-4-10 16:41

多謝支持

容小姐依家贏到咁多同情,好應該主力北上發展喇 留係度守業做乜鬼

回復 760# kayzzz

我唔係同情佢,係同情其他想爭獎的女歌手們。So sad.

回復  kayzzz

我唔係同情佢,係同情其他想爭獎的女歌手們。So sad.
Ching2015 發表於 2016-4-10 17:34

我意思係話大陸人為佢抱不平呀

Btw 公道說話  

近十幾年,其他歌手喺頒獎禮都疑似被黑走好多奬啦

相比起嚟,今次祖兒輸咗只係小挫折啫,應該唔會阻佢進軍大陸市場

都係嗰句,唔好守業喇

經過我是歌手,我先覺祖兒把聲好限制,唱得無張力亦無爆發力,有幾集都唱到首歌好平淡。

我意思係話大陸人為佢抱不平呀

Btw 公道說話  

近十幾年,其他歌手喺頒獎禮都疑似被黑走好多奬 ...
kayzzz 發表於 2016-4-10 17:41

睇下點啦。JOEY 願意回內地發展。。

好似搶曬李玟風頭,國語精選年底有望
風見志郎 發表於 2016-4-9 22:37

全員加速中coming soon!估計容祖兒嘅性格又會吸引一大堆粉絲!佢真係好好笑!,下週仲有一個巔峰會,佢同克勤會表演演唱會嘅片段,到時真係又會驚艷好多人,容李演唱會真係2015年最正演唱會!
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

仲以為克勤有三甲

仲以為克勤有三甲
Cklababyk 發表於 2016-4-10 23:45

我覺得克勤表現超乎預期

其實jy好似次次都好留力咁,幾首唱部份少,key又set得比平時低
可能想穩陣 但唱方面 咁耐都無邊一集有令人wow既感覺
唔係唔好聽 但係參加比賽就好難突圍而出

其實jy好似次次都好留力咁,幾首唱部份少,key又set得比平時低
可能想穩陣 但唱方面 咁耐都無邊一集有令人w ...
mc) 發表於 2016-4-11 07:32

快歌直情 跳多過唱,放開你的頭腦/愛是懷疑 更加俾rapper/陳奐仁 搶晒focus, 唱嘅部分又係少,好多高音位都避咗唔唱

跳依方面就好盡力,但唱方面就乏善足陳

鍾意黃致列 同lala
jy揀而我不知道 已經輸左
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

網上流傳 節目結束後 歌手的商演報價:
kayzzz 發表於 2016-4-11 16:41

咁咪好
美祖可以番大陸搵食

咁咪好
美祖可以番大陸搵食
matthew1990 發表於 2016-4-11 16:43

支持 美祖番大陸搵食

好驚訝 黃致列 咁鬼高價

網上流傳 節目結束後 歌手的商演報價 (價格未經證實,僅供參考):

想睇想睇

支持 美祖番大陸搵食
但 網上流傳 個價咁鬼低,低過克勤咁多
好驚訝 黃致列 咁鬼高價 ...
kayzzz 發表於 2016-4-11 16:44

好驚驚最後都係選擇香港。。

支持 美祖番大陸搵食

李克勤 喺大陸不嬲有知名度
又經常痴住譚校長搵食 一定高價啲啦

李克勤 喺大陸不嬲有知名度
又經常痴住譚校長搵食 一定高價啲啦
matthew1990 發表於 2016-4-11 17:19

仲高過 阿哲,有D估唔到

回復 771# kayzzz

好想知道。

美祖包尾則是意料中事,當他找的士陳時,已經決定她祗是陪跑. 有時覺得haken有點自私, 既然找到莎莉和阿Lam , 做個順水推舟人情, 將其中一員給美祖, 都無輸得咁難看.
陽光點的歌 發表於 2016-4-11 18:47

莎莉唱得好過祖祖,又係女歌手。一定唔會請佢將祖祖比下去
另外,祖祖恐怕唱唔到 阿lam日記/數字人生,祖祖大弱點係換氣,唱完頭幾句都應該扯晒哮
最後,阿lam莎莉肯上個節目係因為同克勤friend底,祖祖請佢哋都未必俾面啦

我覺得送禮唱歌太平穩,幾無聊下
其實個post夠鐘lock未
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

我覺得送禮唱歌太平穩,幾無聊下
panjunchisa 發表於 2016-4-11 18:58
He is the most technically competent male singer on the show :O
But his lack of unique tone and versatility makes him a "boring" pop singer

支持 美祖番大陸搵食

黃致列 個樣唔差
又係韓仔 大陸人實Buy
嗰年 the one 都俾人嗌oppa
就知大陸人幾鍾意韓國人

He is the most technically competent male singer on the show :O
But his lack of unique tone and vers ...
matthew1990 發表於 2016-4-11 19:16

佢幫幫唱揀歌揀得好,首歌要技巧>感情

美祖係大陸都幾有觀眾緣
居然好似冇乜人插佢

美祖係大陸都幾有觀眾緣
居然好似冇乜人插佢
mgiks 發表於 2016-4-11 23:28

星期五個巔峰會都係比人插到即刻發個獨立微博話祖兒會出席
其他六個參賽者都係 SHARE 同一條微博

祖兒成首位加盟歌手, 接檔芒果台我是歌手節目.

我地天后去大陸發展啦好明顯心有不甘, 推曬所有檔期接芒果job
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

黃致列 個樣唔差
又係韓仔 大陸人實Buy
嗰年 the one 都俾人嗌oppa
就知大陸人幾鍾意韓國人 ...
Ald 發表於 2016-4-11 21:00

其實韓國人 港台好多人都好迷

美祖係大陸都幾有觀眾緣
居然好似冇乜人插佢
mgiks 發表於 2016-4-11 23:28

係因為佢無亂講野姐,
你試下佢好似係香港咁亂講野講番D天后金句

咁既賽果都正常啊 加大力度的確無咩感覺 的士好似係咁係隔離murmur咁

網上流傳 節目結束後 歌手的商演報價 (價格未經證實,僅供參考):

wanna see

係因為佢無亂講野姐,
艾石仔 發表於 2016-4-12 08:41

又話拉拉塊面大 又話王晰眼細 又叫班觀眾叫佢做舒淇 都咁受歡迎喎

係因為佢無亂講野姐,
艾石仔 發表於 2016-4-12 08:41

大陸啲人好似好BUY佢亂UP
話佢霸氣

星期五個巔峰會都係比人插到即刻發個獨立微博話祖兒會出席
其他六個參賽者都係 SHARE 同一條微博 {:1_9: ...
賴爽 發表於 2016-4-11 23:51

本來好似冇佢 ?

其實依啲講下笑無傷大雅
但如果佢講 噓我論/樹皮論/燒鵝湖論/守業論 依啲惹人反感嘅說話,真係難講 {: ...
kayzzz 發表於 2016-4-12 18:21

咁你點睇李玟份人假到咁
識做人唔係一件壞事,但過份圓滑搞到自己不似人形,咁我情願個個人真啲,加上容祖兒由自貼艾辛事件開始已經慢慢咁挽回緊形象

咁你點睇李玟份人假到咁
識做人唔係一件壞事,但過份圓滑搞到自己不似人形,咁我情願個個人真啲 ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:33

佢人品係點我就真係唔知 ,至少佢談吐顯得佢係一個講野經大腦嘅人,作為資深歌手其實都幾重要

王若麟微博:

祖兒,她認真的很乾淨!得到結果後,我盡量控制自己,因為節目組之前告訴我不要太悲情賺觀眾眼淚,我就把頭仰倒沙發背上,衝天攢淚,總看不到了吧,祖兒又來安慰我,“人生嘛,總要經歷這些。”我說了句:“我哭,因為你認真的太乾淨!”祖兒淚奔!我並不全是因為名次,更是為她的為人,還有就是最後一期,不知何時再見。到底是人不開眼,還是天不開眼?我在香港鳳凰工作的時候,星雲大師來台裡講法,他評價當今社會,一個字,假!我估計會記一輩子這句話。而這個字經常從祖兒口裡說出,不誇張,我當時看她的眼神就像在看一尊佛。她看不得假,忍不了假,每次她說出這字,戳破別人一次次的設計和虛偽時,我心裡都會蹦出倆字“牛逼”,崇拜。性情這兩個字放在她身上,我舒服。說到認真,大家都認真,但祖兒的認真是我見到的純粹的,真實的認真,沒有身段的認真,帶些童真的認真,認真得讓人感動,認真的讓人心疼,認真得讓人不好意思。這次一別,不知何時重逢,只能讓自己更認真,更優秀,好伙伴才能再相見。對,山水有相逢。

佢人品係點我就真係唔知 ,至少佢談吐顯得佢係一個講野經大腦嘅人,作為資深歌手其實都幾重要 ...
kayzzz 發表於 2016-4-12 18:38

守業論我覺得佢好經大腦,好尊重而家既歌手同埋自己工作團隊喎,
咁我覺得千嬅、許志安、李克勤都仲拎緊 903 既獎,佢地都守緊業喎

另外你講個堆都成十年前啦,係時候要成長了

QUOTE 下佢芒果經理人講既嘢先

王若麟
4月9日 17:23 来自 iPhone 6 Plus
祖儿,她认真的很干净!得到结果后,我尽量控制自己,因为节目组之前告诉我不要太悲情赚观众眼泪,我就把头仰倒沙发背上,冲天攒泪,总看不到了吧,祖儿又来安慰我,“人生嘛,总要经历这些。”我说了句:“我哭,因为你认真的太干净!”祖儿泪奔!我并不全是因为名次,更是为她的为人,还有就是最后一期,不知何时再见。到底是人不开眼,还是天不开眼?我在香港凤凰工作的时候,星云大师来台里讲法,他评价当今社会,一个字,假!我估计会记一辈子这句话。而这个字经常从祖儿口里说出,不夸张,我当时看她的眼神就像在看一尊佛。她看不得假,忍不了假,每次她说出这字,戳破别人一次次的设计和虚伪时,我心里都会蹦出俩字“牛逼”,崇拜。性情这两个字放在她身上,我舒服。说到认真,大家都认真,但祖儿的认真是我见到的纯粹的,真实的认真,没有身段的认真,带些童真的认真,认真得让人感动,认真的让人心疼,认真得让人不好意思。这次一别,不知何时重逢,只能让自己更认真,更优秀,好伙伴才能再相见。对,山水有相逢。

本來好似冇佢 ?
mamakin 發表於 2016-4-12 18:33

無,根本芒果無諗過搵佢,但克勤想搵埋佢一齊玩,所以祖兒發 ig 話會去,
點知芒果個微博又唔 po,所以比人鬧到痴左線,跟手即刻要發個微博話祖兒會回歸

守業論我覺得佢好經大腦,好尊重而家既歌手同埋自己工作團隊喎,
咁我覺得千嬅、許志安、李克勤都仲拎緊 ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:42

我提醒佢唔好重覆以前嘅失言啫
唔使咁大反應喎
守業論 係咪 尊重其他歌手 就見仁見智啦

我提醒佢唔好重覆以前嘅失言啫
唔使咁大反應喎
守業論 係咪 尊重其他歌手 就見仁見智啦 ...
kayzzz 發表於 2016-4-12 18:45

其實如果個頒獎禮,得返一堆新人去爭,好似 TVB 咁,比個最受歡迎女歌手比吳若希夠突破啦,但有無用先,會唔會拎完上到位先

其實如果個頒獎禮,得返一堆新人去爭,好似 TVB 咁,比個最受歡迎女歌手比吳若希夠突破啦,但有無用先, ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:50

依家講緊佢行為言論,同佢應唔應該攞獎兩樣野
就當你話 佢應該攞獎 成立,佢個presentation絕對可以做得好啲,例如唔好遲到攞獎啦,如果依啲叫真,只係顯出佢嘅驕傲,同唔尊重其他歌手
敢講如果佢係芒果台咁做,肯定一班人走出嚟鬧佢,絕對影響佢喺大陸發展
唔該唔好再逼我喺依個post批評佢 thanks

依家講緊佢行為言論,同佢應唔應該攞獎兩樣野
就當你話 佢應該攞獎 成立,佢個presentation絕對可以做得 ...
kayzzz 發表於 2016-4-12 18:55

無記得頒獎禮前夕佢要返大陸做嘢,JW、G.E.M. 都試過遲到成大班歌手等佢地,
陳奕迅 Hea 唱完咪又係繼續受到港人喜愛,唔洗出席都照舊有至尊歌拎,咁代表佢又唔尊重?

加上芒果台係歌唱比賽同頒獎禮完全唔同,唔知比較之處係咩

ok , off topic

無,根本芒果無諗過搵佢,但克勤想搵埋佢一齊玩,所以祖兒發 ig 話會去,
點知芒果個微博又唔 po,所以比 ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:46

最搞笑祖兒淘汰之後就係我是歌手微博發咗一條第二輪候選李玟vs徐佳瑩你選邊個?下面全部都係容祖兒
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

歌手音域 比較圖 (僅供參考):

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽