返回列表 發帖

總決賽歌手 最終排名

第一輪     第二輪

李 玟     1             1  

張信哲     3             2  

黃致列     2             3  

老 狼     4         — (淘汰)

李克勤     5         — (淘汰)

徐佳瑩     6         — (淘汰)

容祖兒     7(淘汰)    —

祖祖係勁嘅,大家幾唔鐘意佢霸獎都好,我真係睇唔到有邊個新一輩女歌手有佢嘅功力,就算GEM都唔及佢全面,只係嗌得叻啲
Crooks 發表於 2016-4-9 23:21

其實GEM係 我是歌手 嘅表現全面過joey好多,GEM 粵/國/英 嘅 慢歌/跳唱/自彈自唱都有,同埋佢既唱功唔係 "嗌得叻啲" 咁簡單
GEM攞到第2名絕對唔係僥倖

仲有決賽好驚嚇既一無所有

為何你總下個沒夠~~~(喘氣) 你這就唔知唱乜 ~~~ 你這就跟我走 yiyayi ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-10 00:16

佢rock就算罷啦

真係好好聽
今日我喺街都狂loop 佢尋晚比賽嗰兩首歌
matthew1990 發表於 2016-4-10 00:17

lala 啲唞氣聲好distracting

點解你Lala 第一輪表現排到咁前?
matthew1990 發表於 2016-4-10 00:21

因為有JJ幫佢
其實係其他人太差

我覺得佢第一場仲未走火入魔果陣 泡沫係唱得幾好聽
mamakin 發表於 2016-4-10 00:24

我反而覺得GEM啲低音唔係好到

好彩佢參加呢輯咋
matthew1990 發表於 2016-4-10 00:28

Exactly what i wanted to say

咁呢輯比過往似乎冇咁大陸化
唔知將上季個咩紅放落今季會點
bagfgfcde 發表於 2016-4-10 00:33

如果韓紅參加今屆,老狼會踢唔到館,最尾會係韓紅攞第一,原本嘅1至3名跌一級,hacken lala維持5/6,仍然係容祖兒包尾
紅姐可能同祖祖做到friend添

如果唔係咁 李克勤應該入到三甲
matthew1990 發表於 2016-4-10 15:52

所以我之前咪話克勤先係最大受害者

呢排少上cm, 而家先留意到樓主呢個帖支持下先。Joey第一round被out,  我估佢都會繼續留係香港爭獎,so sad, ...
Ching2015 發表於 2016-4-10 16:41

多謝支持

容小姐依家贏到咁多同情,好應該主力北上發展喇 留係度守業做乜鬼

回復  kayzzz

我唔係同情佢,係同情其他想爭獎的女歌手們。So sad.
Ching2015 發表於 2016-4-10 17:34

我意思係話大陸人為佢抱不平呀

Btw 公道說話  

近十幾年,其他歌手喺頒獎禮都疑似被黑走好多奬啦

相比起嚟,今次祖兒輸咗只係小挫折啫,應該唔會阻佢進軍大陸市場

都係嗰句,唔好守業喇

仲以為克勤有三甲
Cklababyk 發表於 2016-4-10 23:45

我覺得克勤表現超乎預期

其實jy好似次次都好留力咁,幾首唱部份少,key又set得比平時低
可能想穩陣 但唱方面 咁耐都無邊一集有令人w ...
mc) 發表於 2016-4-11 07:32

快歌直情 跳多過唱,放開你的頭腦/愛是懷疑 更加俾rapper/陳奐仁 搶晒focus, 唱嘅部分又係少,好多高音位都避咗唔唱

跳依方面就好盡力,但唱方面就乏善足陳

咁咪好
美祖可以番大陸搵食
matthew1990 發表於 2016-4-11 16:43

支持 美祖番大陸搵食

好驚訝 黃致列 咁鬼高價

李克勤 喺大陸不嬲有知名度
又經常痴住譚校長搵食 一定高價啲啦
matthew1990 發表於 2016-4-11 17:19

仲高過 阿哲,有D估唔到

美祖包尾則是意料中事,當他找的士陳時,已經決定她祗是陪跑. 有時覺得haken有點自私, 既然找到莎莉和阿Lam , 做個順水推舟人情, 將其中一員給美祖, 都無輸得咁難看.
陽光點的歌 發表於 2016-4-11 18:47

莎莉唱得好過祖祖,又係女歌手。一定唔會請佢將祖祖比下去
另外,祖祖恐怕唱唔到 阿lam日記/數字人生,祖祖大弱點係換氣,唱完頭幾句都應該扯晒哮
最後,阿lam莎莉肯上個節目係因為同克勤friend底,祖祖請佢哋都未必俾面啦

咁你點睇李玟份人假到咁
識做人唔係一件壞事,但過份圓滑搞到自己不似人形,咁我情願個個人真啲 ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:33

佢人品係點我就真係唔知 ,至少佢談吐顯得佢係一個講野經大腦嘅人,作為資深歌手其實都幾重要

守業論我覺得佢好經大腦,好尊重而家既歌手同埋自己工作團隊喎,
咁我覺得千嬅、許志安、李克勤都仲拎緊 ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:42

我提醒佢唔好重覆以前嘅失言啫
唔使咁大反應喎
守業論 係咪 尊重其他歌手 就見仁見智啦

其實如果個頒獎禮,得返一堆新人去爭,好似 TVB 咁,比個最受歡迎女歌手比吳若希夠突破啦,但有無用先, ...
賴爽 發表於 2016-4-12 18:50

依家講緊佢行為言論,同佢應唔應該攞獎兩樣野
就當你話 佢應該攞獎 成立,佢個presentation絕對可以做得好啲,例如唔好遲到攞獎啦,如果依啲叫真,只係顯出佢嘅驕傲,同唔尊重其他歌手
敢講如果佢係芒果台咁做,肯定一班人走出嚟鬧佢,絕對影響佢喺大陸發展
唔該唔好再逼我喺依個post批評佢 thanks

歌手音域 比較圖 (僅供參考):

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

我記得美祖當時唔係直接喺大陸番黎香港出席TVB勁歌嘎喎

Eason hea唱你要留意番黎背後既intentions
嗰一兩年佢多次表達自己唔應該繼續拎某啲獎 但電台重係繼續頒俾佢

漿即使遲到 佢會一早同哂全宇宙講佢當晚要做演唱會所以會遲黎
matthew1990 發表於 2016-4-13 12:20

你講哂我心目中嗰句

出自你把口更加客觀

堅係唔明點解要捉住佢遲去頒獎禮依個point泥講
作為一個歌手 遲到既比人話人格有問題
HEA唱/直情唔去頒 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-13 15:07

其實hea唱/遲到都有問題,所以頒獎禮後都俾人批評
其他人hea唱,唔代表遲到係啱,搞返清楚
btw 話coco好假嗰啲,可唔可以畀啲例子出嚟,我都想了解佢多啲 成日話人假但又無具體例子

joey贏嘅民心只係話佢唔應該第尾,而唔係話佢值歌王
少人講coco係因為少人質疑佢/無人抱不平
反而都有好大聲音話 克勤/lala 都值 歌王/三甲,點睇?

講真唔好成日偷換概念啦

我從來冇話佢遲到係岩
只係想講既然其他歌手都有其他更大問題既時候
我唔明點 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-13 16:34

偷換概念嗰個係你喎
你既然覺得 joey 嗰次遲去tbb 唔係啱,你根本唔需要提及其他歌手嘅其他問題,混淆視聽
而其他人亦都唔係因為佢一次遲到而對佢有低嘅評價,而對佢嘅印象係所有佢嘅往事累積起嚟

民心=討論話題性?
民心係觀眾對歌手歌藝表演嘅認同,我唔認為可以單單從有幾多人去討論,去斷定一個歌手有冇足夠嘅民心
過往某啲冠軍都俾人不斷質疑,今屆反而無,我覺得已經係民心既反映
相反,如果歌手決賽嘅表現少人覺得佢值歌王,只係唔應該包尾咁解姐,呢啲又係咪民心嘅反映呢?
你話蠃咗報紙上面嘅曝光率就係嘅  但同民心無直接關係囉

你仲敢話人偷換概念?

我越黎越唔明點同你討論

我個觀點係就算美祖遲到係點唔岩都好
跟本not a big deal
你係咁不斷重覆話 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-13 16:46

你又唔睇清楚我個post, 我話觀眾對佢嘅印象係所有野加埋,包括佢遲到,有人覺得佢唔尊重其他歌手
而其他人亦都唔係因為佢一次遲到而對佢有低嘅評價,而對佢嘅印象係所有佢嘅往事累積起嚟
再者,你覺得唔係一個big deal, 唔代表其他人都係咁諗,你睇吓佢嗰晚頒奬禮每個論壇啲Posts幾多人批評佢

如果佢想北上發展,就唔好失言失行,是常識吧,點知有人講都唔俾講
利申:真心希望joey北上發展成功,唔好留喺香港咁細嘅市場
只係有個句講個句,並無惡意

救命
我上面幾個post都只係針對緊佢遲到個point姐
你一野又拉番曬佢所有失言野泥講 咁點討論姐?

咁 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-13 17:43

遲到=失行,失言係順便覆賴會員
你只針對佢遲到而評論,只係睇野唔夠全面
值唔值歌王就每個人有唔同嘅睇法啦,我只係話某啲歌手所謂得到民心,無講到咁誇張啫
之前你用多少人談論去論證歌手有無民心,依家又搬龍門去虛無嘅"支持", 真係龍門任你搬
唔通多人講就代表得民心,少人報導談論就無民心?希望你唔係咁諗啦,如果唔係真心覺得膚淺

咁我相信美祖唔會蠢到學 某歌手 咁串嘅

真心希望祖兒可以北上發展  唱多D 國語歌俾大家聽 祖國祖兒 大愛
kk8733 發表於 2016-4-13 18:22

支持祖兒北上發展,留喺香港晒咗佢,華語市場可以好大
起碼打開咗個市場,要乘勝追擊哦

你都排佢係咁後 證明佢冇實力同所有中國人比拼
可能留係hk比較適合佢 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-13 18:33

喺決賽表現比其他人差,唔代表無實力喎
佢至少都有跳唱做賣點,唔會衰得去邊嘅
只係有人話美祖民心贏哂,我有少少質疑啫

可以為祖國出一分力。祖兒要感到自豪。
kk8733 發表於 2016-4-13 18:36

大陸都好缺跳唱型歌手,佢有機會㗎,但慢歌真係唔夠人撼

不嬲唔覺得跳唱可以開展到咁大既市場 尤其中國咁鍾意山歌 你估真係有咁多個Jolin咩 跳唱係重氣 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-13 18:42

跳唱市場好大潛力哦,黃金機會
我覺得joey好過jolin喎,唱歌方面
但日後唔好同的士陳一齊表演喇

點呀跳唱不嬲都會大大減少唱歌方面既優勢架啦
人地啲快歌贏祖兒十條街啦 尤其係包裝方面
不過印 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-13 18:48

認真,我中意joey跳唱多過jolin喎
包裝就真係jolin好啲
小豬/韓國團大把跳唱喺大陸紅

WILLIAM 都跳得啦。
kk8733 發表於 2016-4-13 18:41

william拍劇起家,都唔係跳唱歌手

韓國團紅係靠乜呀? 潮流 包裝 成班人一齊既魅力 仲有好大原因 - 樣 , 你覺得祖兒有冇?
仲有羅 ...
bagfgfcde 發表於 2016-4-13 19:03

咁佢用慢歌同其他人比咪仲衰
起碼佢跳唱真係算叫做 stand out到

回歸原本
stand out到但冇市場 咁唔係留係香港實際啲咩
bagfgfcde 發表於 2016-4-13 19:13

咁都要試下㗎

冇野再加啦麻??

多人主動出聲鄧美祖唔抵絕對係一種形式上既支持
相輔相乘 我又唔覺係d乜野搬龍門
頂 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-4-13 19:15

睇嚟你仲未搞清楚我嘅觀點,其實我認同joey係有人支持
但佢得到嘅民心係咪真係贏晒其它歌手呢,依點我就質疑
始終你好難量化依啲野再同人比較
唔係話單單從邊個多啲人講就可以斷定

其實我想知你對美祖決賽表現有咩評價?
matthew1990 發表於 2016-4-13 22:35

咁你有乜評價?
你話聽,聽咗咁耐都未comment

bad boy真係正
   這麼近那麼遠唔係最正個version lol

不過見佢咁失落, 可能d人多左同情分 ...
kevinlai1621 發表於 2016-4-13 23:59

bad boy我都有讚㗎

至於佢啲表情/舉止有幾假,求其搵下一集 full cut 去睇都知(可能鬼妹性格易 high 啲)
賴爽 發表於 2016-4-13 23:54

我諗真係文化差異
我識啲美國鬼妹/abc朋友都係咁樣

咪係 .. 無啦啦彈起身尖叫歡呼個啲勁假
賴爽 發表於 2016-4-14 00:11

我明你講乜喇

回復 865# matthew1990

點呀你?

做咩?
matthew1990 發表於 2016-4-14 00:54

btw樓上討論令我諗起依條片