返回列表 發帖

用謝安琪的歌 與謝安琪對話

星期六晚, 會睇謝安琪演唱會.
這個四十首歌的playlist, 可以看成是演唱會rundown的wish list, 但對我來說, 更大的意義在於用謝安琪自己唱過的歌詞, 和謝安琪對話.
由《Kay One》開始買謝安琪的唱片, 當時是很純粹的喜歡她的歌, 帶點草根的形象, 為她的歌加了不少分. 過去十一年, 每一張謝安琪的廣東唱片都有買, 但她在形象上越趨女神路線, 我從不諱言感到氣餒. 谷胸, 戴大眼仔, 說話時嘟咀, 唱《我愛茶餐廳》又怎會有說服力? 就當我是stereotype吧.
這幾天, 謝安琪的電視劇開始播放, 友儕間批評之聲浪接浪, 最重點的批評仍然是太造作, 刻意扮女神, 當中有些朋友從前頗喜愛謝安琪, 但因為她現時的形象, 放棄再聽她的歌. 我還未走到這一步, 她的歌我仍然有興趣, 但的確覺得少了點真誠. 這個playlist, 就是一個有點洩氣的歌迷的心聲.

-----------------------------------------------------------------------------------
十一年前, 認識了一位喜愛唱歌的女生.
她戴牙箍, 形象平實, 歌曲對社會充滿關懷, 我很快就開始買她的專輯.
她的名字叫謝安琪.

1. 《The One and Only》
「Here I am
Under the spotlights
without the stage fright
I'll sing for you」

2. 《悟入歧途》
「只想以盛放的膽色 共遐想跳舞
去走歧途 從未怕闖禍 總可按著我譜寫的韻律唱歌」

3. 《最好的時刻》
「置身於廣場上 在鏗鏘演說中宣佈
懷內有個夢 理想多麼好」

4. 《姿色份子》
「不可思議 個個變姿色份子 美態等於尊嚴
纖體主義 擴散了整個城市 如同疫症感染」

5. 《頭盔》
「懶得去管 高低起跌和走勢
更不懂得矯扭造作退位
仍舊心想一切說一切
像赤裸身體 目光都不畏」

貼地而草根的形象, 當年得到不少支持.
但始終不是最主流, 慢慢就走上了《姿色份子》之途.

6. 《我愛茶餐廳》
「我愛你個性樸素平民化 會教顧客暢快滿意如歸家」

7. 《祝英台》
「為什求活到精采 須將襯衣卸下來」

8. 《最後晚餐》
「可惜世界急速變奏 什麼都給這巨輪沒收」

9. 《節外生枝》
「誰和誰做了蠢事 誰和誰亂了主旨 平靜處自願再生枝」

10. 《3/8》
「離原本想的有些遠 好比揀選歌舞的路線 但拍了一齣打鬥片」

11. 《囍帖街》
「忘掉砌過的沙 回憶的堡壘 剎那已倒下」

她的歌還是有當年的情懷, 但「扮靚」出乎意料地引起關注後, 初出道的形象徹底被掃走,
越「扮」越明顯. 作為樂迷, 我只想簡簡單單聽歌.

12. 《私隱線》
「不需解釋清楚 不想知這麼多 只想專心聽歌」

13. 《潔淨皇后》
「斷氣為了薄酬 更變賣了自由
心中那小宇宙 不可發揮跌入泥石流」

14. 《活著》
「視覺感官給消耗 競技場內大肆暴殄美好」

15. 《神奇女俠的退休生活》
「可惜我已經退休 一早已養尊處優
坦克再駐守 只可高叫快走快走」

從事娛樂事業, 執正自己, 無可厚非, 但凡事也講程度.
我很怕那些飄逸喱士透視長裙, 我很怕三七面側頭無辜表情, 我很怕不合比例長的眼睫毛及長期嘟咀.
現在的謝安琪, 與我當初認識的謝安琪, 越走越遠.

16. 《鍾無艷》
「其實我怕你總誇獎高估我堅忍」

17. 《17度》
「雙方似並行直線 從交叉角度相遇
曾經交錯但離去後不會再遇」

18. 《臨崖勒馬》
「若未能及時臨崖勒馬 墮下來漫遊頹垣敗瓦
這一個家 這麼下去 就快被破壞淪落家不似家」

19. 《雞蛋與羔羊》
「人已到了決志現場 再拖便遭殃
仍扮作昏睡 大夢裡等瞻仰」

演唱會後, 謝安琪會暫別一段時間,
趁這機會, 脫下女神裝扮, 好嗎?

20. 《你們的幸福》
「不能停下甚麼都不敢去結束
從不曾沉悶日子變成節目延續節目
漸漸馴服得不記得哭 美滿得不接受心痛」

21. 《年度之歌》
「還願我懂下台的美藝
鞠躬了就退位 起碼得到敬禮」

22. 《十二月二十二》
「原來於天國裡可坦蕩跳舞 從前丟失的快慰得到」

23. 《山林道》
「問我初衷 鏗鏘的答 不吞吐」

年紀不輕, 實在毋須迷戀女神身份.
花點時間, 找回當天的自己, 我相信, 大家都會看得舒服.

24. 《替你高興》
「躺下去 上路去 別太念掛這裡」

25. 《載我走》
「一起走稍稍作歇息 鄉郊中望海
遺下兵荒都市 繼續競賽」

26. 《港女的幸福星期日》
「並無驚喜 不必太傳奇 任由新地
隨便到沒禁忌 凡事志在興起 平淡卻是最美」

27. 《開卷快樂》
「可會是我想太多 其實娛樂過 也不必發火」

28.
《我可以被這個世界淘汰, 但不可以被世界擊敗》
「我可以被這個世界淘汰, 但不可以被世界擊敗」

29. 《家明》
「誰若碰到這個他 還望可將那美意帶回家」

並非要求刻意扮醜, 只是期望自然自在.
願意花錢買碟睇演唱會的, 有幾多因為謝安琪的「女神」身份, 又有幾多以音樂為本, 追隨多年.
想通這個問題, 就會明白謝安琪應走的路.

30. 《吶喊》
「曾是迷路 曾得感召
曾患病了 曾得深切治療 命有汐潮」

31. 《勢不兩立》
「有肥瘦才有形態 有善惡才有神態
不休止的鐘擺 孕育著千種生態」

32. 《入型入格》
「故意去作狀扮型太拘謹 只懂跟風不思索笨得很」

33. 《臭男人》
「不必多演戲 假裝討好你
你說最喜歡我有我個性再不須顧忌」

在現今社會, 謝安琪加上周博賢, 用歌曲講社會, 講民情, 已經夠吸引力.
反璞歸真, 用心唱, 賣感性, 總好過做女神, 賣性感.

34. 《雨過天陰》
「此刻相見 彷彿觸電 與你隔別後數年」

35. 《我最喜愛的歌》
「經過心境 高低起跌
在旋律裡 聽著風景過
十年重播 都記清楚」

36. 《浮雲》
「看盡 大城殘忍世情殘忍
這浮雲一片 寄居青空沒法植根」

37. 《愁人節》
「衣著矜貴的 溫暖飽滿的 與身處福中不覺的
這天你有否興趣 聽他訴苦幾句」

38. 《篋神》
「包容 篋輪轆好痛
小島一片神跡 萬人要讚頌」

39. 《諸神混亂》
「誰話變就變盡變瞬間已不顧一切摧毀了
盟誓誰又要內戰混戰劣貨盡掃良幣」

一直認為, 「村」, 之所以能夠稱為「村」, 就代表有多於一戶存在.
走自己的路, 未必尋覓到大都會, 但獨家村其實沒那麼孤獨, 身邊總有支持.
最少我會

40. 《獨家村》
「各走各路如試煉 不知你或我更安然
無悔未曾可將你改變 都不被你污染」

評分人數

Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

A fair assessment, even though it's ok for me that she dresses up and still deliver the messages through her song (i.e I don't think she is being that fake about it). I do hope this is a topic she address in her concert, probably when (if?) she sings 姿色份子.
But nicely written.

大致認同,雖然有啲小地方唔認同,但以下兩句講得好好:
反璞歸真, 用心唱, 賣感性, 總好過做女神, 賣性感.

其實佢唔洗扮女神都夠抽家下太over
同埋平時訪問對答得體好多

BTW 你咁講佢係類似步緊王菀之後塵
不過你想轉型攻佔一個market既同時, 好自然舊支持者就會流失

大致認同,雖然有啲小地方唔認同,但以下兩句講得好好:
反璞歸真,  ...
kayzzz 發表於 2016-4-14 15:28

感性&性感
Why not both?
女神形象唱感性歌, 兩個market都滿足到

我想叫佢一世美yum架, 希望回歸個時可以唔改口
利申: 未做女神已做粉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

感性&性感

我想叫佢一 ...
JasOh103 發表於 2016-4-15 13:07

同你諗法一樣
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

依40首歌都可以話係Kay十年以來的概覽

感性&性感

我想叫佢一 ...
JasOh103 發表於 2016-4-15 13:07

用現時的形象唱《姿色份子》, 唱《我愛茶餐廳》, 真心係瀨尿牛丸, 撈埋一碟, 有形而無實

用現時的形象唱《姿色份子》, 唱《我愛茶餐廳》, 真心係瀨尿牛丸, 撈埋一碟, 有形而無實 ...
hiraoka 發表於 2016-4-16 00:13

gotta separate the art from the artist

女神都可以落茶餐廳食野姐
如果每個歌手都要配合返自己形象去做歌or爲了做/唱某些歌而去改變形象
咁咪好唔versatile?
例如gaga過往咁暴露係咪唔應該唱anti rape歌
又或者taylor用現時形象唔可以唱返white horse個類純情村妹歌?
或者Sammi做左基督徒唔應該再唱非男非女/十誡個d歌?

我意思係, 如果要將歌曲同歌手形象一齊去評
咁會多左好多局限, 其實兩者唔應該有衝突
歌係用耳聽, 人係用眼睇
佢令我同時有齊both聽覺&視覺享受真係唔簡單

gotta separate the art from the artist

如果每個歌手都要配合返自己形象去做 ...
JasOh103 發表於 2016-4-19 02:00

Agree,like her versatile!
心跳像一把尖刀
愛恨難逃,
心鎖了霧。

回復 9# JasOh103

唔係唔認同
不過我諗主要原因係因為kay一路以來歌曲都代表左佢個人既信念 (至少做出黎image係咁)
賣既唔單係音樂上既品味 而係背後既題材同意識
所以點解大家會對佢既國語歌無感 因為覺得入面搵唔到kay既元素 邊個唱都得咁
呢個路線應該都比左佢一啲壓力 (成日都比人話民主女神想點)
其實佢放假休息重新出發都係好事

其實係人都貪靚㗎啦
佢自己開心舒服咪得
有乜好話佢扮唔扮女神

如果每個歌手都要配合返自己形象去做 ...
JasOh103 發表於 2016-4-19 02:00

每個歌手都有一個形象, 亦即是本身佢的賣點, 而謝安琪最根本的賣點是《姿色份子》, 而姿色份子的歌詞係好清楚講明不想成為倒模的一款, 在外貌上要走出自己的一套, 這是原點. 《我愛茶餐廳》是講草根, 這裏講形象, 但最最最最最最要講的, 由始至終都是「初衷」. 每個歌手的歌路及形象都無可能始終如一, 問題是是否與自己當日的「初衷」背道而馳, 以謝安琪的情況, 個人以言覺得係, 大家有唔同的睇法, 我尊重, 但由第一首歌聽起, 由第一張碟買起, 感受很深.至於舉例的情況, 問題是佢地有無背離左自己的初衷, gaga形象現時仍然成日變, 但anti rape是佢的個人經驗, 兩者可以並存. taylor現時只係歌路改變, 若果覺得她現時行性感, 形象爭好遠, 我不認同. Sammi亦真係有一輪唔唱《十誡》, 若果佢覺得同個人價值觀好衝突而唔唱, 我覺得是個人選擇, 但佢地三個有無因此而同當年的自己產生重大的矛盾呢? 我睇唔到.
在我以言, 當日謝安琪賣自己是歌女, 非一般不是以形象取勝, 帶點草根的形象, 與現時是相差八千里, 以演唱會為例, 著一件穿窿會露肉的衫唱《姿色份子》, 我完全唔明白邏輯. 每個人的看法可以唔同, 但我接受唔到

咁我都欣賞你講野咁堅定既
但你講野既語氣就好似你覺得你所認為既就係事實
同埋d 排版好有壓迫感

回應返你所講
我只係覺得呢個世界唔係非黑即白既
同埋姿色份子同露唔露肉其實冇乜關係
膠歌祝英台就話姐
我愛茶餐廳個例子仲奇怪
認真問草根其實同外形有咩關係?
平民化其實係一種作風而唔係外形舉止
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

咁我都欣賞你講野咁堅定既
但你講野既語氣就好似你覺得你所認為既就係事實
同埋d 排版好有壓迫感

回應返你 ...
ricnature 發表於 2016-4-22 01:28

我認為的, 唔一定係事實, 但肯定係我的立場. 若果一個人立場唔堅定, 亦無必要寫咁長的野. 而這裏每一粒都係字, 係無經過排版, 就是純粹的一粒字接一粒字, 然後隔行. 若果令你睇得唔舒服, 我講聲唔好意思.
《姿色份子》唔係純然講露肉, 是一個意識形態表明無需刻意重視自己的外表, 毋須「美態等於尊嚴」, 不需要「鬥美爭艷」, 不要做「倒模天使」. 而穿窿衫代表住形態上的爭艷, 唱呢首歌係咪可以著得平實啲呢? 我覺得係.
至於茶餐廳, 任何人都可以去, 但除左老蘭同旺角, 我真心唔係幾見到經常著低胸/透視裝, 戴長眼睫毛大眼仔的女仔, 係鍾意去茶餐廳. 我打從最開初已經講過, 你就當我係stereotype, 的確係少見, 係咪完全無, 唔係, 但見到呢類型的女仔去茶餐廳會唔會望多兩眼, 我會, 因為就係覺得角色衝突.   
走過呢十年, 身邊一齊鍾意過, 然後而家嫌謝安琪港女扮女神諸如此類的朋友/同事/親戚, 在我身邊係比起繼續會聽佢睇佢的人係幾可級數. 當身邊有啲人瘋狂笑佢, 到呢一秒我仲留係度, 繼續買佢碟, 繼續買飛睇佢演唱會係因為我認同佢的音樂, 更重要是我忘記佢最初俾我的感覺. 感覺, 這兩個字非常籠統, 大家聽完同一首歌, 睇完同一個歌詞後可以有好唔同演繹, 而以上我所有寫的每一粒字, 都係基於感覺上的差異, 有人覺得有問題, 亦可以有人覺得無問題, that's fine. 我寫一段字出來, 是希望謝安琪有朝一日可以修正到俾返佢最初俾到我的印象. 大家覺得無需要修正, 然後佢本人繼續依而家的路行, 係大家同佢本人的選擇, 只係如果咁行, 佢會離我越來越遠, 成件事其實就只係咁

我認為的, 唔一定係事實, 但肯定係我的立場. 若果一個人立場唔堅定, 亦無必要寫咁長的野. 而這裏每一粒都 ...
hiraoka 發表於 2016-4-23 01:34

畀人笑個point 我好認同
會鄧佢唔抵囉
佢既音樂確實係比d 冇乜點留意佢既人想像好好多
因為呢d 無謂野而忽略佢音樂上既成功
成日講d 咩佢唱live 邊夠某萬年好... 云云
咩自己唔夠料要人點讓畀你 etc
真係想講句少年你太年輕了
某萬年唱live 穩定但同時穩定地flat 都唔係第一日既事
只係聲夠厚,對pitch 冇要求既人就唔會聽得出

Any 肥
咁我都明大家會覺得謝皮唔整女神作狀樣
大家會睇得寬容d 既
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

佢近幾年D 粉係厚左, 眼大左, 咀嘟左, 令到我都只想聽歌唔想見佢個樣..
或者開頭GE 形象都係周博賢造出黎

都幾認同樓主,其實我對謝安琪既感覺都變左好多

一方面我覺得距仲好用心做音樂,堅持自己行既路,所以14年仲會有kontinue
Kay近年d作品都既曲風大路又堅持信念(eg 你們的幸福)。即使姿色分子同家明都系社會歌,不過後者明顯格局大好多,個人覺得系有進步

不過另一方面我反而比較懷念早期個距  入環球之後草根味大減,呢幾年形象方面都太over
亦可以話唔完全系外表問題,個人感覺為人處世系圓滑左好多,系個得體既女神,但已經唔系早期果個草根喪婆 (可能要照顧market?)

anyway,會繼續關注距d音樂,不過真係好難好似以前咁鐘意
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

都幾認同樓主,其實我對謝安琪既感覺都變左好多

一方面我覺得距仲好用心做音樂,堅持自己行既路,所以14年 ...
CBY0710 發表於 2016-5-31 23:55

所以我而家已經冇咁鍾意佢
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

人始終會改變,就算起步草根,跟住做左天后賺到錢,再唱返草根可能已經冇左種味道。但至少佢心態仍然係貼地,關懷小眾。

支持唱社會歌嘅kay
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

支持唱社會歌嘅kay
kayapink 發表於 2018-12-11 15:33

而家呢個呢?

而家呢個呢?
HOTMAN 發表於 2018-12-11 16:44

你喜歡嗎?

人始終會改變,就算起步草根,跟住做左天后賺到錢,再唱返草根可能已經冇左種味道。但至少佢心態仍然係貼地 ...
powerful 發表於 2017-1-4 23:30

呢個Comment最好
天后黎講佢已經係最最最貼地
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

天后開紅館未
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

天后開紅館未
帥小寶` 發表於 2019-3-2 21:27

12月

可能 The Album 結局篇搬上紅館

12月

可能 The Album 結局篇搬上紅館
hehehaha 發表於 2019-3-3 19:23

小朋友睇唔睇得架

小朋友睇唔睇得架
HOTMAN 發表於 2019-3-7 19:57

紅館表演家暴

而家仲貼唔貼地?
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

而家仲貼唔貼地?
John 發表於 2019-8-13 13:42

要怎麼的上路
期望一天   

能知道

若這天 我再唱
媚俗歌曲太平常

此刻的價值 隨時間流逝 或會見底

I STAN a visionary queen