返回列表 發帖

[Apr/28/2016] 鏡像 - 泳兒 (CD + DVD) [更改發行日期]

歌手: 泳兒
唱片名稱:鏡像
唱片封面:

推出日期:2016/04/27 ==> 2016/04/28
唱片類型:CD + DVD

TrackList:
CD
1. 四不像
2. 我的情書
3. 浮沙之路
4. 南海姑娘 (國)
5. 天空 (國)
6. 特別嘉賓
7. 城裡的月光 (國)
8. 眼神 (國)
9. 獨一無二

DVD (Bonus MV)
1. 四不像 MV
2. 我的情書 MV
3. 浮沙之路 MV

附加資料:
Vincy 最新HiFi 大碟 鏡像
4首全新作品 重新感應泳兒

四不像 ~ 一個甘為不愛自己的人徹底奉獻的愛情故事
浮沙之路 ~ 澤日生 x 林夕 x Alvin Leong 黃金組合
我的情書 ~ 用十年成就勇氣的故事
獨一無二 ~ 大熱主題曲 懾人中國風味

[南海姑娘] 原唱 : 鄧麗君  /  [天空] 原唱 : 王菲
[眼神] 原唱 : 孫燕姿   /  [城裡的月光] 原唱 : 許美靜
[特別嘉賓] 原唱 : 容祖兒

出處:Sky Music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

等巨家姐落榜?不過903都吾會上GA LA~最多得一碟2PLUGS 上(吾計 「揀燕」)

最近佢fb練緊我的情書
應該就快plug
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

CD Warehouse $299
fifty1205 發表於 2016-8-24 00:54

THANKS但係d街舗好似無見到,上次 「愛情歌」LP都要訂…甘難買到,梗係銷量吾好LA

我的情書 係米吾要ga la?
出左LP ?我未見過,係邊有?
hkbaby 發表於 2016-8-24 00:49

CD Warehouse $299
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我的情書 係米吾要ga la?
出左LP ?我未見過,係邊有?

成個月都未派我的情書
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

咁都出LP
QWE 發表於 2016-8-18 18:47

隻碟又唔好賣,都出了幾個版

歌手:泳兒
唱片名稱:鏡像 (Vinyl LP)
唱片封面:

推出日期:2016-08-04
唱片類型:LP

TrackList:
Side A
1. 四不像
2. 我的情書
3. 浮沙之路
4. 南海姑娘 (國)
5. 天空 (國)

Side B
6. 特別嘉賓
7. 城裡的月光 (國)
8. 眼神 (國)
9. 獨一無二

附加資料:
3首全新作品 5首動人翻唱
Hifi 德打造 美國mastering
180g∙12吋 日本壓片製作

[南海姑娘] 原唱 : 鄧麗君 / [天空] 原唱 : 王菲
[眼神] 原唱 : 孫燕姿 / [城裡的月光] 原唱 : 許美靜
[特別嘉賓] 原唱 : 容祖兒

出處:Yesasia

TVB應該都會上o既,宜家Vincy變左愛將
KITSTON 發表於 2016-7-8 13:24

美泳2 plugs上左,無quota la

最多咪上新城,分分鐘連一台都無得上
hkbaby 發表於 2016-7-7 19:53

TVB應該都會上o既,宜家Vincy變左愛將

Yeah!! 唔洗plug翻唱歌
l00540 發表於 2016-7-7 18:31

最多咪上新城,分分鐘連一台都無得上

【on.cc東網專訊】07.07.2016 歌手泳兒現身電台,講到將推出的新歌《我的情書》,她表示新歌是紀念入行十周 ...
KITSTON 發表於 2016-7-7 17:27

Yeah!! 唔洗plug翻唱歌
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

【on.cc東網專訊】07.07.2016 歌手泳兒現身電台,講到將推出的新歌《我的情書》,她表示新歌是紀念入行十周年的歌,而歌曲是講勇氣,故正跟公司構思挑戰一些平時不敢做的事,其中她透露有畏高:「我係怕高到行樓梯都好驚,去到高嘅地方,就算唔係落地玻璃,有個壆喺到我望出去都會腳軟。佢哋叫我玩跳樓機,但我都驚負荷唔到,見到新聞有人玩完跳樓機後休克而死,所以我好驚。」她亦表示怕鬼,又怕識飛的昆蟲,但都希望可以成功自我挑戰。
講到她七月尾將進行這些挑戰,問到她到時可會玩網上直播?她笑言:「可能會影到好樣衰,影到我趴喺到唔敢玩。」另外,泳兒表示今年是入行十周年,希望可以舉行演唱會:「之前吳雨大哥話同我入紙紅館,再chur吓佢先,呢個都係我嘅目標同希望。」問到她可是心急想開演唱會?她笑言:「唔通等40歲先開咩?」

我的情書就快plug啦

睇下聽日個榜有冇得re,當年愛情歌都re完再上3 wks
doughnut 發表於 2016-5-27 00:15

我估上多week第9

睇下聽日個榜有冇得re,當年愛情歌都re完再上3 wks

美SHIT 開新碟分享會,有機上反銷量

回復 220# AGA

最應該4首歌既就夹硬整成大碟

鏡像 (SACD)
泳兒
預計推出日期︰ 2016年5月24日

Source yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

美鰻真係好慘,明明都有美SHIT一半點擊,但又上唔到l星期

PS:美屎隻碟我都係啱啱上星期六先買,係咪好多人都第2星期買?所以上第6?

今個星期仲喺銷量榜

聽到903廣告,第二plug係浮沙~

佢都谷唔起架啦
linda 發表於 2016-5-9 08:53

真摻。

不如蛋記出第二版,out晒果堆翻唱啦
再加2首新歌,快快力谷佢上一綫啦!

堆翻唱歌搞到我對想買呢隻碟嘅興趣大減...

回復 208# joey2009

宜家4首新歌甘好,更加顯得果5首翻唱系垃圾

請問頭三首同尾一首邊忽 HiFi ?
呢隻碟認真去聽,肯定死硬
lmml4 發表於 2016-5-8 19:37
我覺得音質,我的情書係最差,四不像係4首新歌入面最清既一首

請問頭三首同尾一首邊忽 HiFi ?
呢隻碟認真去聽,肯定死硬

所以咪話翻唱多餘,又唔好聽
阿mark 發表於 2016-5-8 18:49

出ep好過
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

順住聽根本冇辦法可以捱到去《獨一無二》
翻唱果堆真係悶到Zzzzzzzz
第一次寧願蛋記出4曲EP
{:1_9: ...
JayantL 發表於 2016-5-8 17:56

所以咪話翻唱多餘,又唔好聽

順住聽根本冇辦法可以捱到去《獨一無二》
翻唱果堆真係悶到Zzzzzzzz
第一次寧願蛋記出4曲EP
其實專輯名索性叫《四不像》咪好啦
簡直係呢隻碟嘅點題之作

但以班底,分分鐘又3台冠
一撇係佼佼者~
真係好有潛質大hit

其實我都覺呢首比浮沙更加值得派台
賴爽 發表於 2016-5-8 14:37

x2
搏hit都一定係呢首

但講班底一定係浮沙之路

浮沙聽多幾次就覺得好舒服 好好loop
但我的情書係自己故事 有意思

如果以拎十大為前提, 邊首會更合903口味 ...
hehemamama 發表於 2016-5-8 15:25

我的情書

浮沙聽多幾次就覺得好舒服 好好loop
但我的情書係自己故事 有意思

如果以拎十大為前提, 邊首會更合903口味呢?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

派得未,好懷念以前eeg d 2nd plug 出碟後到派台前有一段time lag, 我就係依段時間狂聽ge,依首"我的情書" ...
joey2009 發表於 2016-5-8 14:08

其實我都覺呢首比浮沙更加值得派台

我的情書好好好好好好好好聽!!!!!!!!!!!!

仲正過四不像!
賴爽 發表於 2016-5-8 11:13

派得未,好懷念以前eeg d 2nd plug 出碟後到派台前有一段time lag, 我就係依段時間狂聽ge,依首"我的情書"有番以前ge feel

e.g. shall we talk,抱抱, 戀愛大過天, 眼紅紅, 亂世佳人, 玉蝴蝶, 你我她, 再見我的初戀, k歌之王, 大開眼界...

等下隻碟啦

不過講真美泳由 2009 之後又真係無乜歌好好好聽 數嚟數去會落 playlist 都係有誰來愛我、無 ...
賴爽 發表於 2016-5-8 13:29

還有一生的時間最正

叫死人903畀多D冠美ai啦,佢幾開心
~蛋撻~ 發表於 2016-5-8 13:28

等下隻碟啦

不過講真美泳由 2009 之後又真係無乜歌好好好聽 數嚟數去會落 playlist 都係有誰來愛我、無緣罪、冬城、哪裡 .. 係咁多

泳兒 Vincy 曾在直播。
16 小時 ·
Facebook Mentions
·
Shxxxxxxt aiiiiiiiiiii

美泳真係成日上 CM ...
賴爽 發表於 2016-5-8 12:14

叫死人903畀多D冠美ai啦,佢幾開心
FIGHT for 陳柏宇

反而,蛋蛋應該乘勝追擊⋯
搵Alvin Leong度身訂造多一首大歌比美aiiiii
9月前派台

反OT: 呢張碟3首新歌 ...
l00540 發表於 2016-5-8 05:39

尼个班底好好,无知当时点解要换作!!!
爱祖儿1314

泳兒 Vincy 曾在直播。
16 小時 ·
Facebook Mentions
·
Shxxxxxxt aiiiiiiiiiii

美泳真係成日上 CM

呢隻碟敗筆系5首翻唱