返回列表 發帖
睇黎英皇有心捧番泳兒上位
但會唔會太遲
佢都唔後生

903似高ap冠佢喎
可惜高極都冇乜可能十大

點會無人識
kayzzz 發表於 2016-4-21 16:43

Joey自己講既....佢好多歌都Hit架,不過就系唔肯唱,sidecut演唱會講左n年都系得個講字...

但會唔會太遲
佢都唔後生
hosealiu 發表於 2016-4-21 17:36

CC、林夕嗰首應該係重金禮聘得番嚟

但會唔會太遲
佢都唔後生
hosealiu 發表於 2016-4-21 17:36

十年前應該做嘅野,依家先做

靚泳真係好忍耐力
明明06-09壓住巨家姐,之後好似俾人關資源甘都五走

靚泳真係好忍耐力
明明06-09壓住巨家姐,之後好似俾人關資源甘都五走
hkbaby 發表於 2016-4-21 23:42

睇見佢從10-13年,連續四年食白果都繼續堅持去頒獎就知道了
明明d歌唔差,連個豬肉獎都無

睇見佢從10-13年,連續四年食白果都繼續堅持去頒獎就知道了
明明d歌唔差,連個豬肉獎都無 ...
阿mark 發表於 2016-4-22 00:01

終於等到美容吾玩,可以有得上一線但都已人老珠黄

終於等到美容吾玩,可以有得上一線但都已人老珠黄
hkbaby 發表於 22/4/2016 00:44

咁英皇而家係咪應該捧下五六家姐 (未知Mag簽唔簽番英皇)
其他唱片公司都開始捧二字頭女歌手啦

咁英皇而家係咪應該捧下五六家姐 (未知Mag簽唔簽番英皇)
其他唱片公司都開始捧二字頭女歌手啦 ...
XYZZY 發表於 2016-4-22 01:02

係都捧4家姐先,始終小紅過(自己信)5、6、7家姐等下先

雖然大家成日話通電高質,但講流行程度呢類歌實在無運行,個人亦覺得問題有兩個:一、佢演繹得唔夠個性;二、啲歌揀得唔好(唔好聽)

與其blame其他人,其實最可悲ge係,泳兒把聲根本啱唱慘情歌,但係佢就手嗰排出親慢歌d人就嘈,出另類歌銷量就仆直,一轉返正常歌路(第一張hifi碟)d銷量就返返黎,今次唱大路歌(四不像)d人咪又讚返,搞到佢ge路線真係四不像

上隻碟仆直好大程度因為揀錯歌,擋不住的風情你點編都唔會啱hifi碟,亦浪費一個唱功好ge歌手去唱首唔需要唱功ge歌(個人亦覺得上一張hifi碟有幾首佢處理得唔好聽,例子有無心傷害)

另外佢呢幾年好刻意現場用力唱(似乎想擺脫以往比人話無感情ge問題),但結果係成日會太用力唱sharp左或者我覺得太誇張~呢d問題都係要改善ge

最後,個人都好期待佢首浮沙之路,呢個班底應該啱佢(不過大前提係唔好係行貨)

成日話電台打壓二三線歌手,每個歌手都會經歷呢d時候,joey初期好多hit歌(e.g.逃避你、告解)都無冠,twins又係(戀愛大過天、風箏與風),周柏豪喺港台都被「打壓」左好耐先可以以個人名義拎到冠軍歌

但周柏豪上到位真係好靠某一年好努力派歌~我唔係評論佢值唔值/有無實力,亦唔係評論有無打壓,但紅唔紅到有好多因素

泳兒歌路其實唔止一次出過車禍,pieces of me已經係一個好例子~然後plug錯歌當然都係問題

要慨嘆ge係宜家真係少左好多人真金白銀支持樂壇,所以變得惡性循環,少人支持,碟出得少,歌又出得少~有幾多歌手可以好似周柏豪之前咁一年出兩隻碟派n首歌?

大牌歌手得因為佢地銷量仲有少少保證,呢個真係現實ge問題

推出日期:2016/04/27 ==> 2016/04/28
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

四不像已經很正了………浮沙之路。。我已經等唔切。快快快!
體育生1S

推出日期:2016/04/27 ==> 2016/04/28
hinz 發表於 2016-4-22 16:33

遲一日先可以聽浮沙

我覺得浮沙之路係梁榮駿邀請澤日生寫俾泳兒
而唔系英皇出面

我覺得浮沙之路係梁榮駿邀請澤日生寫俾泳兒
而唔系英皇出面
kenvincy.cn 發表於 2016-4-27 12:23

可能之前咪王爭霸梁榮駿同泳兒熟絡左,知佢唱得掂CC歌掛

今晚就有浮沙聽 期待
唔知係咪cc啲倉底貨

今晚就有浮沙聽 期待
唔知係咪cc啲倉底貨
721AXA 發表於 2016-4-27 19:47

邊道有得搶先聽?

邊道有得搶先聽?
l00540 發表於 2016-4-27 20:19

ltunes/moov/kkbox?!
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

邊道有得搶先聽?
l00540 發表於 27/4/2016 20:19

可能00:00 youtube就有

邊道有得搶先聽?
l00540 發表於 2016-4-27 20:19

Itunes通常10點or11點已經有
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

萬眾期待浮沙~
FIGHT for 陳柏宇

ltunes/moov/kkbox?!
fyw2031044 發表於 2016-4-27 20:28

可能00:00 youtube就有
XYZZY 發表於 2016-4-27 20:33

Itunes通常10點or11點已經有
fifty1205 發表於 2016-4-27 20:40

謝謝眾美會員

浮沙on iTunes
唔係上口K歌個種雙週四不像pls
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

Itunes已經上架啦
浮沙之路唔係傳統CC式情歌
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

係咩類型? 質素如何?

Itunes已經上架啦
浮沙之路唔係傳統CC式情歌
fifty1205 發表於 2016-4-27 22:11

Pre-chorus果幾句都係好長好密
不過編曲完全唔係之前果D

特別嘉賓 改到好 bossa nova, 好jazz,果然係hi-fi 碟
我的情書 仲K 過浮沙之路

浮沙on iTunes
唔係上口K歌個種雙週四不像pls
JasOh103 發表於 2016-4-27 22:11

都叫左你唔好咁大期望先, 一見到班底就話要留位
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

浮沙之路都算係CC自己既新嘗試,類似圓舞曲,
不過都係上口D
FIGHT for 陳柏宇

都叫左你唔好咁大期望先, 一見到班底就話要留位
kevinlai1621 發表於 2016-4-27 22:46

其實講下姐
聽左IG既片其實已經預預地會係咁
等我學903個招先
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

浮沙之路都好聽呀 只係唔係typical CC作品 反而覺得似以前既陳輝陽
我的情書 K歌 幾好聽

我的情書 已經有完整版了
本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽
無力將天氣逆轉。

浮沙之路都好聽呀 只係唔係typical CC作品 反而覺得似以前既陳輝陽
我的情書 K歌 幾好聽 ...
721AXA 發表於 2016-4-27 23:25

4首新歌都好好聽

我的情書
曲 : 徐浩
詞 : 林若寧
編曲: 徐浩/周錫漢
監製: 徐浩/周錫漢

為自己寫一封信件 概括自己的一篇
為某男孩總結 現實轉變 多少有點

為什麼當初很靦腆 明明想講為何內斂
曾很在乎指點

用十年自怨 用十年自憐
我要是留戀 講一句無謂冷戰
緣份一段 明日陸續發展

* 一聲分手太過易 只差一點勇氣堅持
能夠剖析出愛意 便相依一輩子
一聲不講太幼稚 悔意又如何啟齒
從前付出一番心血在最壞時
還值得再三三思 *

望自己天真的背影 才來反省何其任性
年紀馴和心境

用十年定性 用十年認明
以眼淚重整 這一個成熟鐵證
然後安定 從寂寞下覺醒

Repeat *

到半路離去死心真太易
曾經一臉倔強的小女子
沿途再犧牲幾次便記錄成長史
才令我學會 示愛未算羞恥

一聲分手太過易 只差一點勇氣堅持
能夠剖析出愛意 便相依一輩子
今天清晰了往事 懺悔後重頭開始
從前付出一番心血在最壞時
還值得再三三思

如果這一天再遇上幸運兒
我的愛 直接地告知

---------------------------------------

浮沙之路
曲:澤日生
詞:林夕
編曲:C.Y. Kong
監製:Alvin Leong

為何沿路伴我的不再一起
走了幾多步都腳踏原地
為何搖動顫抖的這雙手雖也不能飛
竟似躲於雲端快樂逃避

為何回望你背影蒸發灰飛
不再喜歡陽光燦爛明媚
為何迎面耀眼的好風光都似紀念碑
都似佈景何必過分好奇

# 早已知道走到底只憑運氣
不太相信戀愛有目的地
不記得過路人怎麼叮囑要小心
不覺得需要慈悲 #

* 路 踏在浮沙
可會歸得了家
渴望太真 真相不假
仍不枉一番喧嘩
淚 滴進流沙
雙眼可曾看化
抱著我走 誰首先放下
誰知真心何價 *

為何回味你說的不要心死
不再緊張從此腳踏何地
為何承諾理想得動不動跨過生和死
使我這麼迷戀半路勝利

Repeat # *

你在哪方 回聲也沙啞
莫非一早已 歸家

我的情書好好聽

qq音乐已有全碟试听以及所有MV

我的情書 K歌 幾好聽 ...
721AXA 發表於 2016-4-27 23:25

浮沙之路真係似似地陳輝陽以前既作品

浮沙之路又唔係真係咁差ze, 不過我覺得chorus好似唔係好承接到個verse
我的情書真係大歌, 不過兩首都係正
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

浮沙之路超好聽
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我的情書好好聽
Flambeau 發表於 2016-4-28 00:03

AGREE>>

我的情書 最後靚泳變左亞婆,笑左

因為個人覺得泳兒好啱唱富士山下嗰種感覺,但宜家係另一種風格,所以有d失望

AGREE>>

我的情書 最後靚泳變左亞婆,笑左
hkbaby 發表於 2016-4-28 00:15

ME都笑左LOL

我的情書好K歌FEEL

ME都笑左LOL

我的情書好K歌FEEL
stephybest 發表於 2016-4-28 00:18

仲K la至少個編曲少少POP ROCK
我稔起 鼻敏感
編曲好有印象,不過同想像太大出入,SIDE TRACK FEEL
其實靚泳係米想彌補當年錯失 給自己的信 ?

四不像plug得好啱,浮沙之路 我的情書 都唔似hit到

請用行動買碟支持2家姐!!
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

因為個人覺得泳兒好啱唱富士山下嗰種感覺,但宜家係另一種風格,所以有d失望 ...
Flambeau 發表於 2016-4-28 00:16

其實都幾side track feel
編曲好有印象,不過同想像太大出入,SIDE TRACK FEEL
其實靚泳係米想彌補當年錯失 給自己的信 ?
hkbaby 發表於 2016-4-28 00:29

原來你已經講咗

浮沙之路真係似似地陳輝陽以前既作品
stephybest 發表於 2016-4-28 00:05

完全唔似cc啲歌