返回列表 發帖

賣曲奇賺百萬 欣宜打游擊唔開鋪

欣宜逆市同朋友合作賣曲奇,由寄賣到網上訂購再做 pop-up store,唔使半年已賺百萬,成功創業!下一波是五月玩美食車嘉年華,然後繼續打游擊,在各大商場搞 pop-up store,用最少的資源賺最多的錢,醒目欣宜好有腦!

人肉明星效應

之前欣宜在海港城搞曲奇 pop-up store,擺足一個月,每日的貨量都會賣清,除了圈內、外朋友會特登幫襯,亦有唔少街客搵上門,生意好好。
「欣宜初次做老闆娘,落鋪幫手兼做埋人肉布景板,出錢又出力。加上佢真係有人緣,好多明星朋友嚟撐場,海港城又多自由行,明星效應特別明顯。」知情者說。

全天候網絡宣傳欣宜賣曲奇,主力靠網上宣傳,成本低但宣傳效應高,堅有腦。即將在 PMQ參加美食車嘉年華,欣宜在網上做自我宣傳。

雖然鄭少秋冇出錢支持欣宜創業,但他親自落店探班,對欣宜來說比錢更寶貴。

本小利大

唔好睇小為期只有三十日的 pop-up store,擺檔一個月,加埋網購,唔使半年,已有百萬進賬,好厲害。
「欣宜同 Bobby搞 Homie Cookies,本身只係打算做網上訂購,但近年流行做 pop-up store,咁啱又有機會同海港城合作,個鋪位雖然細細哋,但齋賣曲奇都好夠用,又唔使用好多錢請人;欣宜幾乎每日都會落場,而 Bobby同佢女朋友就長駐店面,只要另外搵兩個人幫頭幫尾已經夠。因為支出有限,做一個月扣除所有開支,都有一半袋落袋。」本小利大!

13年底,欣宜因演藝事業不順利,靠整曲奇打發時間,結果竟然創出另一番事業。

在海港城搞 pop-up store,欣宜由朝企到收鋪,連阮兆祥也會特登來幫襯。

Homie Cookies初推出時,只是玩票形式在大坑市集擺地攤。

欣宜的人緣很好,開檔賣曲奇得到唔少圈內歌手朋友撐場,起了明星效應的宣傳作用。 意料之外

欣宜自己也承認,沒有想過 Homie Cookies會咁順利,咁好賺!「係有啲意外,多謝大家。其實我哋初頭諗住做到 break even已經係贏咗㗎喇,但到最尾仲可以賺到返嚟,真係要好多謝大家嘅支持。」欣宜說。
雖然賺到錢,但欣宜並無打算拓展開門市,只會?實 pop-up store的走勢,繼續食住上。「首先,五月四日至五月八日有個 food truck festival(美食車嘉年華),跟住五月至十一月會再喺其他商場開 pop-up store。」欣宜堅持以小博大。

蕭定一投資開拍由舞台劇搬到大銀幕的《 29+1》,找來周秀娜與欣宜合作,希望二人能擦出火花。

不再為瘦身折磨自己的欣宜,只要身體健康,肥胖對她來說並冇所謂。當日與羅蘭、胡楓做完活動後,欣宜急急腳去食拉麵醫肚。

良性競爭

除了繼續做生意,欣宜的新唱片亦將於五月推出,又要為孭重戲的電影《 29+1》開工,有排忙。「新歌《女神》出街反應幾好,雖然 JW、衞蘭同 Gin Lee今年個勢好勁,不過都係良性競爭,而且欣宜同佢哋四個私下好 friend。
「唱片公司已經做嘢谷到行,加上簽咗蕭定一間電影公司,《 29+1》套舞台劇咁 hit,佢同周秀娜一齊擔正,欣宜都有啲壓力,但更加珍惜呢個機會。好在曲奇生意有拍檔 Bobby睇住,佢可以專心拍戲。」知情者說。

電影《 29+1》開鏡,演員 Baby John、 Chrissie、導演彭秀慧、金燕玲及欣宜會見傳媒。

新唱片將於五月推出,最新派台歌《女神》由黃偉文與藍奕邦合力打造,一出街便好評如潮。
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

衛蘭個勢有幾勁?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

唔知佢隻新碟有無homie cookies現金卷

衛蘭個勢有幾勁?
fifty1205 發表於 2016-4-21 19:15

咪係~GIN LEE個勢又係有幾勁?
拭目以待邊個年尾最多大獎

拭目以待邊個年尾最多大獎  ...
one3one4loveyou 發表於 2016-4-21 19:30

起碼首歌hit
肥婆馬上收皮

harryharry 發表於 2016-4-21 19:27

可能出限量版送一盒
肥婆馬上收皮

有朋友食過話堅正,搞到我都想試下
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

起碼首歌hit
fifty1205 發表於 2016-4-21 19:33

今年有hit歌咩

衛蘭個勢有幾勁?

亦唔見得gin lee jw個勢有幾勁

Btw依篇新聞咁似D鱔稿

有朋友食過話堅正,搞到我都想試下
星勤 發表於 2016-4-21 19:35

肥c你

好想食欣宜啲曲奇
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好想食欣宜
matthew1990 發表於 2016-4-21 20:18

你好重口味

衛蘭個勢有幾勁?

都勁,萬眾期待復出,肥蝴蝶好入屋的

我都想食佢D曲奇,不過好貴

KITSTON 發表於 2016-4-21 22:17

海港城POP-UP STORE果期果度有得試食

海港城POP-UP STORE果期果度有得試食
harryharry 發表於 2016-4-21 22:23

好耐無去過海港城

harryharry 發表於 2016-4-21 19:27

送欣宜咬過一啖既曲奇一塊 XD
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

KITSTON 發表於 2016-4-21 22:17

幾錢? 賺到甘多都真係整/ 賣好多喎
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

拭目以待邊個年尾最多大獎  ...
one3one4loveyou 發表於 2016-4-21 19:30

咁大口氣呀
其實最多大獎一定係祖兒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

欣宜賣曲奇都關祖兒事
噴die

hictons 發表於 2016-4-22 00:46

25蚊一塊

係哈把試食過 係幾好食既
不過25$塊就真係貴左啲囉

hictons 發表於 2016-4-22 00:46

佢玩流動鋪唔洗點裝修
用自己名氣吸客又唔洗點俾錢宣傳
毛利應該唔錯

但我覺得賺百萬係報紙佬煲大既

係哈把試食過 係幾好食既
不過25$塊就真係貴左啲囉
hehe 發表於 2016-4-22 13:20

$25/塊 真係好過搶

佢玩流動鋪唔洗點裝修
用自己名氣吸客又唔洗點俾錢宣傳
毛利應該唔錯

但我覺得賺百萬係報紙 ...
matthew1990 發表於 2016-4-22 13:30

我覺得 佢賣曲奇賺到嘅錢 分分鐘可能仲多過 唱歌賺嘅

我覺得 佢賣曲奇賺到嘅錢 分分鐘可能仲多過 唱歌賺嘅
kayzzz 發表於 2016-4-22 20:12

I don't think she can make money selling records lol

I don't think she can make money selling records lol
matthew1990 發表於 2016-4-22 20:35

加埋商演呀

咁貴一塊,我自己整好過啦

不過愈好食COOKIES 就愈肥

咁貴一塊,我自然整好過啦

kk8733 發表於 2016-4-23 12:11

so organic
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

so organic
b01091018 發表於 2016-4-23 12:13

打錯字,係自己整

咁貴一塊,我自己整好過啦

kk8733 發表於 2016-4-23 12:11

整俾matthew食 佢一定好開心。。。

整俾matthew食 佢一定好開心。。。
kayzzz 發表於 2016-4-23 12:27

M 會員又會有好多藉口拒絕我,我怕肥,怕甜。之前整過俾某會員 又俾人拒絕。最後俾了大家姐

點解次次我整俾人食,好想有人整俾我食
得父母會整下野食俾我 ,還有祖母

本帖隱藏的內容需要積分高於 2200 才可瀏覽

M 會員又會有好多藉口拒絕我,我怕肥,怕甜。之前整過俾某會員 又俾人拒絕。最後俾了大家姐

點解次次我整 ...
kk8733 發表於 2016-4-23 12:49

係咪無跟欣宜食譜整呀
睇下M會員點回應
下次唔好整比人,廢事良心當狗吠

係咪無跟欣宜食譜整呀
睇下M會員點回應
下次唔好整比人,廢事良心當狗吠 ...
kayzzz 發表於 2016-4-23 13:16

你想食咪出聲囉

你想食咪出聲囉
matthew1990 發表於 2016-4-23 13:19

你好賤格,拒絕兔兔
兔兔唔好傷心。。。

你好賤格,拒絕兔兔
kayzzz 發表於 23/4/2016 13:28
一係食
一係認賤格
你揀

唔知金堅買/食左幾多曲奇支持欣宜呢

一係食
一係認賤格
你揀
kwanie 發表於 2016-4-23 13:32

做咩食COOKIES 搞到人認賤格。
其實我唔多明白你地意思

唔知有無會員會去圓創坊支持homie cookies個pop up store呢?

唔知有無會員會去圓創坊支持homie cookies個pop up store呢?
harryharry 發表於 2016-5-3 13:30

希望某會員可以戴上后冠同欣宜合照