返回列表 發帖

【OOPS】未符消防規定 黎明演唱會不獲發臨時娛樂牌

樂壇巨星黎明於今晚開始於中環海濱舉行「黎明Leon 30th Anniversary Random Love Songs 4D in live 2016」演唱會,惟活動卻未符消防安全規定。食物環境衞生署稱,由於在4月28日至5月7日於中環龍和道海濱活動空間舉行的音樂活動,主辦單位未能遵辦有關消防安全的規定,食環署未能就該活動發出臨時公眾娛樂場所牌照。

食環署指接獲牌照申請後,按照既定程序處理及徵詢相關政府部門意見,並一直與主辦單位就各部門的意見保持溝通。食環署和相關部門昨日及今日均有到活動現場巡視,但該場地設施仍未符合消防安全規定。

根據《公眾娛樂場所條例》(第172A章),如要舉辦屬臨時性質的公眾娛樂場所活動,經營者必須向食環署署長申領臨時公眾娛樂場所牌照,並須符合消防安全、結構、電力、人流管理等規定。違反上述規例,一經定罪,最高可被判罰款2.5萬港元及監禁6個月,另加每日罰款2000元。有關音樂活動今晚便舉行,食環署已建議主辦單位須作出適當安排。食環署表示,會繼續與相關部門及主辦單位跟進處理牌照申請事宜。

做乜膠?!
今日下畫買左跳樓霏($2400買左兩張/$1980連位/)嗰啲人是咪可以向主辦單位退番$3960?
如果識人做食環 我今日下晝一定趁低吸納大量黎明演唱會跳樓霏
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

下 咁都得

鍾意就鍾意,唔鍾意就唔鍾意,唔好講咩L.I.C.E.N.S.E

痴9線
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

食環署又做美事上位

等睇訪問衛蘭有乜感想

喺香港真係唔洗搞乜嘢創新突破
因為總有呢啲on9部門搞禍件事
Happy and Blessed.

樂壇巨星黎明於今晚開始於中環海濱舉行「黎明Leon 30th Anniversary Random Love Songs 4D in live 2016」演唱會,惟活動卻未符消防安全規定。食物環境衞生署稱,由於在4月28日至5月7日於中環龍和道海濱活動空間舉行的音樂活動,主辦單位未能遵辦有關消防安全的規定,食環署未能就該活動發出臨時公眾娛樂場所牌照。黎明事後於facebook拍了一段影片道歉,宣布今晚的演唱會將會取消,呼籲排隊樂迷回家。

食環署指接獲牌照申請後,按照既定程序處理及徵詢相關政府部門意見,並一直與主辦單位就各部門的意見保持溝通。食環署和相關部門昨日及今日均有到活動現場巡視,但該場地設施仍未符合消防安全規定。

根據《公眾娛樂場所條例》(第172A章),如要舉辦屬臨時性質的公眾娛樂場所活動,經營者必須向食環署署長申領臨時公眾娛樂場所牌照,並須符合消防安全、結構、電力、人流管理等規定。違反上述規例,一經定罪,最高可被判罰款2.5萬港元及監禁6個月,另加每日罰款2000元。有關音樂活動今晚便舉行,食環署已建議主辦單位須作出適當安排。食環署表示,會繼續與相關部門及主辦單位跟進處理牌照申請事宜。

jose 發表於 2016-4-28 18:45

但認真講,防火規則一定要執行得嚴謹
依個係安全問題

但認真講,防火規則一定要執行得嚴謹
kayzzz 發表於 2016-4-28 18:48

其實可以早啲通知
唔需要咁樣玩黎生同佢班歌迷
Happy and Blessed.

咁大型既 Show,其實係咪應該係搭台第一日已經會知道哂用料?
點解要去到最尾一日臨開 Show 先一次過巡?唔可以一路起已經 Monitor?

食環咁多人手去捉埋啲街市賣海鮮,捉小販,派 Team 人得閒下幫 Leon Check 真係咁難?

jose 發表於 2016-4-28 18:45
要遵守規定係無問題 問題係喺舉辦嗰日先話唔得

其實可以早啲通知
唔需要咁樣玩黎生同佢班歌迷
jose 發表於 2016-4-28 18:50

係囉,點解會唔早啲通知?

吓?咁都得?開show先黎話取消

今次真係超出一百樣可能

臨開show先黎講

可以安排得好d掛
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好似話係自辦單位自己7左
(小道消息)

(小道消息)
艾石仔 發表於 2016-4-28 19:22

原來係帳篷布料唔符合規定
而且個台尋日先搭好
咁即係唔關食環事
主辦單位應該負責
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

點解唔可以特事特辦?
四大天王喎

而且個台尋日先搭好
咁即係唔關食環事
主辦單位應該負責  ...
matthew1990 發表於 2016-4-28 19:25

由頭到尾都唔會因為你係邊個而唔過你
唔過係因為真係唔PASS個安全資格
其實本身TPPE呢個牌好易申請
但因為佢乜都自己起, 由0開始就所有野都要CHECK得好緊

而且個台尋日先搭好
咁即係唔關食環事
主辦單位應該負責  ...
matthew1990 發表於 2016-4-28 19:25

網上好多人都仲係咁插食環 ...
其實主辦單位知自己今次第一次搞咁大壇野,就唔好咁遲先黎搭個篷啦
好似預咗人地一定會批你個申請咁
宜家搞成咁真係唔怪得人
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

由頭到尾都唔會因為你係邊個而唔過你
唔過係因為真係唔PASS個安全資格
其實本身TPPE呢個牌好易申請
但因為 ...
艾石仔 發表於 2016-4-28 19:30

主辦單位應該喺material submission 嗰陣冇交到帳篷布料sample
到開show前一日起好哂個帳篷 先俾食環check
最後過唔到消防冇得賴人啦

其實佢知自己今次第一次搞咁大壇野,就唔好咁遲先黎搭過篷啦
好似預咗人地 ...
cymusic 發表於 2016-4-28 19:35

黎天王分分中可以告番主辦單位

主辦單位應該喺material submission 嗰陣冇交到帳篷布料sample
到開show前一日起好哂個帳篷 先俾食環chec ...
matthew1990 發表於 2016-4-28 19:35

有你個專業人士解答
如果係真㗎話,咁好似唔怪得食環喇

cymusic 發表於 2016-4-28 19:35

fb好多人都跟車太貼
乜都鬧咗先

fb好多人都跟車太貼
乜都鬧咗先
kayzzz 發表於 2016-4-28 19:39

你估黎生係謝安琪咩真係話禁就禁
開唔到係因為安全問題

有你個專業人士解答
原來可以一早交個帳蓬物料俾食環check嘅
如果係真㗎話,咁好似唔怪得食環喇 ...
kayzzz 發表於 2016-4-28 19:37

重有另一個可能性:
交左帳蓬物料sample
但真正起帳蓬嗰陣有人偷!龍!轉!鳳!

重有另一個可能性: 交左帳蓬物料sample, 但真正起帳蓬嗰陣有人偷!龍!轉!鳳!  ...
matthew1990 發表於 2016-4-28 19:57

CCTVB愛回家D劇情咩

CCTVB愛回家D劇情咩
艾石仔 發表於 2016-4-28 19:58

有時呢啲野真係好難講
有可能係起嗰個拎左啲次貨博大霧
點知驗貨嗰陣俾食環發現左

如果淨係個帳蓬有問題,應該好易搞掂啫
買返啱物料咪得

如果淨係個帳蓬有問題,應該好易搞掂啫
買返啱物料咪得
kayzzz 發表於 2016-4-28 20:03

唔係話買就買到,
可能要去外國訂又或者香港好少地方有得買
不過黎生應該有方法搞既

唔係話買就買到,
可能要去外國訂又或者香港好少地方有得買
不過黎生應該有方法搞既 ...
艾石仔 發表於 2016-4-28 20:08

香港又唔係第一次有依啲event,點都會有人賣依啲帳蓬呀?

香港又唔係第一次有依啲event,點都會有人賣依啲帳蓬呀?
kayzzz 發表於 2016-4-28 20:10

有人賣都應該唔會突然有咁多貨
本身諗住睇下個演唱會有幾4D,而家唔使lu

而家買林峯演唱會霏都嚟得切架

大家都係天皇 睇住先啦
nicknicknick 發表於 2016-4-28 20:31

乜仲未散晒啲飛咩?

乜仲未散晒啲飛咩?
kayzzz 發表於 2016-4-28 20:32

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
matthew1990 發表於 2016-4-28 20:36

啱啱check城市售票網,峰峰concert三日都仲有飛賣
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

但峰少唔係leon嘅substitute囉,唔愛

乜仲未散晒啲飛咩?
kayzzz 發表於 2016-4-28 20:32

好似呢幾日電視仲有賣廣告promote緊

唔知衞蘭JW 呢刻諗緊咩呢
人大了珍惜今次不可有下次

好彩冇買飛
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

香港四大天王之一的黎明原定今(28日)晚起在中環海濱舉行巡迴演唱會,豈料下午傳出活動沒拿到消防相關執照,被迫喊卡,使黎明只好親上火線,拿起大聲公向在門口守候的粉絲鞠躬致歉,大部分粉絲看到偶像道歉後仍不滿鼓譟,但也有男粉絲難過心疼,當場落下男兒淚。

香港四大天王之一的黎明原定今(28日)晚起在中環海濱舉行巡迴演唱會,豈料下午傳出活動沒拿到消防相關執照, ...
kayzzz 發表於 2016-4-28 21:34

我今晚先同個fd講起
不如扮fans出去中環鼓譟
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

消防處高級消防區長曾達明晚上解釋,黎明演唱會的臨時帳篷物料,未達到英國的抗火標準,亦未有使用消防認可的防火溶液,由於擔心現場燈光釋放的熱力可能導致火警,基於公眾安全考慮,因此不能簽發消防證書。他說,若改用的物料合符規定,消防可隨即簽發消防證書,讓主辦單位向食環署申請臨時公眾娛樂場所牌照。

曾達明表示,三月一日收到主辦單位的活動場地平面圖後,已多次到場視察,上月廿九聯絡主辦單位了解帳篷物料是否達到標準,主辦單位本月十二日將物料送往化驗所測試,但未符合要求,到十八日搭建帳篷,處方過去兩日亦派員巡查場地,今日下午兩時最後巡查時,依然發現未符合要求。他說,消防會繼續與主辦單位及有關部門聯絡,保障活動參與者安全下,找出解決方案。

source: http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=868598

(小道消息)
艾石仔 發表於 2016-4-28 19:22

攞source唔quote番

攞source唔quote番
harry 發表於 28/4/2016 21:45
真‧食環員工

路過R下情報
個人感想 : 特事特辦又多條分支
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

但也有男粉絲難過心疼,當場落下男兒淚
kayzzz 發表於 2016-4-28 21:34

我不停笑

消防處高級消防區長曾達明晚上解釋,黎明演唱會的臨時帳篷物料,未達到英國的抗火標準,亦未有使用消防認可 ...
kayzzz 發表於 2016-4-28 21:41

你呢度寫個帳篷18號開始搭
但我喺網上面又睇到話尋日先搭好

咁個帳篷咪搭左10日咁耐?

//////////////////////////

咁即係佢material submission 未批就自己搭左個幕

你呢度寫個帳篷18號開始搭
但我喺網上面又睇到話尋日先搭好

咁個帳篷咪搭左10日咁耐?

//////// ...
matthew1990 發表於 2016-4-28 21:52

大安旨意以為一定批咪_左囉

大安旨意以為一定批咪_左囉
harry 發表於 2016-4-28 22:00

先斬後奏唔得嘎啵