返回列表 發帖

[矛盾Battle 2nd Rd] Britney VS Xtina

單選投票, 共有 32 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

68.75% (22)
31.25% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限

同樣出身於迪士尼節目MickyMouseClub既二人,由一出道開始就鬥到依家
同樣以GirlNextDoor鎖定debut作 Baby One More Time既純情學生妹大戰青春美少女Genie In A Bottle
同樣由青春無敵轉化以性感作招萊 大量性感mv如I am a slave 4 u/toxic等既性感肉女 VS 推出Stripped專輯既狂野尢物
同樣試過擔當歌唱比賽XFactor/The Voice 評判
亦同樣試過由高峰走下坡再重新振作挽回人氣

唔知大家又會鐘意邊個呢

MMC片段 同場加映JustinTimberlake<3

兩人debut

同台演出 另加二人既世紀娜姐之吻<3

好難選擇
Britney Spears 天生就係一粒星
明知佢咪嘴都會想去睇佢
Xtina 招牌式唱腔又係正

唔係歐美樂壇老手所以其實唔太熟CA
但BRITNEY 的Femme Fatale 實在太好UN 投左BRITNEY

唔係歐美樂壇老手所以其實唔太熟CA
但BRITNEY 的Femme Fatale 實在太好UN 投左BRITNEY ...
俊仔 發表於 2016-5-1 17:45

一樣噶

would you hold it against me~
i can't takit takit take no more~
i i i wanna go~o~o

大愛呢三首singles噶
Happy and Blessed.

對佢兩位無乜感
Brit初出道個堆到而家都識唱不過唔算大愛
Toxic(多得glee), Womanizer都OK
Femme Fatale個期都好鐘意佢
Till The World Ends最正

不過佢根本係0唱功
Xtina就相反
Jagger, Something, DWUW都大愛
不過其他歌我真係好麻麻佢
係得Beautiful最愛
所以投唔落sorry
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

比較鍾意Christina多啲,畢竟唱功係一流,
耐唔耐都會聽返Stripped、Back to Basics。
超愛Dirrty、Fighter,朝早一聽成個人醒哂。

Britney當然係超級巨星,Femme Fatale真係好聽既,
但唱方面真係.......
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

對佢兩位無乜感
Femme Fatale個 ...
JasOh103 發表於 2016-5-1 18:00

How about:
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實Christina 呢個case 同Lady Gaga 有啲似
等我遲啲番黎慢慢寫
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實Christina 呢個case 同Lady Gaga 有啲似
等我遲啲番黎慢慢寫
matthew1990 發表於 2016-5-1 19:39

christina近十年係咪淨係得moves like jagger係hit?
Happy and Blessed.

christina近十年係咪淨係得moves like jagger係hit?
jose 發表於 2016-5-1 19:58

2010年打後得 Moves Like Jagger, Feel This Moment, Say Something hit 到
前兩首係feature歌, 最尾嗰首係合唱歌

britney 大多數歌就好似美祖個堆大路情歌咁耳熟能詳
佢依類歌又多又pop
一聽到個intro就好自然自己跟住un跟住唱
中學時期唱親k點都必唱
womanizer is my 飲歌

依類係好loop但都唔算高質 反而比較鐘意佢d抒情歌<3
Everytime sometimes perfume個堆反而聽得好舒服
(同埋佢好多mv d model都好令仔)

2010年打後得 Moves Like Jagger, Feel This Moment, Say Something hit 到
前兩首係feature歌, ...
matthew1990 發表於 2016-5-1 19:59
原來佢有份唱say something
睇左勁多cover都唔知係邊個唱
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

原來佢有份唱say something
睇左勁多cover都唔知係邊個唱
HOTMAN 發表於 2016-5-1 21:00

細細個睇 MTV 第一個有印象既歌係

但我投左 Britney。

前兩首係feature歌, ...
matthew1990 發表於 2016-5-1 19:59

我仲估your body 都算hit

我仲估your body 都算hit
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-1 21:10
唔算好hit 啦

呢首歌好似主要靠Youtube views/電台播谷到上單曲榜
但當年實際銷量其實麻麻

SONG
Moves Like Jagger
Say Something
Feel This Moment
Genie In A Bottle
Ain't No Other Man
Beautiful
Hurt
Fighter
Keeps Getting Better
Candyman
What A Girl Wants
Come On Over Baby
Just a Fool
Tell Me
Dirrty
Your Body
Not Myself Tonight
Show Me How You Burlesque
Reflection
Lady Marmalade
Till Ya Head Back
I Turn to You
The Voice Within
Can't Hold Us Down
Others (album tracks + singles)
CERTIFICATION
6x Platinum
4x Platinum
1x Platinum
1x Platinum
1x Platinum
1x Gold
1x Gold
1x Gold

1x Gold
1x Gold
1x Gold

SALES(US)
6,700,000
3,859,000
2,406,000
2,045,920*
1,783,000
1,512,000
1,187,000
1,184,000
1,156,000
1,153,000
897,960*
873,334*
802,000
634,529
632,961
566,000
432,000
422,048
328,258
280,868
253,915
199,575
198,835
161,254
~750,000

當年有傳聞話Lotus 只係Christina 想履行合唱hea 出既一隻碟
碟入面既歌佢自己都冇乜宣傳過
唱片公司亦都冇投外好多資源落去 (Your Body 個MV 係佢自己出錢拍的)

一樣噶

would you hold it against me~
i can't takit takit take no more~
i i i wanna go~o~ ...
jose 發表於 2016-5-1 17:48

自己一個係屋企大聲播好自HIGH 3PLUG 都真心好正

唔算好hit 啦

呢首歌好似主要靠Youtube views/電台播谷到上單曲榜
但當年實際銷量其實麻麻 {:4_ ...
matthew1990 發表於 2016-5-1 21:14

陰公豬 我就奇怪點解隻碟好似出完冇乜聲氣咁
又唔覺得有咩宣傳
YOUR BODY個MV其實我覺得拍得幾好

對佢兩位無乜感
Femme Fatale個 ...
JasOh103 發表於 2016-5-1 18:00

Don't be fool by the fact that Britney lip-sync in concert = she has no singing technique. She has participated in a lot of singing shows and contests before she debuted her first singles. You can search on youtube and she was singing great back then. I believe it is the pop dance songs and her music style that didn't make her voice shine. She had the potential, but she chose a different path.

Don't be fool by the fact that Britney lip-sync in concert = she has no singing technique. She h ...
yuelk 發表於 2016-5-1 23:24
「佢出道前唱得幾好」的確係真
但佢出道唔夠一年把聲已經死左
所以佢公司先咁快要佢轉歌路
要佢用把nasal聲音唱性感歌曲

外網傳佢極速爛聲係因為吸毒/飲酒/食煙
又有另一種瘋狂既說法 係話真正既佢死左 然後唱片公司搵個差唔多樣既女人掉左包 <- 不過呢個原因笑下就算喇

陰公豬 我就奇怪點解隻碟好似出完冇乜聲氣咁
又唔覺得有咩宣傳
YOUR BODY個MV其實我覺得拍得幾好{:1_9: ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-1 23:10
Christina 唔理唱片公司反對 唔肯減完肥先出黎
所以唱片公司嬲豬唔俾資源佢宣傳

p.s. 有人話成個MV 用得最多錢既地方 就係幫Christina 執番瘦個Body

Christina 唔理唱片公司反對 唔肯減完肥先出黎
所以唱片公司嬲豬唔俾資源佢宣傳

p.s. 有人話成 ...
matthew1990 發表於 2016-5-2 00:09

明明個期係佢最肥個排 (好似係?)
但YOUR BODY拍得佢又唔算痴肥
我覺得真係好西利

「佢出道前唱得幾好」的確係真
但佢出道唔夠一年把聲已經死左
所以佢公司先咁快要佢轉歌路
要佢 ...
matthew1990 發表於 2016-5-2 00:06

我都記得佢DISNEY個期同埋DEBUT個期唱得唔差
係之後越唱越差.___. 之後直情唔唱

歐美樂壇我其中一個最愛就係CHRISTINA<3
雖然佢D歌冇BRITNEY個D咁搶耳咁洗腦咁家傳戶曉
不過佢D歌的確更打動我既心<333333
BEAUTIFUL FIGHTER HURT個堆
不過始終我最愛都係The Voice Within
聲線POWERFUL得泥又不失柔弱又帶正能量歌詞
唔好同國際天後個首攪亂哦<3
超有實力既唱功<3

唔好同國際天個首攪亂哦<3
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-2 07:12
你平時打簡體字再轉繁體字架?

呢兩位歌手我聽過既歌得一首 就係Hold It Against Me 當年我有個同學成日唱

你平時打簡體字再轉繁體字架?

呢兩位歌手我聽過既歌得一首 就係Hold It Against Me 當年我有個同學成日唱 ...
nicholashin 發表於 2016-5-2 20:54

唔通你認為佢真係天后?

唔通你認為佢真係天后?
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-2 21:41
正常人睇唔出係專登打錯字 sor

明明個期係佢最肥個排 (好似係?)
但YOUR BODY拍得佢又唔算痴肥
我覺得真係好西利 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-2 06:51

要續格執嘎
網上好似有Your body執佢身型既穿pung gif

我都記得佢DISNEY個期同埋DEBUT個期唱得唔差
係之後越唱越差.___. 之後直情唔唱 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-2 06:53

不過嗰陣唱片公司喺美國樂壇重有好大影響力
加上佢marketing做得好好
所以可以愈做愈大

歐美樂壇我其中一個最愛就係CHRISTINA
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-2 07:12

話說我細個睇SCMP 少年版英文歌介紹The Voice Within
所以鍾意左Christina 同正式髮力留意美國樂壇

睇住佢地兩個出道
諗起同年睇住容祖兒同張柏芝出道咁

其實我都好鐘意christina隻debut (可能我鐘意當時d teen-pop, bubblegum pop)
genie in a bottle出果時覺得佢有d似朱茵
但之後stripped形象突變真係嚇親我 (雖然多年後覺得呢隻又係全隻都好聽)

雖然係咁, 都係鐘意britney多d
我鐘意呢d american sweetheart innocent girl
同埋連續幾隻碟(BOMT, OIDIA, B, ITZ)都好正, 覺得佢真係可以做娜姐接班人 (至少當年d人叫佢做princess of pop)
不過之後又離婚又剃頭都好擔心
好在之後blackout又一次驚為天人咁正
不過之後幾張我就開始覺得一般 (覺得主打ok only)
anyway, 依然好希望可以睇佢一次現場演出

評分人數

歌我會簡BS
唱功我會簡CA

但呢刻我會簡BS,始終2000前後幾年都Hit快歌Disco歌
BS岩時間出呢啲歌

話說因為我喺因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂, 所以要投票我一定選Christina <3
(小學其實都有聽Mariah Carey/Celine Dion/Whitney Houston既雜錦碟, 但當時就冇主動留意流行樂壇)
不過我又唔憎Britney Spears既, 可能我唔係佢地千禧年初期鬥到火紅火綠期間鍾意Christina掛

其實近廿年主流樂壇已經唔係好Buy Vocal系歌手
主因係現今愈黎愈少年青人鍾意聽Ballads
佢地反而係想要一啲形象鮮明既Entertainers 去唱歌曲旋律輕快易上口既歌曲

Britney既成功改變左美國樂壇好多
自佢出道往後幾年間, 唔同既唱片公司都照辦煮碗推左一班純偶像派既金髮美女出道
呢班人大部分都唱唔到Live, 上電視表演都係預錄歌曲然後咪咀 (表表者就係喺SNL節目咪咀出醜既Ashley Simpson)
當中有一兩個都小紅左幾年, 但冇一個好似Britney 咁可以玩咁耐
後尾唱片公司發覺唔work, 先開始喺00年代中後期 推番一啲唔同風格既半偶像派女歌手出黎

話說因為我喺因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂, 所以要投票我一定選Christina  ...
matthew1990 發表於 2016-5-10 23:17

同意BRITNEY 真係推動樂壇唔少
BETTER/WORSE就真係見人見智
但佢真係INSPIRE唔少當代歌手

以我呢個鍾意聽Vocal系歌手既人黎講
Christina聲音應該係Stripped宣傳期第一年到頂
由於佢高音belting 技巧有問題, 之後開始爛聲
如果佢唔係迫自己瘋狂belt Db5 以上既音, 把聲應該可以玩耐幾年

去到Back To Basics 演唱會, 佢啲高音已經有啲力不從心既感覺
(老實講當年聽完Christina香港演唱會之後 我係有啲失望 )
紀念十周年之後嗰幾年把聲係災難級

正當我以為佢把聲已經報銷
三年前佢唱Say Something呢啲唔洗點樣驫高音既既歌 易到食生菜咁
到最近一兩年睇佢喺The Voice 唱歌示範環節既表現
發現佢而家連高音belting 唱法都健康左 (冇再咁有喉嚨拉扯聲帶既感覺)
佢把聲似乎可以小回春啵

講到佢聲音既長處
絕對係低音同佢用vocal runs 既能力

Christina Aguilera 同 Lady Gaga 由人氣頂端走下坡既原因都係一樣
就係「太過任性」同「音樂自主性太大」
站在唱片公司既角度自然覺得呢類人好麻煩

Christina 由出道開始直至「Bionic」時期呢12年間 專輯與專輯之間音樂風格轉變太大
而且音樂路線愈走愈偏, 亦唔多搵啲爛大街既歌曲製作人 (Lotus 係hea 唱片公司既大碟 所以唔計)
另外佢經常唔理唱片公司意見 推啲冇咁marketable既單曲出黎
結果佢死忠數量每出一張專輯就流失一堆

呢幾年佢喺樂壇已經半過氣, 所以幫NBC台拍The Voice
我記得喺第一季既時候 佢係唔識點解表達要點評論其他人唱成點 感覺有啲hea
但去到近幾季開始睇到佢俾到啲constructive既critics, 亦睇得出佢有心想培育新人
(喺節目外, 佢亦主動搵新進唱作組合A Great Big World 合唱Say Something )

評分人數

同意BRITNEY 真係推動樂壇唔少
BETTER/WORSE就真係見人見智
但佢真係INSPIRE唔少當代歌手 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-10 23:49
佢絕對係千禧年代偶像歌手既代表者!
寫得咁詳盡, 快啲加我fun吧

一直都鐘意比較有實力既歌手
Xtina唱live每次都可以震撼我心
所以一定揀佢
不過Britney同Xtina早前都係極度唔顧及形象
導致flop到一個點
但如果Xtina出返碟我都一定會買

佢絕對係千禧年代偶像歌手既代表者!
寫得咁詳盡, 快啲加我fun吧  ...
matthew1990 發表於 2016-5-11 01:39

方便近視會員 我幫你放大d字 Btw對於我呢d10年先聽歐美既 當然選brit啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

方便近視會員 我幫你放大d字 Btw對於我呢d10年先聽歐美既 當然選brit啦
HOTMAN 發表於 2016-5-12 10:36

THANK Q YOU

Christina Aguilera 同 Whitney Houston 既投射影像合唱 (The Voice 2016)
Proud to be a Xtina fan

高清版: https://vimeo.com/167239526

肯定投Britney
聲線同歌路都正,雖然形象差有過幾個低谷,不過d作品水準依然好高
btw,真心覺得Christina  d歌唔好聽..
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

歌BS>CA
真係一路Keep住啲Plug都係loop-able

唱功
CA>>>>>>>>>>>>BS
BS連真唱都無真係搞唔掂

但私心畀咗BS

要續格執嘎
網上好似有Your body執佢身型既穿pung gif
matthew1990 發表於 2016-5-2 22:03

Moves Like Jagger 都係逐格執

話說因為我喺因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂, 所以要投票我一定選Christina <3
(小學其實都有聽Mariah Carey/Celine Dion/Whitney Houston既雜錦碟, 但當時就冇主動留意流行樂壇)
不過我又唔憎Britney Spears既, 可能我唔係佢地千禧年初期鬥到火紅火綠期間鍾意Christina掛

其實近廿年主流樂壇已經唔係好Buy Vocal系歌手
主因係現今愈黎愈少年青人鍾意聽Ballads
佢地反而係想要一啲形象鮮明既Entertainers 去唱歌曲旋律輕快易上口既歌曲

Britney既成功改變左美國樂壇好多
自佢出道往後幾年間, 唔同既唱片公司都照辦煮碗推左一班純偶像派既金髮美女出道
呢班人大部分都唱唔到Live, 上電視表演都係預錄歌曲然後咪咀 (表表者就係喺SNL節目咪咀出醜既Ashley Simpson)
當中有一兩個都小紅左幾年, 但冇一個好似Britney 咁可以玩咁耐
後尾唱片公司發覺唔work, 先開始喺00年代中後期 推番一啲唔同風格既半偶像派女歌手出黎
matthew1990 發表於 2016-5-10 23:17

以我呢個鍾意聽Vocal系歌手既人黎講
Christina聲音應該係Stripped宣傳期第一年到頂
由於佢高音belting 技巧有問題, 之後開始爛聲
如果佢唔係迫自己瘋狂belt Db5 以上既音, 把聲應該可以玩耐幾年

去到Back To Basics 演唱會, 佢啲高音已經有啲力不從心既感覺
(老實講當年聽完Christina香港演唱會之後 我係有啲失望 )
紀念十周年之後嗰幾年把聲係災難級

正當我以為佢把聲已經報銷
三年前佢唱Say Something呢啲唔洗點樣驫高音既既歌 易到食生菜咁
到最近一兩年睇佢喺The Voice 唱歌示範環節既表現
發現佢而家連高音belting 唱法都健康左 (冇再咁有喉嚨拉扯聲帶既感覺)
佢把聲似乎可以小回春啵

講到佢聲音既長處
絕對係低音同佢用vocal runs 既能力
matthew1990 發表於 2016-5-11 00:06

我都係因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂
由Reflection開始聽佢...到BTB睇住佢上巔峰之後一路flop到依家回春無望  
佢飆高音個唱法一直被人詬病,D高音位又乾又拆,把聲好易報廢  

Say Something係咪AMA個次? 個次真係好驚喜,突然走出泥,連個樣都靚到仙氣十足

Christina Aguilera 同 Lady Gaga 由人氣頂端走下坡既原因都係一樣
就係「太過任性」同「音樂自主性太大」
站在唱片公司既角度自然覺得呢類人好麻煩

Christina 由出道開始直至「Bionic」時期呢12年間 專輯與專輯之間音樂風格轉變太大
而且音樂路線愈走愈偏, 亦唔多搵啲爛大街既歌曲製作人 (Lotus 係hea 唱片公司既大碟 所以唔計)
另外佢經常唔理唱片公司意見 推啲冇咁marketable既單曲出黎
結果佢死忠數量每出一張專輯就流失一堆

呢幾年佢喺樂壇已經半過氣, 所以幫NBC台拍The Voice
我記得喺第一季既時候 佢係唔識點解表達要點評論其他人唱成點 感覺有啲hea
但去到近幾季開始睇到佢俾到啲constructive既critics, 亦睇得出佢有心想培育新人
(喺節目外, 佢亦主動搵新進唱作組合A Great Big World 合唱Say Something )
matthew1990 發表於 2016-5-11 01:37

遊走在爭議性既邊緣,勇於正視世俗既目光,從唱花木蘭既清純鄰家女孩,蛻變成性感噴火既紅磨坊女郎,
再到玩弄復古美感既絕代名伶,呈現大膽前衛既音樂概念,
佢可以駕馭任何曲風,但正正係因為風格轉變太大,俾人定位好唔清晰, 亦是導致之後flop既原因

Bionic係我最鍾意Xtina既專輯,到依家都好難接受到會flop成咁

我都係因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂
由Reflection開始聽佢...到BTB睇住佢上巔峰之後 ...
Jacz 發表於 2016-6-3 02:31
你由Reflection 開始聽... 咁早?
佢轉左化妝師之後個樣正常左好多

遊走在爭議性既邊緣,勇於正視世俗既目光,從唱花木蘭既清純鄰家女孩,蛻變成性感噴火既紅磨坊女郎,
...
Jacz 發表於 2016-6-3 02:55

佢啲專輯太多album fillers 喇
就算係同一隻大碟入面既歌 音樂風格係太雜燴咁,唔夠統一

Bionic 我有一半鍾意,一半Skip
其實當年Bionic 係某知名盜版下載網站 下載次數最高既大碟黎

XTINA聲靚唔等於唱功好
BRITNEY 個TONE贏晒, PHRASING 都特別好多