返回列表 發帖
要續格執嘎
網上好似有Your body執佢身型既穿pung gif
matthew1990 發表於 2016-5-2 22:03

Moves Like Jagger 都係逐格執

話說因為我喺因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂, 所以要投票我一定選Christina <3
(小學其實都有聽Mariah Carey/Celine Dion/Whitney Houston既雜錦碟, 但當時就冇主動留意流行樂壇)
不過我又唔憎Britney Spears既, 可能我唔係佢地千禧年初期鬥到火紅火綠期間鍾意Christina掛

其實近廿年主流樂壇已經唔係好Buy Vocal系歌手
主因係現今愈黎愈少年青人鍾意聽Ballads
佢地反而係想要一啲形象鮮明既Entertainers 去唱歌曲旋律輕快易上口既歌曲

Britney既成功改變左美國樂壇好多
自佢出道往後幾年間, 唔同既唱片公司都照辦煮碗推左一班純偶像派既金髮美女出道
呢班人大部分都唱唔到Live, 上電視表演都係預錄歌曲然後咪咀 (表表者就係喺SNL節目咪咀出醜既Ashley Simpson)
當中有一兩個都小紅左幾年, 但冇一個好似Britney 咁可以玩咁耐
後尾唱片公司發覺唔work, 先開始喺00年代中後期 推番一啲唔同風格既半偶像派女歌手出黎
matthew1990 發表於 2016-5-10 23:17

以我呢個鍾意聽Vocal系歌手既人黎講
Christina聲音應該係Stripped宣傳期第一年到頂
由於佢高音belting 技巧有問題, 之後開始爛聲
如果佢唔係迫自己瘋狂belt Db5 以上既音, 把聲應該可以玩耐幾年

去到Back To Basics 演唱會, 佢啲高音已經有啲力不從心既感覺
(老實講當年聽完Christina香港演唱會之後 我係有啲失望 )
紀念十周年之後嗰幾年把聲係災難級

正當我以為佢把聲已經報銷
三年前佢唱Say Something呢啲唔洗點樣驫高音既既歌 易到食生菜咁
到最近一兩年睇佢喺The Voice 唱歌示範環節既表現
發現佢而家連高音belting 唱法都健康左 (冇再咁有喉嚨拉扯聲帶既感覺)
佢把聲似乎可以小回春啵

講到佢聲音既長處
絕對係低音同佢用vocal runs 既能力
matthew1990 發表於 2016-5-11 00:06

我都係因為Christina Aguilera 而入坑聽外國音樂
由Reflection開始聽佢...到BTB睇住佢上巔峰之後一路flop到依家回春無望  
佢飆高音個唱法一直被人詬病,D高音位又乾又拆,把聲好易報廢  

Say Something係咪AMA個次? 個次真係好驚喜,突然走出泥,連個樣都靚到仙氣十足

Christina Aguilera 同 Lady Gaga 由人氣頂端走下坡既原因都係一樣
就係「太過任性」同「音樂自主性太大」
站在唱片公司既角度自然覺得呢類人好麻煩

Christina 由出道開始直至「Bionic」時期呢12年間 專輯與專輯之間音樂風格轉變太大
而且音樂路線愈走愈偏, 亦唔多搵啲爛大街既歌曲製作人 (Lotus 係hea 唱片公司既大碟 所以唔計)
另外佢經常唔理唱片公司意見 推啲冇咁marketable既單曲出黎
結果佢死忠數量每出一張專輯就流失一堆

呢幾年佢喺樂壇已經半過氣, 所以幫NBC台拍The Voice
我記得喺第一季既時候 佢係唔識點解表達要點評論其他人唱成點 感覺有啲hea
但去到近幾季開始睇到佢俾到啲constructive既critics, 亦睇得出佢有心想培育新人
(喺節目外, 佢亦主動搵新進唱作組合A Great Big World 合唱Say Something )
matthew1990 發表於 2016-5-11 01:37

遊走在爭議性既邊緣,勇於正視世俗既目光,從唱花木蘭既清純鄰家女孩,蛻變成性感噴火既紅磨坊女郎,
再到玩弄復古美感既絕代名伶,呈現大膽前衛既音樂概念,
佢可以駕馭任何曲風,但正正係因為風格轉變太大,俾人定位好唔清晰, 亦是導致之後flop既原因

Bionic係我最鍾意Xtina既專輯,到依家都好難接受到會flop成咁