返回列表 發帖
諗緊去唔去睇世界女排大獎賽
之前唔係話香港澳門輪流搞一年既
點解今年又有香港站 ...
stephybest 發表於 2016-5-3 00:05

係咪冇人承辦?
其實係澳門同香港舉辦都好,起碼氣氛夠好,香港就出晒名係搞得好的,
同埋基本上世界女排大獎賽已經係香港既一項傳統賽事

痴線 真鍋又發作
Ebata不入oqt名單
帶三個libero打落選賽係咩玩法

主攻/接應: 木村 / 古賀 / 鍋谷 / 石井 / 迫田 / 長崗 /
副攻: 荒木 / 島村 / 山口 /
二傳: 宮下 / 田代 /
自由人: 座安 / 佐藤 / 丸山 /Wonders 發表於 2016-5-12 19:23

痴線架咩,帶埋ebata好過帶三個自由人喇
Saori都可以當一個自由人用啦,完全係浪費quota

好想親眼睇到老奶罩慘敗謝幕
MiRi 發表於 2016-5-12 22:26

奶罩表示分分鐘奧運三連霸  

奶罩d運已經係倫敦用完
希望奶罩開場三連敗
MiRi 發表於 2016-5-13 21:54

Fabiana同Taisa表示要攔到中國媽都唔認得

今年我對佢地有信心架
上次同佢地打係 14 WC, 嗰時嘅 CHN 同而家嘅 CHN 喺技術方面已經進步左好多
而且用人 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-14 22:00

我都覺得會贏到次,但奶罩版老妖打癲佐真係好恐怖,估計淨係發球都發到中國披頭散髮,又會變成接應隱形,主打四號位俾奶罩班老妖攔到嘔血

發球中國都上左個 level 我諗應該唔會好似以前咁咁吃力嘅
chanchan0909 發表於 2016-5-14 23:35

但係中國既一傳始終唔穩定呀,遇到發球好既球隊真係好吃力,e.g. 奶罩,老美
當然依家一傳係所有球隊既弱項

尤其係起班人瑞主場仲癲  
希望chn可以複製返京奧嗰役 令主隊 bey bey ...
Wonders 發表於 2016-5-14 23:38

佢地個個主場係真正既魔鬼主場添,班人瑞打起雞血上泥,真係...
不過咁耐以黎又好似未試過有東道主拎到冠軍?

even近三屆世錦賽同世界杯都未試過有球隊三連冠,唔知奧運奶罩破唔破到呢個魔咒?

咁呢個就真係睇臨場狀態 邊個接得好發得好已經贏左一半
chanchan0909 發表於 2016-5-15 00:07

同埋邊個發球可以破對放一傳都贏佐一半

最近一次東道主拎冠係 1980 年喺蘇聯搞嘅莫斯科奧運會
chanchan0909 發表於 2016-5-15 00:08

蘇聯個陣乜都一支獨大,基本上冇乜參考價值呢

上年WL主場  班觀眾 好 冇 品
Jaque同sheila好似狀態麻麻咗好耐
希望其他隊有位入到  ...
Wonders 發表於 2016-5-15 00:12

WL係邊度?
出名觀眾冇品既仲有火雞

但佢地一到重要、關鍵賽事就會打雞血

好想睇佢地係主場喊,好似10世錦賽決賽輸俾俄妹咁 (好衰)

泰妹加油  

05.15 11:55 秘魯 3 : 0 多米尼加 (25:22 25:16 26:24)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 22 | 1 : 0
第 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-15 13:28

多米班蠻牛真係唔爭氣,仲諗住佢地可以入到奧運做攪屎棍

Rio呀

上次差啲小組出線唔到 之後成隊醒哂

用完嫁喇d運 WC 比老美零封
Wonders 發表於 2016-5-15 11:40

上次火雞醒小小班巴西人瑞就小組拜拜了
呢D強隊一有機會翻身真係唔講得笑

但佢地係主場,點都覺得唔惹少

真係唔知講咩好
尤其呢 2 場 de la 嘅狀態完全唔好
chanchan0909 發表於 2016-5-15 13:56

佢好似世界盃之後個狀態都唔好,加上好似之前有傷佐?

佢有嚴重肩傷, 唔知係咪世錦賽太搏搞到嚴重左, 14-15 聯賽之後就去做手術, 跟住休養到最近先返國家隊 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-15 14:02

我記得佢有年打聯賽,唔記得係邊個國家,佢跌佐落黎,佢隻手唔知邊個位,插穿佐邊度(好似係咁),佢痛到大嗌到成個場館都聽到,之後就送佐入院

係,好記得2012年奥運巴西小組接近出局,但被美國正義地救了殺火雞吃,但決賽卻被巴西吃掉自己!! ...
universal 發表於 2016-5-15 14:03

係,我記錯佐,應該係美國醒少少留下力奶罩就執包袱返奶罩
但冇人估到決賽老美set 2開始成team人都遊魂

呢個無咩印象嘅 ? 呢幾年定前幾年嘅事 ?
chanchan0909 發表於 2016-5-15 14:10

好似係上個奧運週期

其實韓國隊開波勁左 定 荷蘭一傳差...
fungbb132 發表於 2016-5-15 14:55

南韓發球不嬲唔差,特別Kim同金熙珍
如果Kim昨日發球冇咁多失誤同埋發得好既話都唔會輸意粉輸得咁肉酸,明明同意粉係有得打既

班人瑞退哂之後 應該冇乜隊再驚佢地 .v.
Wonders 發表於 2016-5-15 14:11

奶罩淨係少佐黑白雙煞都已經唔係一線頂了

荷蘭隊都幾粗下  撕歐洲姊妹冇問題
Wonders 發表於 2016-5-15 15:02

歐洲姊妹團其實都幾慘下,明明好多實力都唔錯,硬係攞唔到奧運參賽資格
其實國際排聯應該要俾多個名額俾歐洲喇,成日都見到非洲同美洲D魚腩

荷蘭有個隊員傷咗
Wonders 發表於 2016-5-15 15:48

希望冇事喇,好擔心

泰妹被風車㩒住黎打

泰妹發球唔好搵人發 搵邊發啦
仲有一傳全部半到位好難打
chanchan0909 發表於 2016-5-17 15:21

泰妹呢類冇身高冇絕對實力既球隊冇佐一傳學人打強攻就真係死路一條

泰妹好難夠南韓同日本鍊

就算泰國贏唔到韓國都仍然希望日本兩場都輸
chanchan0909 發表於 2016-5-20 20:36

點解既? 我反而希望入既係風車意粉泡菜同日本呀
雖然都想泰妹入,但泰妹好少可以鍊贏歐美球隊
如果泰妹去奧運,賽事既精采程度會冇咁好睇
而日本往往會有出奇意表既表現,可以扮演搞屎棍既角色,雖然依家呢隊日本隊唔再係倫敦奧運個隊

De Keujif 既背飛直頭可以當搶攻打咁滯, 又快又準

有冇link,好想睇塞國vs意粉

有聲啦終於 , ITA leading 1 point
chanchan0909 發表於 2016-8-7 09:50

thx, Serbia 禁住 意粉 黎砌

法國被攔超多 ,error都好多

sor 唔想飲
一直都無鏡頭 留意唔到
前 2 set FRA 都打得有 D 心急  ...
chanchan0909 發表於 2016-8-7 21:37

Ngapeth究竟被攔佐幾多個

美國輸比加拿大係咩玩法,仲要輸3:0

意粉好似得Egonu一個人打波咁,但佢又超多Error

意粉好波!

Holland 第一局真係打到癲佐

Buijs越打越high
PY79 發表於 2016-8-9 02:18

佢如果一傳可以再穩定D, 荷蘭真係會好恐怖

恭喜NED又攞到1分,希望賽果爆冷

God Bless NED

日本運氣真係好 差唔多屆屆都保送入去 8 強
chanchan0909 發表於 2016-8-9 04:00

日本今屆應該唔得架喇,我諗佢地都係旨在東京奧運,反而南韓可能有希望

一間睇返 JPN VS CMR set 2 點樣比 CMR 8 : 3 領先
南韓嘅發球真係好強勁  ...
chanchan0909 發表於 2016-8-9 07:16

淨係Kim既發球都已經好夠皮,成日都見佢發球直接得分

ned 日日都係嗰套衫
Wonders 發表於 2016-8-10 22:33

幸運荷蘭橙

究竟呢場SRB失誤送佐幾多分?

究竟輸左 D 咩 ?
chanchan0909 發表於 2016-8-12 22:07

冇發球冇攔網冇防守

比人練多咗咁多時間
結果換黎嘅係倒退
都幾灰下
Wonders 發表於 2016-8-12 22:19

集訓比人早,仲要大獎賽總決賽主力冇出戰

有得睇好睇喇 最後兩場
輸比荷蘭真係太意外

祈求下八年前奶罩起北京掃低chn
chn八年之後可以起里約掃低 ...
Wonders 發表於 2016-8-12 22:26

雖然我自己好鍾意荷蘭,但真係冇諗過CHN會輸

其實都唔係話冇可能,好似上屆巴西咁小組賽被人當魚腩咁打,排名小組第四,然後8強打雞血一路高歌...

發球無堅持好 相反 SRB 一直保持佢嘅發球質量 打塞無發球好難帶動到攔網同防守 呢個係最致命
呢個唔關事 中 ...
chanchan0909 發表於 2016-8-13 10:18

破壞唔到SRB既一傳,用強攻去鬥SRB最擅長既強攻真係死路一條,人地有三個超強點,仲要發球攔網好咁多,
反而CHN得朱婷一點

覺得依家呢支CHN有D似上個奧運週期世錦賽個支CHN,要乜冇乜,被歐美各支強隊禁住黎砌

南韓set 2開始換佐kim落黎,set 3直頭冇上了

係呀 機本上而家 SRB 唔好話一傳到位 半到位大多嘅波都無人攔得住
CHN 之前對強隊嘅比賽 都係因為全場有強 ...
chanchan0909 發表於 2016-8-13 10:51

SRB 既防守取位仲要好準,下下防起朱婷既重扣,連4號位直線都防到 ,真係被人研究得好透

呢個涉及體制問題 當時 Jenny 見到咁樣都好無奈
呢個我明白教練嘅用意 朱朱就算到位球都難拎到分 Popovic  ...
chanchan0909 發表於 2016-8-13 10:46

可惜佢發球好屎同有失誤

嘩 好激烈 落後幾分又追返幾分又落後幾分又追返幾分
chanchan0909 發表於 2016-8-15 10:04

睇RUS VS BRA幾時都係咁

感覺今日場波都可以說不錯嘅 不過進攻同攔防方面都係弱左 D

好慘 場波無咩人睇  ...
chanchan0909 發表於 2016-8-15 06:12

因為知道係必輸,都廢時挨夜,早訓起身睇 RUS VS BRA好過

Goncharova今日狀態超好,有D似倫敦奧運對巴西個場咁